Як приготувати мармелад в домашніх умовах
Мармелад — це десерт, який люблять усі ласуни. Однак магазинне ласощі не таке вже й нешкідливе — містить багато хімічних добавок і барвників, які можуть серйозно нашкодити здоров'ю.
Але це зовсім не говорить про те, що потрібно цілком і повністю виключити цю солодкість зі свого раціону. Можна навчитися готувати її самостійно. Ви здивуєтеся, але приготування дуже легке і просте.
Коли з'явився мармелад
Батьківщиною мармеладу вважається Близький Схід і Східне Середземномор'я. У цих місцях він з'явився ще тисячі років тому. В Європу її завезли в 18 столітті.
Існує легенда про те, що вперше мармелад виник в Шотландії. Згідно з легендою королева тієї держави наказала своєму кухареві засахарить апельсини.
Кухар трохи здивувався, але наказ виконав. Однак до нього прийшла служниця і сказала, що королеві стало погано і вона втратила апетит, тому вона не буде пробувати цей десерт.
Тоді кухар запропонував служниці спробувати самій зацукровані апельсини і та охоче погодилася. Коли вона їла десерт, вона повторювала фразу «Marie malade», що перекладається з французької «Марія хвора». Так і з'явився мармелад.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Пюре з ягід або фруктів без цукру - | 500 грам |
Цукровий пісок - | 380-400 грам |
Суміш з пектину і цукрового піску - | пектин 12 грам, цукор 50 грам |
Глюкозного сиропу - | 100 грам |
Сік лимона - | 70 мл |
Ванілін і ароматні трави - | за бажанням |
Цедри лимона - | трохи |
Час приготування: 2880 хвилин | Калорійність на 100 грам: 155 Ккал |
Приготування:
- Насамперед необхідно викласти фруктове або ягідне пюре в металеву ємність з товстим дном, додати туди цукровий пісок, перемішати і помістити на плиту;
- Доводимо пюре до кипіння і постійне перемішуємо;
- Як тільки суміш буде кипіти, додаємо туди суміш з пектину і цукру і проварюємо хвилин 5;
- Далі зменшуємо вогонь і заливаємо в суміш глюкозний сироп. Добре перемішуємо;
- Масу уварюють до середньої густоти. Не забуваємо постійно помішувати;
- У густу суміш додаємо сік лимона або лимонну кислоту;
- Цедру лимона можна дрібно порубати або протерти на дрібній тертці. Додаємо її в майбутній мармелад, вона додасть вельми незвичайний і пікантний смак;
- Також в суміш додаємо ароматні трави і ванілін;
- Будь-яку форму потрібно застелити папером або харчовою плівкою;
- Потім суміш знімаємо з вогню і перелити в спец. форму;
- Залишаємо його в холоді до повного загустіння;
- Після цього мармелад слід вийняти з форми, обернути папером або плівкою, перекласти на дошку і знову залишити в холоді на добу;
- Через добу перевертаємо його і знову тримаємо ще добу;
- Далі розрізаємо його на невеликі шматочки і обсипаємо цукром. Тримаємо ще дві доби.
Дуже корисний мармелад з гарбуза
Складові інгредієнти:
- Свіжий гарбуз – 1 кілограм;
- Натуральний мед рідкий – 100 грам (відмінно підійде квітковий);
- Желатин – 25 грам;
- Ванілін – 1 пакетик.
Приготування:
-
- Першим ділом зрізаємо з гарбуза шкірку, розрізаємо її і видаляємо все насіння;
- Очищену гарбуз потрібно розрізати дрібними шматочками;
- Далі шматочки гарбуза викладаємо на деко і ставимо його в заздалегідь розігріту духовку до 175-180 градусів. Запікаємо хвилин 20-30 до м'якості;
- Готову гарбуз занурюємо в спец. ємність блендера і подрібнюємо до однорідного стану. У результаті повинно вийти гарбузове пюре без дрібних шматочків і грудок;
-
- Викладаємо в пюре мед і добре змішуємо;
- Желатин заливаємо теплою водою і залишаємо на 15 хвилин, щоб він розпух. Можна використовувати желатин у вигляді порошку або у вигляді листів;
- Набряклий желатин додаємо в гарбузове пюре і перемішуємо;
-
- Далі в плоский посуд, підійде деко для запікання викладаємо гарбузове пюре. Масу слід розкладати рівномірно, без горбів і нерівностей;
- Шар повинен бути занадто товстий, його товщина повинна складати 2-2, 5 см;
- Деко з пюре ставимо в холодне місце на 2-4 години. Мармелад повинен добре застигнути;
- Після цього застигле пюре виймаємо і розрізаємо на маленькі квадратики або вирізаємо з нього фігурки за допомогою спеціальних формочок.
Як зробити солодощі з домашнього варення
Що нам знадобиться:
- Стакан варення з червоної смородини;
- Желатин – 100 грам;
- Половина лимона;
- 300 мл води.
Приступимо до процесу:
- У невелику миску або піалу наливаємо 100 мл теплої води, викладаємо желатин і залишаємо на деякий час, щоб він розпух;
- У чашку з металу викладаємо варення і заливаємо його водою (200 мл). Ставимо на газ і розігріваємо до кипіння;
- Далі повільно додаємо до варенню желатин, при цьому всі добре перемішуємо;
- Проварюємо ще 2-3 хвилини;
- Потім суміш знімаємо з плити і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб все охололо;
- Розрізаємо лимон на дві частини. З однієї частини видавлюємо сік і додаємо в основу;
- Після цього за допомогою заглибного блендера збиваємо всю масу до пюреобразного стану;
- Готову суміш проціджують через марлю матеріал, щоб позбутися від шматочків ягід;
- Переливаємо її в тарілку або форму і відправляємо в холодильну камеру на кілька годин до повного застигання;
- Мармелад легко виймається з форми. Його можна розрізати на квадратики і обсипати цукром.
Мармелад з яблук у простих домашніх умовах
Складові компоненти:
- 3 кілограми яблук;
- 1 кілограм цукрового піску;
- Стакан води.
Приготування:
- Яблука необхідно ретельно промити, зрізати шкірку, всі пошкодження і уражені місця;
- Далі розрізаємо на 4 рівні частини і вирізаємо насіннєві коробочки;
- Шматочки очищених яблук необхідно порізати на тонкі пластинки ножем або подрібнити в кухонному комбайні;
- Подрібнені яблука потрібно викласти в металеву ємність об'ємом 5 літрів;
- Заливаємо воду, закриваємо каструлю кришкою, ставимо на вогонь і відварюємо до повної готовності. Готовність можна визначити так – яблука стануть дуже м'якими, і при перемішуванні буде пюреобразная каша;
- Потім готові яблука перемішуємо блендером або міксером до однорідної консистенції;
- У яблучне пюре засипаємо цукровий пісок і змішуємо;
- Ставимо суміш знову на газ і відварюємо до густоти на маленькому вогні. Повинна вийти желеподібна консистенція;
- Коли будете варити яблучне пюре, обов'язково його перемішуйте, інакше воно підгорить;
- Глибоке деко застеляємо папером і викладаємо туди яблучне пюре;
- Всю масу слід розрівняти лопаткою, щоб на поверхні не було горбів і нерівностей;
- Після цього деко з мармеладом відправляємо в розігріту духову шафу до 100 градусів і обсушуємо його протягом 2 годин;
- Під час обсушування дверцята духовки слід трохи відкрити, щоб виходив зайвий пар;
- Після 2 годин вимикаємо духовку і залишаємо мармеладу до повного охолодження;
- Як тільки маса охолоне, духовку знову розпалюємо і знову сушимо 2 години при температурі 100 градусів;
- Обсушування слід робити до тих пір, поки суміш не набуде необхідної консистенції. Зазвичай 2 обсушування цілком вистачає;
- Готовий десерт з яблук розрізаємо на невеликі квадратики і викладаємо стопкою. Між ними потрібно покласти листи пергаментного паперу, інакше мармелад злипнеться.
Як приготувати солодкі ласощі з айви
Які складові знадобляться:
- 1 кілограм айви;
- 250 мл води;
- Цукровий пісок – 600 грам.
Приготування:
- У ємність наливаємо воду і ставимо на вогонь;
- Як тільки вода закипить, в неї потрібно викласти айву на 6-8 хвилин. Це потрібно для того, щоб айву можна було легко очистити;
- Після цього плід потрібно обдати холодною водою;
- Розрізаємо кожен плід на 4 частини, вирізаємо насіння і чистимо шкірку;
- Потім розрізаємо айву на невеликі кубики і засипаємо в каструлю;
- Наливаємо воду в каструлю і ставимо на газ;
- Відварюємо до тих пір, поки шматочки не стануть м'якими. В процесі відварювання все потрібно постійно перемішувати, щоб не підгоріла;
- Як тільки айва звариться, її потрібно прибрати з плити і остудити;
- Далі блендером або міксером перемішуємо до отримання однорідного пюре;
- Засипаємо туди цукровий пісок і перемішуємо;
- Відварюємо, поки суміш не почне відходити від дна ємності;
- Після цього викладаємо у форму попередньо застеленій папером. Вирівнюємо поверхню дерев'яною лопаткою;
- Залишаємо при кімнатній температурі на день. Періодично пласт потрібно перевертати, щоб він рівномірно підсох;
- Через день його можна розрізати на невеликі шматочки і обсипати цукром.
Спробуйте приготувати рецепт пишного бісквіта для торта. Це справжнє диво кулінарного мистецтва!
Простий рецепт смачного пісочного печива — згадайте цей смак домашньої випічки!
Як зробити домашнє морозиво з натурального молока або вершків, читайте рецепт і додайте свою «родзинку» до цього улюбленого дитячого ласощів.
Як робити жувальний мармелад з желатином
Потрібні такі компоненти:
- Полуниця свіжа – 200 грам;
- 10 грам желатину;
- Пол літра очищеної води;
- 50 грам цукрової пудри.
Приготування:
- Желатин слід викласти в миску і залити склянкою теплої води. Залишаємо його на 15 хвилин для набухання;
- Ягоди полуниці подрібнюємо до стану пюре. Її можна подрібнити в блендері або через сито;
- Потім у полуничне пюре додаємо цукрову пудру і перемішуємо;
- У невелику металеву ємність наливаємо желатин і розігріваємо до кипіння;
- У закипілий желатин викладаємо суміш з полуниці;
- В процесі розігрівання, суміш потрібно постійно помішувати до густоти;
- Потім у форму кладемо папір і викладаємо полуничну суміш;
- Охолоджуємо і ставимо в холодне місце на 7-8 годин;
- Готовий мармелад можна розрізати на шматочки і обваляти в цукровій пудрі.
Корисні поради на замітку
- Для поліпшення смаку в основу можна додати ванілін, гвоздику, корицю, цедру;
- Можна зробити багатошаровий мармелад з різних шарів. Готується він таким чином — спочатку наливається один шар і застигає, потім другий і знову застигає, потім третій і так далі;
- Не забувайте, що мармелад з варення при кімнатній температурі може трохи підтавати, тому краще всього діставати його з холодильника безпосередньо перед самою подачею.
Мармелад, приготовлений вдома, буде відмінним десертом для чаю, кави і будь-яких інших солодких напоїв. А під час його вживання не потрібно буде переживати, що він може нашкодити організму. Домашній десерт складається тільки з натуральних і корисних компонентів!