Як і з чим приготувати салат з яловичої печінки
Більшість субпродуктів, використовуваних для приготування їжі, вважаються бюджетними замінниками м'яса. Яловича печінка, навпаки, завжди вважалася делікатесом, і її приготування довіряли виключно кваліфікованим кухарям.
Субпродукт у раціоні: користь для організму
Мікро - і макроелементи, що містяться в продукті, багато в чому визначають його корисні властивості: завдяки великій кількості заліза, сірки, фосфору і калію, він включається до складу дієт для людей, які потребують підвищення рівня гемоглобіну.
Вітаміни, що містяться в субпродукте, покращують засвоєння кальцію, що сприяє зростанню і зміцненню кісток, поліпшення згортання крові та зниження ризику онкозахворювань. Дієта, побудована на яловичої печінки, дає можливість скинути 5 – 8 кг за пару тижнів.
Як правильно вибрати печінку і скільки варити її для салату
Купуючи печінка, акцентуйте увагу на її загальний стан. Вона повинна мати гладку блискучу поверхню. Матовість – каже, що вона давно лежить і не зовсім свіжа. Колір субпродукту молодого теляти яскраво червоного кольору, а у яловичини – вишневий.
На розрізі не повинно бути видно жовчних прожилки, що сигналізують про неякісність продукту.
Аромат повинен бути злегка солодкуватим, кислий говорить про тривалому зберіганні. Купувати цей продукт краще там, де у вас є можливість помацати і понюхати. У магазинах зазвичай субпродукт оброблений на шматки, розфасований в пластикові контейнери і заморожений.
Звичайно ж, печінка краще купувати охолодженої, оскільки заморозка руйнує її клітинну структуру і значно знижує смакові якості готових страв із неї.
Перед приготуванням з субпродукту необхідно видалити протоки і зняти плівку, потім вимочити в молоці або воді півгодини, щоб вийшли жовч і кров. Вариться вона зазвичай близько 40 хвилин, щоб видалити залишки шкідливих речовин, в процесі необхідно знімати піну.
Рецепти простих і корисних салатів з яловичої печінки
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Печінка яловичини - | 500 г |
Яйце - | 4 шт. |
Цибулю - | 2 головки |
Майонез - | 200 мл |
Перець білий - | 1 ч. л. |
Сіль - | за смаком |
Цукор - | 1 ч. л. |
Оцет винний - | 1 ст. л. |
Вода - | 0.5 ст. |
Кукурудза - | 1 банку |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 г: 170 Ккал |
Найпоширеніший і затребуваний салат з печінкою – це з промаринованным цибулею, кукурудзою і яйцем.
Цибулю чистимо і нарізаємо великими півкільцями. Набираємо в маленьку креманку воду, додаємо спеції. Все добре промешиваем і підливаємо оцет. Замочуємо в цьому маринаді лук. Залишаємо на дві години.
Печінка відварюємо великими шматками. Виймаємо, даємо охолонути і шаткуємо соломкою.
Відварюємо яйця і подрібнюємо кубиками.
Відкриваємо кукурудзу і зливаємо розсіл.
З'єднуємо всі підготовлені продукти, підсолюємо і поливаємо майонезом. Вимішуємо і даємо постояти.
Варіант 2
Один з найбільш корисних і звичайних салатів: до складу входять відварна буряк і часник. Виходить вітамінізований і смачний складу.
Компоненти:
- Рис пропарений – 1 склянка;
- Печінка яловичини – 450 г;
- Часник – 3 зубки;
- Лимон – 0.5 шт;
- Буряк невелика – 5 шт.;
- Петрушка свіжа пучок;
- Сіль – за смаком;
- Майонез домашній – 150 г;
- Соняшникова (звичайне) олія – 100 мл
Старанно вимиваємо і ставимо отвариваться буряк. Краще купувати невелику – вона швидше вариться, і, як правило, солодше великої. Рис замочуємо, поки вода на плиті не почне закипати. Занурюємо злак варитися. Буряк чистимо і шаткуємо соломкою.
Печінка обережно поливаємо окропом, відшаровуємо плівку, і шаткуємо на шматки. Засмажуємо на олії, накривши кришкою, доводимо до смаку.
Рис зливаємо з допомогою сита, промиваємо холодною водою і ставимо остигати. Дрібно кришимо петрушку. Змішуємо всі складові в мисці, збризкуємо зверху лимонним соком, підсолюємо і поливаємо майонезом. Все добре промешиваем.
Салат з печінки і квасолі
Під час приготування цієї страви краще скористатися свежесваренной квасолею, а не консервованої у банку.
Компоненти:
- Цибуля – 2 шт.;
- Морква – 2 шт.;
- Печінка – близько 400 м;
- Біла квасоля – 1 склянка;
- Майонез – 200 мл;
- Сіль – за смаком;
- Олія оливкова – 100 мл
Заливаємо холодною водою квасолю на кілька годин, виливаємо і, заливши нову, ставимо проваритися на дві години. Не потрібно її солити, інакше боби будуть варитися більше призначеного часу.
У закипающую воду занурюємо помиту печінку і проварюємо півгодини. Зливаємо воду і залишаємо охолонути.
Цибулю і моркву чистимо і шаткуємо брусками. Відправляємо підсмажитися на оливковій олії до прозорості.
З'єднуємо всі підготовлені продукти в один салатник, просолюємо і промазуємо майонезом. Добре промешиваем.
Свіжий печінковий салат з яловичини з солоним огірком
Пікантний і насичений салат з огірками доповнить фуршетний стіл як холодна закуска.
Компоненти:
- Огірки мариновані – 6 шт.;
- Печінка – 550 г;
- Часник – 4 зубки;
- Редис – приблизно 250 г;
- Борошно – 3 ст. л.;
- Масло (звичайне) олію – 100 мл;
- Сіль – за смаком кулінара;
- Цибуля – 2 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Сметана домашня – 150 мл
- Молоко – 100 мл;
- Свіжа зелень – пучок.
Моєму, просушуємо і розбираємо филейным ножем печінка на шматки. Вливаємо молоко і залишаємо на 10 хвилин. Чистимо овочі, шаткуємо півкільцями, підсмажити на соняшниковій олії.
Зливаємо з печінки молоко, опускаємо її в борошно і трохи засмажуємо на олії в сковороді. Активуємо електродуховку і занурюємо туди субпродукт на 15 хвилин.
Змішуємо в маленькій піалі сметану, подрібнений часник і зелень, все перемішуємо. Витягаємо печінка, даємо охолонути і прокручуємо на електром'ясорубці.
Редис моєму і шаткуємо соломкою або на тертці. Огірки шаткуємо кубиками. З'єднуємо всі компоненти в одній мисці, заправляємо часниково-сметанним соусом, підсолюємо і перемішуємо.
Вимочувати печінка в молоці рекомендується, щоб під час термічного процесу вона зберегла свою м'якість і ніжність.
Приготуйте кальмари тушковані в сметані. Це просте блюдо, яке між тим дуже смачне і корисне.
Простий курячий суп з вермішеллю — це блюдо особливо смачним здається після ситного застілля, коли хочеться чогось=легкого.
Як смачно приготувати плов з свинини — одне з екзотичних страв, яке стало вже традиційним у нашій кухні. Рецепт тут.
Багатошаровий Салат з печінкою
З простих продуктів, придбати які не складе праці, можна приготувати неймовірно смачний і святковий листковий салат.
Компоненти:
- Яйця – 5 шт.;
- Сир – 300 г;
- Печінка – 400 г;
- Майонез – 150 мл;
- Картопля – 3 шт.;
- Цибуля – 3 шт.;
- Оцет яблучний – 2 ст. л.;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Сіль – приблизно 2 ч. л.;
- Вода – 1 склянка;
- Молоко – 200 мл
Субпродукт вимочуємо в молоці і відварюємо в закипаючою воді півгодини. Лук очищаємо і великими кільцями шаткуємо. Замочуємо в розчині з цукру, оцту, солі і води на дві години. Яйце відварюємо круто.
Картоплю миємо й запікаємо в електродуховці «в мундирах». Зливаємо воду з печінки і залишаємо охолонути.
На дрібній тертці натираємо сир, яйця, печінка і картоплю. Беремо плоске блюдо і викладаємо салат шарами (печінка, картопля, цибуля, сир, яйця), на кожному робимо з майонезу нетовсту сітку. Даємо салату настоятися годину.
Салат: моркву і печінка
Такі овочі, як цибуля і морква, відмінно гармонують з печінкою, а якщо додати консервований горошок і мариновані грибочки, вийде смачний і незвичайний салат.
Компоненти:
- Цибуля – 2 шт.;
- Морква – 2 шт.;
- Печінка – приблизно 600 г;
- Перепелині яйця – 7 шт.;
- Шампіньйони – 1 банка;
- Горошок – 1 банку;
- Сіль – за смаком кулінара;
- Рослинна (звичайне) олія – 100 мл;
- Майонез для заправки.
Чистимо овочі і пасеруємо на олії соняшниковій. Печінку промиваємо, знімаємо пліву і нарізаємо шматками, відправляємо готуватися до овочів. Яйця проварюємо в присоленной воді.
Горошок і гриби відкриваємо і зливаємо розсіл. Промиваємо через сито теплою водою. Якщо печериці великі – перерезаем на четвертини, дрібні залишаємо цілими.
Змішуємо в великому салатнику всі підготовлені продукти, просолюємо і поливаємо майонезом. Промешиваем і залишаємо просочитися.
Салат печінковий з яловичини з сиром
Для сирного салату з печінкою знадобляться свіжі гриби, помідори та огірки.
Компоненти:
- Печінка – 500 г;
- Цибуля зелена – пучок;
- Печериці або лисички – 500 г;
- Олія соняшникова 100 мл;
- Твердий сир – 200 г;
- Помідори черрі – 6 шт.;
- Свіжий огірок – 2 шт.;
- Соєвий соус для заправки.
Помиту і вимочену печінка нарізаємо на великі скибочки, відправляємо смажитися на рослинному маслі. Гливи вимиваємо і шаткуємо слайсами (краще використовувати лісові, буде смачніше).
Додаємо обсмажуватися до м'яса. Овочі миємо й шикуємо великими скибками разом з сиром.
Змішуємо всі продукти в одному блюді, поливаємо соусом з сої і притрушиваем зеленою цибулею. Все перемішуємо. Це блюдо рекомендується приготувати перед самою їжею, так як свіжі овочі швидко стікають і салат вийде вологий.
Салат з тельбухами і яєчним омлетом
Це блюдо придумано справжніми кулінарними гурманами. У його складі волоські горіхи, омлет і гірчично-майонезна заправка.
Компоненти:
- Яйця – 6 шт.;
- Молоко нежирне – 0.5 склянки;
- Печінка – 300 г;
- Волоські горіхи– 100 г;
- Сіль – за смаком;
- Олія оливкова – 50 г;
- Майонез домашній – близько 100 мл;
- Гірчиця гостра – 3 ст. л.;
- Листя салату для прикраси;
- Часник – 2 зубки;
- Цибуля – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.
Перебиваємо яйця з молоком в гомогенну суміш, трохи підсолюємо і смажимо нетовсті омлети. Субпродукт відварюємо півгодини, постійно знімаючи зверху піну. Зливаємо воду і даємо охолонути. Відшаровуємо плівку і ріжемо кубиками.
Чистимо горіхи від шкаралупи і трохи підсушуємо на сухій сковороді. Омлети звертаємо в рулетик і нарізаємо на смужки. Часник подрібнюємо ножем.
Чистимо овочі і, нашаткувати соломкою, підсмажити на оливковій олії. Змішуємо в маленькій піалі майонез і гірчицю. Перекладаємо на блюдо плоске помиті і обсушені листя салату. Зверху накладаємо всі змішані і заправлені інгредієнти.
Комбінуємо виноград і яловичу печінку
Це страва для любителів поєднувати і експериментувати продукти, які, здавалося б, не можуть бути в одному салаті.
Компоненти:
- Кишмиш – 300 г;
- Печінка – 350 г;
- Квасоля стручкова – 250 г;
- Масло вершкове – 50 г;
- Перчик білий – за смаком;
- Сіль – за смаком;
- Олія оливкова – 50 г;
- Салат зелений – 4 шт.
Субпродукт помити, нарізати на шматки і тушкувати в сотейнику, підливаємо трохи води. Овочі почистити і нашаткувати довільно півкільцями.
Пасерувати на маслі вершковому до прозорого кольору. Додати печінка, квасоля, перець, сіль і все старанно промешав, обсмажити хвилин 10.
Ягоди промити і порізати навпіл. Викласти зелений салат, зверху – теплий салат і прикрасити виноградом.
Приємного всім апетиту!