26 март 2019 1 784

Як смачно приготувати камбалу на сковороді в духовці і мультиварці

В даний час багато віддають перевагу морській рибі. А як її не любити, адже це джерело вітамінів і поживних речовин. Крім цього, якщо її правильно приготувати, вона вийде дуже смачною і апетитною.

Давайте сьогодні поговоримо про такий морській рибі, як камбала. Це дуже корисна і поживна рибка. Її м'ясо містить у своєму складі величезна кількість вітамінів – тут і фосфор, кальцій, білки і жирні кислоти, а також багато мікроелементів. Але хотілося б розглянути кілька рецептів приготування камбали.

Варто відзначити, що після смаження, запікання ця риба стає дуже соковитою і ніжною. Але перед тим як приступити до приготування варто розглянути правила вибору і очищення камбали.

Як правильно вибрати і почистити камбалу

Для того щоб вибрати якісну і свіжу рибу, запам'ятайте наступні рекомендації:

  • Зверніть увагу на колір зябер. Вони повинні бути яскраво рожевого кольору;
  • Запах. Від морської риби повинно пахнути морем без сторонніх неприємних запахів;
  • При натисканні на тушку не повинна з'являтися ямка. Або вона повинна дуже швидко зникати. Якщо ж навпаки з'явиться дуже велике заглиблення, то це говорить про поганий свіжості риби.

Крім цього, треба правильно почистити рибу. У цій справі допоможуть наступні поради:

  1. Якщо ви купуєте заморожену камбалу, то її слід правильно розморозити. Для цього тушку треба покласти в холодну воду і насипати туди трохи солі. Сіль збереже всі поживні речовини в рибі. Розморожування займає близько 1,5-2 години;
  2. Потім зрізаємо з риби голову, плавники і хвіст;
  3. Розрізаємо черевце і виймаємо всі тельбухи. Добре промиваємо;
  4. Якщо неприємний запах, то з риби можна повністю зняти всю шкіру;
  5. Якщо Ви хочете приготувати рибу разом зі шкірою, то її потрібно поскоблить ножем і видалити всі шипи і дрібну луску;
  6. У великої риби можна вийняти хребет.
Як смачно приготувати камбалу на сковороді
Інгредієнти Кількість
велика камбала - 500 грам
цибулю - 1 штука
борошно - 150 грам
масло пісне - для смаження
сіль і чорний мелений перець - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 133 Ккал

Приготування:

  1. Заморожену рибу слід розморозити. Для цього її слід викласти у воду з сіллю і залишити там, на пару годин;
  2. Далі тушку кладемо світлою стороною вгору, робимо невеликий надріз і виймаємо серединку;
  3. Потім її промиваємо, зрізаємо голову, плавники і хвіст. Очищаємо зверху луску;
  4. Тушку слід розрізати на середні шматочки;
  5. У мисці змішуємо сіль з невеликою кількістю чорного меленого перцю;
  6. Натираємо сумішшю рибу і залишаємо на 20 хвилин;
  7. Тим часом очистити цибулину і розрізаємо її на дрібні шматочки;
  8. У плоску тарілку або на обробну дошку насипаємо борошно і обвалюємо в ній всі шматочки риби;
  9. Ставимо на плиту сковороду, наливаємо олію;
  10. На розігріте масло викладаємо шматочки в борошні і обсипаємо цибулею. Цибуля вбере весь неприємний рибний запах;
  11. Рибні шматочки смажимо з обох сторін за 7 хвилин до золотавої скоринки.

Рецепт простого домашнього печива на швидку руку — пригостіть своїх близьких.

Рулетики з баклажанів і часникового сиру стануть відмінною закускою. А приготувати їх досить просто за нашим рецептом.

Читайте , як зробити малосольні огірки в пакет — сезон уже близький!

Як смачно приготувати камбалу в духовці

Продукти, які знадобляться:

  • Камбала – 3 штуки;
  • 6 картоплин;
  • Один лимон;
  • 30 грам вершкового масла;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 8 часточок часнику;
  • Ріпчаста цибуля – 2 штуки;
  • Щіпка солі.

Приготування:

  1. Першим ділом рибу потрібно промити і очистити від луски
  2. Далі зрізаємо голову, вичищаємо нутрощі і промиваємо;
  3. Тушки слід покласти на деко;
  4. Цибулю необхідно очистити від лушпиння і розрізати у вигляді кілець;
  5. Викладаємо цибулю зверху риби;
  6. Потім робимо соус. Для цього розтоплюємо вершкове масло і змішуємо його з оливковою;
  7. Розрізаємо лимон на дві частини і видавлюємо сік з однієї половинки в масляну суміш. Також наливаємо туди 80 мл води і 1 ч. ложку солі
  8. Далі заливаємо соусом рибу;
  9. Ставимо деко в розігріту духовку до 190 градусів і залишаємо там на 25-30 хвилин;
  10. Поки камбала печеться, робимо до неї гарнір з картопляного пюре з часником. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо й розрізаємо на середні шматочки;
  11. Часточки часнику також чистимо і розрізаємо у вигляді кружечків;
  12. Всі компоненти викладаємо в каструлю і заливаємо гарячою водою;
  13. Відварюємо до м'якості і знімаємо з плити;
  14. Далі зливаємо воду і розминаємо всі компоненти до стану пюре. Додаємо туди трохи води, солі та оливкової олії;
  15. Готову камбалу витягуємо з духовки, перекладаємо на плоску тарілку, поруч кладемо у вигляді гірки пюре і поливаємо все лимонним соком з половинки лимона, що залишилася.

Як смачно приготувати камбалу в мультиварці

Для приготування потрібно:

  • 600 грам камбали;
  • Половина мультистакана води;
  • Рослинне масло – 80 мл;
  • 50 грам майонезу;
  • Морква – 1 штука;
  • Цибуля – 1 штука;
  • Сіль;
  • Спеції за смаком.

Рецептура:

  1. Камбалу необхідно почистить, зрізати голову і видалити всі нутрощі. Добре промиваємо і видаляємо всі згустки крові і плівки всередині черевця;
  2. Для того щоб прибрати запах з риби слід видалити всю шкіру і ретельно промити водою;
  3. Потім філе необхідно посолити і розрізати порційними шматочками;
  4. Цибулю і моркву потрібно почистити. Цибулю нарізати невеликими кубиками, моркву протирається великою теркою;
  5. У чашку мультиварки наливаємо масло і засипаємо туди овочеву нарізку. Ставимо режим «Випічка» і смажимо. Далі перекладаємо їх у чашку;
  6. Шматочки камбали необхідно добре промазати майонезом;
  7. Після цього викладаємо їх у каструлю і заливаємо водою. Ставимо режим «Гасіння» і готуємо приблизно 30 хвилин;
  8. Після звукового сигналу рибу слід вийняти і перекласти на тарілку;
  9. Подаємо камбалу з обсмаженими овочами.

Камбала смажена з помідорами чері і болгарським перцем

Компоненти для приготування:

  • 4 тушки камбали;
  • 8 помідорів чері;
  • Пів склянки білого вина;
  • 2 штуки болгарського перцю;
  • 10 зелених оливок;
  • Рослинна олія;
  • Сіль;
  • Спеції за смаком;
  • Пучок зелені.

Приготування:

  1. Попередньо очищену і випатрану рибу необхідно посолити і поперчити. Залишаємо на 20 хвилин;
  2. Оливки слід порубати у вигляді кружечків;
  3. Помідори черрі також розрізаємо на тонкі кружечки;
  4. Болгарський перець промиваємо, зрізаємо плодоніжку і ріжемо кільцями. Виймаємо з них все насіння;
  5. Далі ставимо жаровню на газ, наливаємо олію і розжарюємо;
  6. На розпечене масло викладаємо тушку камбали. Спочатку кладемо лускою вниз і обсмажуємо протягом 7-8 хвилин, потім перекладаємо на іншу сторону і смажимо також 7-8 хвилин;
  7. Потім на рибу викладаємо кружечки оливок, помідорів чері і кільця болгарського перцю. Обсмажуємо ще 5 хвилин;
  8. Заливаємо все білим вином, солимо і закриваємо кришкою. Даємо час, щоб вино повністю вбралася;
  9. Пучок зелені слід порубати дрібно ножем;
  10. Відкриваємо кришку жаровні, посипаємо все зеленню;
  11. Перекладаємо рибу з овочами на плоску тарілку і подаємо на стіл.

Камбала смажена з овочами на сковороді

Компоненти, які будуть потрібні:

  • 1 кілограм камбали;
  • Цибуля – 2 штуки;
  • Морква – 2 штуки;
  • Сухарі для панірування;
  • Томат – 100 грам;
  • Рослинна олія;
  • Сіль;
  • Спеції за смаком;
  • Помідори черрі для прикраси.

Приготування:

    1. Попередньо очищену і промиту тушку слід порізати порційними шматочками;
    2. Після цього її необхідно посолити, поперчити і обваляти в суміші з панірувальних сухарів;
    3. Потім на газ ставиться жаровня, заливається олія і розжарюється;
    4. У розігріте масло викладаємо шматочки риби в сухарях і смажимо кожну сторону до готовності, близько 7-8 хвилин;

    1. Після цього робимо маринад. Цибулю, моркву слід очистити і розрізати у вигляді соломки;

    1. Викладаємо овочі на сковороду і готуємо на рослинній олії до готовності;
    2. Далі додаємо до овочів томат і обсмажуємо пару хвилин;

  1. Заливаємо все гарячою водою, солимо й додаємо спеції. Готуємо маринад близько 10-15 хвилин;
  2. Як тільки маринад буде готовий, його слід прибрати з газу і перелити в жаровню з камбалою. Готуємо камбалу в овочевий підливи 5-7 хвилин і вимикаємо вогонь;
  3. Готову рибу викладаємо разом з маринадом на плоску тарілку і прикрашаємо кружечками помідорів черрі.

Корисні поради

  • Бажано з камбали знімати шкірку. Вона прибере неприємний запах;
  • Для того щоб прибрати всередині риби чорну плівку, можна використовувати окріп. Просто облийте тушку з двох сторін окропом;
  • Камбалу можна попередньо замаринувати. Для цього її слід обробити на шматочки і промаринувати. В якості маринаду можна використовувати сік лимона і гірчицю;
  • В процесі обсмажування камбалу можна обсипати меленим коріандром. Він додасть цікавий і незвичайний смак.

Приготування камбали дуже просте і легке. Головне, її потрібно правильно очистити і розпотрошити. У цілому весь процес готування не довгий, а якщо проявити фантазію, то можна внести свої доповнення. А якщо ще подати її з соусом, так це буде відмінне частування, яке оцінять по достоїнству. Запам'ятайте ці рецепти і обов'язково приготуйте їх самостійно!

Що ще почитати: