01 март 2019 52

Як приготувати мармелад в домашніх умовах

Мармелад — це десерт, який люблять усі ласуни. Однак магазинне ласощі не таке вже й нешкідливе — містить багато хімічних добавок і барвників, які можуть серйозно нашкодити здоров'ю.

Але це зовсім не говорить про те, що потрібно цілком і повністю виключити цю солодкість зі свого раціону. Можна навчитися готувати її самостійно. Ви здивуєтеся, але приготування дуже легке і просте.

Крім цього, домашній мармелад зовсім нешкідливий, навіть навпаки корисний. Але для початку варто з'ясувати, коли і де вперше з'явилося це ласощі.

Коли з'явився мармелад

Батьківщиною мармеладу вважається Близький Схід і Східне Середземномор'я. У цих місцях він з'явився ще тисячі років тому. В Європу її завезли в 18 столітті.

Існує легенда про те, що вперше мармелад виник в Шотландії. Згідно з легендою королева тієї держави наказала своєму кухареві засахарить апельсини.

Кухар трохи здивувався, але наказ виконав. Однак до нього прийшла служниця і сказала, що королеві стало погано і вона втратила апетит, тому вона не буде пробувати цей десерт.

Тоді кухар запропонував служниці спробувати самій зацукровані апельсини і та охоче погодилася. Коли вона їла десерт, вона повторювала фразу «Marie malade», що перекладається з французької «Марія хвора». Так і з'явився мармелад.

Рецепт простого мармеладу в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Пюре з ягід або фруктів без цукру - 500 грам
Цукровий пісок - 380-400 грам
Суміш з пектину і цукрового піску - пектин 12 грам, цукор 50 грам
Глюкозного сиропу - 100 грам
Сік лимона - 70 мл
Ванілін і ароматні трави - за бажанням
Цедри лимона - трохи
Час приготування: 2880 хвилин Калорійність на 100 грам: 155 Ккал

Приготування:

  1. Насамперед необхідно викласти фруктове або ягідне пюре в металеву ємність з товстим дном, додати туди цукровий пісок, перемішати і помістити на плиту;
  2. Доводимо пюре до кипіння і постійне перемішуємо;
  3. Як тільки суміш буде кипіти, додаємо туди суміш з пектину і цукру і проварюємо хвилин 5;
  4. Далі зменшуємо вогонь і заливаємо в суміш глюкозний сироп. Добре перемішуємо;
  5. Масу уварюють до середньої густоти. Не забуваємо постійно помішувати;
  6. У густу суміш додаємо сік лимона або лимонну кислоту;
  7. Цедру лимона можна дрібно порубати або протерти на дрібній тертці. Додаємо її в майбутній мармелад, вона додасть вельми незвичайний і пікантний смак;
  8. Також в суміш додаємо ароматні трави і ванілін;
  9. Будь-яку форму потрібно застелити папером або харчовою плівкою;
  10. Потім суміш знімаємо з вогню і перелити в спец. форму;
  11. Залишаємо його в холоді до повного загустіння;
  12. Після цього мармелад слід вийняти з форми, обернути папером або плівкою, перекласти на дошку і знову залишити в холоді на добу;
  13. Через добу перевертаємо його і знову тримаємо ще добу;
  14. Далі розрізаємо його на невеликі шматочки і обсипаємо цукром. Тримаємо ще дві доби.

Дуже корисний мармелад з гарбуза

Складові інгредієнти:

  • Свіжий гарбуз – 1 кілограм;
  • Натуральний мед рідкий – 100 грам (відмінно підійде квітковий);
  • Желатин – 25 грам;
  • Ванілін – 1 пакетик.

Приготування:

    1. Першим ділом зрізаємо з гарбуза шкірку, розрізаємо її і видаляємо все насіння;
    2. Очищену гарбуз потрібно розрізати дрібними шматочками;
    3. Далі шматочки гарбуза викладаємо на деко і ставимо його в заздалегідь розігріту духовку до 175-180 градусів. Запікаємо хвилин 20-30 до м'якості;
    4. Готову гарбуз занурюємо в спец. ємність блендера і подрібнюємо до однорідного стану. У результаті повинно вийти гарбузове пюре без дрібних шматочків і грудок;

    1. Викладаємо в пюре мед і добре змішуємо;
    2. Желатин заливаємо теплою водою і залишаємо на 15 хвилин, щоб він розпух. Можна використовувати желатин у вигляді порошку або у вигляді листів;
    3. Набряклий желатин додаємо в гарбузове пюре і перемішуємо;

    1. Далі в плоский посуд, підійде деко для запікання викладаємо гарбузове пюре. Масу слід розкладати рівномірно, без горбів і нерівностей;
    2. Шар повинен бути занадто товстий, його товщина повинна складати 2-2, 5 см;

  1. Деко з пюре ставимо в холодне місце на 2-4 години. Мармелад повинен добре застигнути;
  2. Після цього застигле пюре виймаємо і розрізаємо на маленькі квадратики або вирізаємо з нього фігурки за допомогою спеціальних формочок.

Як зробити солодощі з домашнього варення

Що нам знадобиться:

  • Стакан варення з червоної смородини;
  • Желатин – 100 грам;
  • Половина лимона;
  • 300 мл води.

Приступимо до процесу:

  1. У невелику миску або піалу наливаємо 100 мл теплої води, викладаємо желатин і залишаємо на деякий час, щоб він розпух;
  2. У чашку з металу викладаємо варення і заливаємо його водою (200 мл). Ставимо на газ і розігріваємо до кипіння;
  3. Далі повільно додаємо до варенню желатин, при цьому всі добре перемішуємо;
  4. Проварюємо ще 2-3 хвилини;
  5. Потім суміш знімаємо з плити і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб все охололо;
  6. Розрізаємо лимон на дві частини. З однієї частини видавлюємо сік і додаємо в основу;
  7. Після цього за допомогою заглибного блендера збиваємо всю масу до пюреобразного стану;
  8. Готову суміш проціджують через марлю матеріал, щоб позбутися від шматочків ягід;
  9. Переливаємо її в тарілку або форму і відправляємо в холодильну камеру на кілька годин до повного застигання;
  10. Мармелад легко виймається з форми. Його можна розрізати на квадратики і обсипати цукром.

Мармелад з яблук у простих домашніх умовах

Складові компоненти:

  • 3 кілограми яблук;
  • 1 кілограм цукрового піску;
  • Стакан води.

Приготування:

  1. Яблука необхідно ретельно промити, зрізати шкірку, всі пошкодження і уражені місця;
  2. Далі розрізаємо на 4 рівні частини і вирізаємо насіннєві коробочки;
  3. Шматочки очищених яблук необхідно порізати на тонкі пластинки ножем або подрібнити в кухонному комбайні;
  4. Подрібнені яблука потрібно викласти в металеву ємність об'ємом 5 літрів;
  5. Заливаємо воду, закриваємо каструлю кришкою, ставимо на вогонь і відварюємо до повної готовності. Готовність можна визначити так – яблука стануть дуже м'якими, і при перемішуванні буде пюреобразная каша;
  6. Потім готові яблука перемішуємо блендером або міксером до однорідної консистенції;
  7. У яблучне пюре засипаємо цукровий пісок і змішуємо;
  8. Ставимо суміш знову на газ і відварюємо до густоти на маленькому вогні. Повинна вийти желеподібна консистенція;
  9. Коли будете варити яблучне пюре, обов'язково його перемішуйте, інакше воно підгорить;
  10. Глибоке деко застеляємо папером і викладаємо туди яблучне пюре;
  11. Всю масу слід розрівняти лопаткою, щоб на поверхні не було горбів і нерівностей;
  12. Після цього деко з мармеладом відправляємо в розігріту духову шафу до 100 градусів і обсушуємо його протягом 2 годин;
  13. Під час обсушування дверцята духовки слід трохи відкрити, щоб виходив зайвий пар;
  14. Після 2 годин вимикаємо духовку і залишаємо мармеладу до повного охолодження;
  15. Як тільки маса охолоне, духовку знову розпалюємо і знову сушимо 2 години при температурі 100 градусів;
  16. Обсушування слід робити до тих пір, поки суміш не набуде необхідної консистенції. Зазвичай 2 обсушування цілком вистачає;
  17. Готовий десерт з яблук розрізаємо на невеликі квадратики і викладаємо стопкою. Між ними потрібно покласти листи пергаментного паперу, інакше мармелад злипнеться.

Як приготувати солодкі ласощі з айви

Які складові знадобляться:

  • 1 кілограм айви;
  • 250 мл води;
  • Цукровий пісок – 600 грам.

Приготування:

  1. У ємність наливаємо воду і ставимо на вогонь;
  2. Як тільки вода закипить, в неї потрібно викласти айву на 6-8 хвилин. Це потрібно для того, щоб айву можна було легко очистити;
  3. Після цього плід потрібно обдати холодною водою;
  4. Розрізаємо кожен плід на 4 частини, вирізаємо насіння і чистимо шкірку;
  5. Потім розрізаємо айву на невеликі кубики і засипаємо в каструлю;
  6. Наливаємо воду в каструлю і ставимо на газ;
  7. Відварюємо до тих пір, поки шматочки не стануть м'якими. В процесі відварювання все потрібно постійно перемішувати, щоб не підгоріла;
  8. Як тільки айва звариться, її потрібно прибрати з плити і остудити;
  9. Далі блендером або міксером перемішуємо до отримання однорідного пюре;
  10. Засипаємо туди цукровий пісок і перемішуємо;
  11. Відварюємо, поки суміш не почне відходити від дна ємності;
  12. Після цього викладаємо у форму попередньо застеленій папером. Вирівнюємо поверхню дерев'яною лопаткою;
  13. Залишаємо при кімнатній температурі на день. Періодично пласт потрібно перевертати, щоб він рівномірно підсох;
  14. Через день його можна розрізати на невеликі шматочки і обсипати цукром.

Спробуйте приготувати рецепт пишного бісквіта для торта. Це справжнє диво кулінарного мистецтва!

Простий рецепт смачного пісочного печива — згадайте цей смак домашньої випічки!

Як зробити домашнє морозиво з натурального молока або вершків, читайте рецепт і додайте свою «родзинку» до цього улюбленого дитячого ласощів.

Як робити жувальний мармелад з желатином

Потрібні такі компоненти:

  • Полуниця свіжа – 200 грам;
  • 10 грам желатину;
  • Пол літра очищеної води;
  • 50 грам цукрової пудри.

Приготування:

  1. Желатин слід викласти в миску і залити склянкою теплої води. Залишаємо його на 15 хвилин для набухання;
  2. Ягоди полуниці подрібнюємо до стану пюре. Її можна подрібнити в блендері або через сито;
  3. Потім у полуничне пюре додаємо цукрову пудру і перемішуємо;
  4. У невелику металеву ємність наливаємо желатин і розігріваємо до кипіння;
  5. У закипілий желатин викладаємо суміш з полуниці;
  6. В процесі розігрівання, суміш потрібно постійно помішувати до густоти;
  7. Потім у форму кладемо папір і викладаємо полуничну суміш;
  8. Охолоджуємо і ставимо в холодне місце на 7-8 годин;
  9. Готовий мармелад можна розрізати на шматочки і обваляти в цукровій пудрі.

Корисні поради на замітку

  • Для поліпшення смаку в основу можна додати ванілін, гвоздику, корицю, цедру;
  • Можна зробити багатошаровий мармелад з різних шарів. Готується він таким чином — спочатку наливається один шар і застигає, потім другий і знову застигає, потім третій і так далі;
  • Не забувайте, що мармелад з варення при кімнатній температурі може трохи підтавати, тому краще всього діставати його з холодильника безпосередньо перед самою подачею.

Мармелад, приготовлений вдома, буде відмінним десертом для чаю, кави і будь-яких інших солодких напоїв. А під час його вживання не потрібно буде переживати, що він може нашкодити організму. Домашній десерт складається тільки з натуральних і корисних компонентів!

Що ще почитати: