22 апрель 2019 3 911

Що за страви можна приготувати з яловичої печінки, ділимося рецептами

Яловича печінка – самий затребуваний і корисний субпродукт з усіх існуючих.

Жоден з інших субпродуктів не може з нею зрівнятися з цим продуктом, ні за смаком, ні за харчової цінності.

Знаменитим гіркувато-солодким смаком володіє саме яловича печінка.

Оскільки люди використовують в їжу яловичу печінку дуже давно, то вони звернули увагу на те, що цей субпродукт дуже корисний для організму.

Її організм людини засвоює практично повністю.

Та й жиру в ній міститься мінімум.

Чим корисна яловича печінка?

Оскільки цей продукт є дієтичним, то він рекомендований фахівцями всім.

Але найбільше її потребують вагітні жінки, діти, літні люди і спортсмени, які на тренуваннях відчувають позамежні навантаження.

У печінці дуже багато цінного білка, мікроелементів, амінокислот і вітамінів.

У субпродукте присутні вітаміни практично всіх груп.

Для того щоб людина повчив добову норму вітамінів і мінералів, досить ужити всього 100 грамів яловичої печінки.

Разом з вітамінами, вона забезпечує організм необхідними мінералами.

У ній багато міді і натрію, заліза і кальцію, цинку і фосфору, натрію та сірки, кальцію і калію.

Саме за такої кількості мінералів і вітамінів яловичу печінку рекомендують включати в меню всім, хто страждає анемією.

До речі, ті, хто стурбований проблемою зайвої ваги, повинні знати, що дієтологами розроблена спеціальна печінкова дієта, завдяки якій можна без особливої напруги скинути 8 кг за два тижні.

Але на такій дієті «сидіти» не рекомендується більше 2 тижнів.

Калорійність продукту – всього 127 кКал.

Наявність в яловичої печінки гемового заліза, що входить до складу людського гемоглобіну, робить її найпершим продуктом для людей, у яких залізодефіцитна анемія.

А вітамін С і мідь, яких також чимало в ній, сприяють тому, щоб залізо з неї засвоювалося організмом людини практично повністю.

Також актуально наявність яловичої печінки в раціоні людей, які постійно займаються важкою фізичною працею (вантажники, ковалі тощо), і спортсменів.

Якщо цей продукт в їжу вживати регулярно, то істотно підвищується стійкість організму до різних навантажень за рахунок того, що в печінці великий вміст кератину.

А ця речовина сприяє активізації метаболічних процесів.

Готуємо страви з яловичої печінки

З яловичої печінки можна приготувати досить велика кількість страв, як дієтичних, так і смачних других страв.

Давайте розглянемо декілька найпопулярніших.

Печінковий торт

Пропонуємо вам переглянути цей відео рецепт цієї страви з яловичої печінки. Приємного перегляду!

Повірте, незважаючи на таку назву, яка б припускає наявність складнощів при виготовленні, приготувати цей торт нескладно.

Зате він однозначно буде прикрасою столу, і стане самим з улюблених страв сім'ї та друзів.

Інгредієнти:

  • яловича печінка (приблизно пів кіло);
  • ріпчасту цибулю (3 штуки);
  • молоко, борошно;
  • курячі яйця;
  • майонез 67%;
  • часник;
  • олія соняшникова;
  • сіль і перець.

Приготування:

  1. Печінку разом з цибулею мелемо на м'ясорубці;
  2. Додаємо яйця (3 шт), молоко 300 гр., борошно (200 гр.), перець, сіль і масло пісне (1 ст. ложку);
  3. Все ретельно перемішуємо до одержання однорідної маси;
  4. З готової маси на сковороді смажимо млинці невеликої товщини.

Готуємо крем:

  1. Тиснемо часник за допомогою будь-якого наявного пристосування і додаємо його в майонез 300 гр.;
  2. Складаємо млинці з один на один, а між млинцями розміщуємо сой майонезу з часником;
  3. Готовий пиріг зверху прикрашаємо зеленню і тертими яйцями. Власне, все;
  4. Тепер потрібно дати трохи часу, щоб вся конструкція торта просочилася, і можна їсти.
Фуа-гра помилкова
Інгредієнти Кількість
яловича печінка - 400 г
вершкове масло - 200 г
ріпчаста цибуля - 2 досить великих головки
сіль, перець - за смаком
сухого білого вина (краще з гірчинкою) - пару столових ложок
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 296 Ккал

Чому псевдо?

Та тому, що цей печінковий паштет в класичному варіанті готують з печінки качок або гусей, яких попередньо відгодовують особливим способом.

А ми приготуємо її з яловичої.

Повірте, на смак таке блюдо виходить практично таке ж, як класичний фуа-гра.

А може навіть краще.

Приготування:

  1. Крупно ріжемо ріпчасту цибулю;
  2. Вершкове масло розтоплюємо на сковорідці і в ньому порізану цибулю тушкуємо;
  3. Поки триває цей процес, готуємо печінку;
  4. Її потрібно ретельно промити під проточною водою, і потім нарізати на шматочки;
  5. Коли цибуля дотушился до прозорості, додаємо туди перець, сіль та вино. Ще пару хвилин все тушкуємо.
  6. Сира печінка завантажується в міксер;
  7. Туди ж додаємо все, що знаходиться на сковорідці і хвилин 5 ретельно збиваємо;
  8. Ту суміш, яка в підсумку вийде, необхідно вилити у формочки для запікання;
  9. У деко духовки слід налити води, встановити на деко форми з паштетом і відправити в духовку. Випікаємо 30 хвилин. Температура духовки повинна бути 180-200 градусів;
  10. Як тільки на поверхні перестав виділятися сік, значить блюдо готове;
  11. Готові паштети виймаємо з форми, ріжемо і їмо.

Смак непередаваний!

І ще одну вишукану страву

Яловича печінка, томлена в вершках

Інгредієнти:

  • яловича печінка 500 грам;
  • пару головок ріпчастої цибулі;
  • молоко 300 мл;
  • вершки 300 мл;
  • борошно;
  • рослинна олія, сіль.

Спеції додають за смаком.

А можна взагалі не додавати.

Приготування:

  1. Очищену від плівок печінка нарізаємо шматками на порцію;
  2. Товщина шматків повинна бути приблизно 1 см;
  3. Шматки печінки злегка відбиваємо, складаємо в посуд і зверху заливаємо молоком;
  4. Через 2 години молоко слід злити;
  5. Кожен шматочок, попередньо обвалявши в борошні, обсмажуємо на сковорідці по 1 хвилині з кожної сторони;
  6. Нарізаємо цибулю півкільцями і також обсмажуємо;
  7. У форму для запікання викладаємо шматки печінки;
  8. Зверху на неї, викладаємо шар смаженої цибулі і всю конструкцію заливаємо вершками;
  9. Ставимо и духовку. Попередньо духовку слід розігріти до температури 160 градусів;
  10. Готуємо півтори години.

Як варіант, можна приготувати яловичу печінку з пряними персиками, вийде ну дуже смачно, це відео, наочно продемонструє це.
Приємного вам перегляду.

Кілька рекомендацій

  1. Приступаючи до приготування цього продукту, обов'язково слід зрізати з неї великі жили і прибрати плівку. Інакше ви нічого смачного приготувати не зможете в принципі;
  2. Перед тим або під час приготування цього продукту не здумайте її солити! Наявність солі на поверхні продукту спровокує швидке і рясне виділення соку. Сік на сковорідці починає розбризкуватися і горіти. А сама печінка стає сухою і жорсткою;
  3. Якщо ви вирішили посмажити яловичу печінку, то робити це треба дуже швидко, інакше продукт легко пересмажити. Чим довше ви смажите або тушкуйте продукт, тим гіршою вона стає. На кожну сторону досить півтори хвилини на заздалегідь розігрітій сковороді;
  4. Щоб в яловичої печінки при обробці залишилося максимальну кількість корисних речовин, її слід відварити. Варять її в молоці, так і в чистій воді;
  5. Смак. Так, вона володіє специфічним кілька гіркуватим смаком. Але цей специфічний смак і абсолютно не заважає насолодитися смаком приготованого продукту. Якщо ж печінка гірчить так, що є її неможливо, то це означає, що вам «підсунули» старий продукт, який на прилавку пролежав не один день.

Шкірка грейпфрута, корисні властивості якої, багато хто користується. Якщо ви ще не знаєте про неї, читайте у нас на сайті цікаву статтю!Яка насправді користь від такої ягоди, як санберрі? У цій статті все докладно розписано.

Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/shpinat-poleznue-svojstva.html, описано чим так корисний шпинат. Рекомендуємо до прочитання даний матеріал!

Що ще почитати: