Як приготувати смачний рибний пиріг з листкового тіста
Ситний пиріг з рибою буде найкращою їжею під час пікніка, походу або дачного чаювання. Смачне листкове тісто і ніжна рибна начинка роблять пиріг улюбленим ласощами маленьких дітей – таку випічку можна приготувати на дитяче свято, і всі гості від мала до велика залишаться задоволені.
Рибний пиріг виручає в повсякденному житті – це і смачний сніданок, і обід з собою на роботу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно - | 200 г |
Вершкове масло - | 120 г |
Сметана - | 60 г |
Філе рибки - | 300 г |
Морква - | 1 штука |
Квасоля - | 100 г |
Цибулю - | 1 штука |
Сир - | 50 г |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 205 Ккал |
Висипаємо все борошно, додаємо 1/3 олії і сіль, ретельно розтираємо. Додаємо сметану і все замішуємо. Місимо 5-10 хвилин, а потім розкачуємо на довільний прямокутник. У середину кладемо масло, що залишилося, закриваємо його тестом «конвертом» і знову розгортаємо.
Тісто не буде прилипати, якщо щедро посипати борошном стіл і обсипати качалку. Необхідно повторити процес складання і розкатування 5-6 разів. Якщо тісто починає танути, то його треба на якийсь час покласти в холодильник.
Промиваємо рибу, перевіряємо його на відсутність кісток. Нарізаємо філе невеликими смужками, чистимо моркву і цибулю та нарізаємо невеликими брусочками.
Квасолю треба замочувати з вечора і варити до м'якості. Також можна використовувати консервовану квасолю з банки. Змішуємо квасоля з рибою, морквою і цибулею, пробуємо на сіль.
Розкачуємо тісто діаметром трохи більше самої форми і викладаємо його.
Додаємо начинку і посипаємо її дрібно потертим сиром. Защипуємо краю пирога.
Пиріг випікається в гарячій духовці півгодини.
Рецепт можна урізноманітнити додаванням олійною крихти – залишити невеликий шматочок тіста, потерти його на тертці і обсипати верх пирога перед випіканням.
Пиріг з листкового тіста з начинкою з рибних консервів
Інгредієнти:
- Листкове тісто – 500 г;
- Консервована риба – 2 банки;
- Картопля – 4 шт;
- Зелень;
- 3 яйця;
- Сир – 100 г;
- Сіль.
Почищену картоплю порізати на кружечки і злегка відварити. Поки картопля остигає, підготувати рибу: витягнути кісточки і дрібно порізати рибу або розім'яти виделкою. Заливка: збиваємо яйця до піни, додаємо дрібку солі, додати порізану зелень і дрібно порізаний сир.
На форму викласти розкатаний пласти сформувати невеликі бортики. Зверху йдуть рибні консерви – робимо шар рівномірним. Далі картопля – одні кружечки накладаються поверх інших, і створюється вигляд рибної луски.
Заливаємо пиріг яєчно-сирною сумішшю і підгинаємо бортики пирога до центру. Пиріг випікається на помірній температурі до рум'яної скоринки.
Цей пиріг можна відразу порізати на порції і прикрасити їх пір'ям зеленого лука.
Телятина запечена в духовці — ніжне м'ясо, містить у роті.
Що приготувати з свинини на вечерю швидко, смачно і ситно. Читайте наші рецепти.
Як приготувати мексиканське буріто, читайте простий рецепт з фото.
Пиріг з горбушею на основі листкової
З-за великої кількості масла в цьому рецепті, рибний пиріг з листкового тіста вийде просоченим вершковим смаком і дуже соковитим.
Інгредієнти:
- Борошно – 300 г;
- Вершкове масло – 1 пачка;
- Вода – півсклянки;
- Горбуша (філе) – 500 г;
- 3 яйця;
- Рис – 13 склянки;
- Вершки – 150 г;
- 1 ріпчаста цибулина;
- Сіль.
Готуємо тісто: половину борошна замішуємо з водою і сіллю і даємо їй настоятися. Другу половину борошна змішуємо з дрібно порубаним олією і залишаємо в холодильнику на годину.
Тепер розкачуємо тісто на воді, на нього кладемо розкатане масленое тісто, звертаємо їх разом і прибираємо в морозилку на кілька хвилин. Повторюємо 3-4 рази: основу розкачуємо, згортаємо і прибираємо в морозильну камеру на кілька хвилин. У підсумку залишаємо тісто в холодильнику до приготування начинки.
Горбушу промиваємо, видаляємо кісточки і розрізаємо на маленькі шматочки. Рибу солимо, заливаємо вершками і залишаємо маринуватися на годину. Яйця відварюємо 10 хвилин, охолодити, очистити і подрібнюємо на яйцерезке або тертці.
Рис промиваємо до прозорої води, і після закипання варимо 15 хвилин. Змішуємо рибу з яйцями і рисом, додаємо дрібно порізану цибулю.
Поділяємо тісто навпіл і обидві частини розкачуємо за формою дека. Змащуємо маслом форму, викладаємо на неї пласт тіста, начинку, невеликі шматочки масла і другий шар основи.
Пальцями скріплюємо половинки тіста і робимо зверху невеликі прорізи ножем – так начинка краще пропечеться. Пиріг випікається на невеликій температурі до рум'яної скоринки (приблизно 40 хвилин).
Готовий пиріг з горбушею можна змастити розтопленим вершковим маслом і дати настоятися поза плити – так верхня скоринка стане більш м'якою.
Пиріг з листкового тіста з рибним фаршем
У пирога оригінально чергується начинка: після пропеченного фаршу йде м'яке пюре і скоринка листкового тіста. Таку випічку можна подавати як основну страву.
Інгредієнти:
- Листкове тісто – 500 г;
- Кета – 1 кг;
- 1 біла цибулина;
- 1 яйце;
- Молоко – півсклянки;
- Хліб – 150 г;
- Картопляне пюре – 350 г;
- Сметана 70 г;
- Сіль.
Готуємо фарш: моєму рибу, відокремлюємо голову, видаляємо нутрощі і знімаємо шкіру. Прибираємо кістки – для фаршу знадобиться тільки рибне філе. Додаємо до м'яса подрібнену цибулю і всі разом перекручуємо м'ясорубкою або кришимо блендером.
Заливаємо молоком хліб, і коли він розмокне, додаємо до заготівлі для фаршу. В кінці солимо за смаком, додаємо яйце і ще раз замішуємо.
Застеляємо деко папером для випічки. Розкатане тісто викладаємо на деко. На нього переносимо пюре з картоплі і фарш (додаємо до нього сметану). Краї тіста потрібно підняти і защипати. В гарячій духовці пирогс рибним фаршем з листкового тіста буде готовий через 40 хвилин.
Крім кети, смачний рибний фарш можна приготувати з щуки, окуня, сьомги або судака. Також в магазині можна купити вже готовий фарш.
Корисні рекомендації
Часто запікаючи рибні пироги, можна додати страві оригінальності:
- Приготувати більше листкового тіста, і вирізати з нього прикраси для пирога – це можуть бути фігурки або різні візерунки, що прикривають начинку;
- Зробити маленькі рибні пиріжки – це займе трохи більше часу, але здивує членів сім'ї новим видом страви;
- Подати пиріг як холодну закуску – наприклад, до супу, замість хліба.
Не бійтеся експериментувати – так можна знайти нові смачні поєднання продуктів і придбати улюблені рецепти.
Отже, готуючи рибний пиріг, слід звернути увагу на наступні особливості:
- Основа може бути покупної і домашній, але замішуючи тісто самостійно, можна контролювати його консистенцію і смак;
- Пироги готуються з риби в будь-якому вигляді: консервованої, свіжою, солоною, копченою, з рибного фаршу – все це смачно поєднується з підсмаженою тестом і різними начинками;
- Про готовність страви можна говорити, якщо проткнувши його зубочисткою, не видно прилиплого тесту.
Листкова випічка з рибкою швидко готується і не вимагає великих витрат – освоївши кілька рецептів, можна зробити рибний пиріг улюбленим блюдом для всієї сім'ї.