Як смачно посмажити м'ясо на сковороді: прості секрети
Смажене м'ясо – страва, яка по популярності займає лідируючі рядка в гастрономічному світі. Здавалося б, що може бути простіше, ніж взяти і посмажити м'ясо на сковороді. Однак, при неопытном підході можна просто «вбити» всі смакові якості цієї страви.
Маленькі хитрощі для господинь
Одним з головних секретів смачно приготованого м'яса є його правильна нарізка. Існує кілька правил:
- Різати м'ясо потрібно тільки в размороженном вигляді. Промерзлий шматок буде просто ламатися;
- Після повної розморожування м'яса потрібно дати «відпочити» на повітрі протягом 20 хвилин. За цей час весь сік рівномірно розподілиться по куску;
- Обробляти даний продукт потрібно тільки добре заточеним довгим ножем. Не рекомендовано використовувати рельєфні леза, так як вони порушують текстуру, і м'ясо при смаженні втрачає свої соки;
- Дошку бажано використовувати дерев'яну, в цілях безпеки;
- Нарізати м'якоть потрібно, в більшості випадків, тільки поперек волокон, щоб під час термічної обробки воно не втратило своєї соковитості.
Звичайно, якщо саме такий ефект і потрібен на виході, то шматочки ріжуться товстіший, наприклад, як для стейка середньої прожарки.
Сковорода для смаження повинна мати товсте металеве дно, наприклад, чавунна або алюмінієва (з антипригарним покриттям). Посуд має відповідати кількості м'яса. Якщо шматки будуть занадто щільно прилягати один до одного, то це вийде не смажене, а тушковане блюдо. Якщо навпаки — занадто багато простору, то більша частина соку просто випарується і м'ясо може придбати гіркуватий присмак.
Таблиця. Час приготування м'яса різного ступеня прожарки.
Опис | Час приготування | Температура |
---|---|---|
Сире з кров'ю | 2-3 хвилини | 200 градусів |
Среднесырое з переважанням рожевого кольору
|
4-5 хвилин | 190-200 градусів |
Среднепрожарене з рожевим м'ясним соком
|
6-7 хвилин | 180 градусів |
Майже просмажене
|
8-9 хвилин | 180 градусів |
Просмажене до сухості | 8-9 хвилин | 190 градусів |
Як смачно посмажити м'ясо на сковороді з цибулею та іншими овочами
Класичне поєднання смаженого м'яса з цибулею та іншими овочами ніколи не втратить своєї актуальності. Це не просто дуже смачно і ситно, це ще досить легко і швидко.
Рецепт приготування м'яса шматочками з цибулею на сковороді::
- 500 грам м'якоті ріжемо на невеликі кубики, приблизно 1,5 на 1,5 сантиметра;
- 3-4 середні цибулини режим півкільцями;
- Розігріваємо сковороду з налитим в неї рослинним маслом;
- Першим додаємо мяско;
- На сильному вогні, постійно помішуючи, чекаємо, коли шматочки покриються золотистою скоринкою;
- Зменшуємо вогонь, додаємо цибулю;
- Готуємо без кришки, періодично помішуючи, поки м'ясо не стане м'яким, а цибулю золотистого кольору.
Гарнір може бути абсолютно будь-який.
Отримати більш ніжне блюдо, можна попередньо замаринувавши м'ясо з овочами. На це потрібно трохи більше часу, але результат того вартий:
- 500 грам м'якоті нарізаємо на кубики;
- 3-4 середні цибулини ріжемо кільцями або півкільцями;
- 1 середню моркву ріжемо брикетами чи гуртками;
- 1-2 середніх болгарських перці ріжемо кільцями;
- 3-5 зубчики часнику ріжемо кружальцями;
- Змішуємо всі інгредієнти в ємності і додаємо трохи майонезного соусу та спецій;
- Вміст мнемо, поки овочі не дадуть свого соку;
- Залишаємо в холодильнику на 4-5 годин.
Після закінчення часу маринування вміст викладаємо на розігріту сковороду з маслом і смажимо до готовності.
Важливо викласти м'ясо з овочами без соку, а то воно просто протушкується.
Як посмажити м'ясо свинини з картоплею на сковороді: секрети приготування
Відмінне блюдо на будь-який випадок. По-перше, економно, по-друге, ситно. Для цього рецепта знадобиться жирна свинина. Етапи приготування смаженої свинини з картоплею на сковороді:
- 300 грам жирної свинини нарізати на кубики;
- 6-8 середніх картоплин нарізати на кубики;
- Свинину відправити на розігріту сковороду з маслом або топленими шматочками жиру, обрізаного з неї. Обсмажувати до золотистої скоринки;
- Через 10 хвилин додати спеції;
- Слідом додати нарізану картоплю і все ретельно перемішати;
- Через 10 хвилин додати спеції;
- Готувати до утворення золотистої скоринки на картоплі.
Як посмажити м'ясо на сковороді-гриль красиво і смачно
Сковорода-гриль дозволяє значно розширити гастрономічні комбінації. Особливо зручно використовувати у приготуванні м'ясних страв. Найпростіший рецепт приготування м'яса на сковороді-гриль:
- М'якоть нарізаємо на бажані шматочки;
- Натираємо сіллю, перцем (можна будь-якими спеціями) і рослинною олією;
- Викладаємо на розігрітий гриль;
- Обсмажуємо шматки з двох сторін (час обробки залежить від бажаного ступеня прожарювання);
- Знімаємо готовий делікатес і закутуємо у фольгу на 5-7 хвилин.
Дуже смачне, а головне соковите блюдо готове. Прекрасно поєднується воно зі свіжими або приготованими за тим же принципом овочами.
Для додання страві більш пікантного смаку, м'ясце можна попередньо замаринувати в будь-якому маринаді, який більше подобається за смаком. Цікавий маринад і за сумісництвом гарнір можна отримати з овочів. Для цього знадобиться:
- 3 великих помідора;
- 3 середні цибулини;
- 1 болгарський перець;
- 1 баклажан;
- Пучок щавлю;
- Свіжа журавлина – 100 грам;
- 5 чайних ложок меду;
- Спеції за смаком.
Овочі нарізаємо на невеликі кубики і підсмажити на сковороді до напівготовності. Хвилин через 5 додаємо добре подавлену (до кашкоподібного стану) журавлину і мед. Пасеруємо ще 3 хвилини і вимикаємо.
Перемішуємо цю суміш з нарізаними м'ясними скибочками, додаємо спеції за смаком. Щавель додасть страві пікантною кислинки, але для цього його необхідно додати ближче до кінця маринування.
Відправляємо змішані інгредієнти в холодильник, бажано на ніч. Години за дві до смаження закидаємо щавель(пом'ятий в руках або за допомогою ступки) і ще раз все ретельно перемішуємо.
Смажимо м'ясо на сковороді-гриль до золотистої скоринки. Знімаємо готові стейки, додаємо овочі-маринад і доводимо їх до остаточної готовності.
Тушковане м'ясо з чорносливом з покроковими фото і порадами. Читайте , як приготувати.
Ви знаєте як готується бастурма з свинини. В домашніх умовах приготувати її не складно, рецепти тут.
Як правильно посмажити м'ясо на сковороді, щоб воно зберегло свою соковитість
Про правильний вибір сковороди і розміщення на ній м'яса було описано вище. Але це не єдина запорука успіху приготування смачного і соковитого страви. Ще кілька важливих правил для смаження м'яса на сковороді:
- Не можна використовувати м'ясо, яке було заморожено. Тільки свіжо куплений шматок;
- Перед самої спекотної м'якоть необхідно промити під проточною холодною (!) водою і насухо протерти рушником;
- Під час приготування не можна накривати сковороду кришкою, почнеться процес гасіння.
Перевіряти м'якоть на готовність можна за допомогою проколу зубочисткою. Якщо зробленої дірочки виділяється прозорий сік, страву можна вимикати.
Важливо: варто враховувати, що свіже м'ясо молодої тварини і м'ясо після тривалої маринування, смажиться швидше.
Що потрібно для приготування смачної страви? М'ясо, сковорода і трохи кулінарних навичок, які допоможуть перетворити навіть звичайне смажене на сковороді м'ясо в гастрономічне твір мистецтва.
Приємного апетиту!