07 май 2019 2 801

Як смачно приготувати дієтичну запіканку з сиру

Запіканка з сиру – одне з традиційних страв народів Північної і Східної Європи. Вона має прекрасні смакові якості, багата корисними речовинами. За рахунок основного інгредієнта – сиру, який містить велику кількість тваринного білка і вітаміну В12, – вона може з успіхом конкурувати з багатьма м'ясними стравами.

При цьому низький вміст і склад жирних кислот робить це блюдо дієтичним. Крім того, сир є джерелом легкозасвоюваного кальцію і фосфору.

Відповідно від вмісту жиру у вихідному продукті калорійність запіканки може змінюватись. При використанні класичного або нежирного сиру у страві міститься близько 170 – 200 ккал/100 р.

Вважається, що запіканка з знежиреного сиру набагато корисніше, однак зі зменшенням кількості жиру знижується і вміст того самого вітаміну В12.
Дієтична запіканка з сиру в духовці
Інгредієнти Кількість
Сир середньої жирності - 400 г
Яйця - 3 шт.
Борошно - 6 ст. л.
Молоко - 4 ст. л.
Ванілін - 1 пакетик
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 180 Ккал

Дотримуючись дієти, у вашому меню обов'язково має бути сирна запіканка. Готується вона досить легко і швидко.

Розминаємо ложкою в глибокій мисці сир.

Якщо він сухуватий, підливаємо трохи молоко. Замінити молоко можна нежирним кефіром або йогуртом. Вбиваємо яйця і все добре вимішуємо.

Підсипаємо протрушенную борошно і стежимо за структурою сирного тесту – воно не повинно бути дуже густим. Регулюємо цей процес за рахунок молока. До пшеничного борошна можна додати гречану або житнє.

Або взагалі замінити на вівсяні пластівці, попередньо замочені в гарячому молоці. Додаємо ваніль.

Виливаємо тісто у форму і запікаємо близько сорока хвилин в духовій шафі, прогрітому до 200 градусів.

Творжная запіканка в мультиварці

Маючи під рукою такий електроприлад як мультиварка, можна без зайвих зусиль приготувати сніданок на всю сім'ю.

Компоненти:

  • Сир знежирений – 500 г;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Борошно вівсяна – 8 ст. л.;
  • Вершки нежирні – 100 мл;
  • Банан не великий – 2 шт.;
  • Кориця – пакетик;
  • Родзинки – 50 г;
  • Сіль – щіпка;
  • Цукрова пудра – 2 ст. л.;
  • Свіжа м'ята – гілочка.

В залізній мисці збиваємо холодні яйця з дрібкою солі. До утворення стійкої білої шапки. Ізюм добре промиваємо в гарячій воді, заливаємо теплою і залишаємо розм'якнути.

Банан очистити і виделкою мнемо в пюре. Краще брати невеликі плоди, вони більш стиглі і солодкі. В чаші для агрегату з'єднуємо борошно, корицю, протертий через сито сир, бананову кашу і родзинки.

Промешиваем всі сирне тісто. Обережно силіконової лопаткою вводимо яєчну масу. Ставимо в чашу мультиварки, активуємо функцію запікання і залишаємо готуватися близько 20 хвилин.

Виймаємо, акуратно перевертаємо на плоске блюдо, даємо охолонути, притрушиваем цукровою пудрою і прикрашаємо гілочкою м'яти.

Запіканка з сиру і яблук в пароварці

Приготувати сирну запіканку так, щоб вона була ще більш корисною і менш калорійною, можна на пару, а додавши яблук – надати додаткової кислинки.

Компоненти:

  • Сир середньої жирності – 450 г;
  • Яйця – 4 шт.;
  • Яблука з кислинкою – 6 шт.;
  • Ванілін – пачка;
  • Кура – 50 г;
  • Мед – 3 ст. л.
  • Рослинне масло – для змазування форми.

Сир пропускаємо через електром'ясорубку два рази, таким чином запіканка вийде дуже ніжною і м'якою. Додаємо яйця і збиваємо міксером на високій швидкості до утворення стійкої маси.

Очищаємо яблука від шкірки і серцевини. Замочуємо курагу в теплій воді, щоб вона розпарити. Шаткуємо фрукти шматочками довільного розміру і форми в сирну масу, додаємо ваніль, мед, перемішуємо.

Беремо спеціальну форму для випічки кексів. Іноді вони йдуть в комплекті з пароваркою, якщо немає – її можна придбати в будь-якому господарському магазині.

Змащуємо олією, викладаємо частину тіста, активуємо пароварку, ставимо ємність на нижній ярус і запікаємо близько 30 хвилин.

Дієтичні сирники з сиру в духовці — рецепт для тих хто стежить за тим, що їдять.

Як приготувати равіолі правильно, рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

А ви знаєте скільки смажити свіжі печериці на сковороді? Рецепти простих страв.

Рецепт низькокалорійної гарбузової запіканки з сиром

Не всі діти люблять гарбуз, однак вона дуже корисна і доводиться викручуватись, замаскировывая її в різні страви. Так, приготувавши сирну запіканку з гарбузом, ви збагатите організм дитини відразу декількома корисними вітамінами та мікроелементами.

Компоненти:

  • Сир – 350 г;
  • Гарбуз – 250 г;
  • Манка – 3 ст. л;
  • Йогурт домашній – 150 мл;
  • Цукрозамінник – 50 г;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Кориця – пакетик;
  • Панірувальні сухарі – для форми;
  • Рослинне масло – для змазування.

Чистимо шкірку з гарбуза, нарізаємо шматками, заливаємо водою і ставимо варити близько 15 хвилин. Сир розминаємо виделкою до глибокої пластмасовій мисці.

Додаємо яйця, цукрозамінник і збиваємо в пишну сирну масу. Підмішуємо готову гарбуз. Якщо маса вийшла не дуже солодка або навіть без смаку, можна збільшити дозу цукрозамінника.

Заливаємо в невеликій піалі манку йогуртом. Залишаємо розбухнути хвилин на 30. Йогурт краще взяти кімнатної температури, так процес пройде швидше. Не поспішаючи вводимо манну суміш в гарбузово-сирну масу.

Змащуємо форму рослинним маслом, притрушиваем сухарями. Можна замінити манною крупою.

Відправляємо запікатися в розігріту духовку на 25 хвилин. До цієї страви підійде нежирна сметана, згущене молоко або мед.

Дієтична запіканка з сиру в мікрохвильовці

Винахідливі кулінари для прискорення процесу приготування придумали полегшений рецепт сирної запіканки в мікрохвильовці.

Компоненти:

  • Сир 2 % – 250 г;
  • Ванілін – пакетик;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Волоські горіхи – 30 г;
  • Цукор – 2 ст. л;
  • Вершкове масло – для змазування.

Перетираємо через сито сир. Підмішуємо цукор і ванілін, додаємо яйця. Всі перекладаємо в чашу блендера і збиваємо до утворення пишної маси. Очищаємо від шкаралупи горіхи і подрібнюємо в борошно.

Вводимо в сирне тісто горіхову борошно. Перекладаємо все в форму, змащену вершковим маслом. Ставимо на 10 хвилин у мікрохвильову піч на максимальну потужність.

Виймаємо, даємо зійти пару, перекладаємо на тарілку. За бажанням можна прикрасити фруктами, ягодами або зеленню.

Як приготувати запіканку з сиру по Дюкану

Дотримуючись дієти Дюкана, можна схуднути без зайвих жертв і відмов від смачних страв. В основі цієї дієти закладена білкова їжа: м'ясна, молочна та кисломолочна. Сирна запіканка не буде суперечити її принципам.

Компоненти:

  • Сир нежирний – 350 г;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Висівки – 3 ст. л;
  • Цукрозамінник – за смаком.

Цю запіканку можна приготувати як солодкою, так і солоною. У склянці для блендера, збиваємо білки з цукрозамінником.

Повинна вийти пухка консистенція. Сир пропускаємо через блендер разом з жовтками, додаємо висівки, білкову масу. Всі поспішаючи перемішуємо і перекладаємо в силіконову форму.

Ставимо запікати хвилин 30 при температурі не вище 170 градусів. Цю страву можна приготувати і в мікрохвильовці, тільки збільшити час приготування в два рази.

Для сирної запіканки можна використовувати будь-які фрукти, овочі або ягоди. Однак не варто забувати, що ці продукти можуть віддавати додаткову вологу тесту. У таких випадках необхідно збільшувати дозу сипучих інгредієнтів.

Замість соусів до цієї страви можна подавати варення, джем, запивати чаєм, компотом, або свіжоприготованим фруктовим фрешем.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: