Як смачно приготувати дієтичну запіканку з сиру
Запіканка з сиру – одне з традиційних страв народів Північної і Східної Європи. Вона має прекрасні смакові якості, багата корисними речовинами. За рахунок основного інгредієнта – сиру, який містить велику кількість тваринного білка і вітаміну В12, – вона може з успіхом конкурувати з багатьма м'ясними стравами.
При цьому низький вміст і склад жирних кислот робить це блюдо дієтичним. Крім того, сир є джерелом легкозасвоюваного кальцію і фосфору.
Відповідно від вмісту жиру у вихідному продукті калорійність запіканки може змінюватись. При використанні класичного або нежирного сиру у страві міститься близько 170 – 200 ккал/100 р.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Сир середньої жирності - | 400 г |
Яйця - | 3 шт. |
Борошно - | 6 ст. л. |
Молоко - | 4 ст. л. |
Ванілін - | 1 пакетик |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 180 Ккал |
Дотримуючись дієти, у вашому меню обов'язково має бути сирна запіканка. Готується вона досить легко і швидко.
Розминаємо ложкою в глибокій мисці сир.
Якщо він сухуватий, підливаємо трохи молоко. Замінити молоко можна нежирним кефіром або йогуртом. Вбиваємо яйця і все добре вимішуємо.
Підсипаємо протрушенную борошно і стежимо за структурою сирного тесту – воно не повинно бути дуже густим. Регулюємо цей процес за рахунок молока. До пшеничного борошна можна додати гречану або житнє.
Або взагалі замінити на вівсяні пластівці, попередньо замочені в гарячому молоці. Додаємо ваніль.
Виливаємо тісто у форму і запікаємо близько сорока хвилин в духовій шафі, прогрітому до 200 градусів.
Творжная запіканка в мультиварці
Маючи під рукою такий електроприлад як мультиварка, можна без зайвих зусиль приготувати сніданок на всю сім'ю.
Компоненти:
- Сир знежирений – 500 г;
- Яйця – 3 шт.;
- Борошно вівсяна – 8 ст. л.;
- Вершки нежирні – 100 мл;
- Банан не великий – 2 шт.;
- Кориця – пакетик;
- Родзинки – 50 г;
- Сіль – щіпка;
- Цукрова пудра – 2 ст. л.;
- Свіжа м'ята – гілочка.
В залізній мисці збиваємо холодні яйця з дрібкою солі. До утворення стійкої білої шапки. Ізюм добре промиваємо в гарячій воді, заливаємо теплою і залишаємо розм'якнути.
Банан очистити і виделкою мнемо в пюре. Краще брати невеликі плоди, вони більш стиглі і солодкі. В чаші для агрегату з'єднуємо борошно, корицю, протертий через сито сир, бананову кашу і родзинки.
Промешиваем всі сирне тісто. Обережно силіконової лопаткою вводимо яєчну масу. Ставимо в чашу мультиварки, активуємо функцію запікання і залишаємо готуватися близько 20 хвилин.
Виймаємо, акуратно перевертаємо на плоске блюдо, даємо охолонути, притрушиваем цукровою пудрою і прикрашаємо гілочкою м'яти.
Запіканка з сиру і яблук в пароварці
Приготувати сирну запіканку так, щоб вона була ще більш корисною і менш калорійною, можна на пару, а додавши яблук – надати додаткової кислинки.
Компоненти:
- Сир середньої жирності – 450 г;
- Яйця – 4 шт.;
- Яблука з кислинкою – 6 шт.;
- Ванілін – пачка;
- Кура – 50 г;
- Мед – 3 ст. л.
- Рослинне масло – для змазування форми.
Сир пропускаємо через електром'ясорубку два рази, таким чином запіканка вийде дуже ніжною і м'якою. Додаємо яйця і збиваємо міксером на високій швидкості до утворення стійкої маси.
Очищаємо яблука від шкірки і серцевини. Замочуємо курагу в теплій воді, щоб вона розпарити. Шаткуємо фрукти шматочками довільного розміру і форми в сирну масу, додаємо ваніль, мед, перемішуємо.
Беремо спеціальну форму для випічки кексів. Іноді вони йдуть в комплекті з пароваркою, якщо немає – її можна придбати в будь-якому господарському магазині.
Змащуємо олією, викладаємо частину тіста, активуємо пароварку, ставимо ємність на нижній ярус і запікаємо близько 30 хвилин.
Дієтичні сирники з сиру в духовці — рецепт для тих хто стежить за тим, що їдять.
Як приготувати равіолі правильно, рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
А ви знаєте скільки смажити свіжі печериці на сковороді? Рецепти простих страв.
Рецепт низькокалорійної гарбузової запіканки з сиром
Не всі діти люблять гарбуз, однак вона дуже корисна і доводиться викручуватись, замаскировывая її в різні страви. Так, приготувавши сирну запіканку з гарбузом, ви збагатите організм дитини відразу декількома корисними вітамінами та мікроелементами.
Компоненти:
- Сир – 350 г;
- Гарбуз – 250 г;
- Манка – 3 ст. л;
- Йогурт домашній – 150 мл;
- Цукрозамінник – 50 г;
- Яйця – 2 шт.;
- Кориця – пакетик;
- Панірувальні сухарі – для форми;
- Рослинне масло – для змазування.
Чистимо шкірку з гарбуза, нарізаємо шматками, заливаємо водою і ставимо варити близько 15 хвилин. Сир розминаємо виделкою до глибокої пластмасовій мисці.
Додаємо яйця, цукрозамінник і збиваємо в пишну сирну масу. Підмішуємо готову гарбуз. Якщо маса вийшла не дуже солодка або навіть без смаку, можна збільшити дозу цукрозамінника.
Заливаємо в невеликій піалі манку йогуртом. Залишаємо розбухнути хвилин на 30. Йогурт краще взяти кімнатної температури, так процес пройде швидше. Не поспішаючи вводимо манну суміш в гарбузово-сирну масу.
Змащуємо форму рослинним маслом, притрушиваем сухарями. Можна замінити манною крупою.
Відправляємо запікатися в розігріту духовку на 25 хвилин. До цієї страви підійде нежирна сметана, згущене молоко або мед.
Дієтична запіканка з сиру в мікрохвильовці
Винахідливі кулінари для прискорення процесу приготування придумали полегшений рецепт сирної запіканки в мікрохвильовці.
Компоненти:
- Сир 2 % – 250 г;
- Ванілін – пакетик;
- Яйце – 1 шт.;
- Волоські горіхи – 30 г;
- Цукор – 2 ст. л;
- Вершкове масло – для змазування.
Перетираємо через сито сир. Підмішуємо цукор і ванілін, додаємо яйця. Всі перекладаємо в чашу блендера і збиваємо до утворення пишної маси. Очищаємо від шкаралупи горіхи і подрібнюємо в борошно.
Вводимо в сирне тісто горіхову борошно. Перекладаємо все в форму, змащену вершковим маслом. Ставимо на 10 хвилин у мікрохвильову піч на максимальну потужність.
Виймаємо, даємо зійти пару, перекладаємо на тарілку. За бажанням можна прикрасити фруктами, ягодами або зеленню.
Як приготувати запіканку з сиру по Дюкану
Дотримуючись дієти Дюкана, можна схуднути без зайвих жертв і відмов від смачних страв. В основі цієї дієти закладена білкова їжа: м'ясна, молочна та кисломолочна. Сирна запіканка не буде суперечити її принципам.
Компоненти:
- Сир нежирний – 350 г;
- Яйця – 2 шт.;
- Висівки – 3 ст. л;
- Цукрозамінник – за смаком.
Цю запіканку можна приготувати як солодкою, так і солоною. У склянці для блендера, збиваємо білки з цукрозамінником.
Повинна вийти пухка консистенція. Сир пропускаємо через блендер разом з жовтками, додаємо висівки, білкову масу. Всі поспішаючи перемішуємо і перекладаємо в силіконову форму.
Ставимо запікати хвилин 30 при температурі не вище 170 градусів. Цю страву можна приготувати і в мікрохвильовці, тільки збільшити час приготування в два рази.
Для сирної запіканки можна використовувати будь-які фрукти, овочі або ягоди. Однак не варто забувати, що ці продукти можуть віддавати додаткову вологу тесту. У таких випадках необхідно збільшувати дозу сипучих інгредієнтів.
Замість соусів до цієї страви можна подавати варення, джем, запивати чаєм, компотом, або свіжоприготованим фруктовим фрешем.
Приємного апетиту!