27 июнь 2019 3 843

Як приготувати курку з грибами у вершковому соусі

Одне з найбільш ароматних поєднань других страв – курка з грибами під вершковим соусом. Можна їсти як самостійне блюдо або, наприклад, з гарніром: рис, гречка, спагеті або паста. Ні один з домочадців не встоїть перед цим блюдом. У рецепті можна прибирати або додавати будь-які інгредієнти, зробивши його традиційно-домашнім.

Курка з грибами у вершковому соусі — страва дуже ароматне і ніжне, завдяки поєднанню грибів з вершками. Його можна готувати не тільки в звичайні дні, а також у свята, подавши на яскравому блюді, воно прикрасить будь-який стіл.

Без приготування гарніру страву можна вважати в міру дієтичним, тому такий рецепт особливо подобається дамам. Курку з грибами можна запекти, згасити, приготувати в мультиварці або навіть сковороді.

Все залежить від особистих переваг.

Запечена курка з грибами у вершковому соусі
Інгредієнти Кількість
курячі стегна або грудки - 700 г
печериці - 300 г
зелений лук - за смаком
приправи - за смаком
часник - кілька зубчиків
сир - за смаком
вершки або сметана - 100 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 136 Ккал

Готування:

  1. Промити гриби, нарізати їх пластинками;
  2. Зелену цибулю промити і подрібнити;
  3. На сковороді смажити до утворення золотистого кольору гриби з цибулею. Обсмажувати, поки вся волога не випарується;
  4. Якщо були обрані стегна, то необхідно відокремити м'ясо від кісток. Куряче м'ясо нарізати середніми шматочками. Якщо філе — приправити спеціями, додати подрібнений часник і залишити на час для маринування;
  5. У форму для страв скласти шматочки курки, зверху викласти цибулю з грибами. Посипати сиром;
  6. Сметану розвести з невеликою кількістю води і залити курку.

Прогріти духовку до 190 градусів і поставити форму в неї. Через півгодини курка в вершках з грибами буде готова. Залишиться посипати все рубаною зеленню. Любителі поїсти можуть приготувати до цього рецепту як гарнір картопля.

Тушкована курка з білими грибами у вершковому соусі

Інгредієнти:

  • 700 гр курячих стегон;
  • Сметана або майонез;
  • Ріпчаста цибуля;
  • 300 мл курячого бульйону або води;
  • 15 мл соєвого соусу;
  • Білі гриби – 300 гр;
  • Спеції для курки;
  • Плавлений сир – 200 гр.

Готування:

    1. Курячі стегна помити, розділити кожне на частини, посолити. Додати спеції, а також кілька столових ложок майонезу і соєвий соус. Добре все перемішати, залишивши так на годину;

    1. Цибулю почистити, дрібно нарубати, зазолотить на рослинному маслі в сковороді;
    2. Білі гриби помити, нарізати тонко і додати до цибулі обжарке. На сильному вогні засмажити, зменшити газ і трохи загасити;

    1. Прогріти казан, влити в нього оливкову олію. Викласти на дно курячі стегна, поверх викласти грибну обжарку з цибулею;

  1. Додати плавлений сир, трохи посолити і влити окріп;
  2. Закрити казан кришкою і дочекатися поки закипить. Потім зменшити газ і тушкувати 20-30 хвилин.

Курка вийде дуже ніжною завдяки вершково-грибного соусу.

Рецепт приготування філе курки з грибами у вершковому соусі

Цю страву можна готувати на плиті в сковороді або запекти в духовці.

Інгредієнти:

  • Філе курки – близько 1 кг;
  • Вершки жирні – 200 мл;
  • Сметана;
  • Вода;
  • Гриби (вешенки)– 300 гр;
  • Спеції;
  • Вершкове (не спред) масло.

Спосіб приготування:

  1. Філе курки промити, потім розділити на порційні шматочки. Філе надрізати уздовж, зробивши кишеньки. Приправити спеціями, додати солі і перцю. Ретельно натерти філе куряче як зовні, а також всередині. Залишити в такому вигляді на 1 годину;
  2. Печериці промити, дрібно нарізати. Обсмажити на вершковому маслі до рум'яного кольору. Додати 20 мл сметани, перемішати і дати настоятися;
  3. Замариновані кишеньки наповнити грибами, укласти в глибоку сковороду. Влити вершки, трохи посолити, влити склянку води.

Гасити куряче філе потрібно 20 хвилин, до цього часу вона просочиться грибним смаком, стане дуже м'якою. За бажанням до готового блюда можна відварити в якості гарніру рис. У тарілку покласти гірку рису, а поруч викласти курку з грибами, полити зверху соусом від страви.

Курка з грибами під вершковим соусом з часником

Інгредієнти:

  • 2 шт. курячих грудок;
  • 0,4 кг печериць;
  • 0,3 л вершків 22% жирності;
  • Приправи;
  • Вершкове (не спред) масло.

Спосіб приготування:

  1. Печериці помити, порізати великими шматочками. Розігріти сковороду, розтопити масло, викласти грибну нарізку, смажити до готовності;
  2. У той час поки готуються гриби, курячі грудки необхідно нарізати середніми шматочками по 2-3 см;
  3. До грибів додати курку, змішати все. Тушкувати до тієї пори, поки куряче м'ясо не зблідне. Влити вершки, приправити, додати в кінці сіль;
  4. Часник почистити, нарізати ножем або пропустити через прес. Додати в сковороду, перемішати.

Після того, як соус загусне, курку з грибами можна знімати з плити. Готове блюдо виходить дуже ніжним завдяки поєднанню часнику і вершків. Подавати можна з улюбленим гарніром або просто на листках салату.

Паста з куркою і грибами у вершковому соусі

Смачне і ситне блюдо, за смаком сподобається чоловічій половині.

Інгредієнти:

  • Паста або звичайні спагетті – 0,5 кг;
  • 1 цибулина;
  • Часник;
  • Вершкове (не спред) олію;
  • Куряче філе – близько 700 гр;
  • 300 г будь-яких грибів;
  • Трохи зелені;
  • 100 мл – 20% вершків;
  • Масло соняшнику (рослинна);
  • Приправи.

Спосіб приготування:

  1. Філе промити, нарізати середнім кубиком, засмажити на олії;
  2. Цибулю очистити, дрібно нарізати;
  3. У сковорідку, де до цього було обсмажене м'ясо, викласти цибулю і пропассеровать його. Додати трохи масла вершкового, протушкувати;
  4. Часник почистити, пропустити через чеснокодавку і додати до цибулі;
  5. Якщо вибір припав на печериці, то їх потрібно нарізати скибочками, більш дрібний сорт трун можна не розрізати. Додати до цибулі, потім протушкувати протягом 10 хвилин. Необхідно, щоб майже вся рідина випарувалася;
  6. Поки тушкуються грибна нарізка, потрібно зварити пасту або спагетті. Щоб спагетті не розкисло в соусі їх потрібно трохи не доварити, додати трохи вершкового масла і заважати, поки не розтане;
  7. В цей час гриби будуть готові, до них додати філе курки, слідом залити вершками. Дати потомитися 7 хвилин, посолити і поперчити.

Страва готова! Подавати порційно на тарілці, прикрасивши гілочкою зелені.

Смачні біляші з м'ясом, рецепт одного з найулюбленіших і популярних страв, які пробував кожен.

Дізнайтеся, як правильно приготувати тісто для профітролей, а також усілякі начинки для цього вишуканого пригощання.

Заварне тісто для вареників з вишнею — не пропустіть це смачне десертного страва, без якого просто неможливо уявити літній сезон. Обов'язково спробуйте приготувати це блюдо по нашим рецептом.

Курка з картоплею та грибами у вершковому соусі

Дуже ситне і смачне блюдо, яке подається зазвичай на обід.

Інгредієнти:

  • 300 гр курячої грудки;
  • Картопля – 500 гр;
  • Гриби – 0,2 кг;
  • Сметана – 200 мл;
  • Сушений кріп;
  • Рослинне і вершкове масло;
  • Вода;
  • Ріпчасту цибулю.

Готування:

  1. Грибочки добре помити і розрізати плоскими шматочками;
  2. У сковорідці на вершковому маслі засмажити нарізані гриби, додати подрібнену цибулю, перемішати і дати трохи потомитися;
  3. Картоплю почистити і добре промити, нарізати плоскими кругляшками, посолити і поперчити;
  4. У казанок на дно налити трохи олії і тепер потрібно викласти шарами: спочатку половина грибів, потім половина картоплі, змастити ½ частини сметаною, слідом шари повторити. Зверху вилити решту сметану, розподілити її. Зверху посипати сушеним кропом. Залити водою так, щоб вона покрила верхній шар картоплі. Тушкувати 20-30 хвилин в залежності від сорту картоплі.

Страва готова! Розкласти порційно по тарілках і можна приступати до трапези. Приємного апетиту!

Корисні поради

Не використовувати для приготування заморожену курку, інакше м'ясо вийде сухим і жорстким.

Ріпчасту цибулю можна замінити фіолетовим, смакові якості не зміняться, але додасться барвиста нотка кольору.

Гриби слід нарізати перед самим смаженням, інакше вони потемніють.

Щоб вершки під час приготування страви не згорнулися, солити варто тільки в кінці варіння.

Щоб часник не перебивав смак грибів та курки, його слід додавати в середині приготування.

Любителям незвичайних поєднань можна спробувати додати в будь-який рецепт 100 мл білого вина і трохи меду. Це додасть страві цікавий смак.

Вершки в рецепті можна замінити молоком.

При запіканні можна викласти шар тонко нарізаного лимона.

Під час маринування замість майонезу можна використовувати кефір, такий спосіб підійде тим, хто за здорове харчування.

Приємної трапези!

Що ще почитати: