06 март 2019 1 511

Як приготувати желейний торт з фруктами

Історія виникнення желейного торта дуже розмита, і з упевненістю сказати, хто саме і в якій країні винайшов цей кулінарний шедевр — не можна. В одних офіційних джерелах зазначено, що якийсь американський інженер винайшов желе, а потім ввів додаткові фруктові ароматизатори, і саме в США почали виробляти цю випічку.

В інших кажуть, що це цілком і повністю французьке блюдо. Також існує версія, що перші желейні торти з'явилися в Італії.

Сперечатися і з'ясовувати можна нескінченно, але навряд чи в цьому є практичний сенс: в даний час у кожній країні з'явилися свої оригінальні рецепти приготування цієї страви.

Покроковий рецепт желейного торта з фруктами
Інгредієнти Кількість
Борошно - 400 г
Желатин - 1 пачка
Цукор - 150 г
Яйце - 1 шт.
Маргарин - 200 г
Пекарський порошок - 1 упаковка
Фрукти - 500 г
Вода - 1 склянка
Ванілін - 1 пакетик
Рослинна олія - для змащення
Вершки з балончика - для прикраси
Час приготування: 840 хвилин Калорійність на 100 грам: 257 Ккал
Все меншою популярністю стали користуватися звичайні торти. На зміну їм прийшли гарні двоярусні желейні шедеври з фруктами та безліччю всяких прибамбасів.

Набираємо півсклянки холодної води, висипаємо в нього желатин і інтенсивно розмішуємо до повного розчинення. Залишаємо на 25 хвилин.

У великій пластмасовій мисці з'єднуємо цукор, яйця і маргарин. Повинна вийде пишна повітряна маса.

Поступово починаємо підсипати протрушенную борошно з ваніліном і розпушувачем, а потім з-під дна силіконової лопаткою вимішувати тісто. Можна це робити за допомогою віночка або столової ложки, але тоді ви ризикуєте втратити обсяг майбутнього коржа.

Форму застеляємо пергаментним папером, попередньо змастивши дно рослинним маслом. Таким чином вона не буде приставати, і ви зможете легко відокремити її від коржа після випікання. Активуємо духова шафа, встановивши температуру 190 °С.

Виливаємо тістоподібну масу у форму і ставимо випікатися на 40 хвилин. В металеву миску невеликого розміру (краще – з нержавійки) виливаємо набряклий желатин і ставимо на конфорку, доводимо до кипіння на повільному вогні і проварюємо 8 хвилин, постійно заважаючи.

Знімаємо, даємо охолонути і відправляємо в холодильник приблизно на годину. Моєму і шаткуємо великими часточками будь-які наявні у вас в холодильнику фрукти. Це можуть бути банани, персики, ківі, мандарини, апельсини.

Виймаємо корж, даємо охолонути і розрізаємо на дві частини. В емальовану миску наливаємо воду, що залишилася, додаємо 3 столові ложки цукру, видавлюємо цілий лимон (якщо розрізати його навпіл і проткнути виделкою в декількох місцях, сік буде сочиться безперешкодно).

Все перемішуємо, ставимо на конфорку і чекаємо повного розчинення цукру. Знімаємо з вогню й даємо охолонути. Беремо першу половину коржа, поливаємо лимонним сиропом. Достатньо буде трьох – чотирьох столових ложок.

Викладаємо в хаотичному порядку фрукти, поверх видавлюємо з балона вершки, притискаємо ще одним коржем, знову просочуємо і тепер гарно (в якості декору) викладаємо фрукти. Заливаємо рясно желе весь торт, по консистенції воно має бути як кисіль.

І ставимо застигати в холодильник на ніч.

Холодний желейний десерт із фруктами і сметаною

Літній час – це та сама пора, коли необхідно їсти більше фруктів і ягід, щоб наситити свій організм мінералами і вітамінами. Легкий десерт у вигляді желейного торта з ними і сметаною розширить ваше меню і порадує близьких.

Компоненти:

  • Малина – 300 г;
  • Ожина – 200 г;
  • Шовковиця – 100 г;
  • Аґрус – 50 г;
  • Сметана нежирна – 700 мл;
  • Вода очищена – 700 мл;
  • Цукор – 300 г;
  • Желе – 5 пакетиків;
  • Желатин – 1 пакетик.

Набираємо воду в каструлю з нержавіючої сталі, ставимо на конфорку і доводимо до кипіння, додаємо желе і швидко перемішуємо. Якщо додати при цьому харчові барвники, страва буде виглядати яскравіше і цікавіше. Як тільки желе проварилося, розливаємо по формах.

Швидкорозчинний желатин проварюємо в киплячій воді. В окремій ємності збиваємо холодну сметану і цукор і, не зупиняючись, вливаємо желатинову масу.

Промиваємо і обсушуємо ягоди. На красиве блюдо в хаотичному порядку нарізаємо желе, зверху гіркою викладаємо ягоди, все заливаємо сметанним кремом і відправляємо на холод.

В ідеалі, якщо желейний торт буде настоюватися на всю ніч.

Легкий желейний торт з фруктами і бісквітом

Желейний торт з фруктами – ніжне легке блюдо. Якщо додати до нього бісквіт, то вийде не просто повсякденний десерт, а урочистий – до ювілею чи весілля. Завдяки повітряному структурі бісквіта і вершково-фруктового крему торт буде танути в роті.

Компоненти:

  • Борошно 550 г;
  • Яйця – 6 шт.;
  • Цукор – 350 г;
  • Ванілін – 1 упаковка;
  • Желатин – 2 пакетика;
  • Вода – 2 склянки;
  • Нежирний Йогурт – 250 мл;
  • Желе – 3 упаковки;
  • Ванілін – 1 пакетик;
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.;
  • Куркума – 1 ч. л.;
  • Полуниця – 500 г;
  • Мандарини – 300 г;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Вершки 33% – 300 мл

Розвести желатин у склянці холодної води, залишаємо набухати на одну годину. У чисту скляну миску вбиваємо свіжі охолоджені яйця збиваємо міксером на низьких обертах віночка. Поступово починаємо всипати цукор і ванілін, продовжуючи збивати.

Коли з'явиться стійкий гоголь-моголь, невеликими порціями додаємо протрушенную борошно з крохмалем. Він додасть легкості бісквіту. В кінці додаємо ложечку куркуми і обережно вимішуємо всю масу. Така маленька доза прянощі не буде відчуватися у випічці, але додасть коржам красивий жовтий колір.

Добре змащуємо форму для випічки маслом, виливаємо половину тіста. Ставимо випікатися в заздалегідь прогріту до 185 °С духовку на 25 хвилин. Готовність коржа перевіряємо натисканням на поверхню дерев'яної лопаткою: якщо він повернеться до первісної форми, тісто пропеклося, і його можна виймати. При появі вм'ятини надсилайте допекаться ще. Не потрібно його протикати зубочисткою, бісквіт може впасти, втративши обсяг.

В залізній мисці закип'ятіть воду, влийте желатин і, постійно помішуючи, доведіть до однорідного стану. Зніміть з вогню і дайте охолонути до температури навколишнього повітря. Поступово збільшуючи швидкість, збийте вершки.

Слідкуйте за тим, щоб посуд для цього була ідеально чистою. Кілька крапель води або іншої вологи на дні призведуть до того, що вершки не піднімуться. Додайте цукор, домашній йогурт і желатинову масу.

Все ретельно перемішайте. Розведіть по інструкції желе, розлийте в ємності і залиште застигати.

Помийте, очистіть і наріжте полуницю і мандарини. Розріжте ниткою бісквіт на дві частини. Покладіть на дно рознімної форми один корж, зверху в довільному порядку розподіліть фрукти, залийте вершковим суфле, дайте постояти 30 хвилин.

Через час покладіть ще один корж, знову фрукти і суфле. Зверху залийте готовим желе і залиште застигати в прохолодному місці на 6 годин.

Сирно-желейний торт без випічки: легко і просто

Якщо ви любите солодке, але обмежуєте себе, побоюючись кількома зайвими калоріями зіпсувати фігуру, сирний торт з освіжаючим смаком і невеликим відсотком жирності – відмінний варіант десерту.

Компоненти:

  • Сметана нежирна – 350 мл;
  • Печиво пісочне – 400 г;
  • Сир нежирний – 300 г;
  • Цукор – 100 г;
  • Желе зі смаком «Ківі» — 2 пакетика;
  • Желатин – 1 пакетик;
  • Вершкове масло – 100 г;
  • Лайм – 1 шт.;
  • М'ята або меліса – 2 гілочки.

Висипаємо желатин в невелику тарілку, заливаємо холодною кип'яченою водою, додаємо видавлений з лайма сік. Залишаємо на годину набухати. Розводимо желе згідно інструкції виробника.

Печиво подрібнюємо в крихту, додати м'яке вершкове масло, викладаємо на велику тарілку і розрівнюємо – це буде основою для нашого торта. Відправляємо його в холодильник.

З'єднуємо сир зі сметаною і цукром, збиваємо в повітряну пишну масу. Нагріваємо желатин, постійно помішуючи. Після того, як він охолоне, виливаємо в сирно-вершковий крем.

Перекладаємо його на пісочну основу, ставимо в холодильник на одну годину, і як тільки торт подстынет, викладаємо зверху застигле желе. Желе слід вибивати саме зі смаком «Ківі». У поєднанні з кисломолочними продуктами торт буде не нудотний, а з ноткою кислинки.

Прикрасити його можна гілочкою свіжої м'яти або меліси.

Рецепт торта «Молочна дівчинка» з пломбирным кремом вразить вас своїми вишуканим і ніжним смаком.

Як приготувати татарський Чак-чак з покроковими фото і рекомендаціями, читайте рецепт.

Як приготувати торт з вершковим кремом, покрокові фото рецепти та поради майстрів.

Корисні поради

  1. Желейний торт готують, як правило, зі свіжих фруктів влітку, але якщо вам захотілося приготувати його взимку, можна використовувати заморожені плоди або взагалі замінити їх на варення або повидло;
  2. Якщо у вас погано застигло і не тримає обсяг желе, перед тим як викладати шари, укладіть у форму фольгу або целофановий жорсткий пакет, створивши, таким чином, високі борти. Так весь торт буде триматися разом, і після холодильника можна не переживати, що яруси впадуть;
  3. Якщо під рукою немає лайма, його можна замінити лимоном або, в крайньому випадку, грейпфрутом;
  4. Для приготування желейного торта можна використовувати не тільки магазинне желе, а приготоване в домашніх умовах з компотів або соків. Процес недовгий і дуже простий, зате ви будете знати, що ваш десерт не містить синтетичних ароматизаторів чи барвників;
  5. Якщо розвести желатин з вечора, то вранці вже можна приступати до приготування.

Дякуємо за увагу та приємних вам кулінарних приготувань!

Що ще почитати: