03 июнь 2019 5 274

Рецепти приготування виноградних равликів — випробовуваний рідних делікатесами!

Мало хто ризикнув приготувати на своїй домашній кухні равликів. Можливо, дізнавшись наскільки це нехлопотно, багато змінять свою думку і ставлення до різних делікатесів подібного роду.

Чим корисний цей молюск?

Є різні види равликів, які використовують в якості їжі. Однак у країнах, де цей делікатес частіше зустрічається на столах, вважається, що саме виноградний вид смачніше всього.

Більш того, в м'ясі цього молюска міститься приблизно 70% білка і 30% амінокислот, які необхідні нашому організму для нормальної життєдіяльності. Крім цього, до складу входять вітаміни і мікроелементи.

Так, у Франції існує цікаве блюдо під назвою «Ескарго». Вважається, що воно благотворно впливає на сексуальну активність людини.

Цих молюсків рекомендується використовувати в їжі: тим, хто страждає від дисбалансу кальцію; жінкам у період вагітності і лактації; людям, у яких діагностовано хондроз, а також колагеноз.

Підготовчий етап

Перш ніж приступити до приготування виноградних слимаків, необхідно пам'ятати про те, що їх потрібно збирати в певний час і з дотриманням деяких умов.

Молюсків можна зібрати самостійно, потрібно тільки вгадати момент. Або ви це робите рано вранці, або чекаєте дощу.

Якщо ви вже зібрали чи купили виноградних равликів, не поспішайте з них що-то варганити. Для початку молюсків слід очистити. І якщо при підготовці звичайних продуктів мається на увазі чищення зовнішніх частин, то у випадку з равликами потрібно очистити кишечник від некорисної їжі для людини.

Молюски «сідають на дієту» як мінімум на три-чотири доби. В якості житла їм підійде каструля, в яку буде доступ повітря, а в якості їжі – пара ложок борошна. Кожен день дієти молюсків слід діставати, мити ємність і їх самих, після чого класти назад і знову посипати борошном.

Після закінчення терміну дієти, дістаємо слимаків, купаємо і перевіряємо, чи всі живі. Після цього можна приступати до наступного етапу.

Проте варто пам'ятати, що для деяких страв підготовчий етап може відрізнятися по тривалості тієї або іншої процедури. Наприклад, дієта може тривати набагато довше, аж до двох тижнів.

Далі виноградних равликів необхідно помістити на великий шар солі. На ньому вони виділять всю зайву слиз. Після цього їх ще раз добре миють.

Потім їх кладуть у каструлю, заливають водою з додаванням невеликої кількості оцту, і на середньому вогні доводять до кипіння. Після цього варка триває ще близько 5 хвилин.

Останній етап обробки – видобуток м'яса з панцира. Робиться це з допомогою виделки або пінцета. У приготуванні страв використовуються лише м'ясиста нога, а завиток видаляється.

Після обробки залишилися раковини можна не викидати, а прокип'ятити в содовому розчині і промити. Таким чином, їх можна ще використовувати для подальшої фарширування.

Делікатеси з равликів

Класичний рецепт: равлики по-бургундськи
Інгредієнти Кількість
Підготовлені равлики - приблизно 50 шт.
Часник - 15 г
Цибуля шалот - 15-17 р
Петрушка - 20 г
Вершкове масло - 1 пачка (200-250 г)
Чорний перець мелений - за смаком
Панірувальні сухарі - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Цей рецепт можна віднести до класичних французьких страв.

Спочатку приступаємо до пропуску через прес часнику, далі ріжемо цибулю і петрушку. В принципі, можна не мучитися і подрібнити блендером. Додаємо до них сіль і перець, а також розм'якшене масло.

Виноградні равлики повинні бути вже підготовлені (тобто кожна повинна бути відокремлена від будиночка, а мушля повинна бути проварена в содовому розчині і просушена). Беремо мушлю і кладемо в неї молюска, потім туди ж відправляємо шматочок олії з травами, цибулею і часником. Потрібно добре натиснути, щоб равлик з маслом «сиділи» глибоко в будиночку.

Далі викладаємо равликів або на деко, або на спеціальні ємності з поглибленнями. Присипаємо сухарями і кладемо в духовці при t=200 градусів на 6-8 хвилин. Олія повинна закипіти у черепашці.

Ніжний суп з молюсками

Для створення цього делікатесу знадобляться:

  • 23-25 равликів оброблених чи консервованих;
  • Цибуля – 4 шт.;
  • Вершкове масло – близько 35-45 г;
  • 1 келих білого вина і стільки ж вершків;
  • Бульйон м'ясний – 1 л;
  • Морква, селера, цибуля порей – по 25 г кожного;
  • Пару жовтків;
  • Петрушка – 30 р.

Овочі потрібно порізати соломкою, а зелень подрібнити в блендері.

Лук ріжеться дрібними кубиками і викласти в сотейник або каструлю з товстим дном, куди додаються половина подрібнених виноградних равликів. Готуються вони з додаванням вершкового масла приблизно 15-20 хвилин.

Після цього вливаємо бульйон, вино, чекаємо, поки рідина закипить.

Далі додаємо залишилися равликів, нарізані овочі і тушкуємо ще як мінімум з 10 хвилин. Далі готуємо жовтки і вершки: змішуємо їх між собою і вливаємо в останній момент, коли суп практично перестав кипіти.

Наостанок суп посипається зеленню петрушки.

Равлики в томатним соусом: екзотичний смак

Для створення цього шедевра, знадобляться наступні продукти:

  • 20-24 виноградні равлики (оброблені);
  • Рослинна олія;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Спеції;
  • Сіль;
  • Томатна паста – 2 ч. ложки.

Оброблені равлики відправляємо в сотейник і заливаємо водою, куди також додаємо трохи солі і варимо протягом 10 хвилин. Після цього зливаємо і відкладаємо філе молюсків в бік.

На сковороді розтоплюємо масло. Додаємо різаний півкільцями цибулю і трохи обсмажуємо (1-2 хвилинки). Після цього додаємо пасту, сіль, приправи і смажимо ще кілька хвилин. Останніми додаються равлики. Готується страва ще хвилин 5, після чого остуджується.

Далі беремо шпажки і нанизуємо на них равликів. Філе можна прикрасити або чергувати з овочами.

Суп з грибами і плавленим сиром за нашим рецептом сподобається вашій родині обов'язково.

Оселедцеве масло — простий рецепт, який нескладно в домашніх умовах.

Майонез за Дюкану, дієтичний і простий рецепт у нашій статті.

Равликовий «Наполеон»: дуже смачний рецепт!

Це блюдо неймовірно смачне і витрачений на нього час варто кінцевого результату. Для приготування потрібно запастися такими продуктами, як:

  • Оброблені равлики — 20-30 шт.;
  • Овочевий бульйон (досить 1 літра);
  • Мигдаль;
  • Печериці – 150 г;
  • Рослинна олія для обсмажування;
  • Томатний соус – 50 мл;
  • Спеції;
  • Зелень.

В першу чергу слід зайнятися равликами: опускаємо їх у бульйон і варимо на маленькому вогні близько трьох годин.

У цей час можна спокійно зайнятися іншими приготуваннями. Чистимо мигдаль і гриби. Останні потрібно порізати скибочками і обсмажити з олією. Мигдаль дрібно ріжеться. Зелень також подрібнюється. Після цього всі ці компоненти змішуються разом: гриби, мигдаль, зелень. Додаються спеції.

Далі готуємо деко. В його центр у формі кільця викладається суміш з грибів, зелені і мигдалю. В самий центр кладуться виноградні равлики. І все це поливається томатним соусом. Печуться вони при t=180 близько 10-15 хвилин.

Корисні поради

Зі сказаного вище ясно, що готувати і обробляти равликів нескладно. Але є і деякі корисності, які необхідно не упускати з виду:

  • Щоб перевірити, чи всі молюски живі, помістіть їх в ємність з водою. Через деякий час живі здадуться з раковин, а мертві залишаться нерухомими;
  • Равлики добре поєднуються з червоною ікрою. Найкраще дістати їх з раковини на невеликий шматочок багета, полити зверху маслом з травами і додати трохи ікри;
  • Не використовуйте в їжу ніякі частини, крім ноги, оскільки від них буде більше шкоди, ніж користі. До того ж, темний завиток не володіє такими смаковими властивостями, як м'ясиста частина;
  • Щоб при трапезі дістати молюск з мушлі, є спеціальна вилка з двома зубцями.

Виноградні равлики – неймовірно корисне і смачне блюдо. Хоча воно і дещо незвично середньостатистичному жителю, але спробувавши одного разу, цей смак ви навряд чи зможете забути. А освоївши досить нескладну техніку підготовки молюсків, можна частіше готувати їх в домашніх умовах.

Що ще почитати: