Як правильно посмажити яєчню в мультиварці
Яєчня – традиційне блюдо на сніданок, тому що вона швидко і легко готується. А мультиварка – улюблена сучасними господинями кухонна техніка, тому що вона швидко і легко готує різні страви.
Природно, виникає питання, чи можна якось поєднати яєчню і мультиварку? І на нього є відповідь: звичайно, можна. Тим більше, що в мультиварці можна приготувати яєчню з мінімальною кількістю масла в складі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
середніх курячих яєць - | 2 шт. |
рослинної олії - | 1 ст. ложка |
сіль і мелений чорний перець - | по своєму смаку |
Час приготування: 8 хвилин | Калорійність на 100 грам: 190 Ккал |
Звичну яєчню з тим же успіхом можна приготувати в мультиварці, та й часу це займе нітрохи не більше, ніж у випадку звичайного приготування страви на сковорідці.
Отже, спочатку в чашу мультиварки потрібно влити олію і включити режим «Випічка», щоб воно добре розігрілися – для цього буде достатньо 3 хвилин. Тепер у нього потрібно вбити яйця, посолити їх і поперчити і закрити кришку мультиварки.
Почекати ще 3 хвилини (або встановити такий час на панелі), відкрити кришку і викласти яєчню на тарілку.
Яєчня з помідорами в мультиварці
Хто не любить яєчню з помідорами? Раніше її готували тільки влітку, але зараз можна робити це цілий рік, радуючи себе і домашніх пікантним сніданком. Або ж вечерею.
Необхідні інгредієнти:
- 5 середніх курячих яєць;
- 2 середніх помідора;
- 1 ст. ложка рослинної олії;
- четверта частина середньої цибулини;
- сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Час приготування страви: 20-25 хвилин.
Калорійність: приблизно 160 Ккал/100 гр.
Помідори треба нарізати кружечками, а цибулю – дрібними кубиками. Чашу мультиварки помазати маслом і викласти на дно кружечки помідорів разом з цибулею. Встановити режим «Смаження» на 15 хвилин і готувати помідори, не закриваючи кришку.
В цей час яйця розбити в миску, посолити, поперчити і злегка перемішати їх виделкою.
Залишиться перевернути смажені помідори, залити їх яйцями, закрити кришку мультиварки і дати яєчні приготуватися ще протягом приблизно трьох хвилин.
Готову посипати зеленню.
Як приготувати яєчню з ковбасою в мультиварці
Дуже багато хто любить робити яєчню з ковбасою, тому що це робить трапезу набагато більш ситної і в цілому урізноманітнює повсякденний стіл. Ну і ще це чоловічий сніданок.
Необхідні інгредієнти:
- 4 середніх курячих яйця;
- кілька шматочків копченої або вареної ковбаси;
- 1 ст. ложка рослинної олії;
- сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Час приготування страви: 15 хвилин.
Калорійність: приблизно 200 Ккал/100 гр.
Ковбасу потрібно нарізати маленькими шматочками і покласти в чашу мультиварки разом з рафінованою олією, активувавши при цьому режим «Смаження» на 5 хвилин, помішуючи її періодично.
Потім розбити зверху яйця, намагаючись не порушити жовтки, закрити кришку мультиварки, переключитися на режим «Випічка» і встановити час 10 хвилин. При бажанні страву можна приготувати з помідором, всипати шматочки разом з ковбасою.
Як посмажити яйця з беконом і сиром
Традиційний британський сніданок, який дуже любить сама королева – яйця з беконом. А бекон часто поєднується в рецептах з сиром. Так що можна приготувати таку яєчню.
Необхідні інгредієнти:
- 3 середніх курячих яйця;
- 60 гр. бекону;
- 30 гр. будь-якого твердого сиру (краще всього гострого);
- пара гілочок петрушки або кропу.
Час приготування страви: 20 хвилин.
Калорійність: приблизно 210 Ккал/100 гр.
Мультиварку відразу потрібно поставити на режим «Випічка», вказавши час 20 хвилин. На дно чаші викласти бекон, порізаний тонкими шматочками і обсмажувати 5 хвилин.
Потім розбити на бекон яйця, намагаючись залишити жовтки цілими і посипати їх натертим на терці сиром. Готувати яєчню, поки не пролунає звуковий сигнал, не закриваючи кришку.
Дієтична яєчня на пару в мультиварці
Як не крути, але яєчня – смажене блюдо. І не всі можуть дозволити собі смажене по тим чи іншим причинам, але це не привід відмовлятися від такої страви в цілому. Вихід – пар!
Необхідні інгредієнти:
- 4 середніх курячих яйця;
- маленький шматочок розм'якшеного вершкового масла;
- 4 ст. ложки нежирної сметани;
- сіль, мелений чорний перець, зелень – за смаком.
Час приготування страви: 25 хвилин.
Калорійність: приблизно 120 Ккал/100 гр.
Для приготування цієї страви потрібні силіконові формочки для кексів – 4 штучки. Кожну з них необхідно злегка намастити вершковим маслом і викласти на їх дно по 1 ст. ложці сметани. Поверх розбити по 1 яйцю, посолити, поперчити і посипати зеленню.
На дно чаші в мультиварці потрібно влити 1 склянку води і виставити сітку для пароварки. Туди поставити формочки з яйцями і активувати на 10 хвилин режим «Варка на пару».
Візьміть на замітку рецепт скумбрії в цибулинні — риба виходить дуже ніжно, і приємною на смак. Це один з варіантів приготування домашньої скумбрії «а-ля копчена».
Як приготувати курячу грудку на сковороді швидко і смачно читайте в нашій статті.
Що можна приготувати з свинини — рецепти святкових та повсякденних страв на будь-який смак.
Як посмажити яєчню-бовтанку з овочами
Банальні смажені яйця можуть стати повноцінним стравою з претензією на шедевр, якщо приготувати їх з овочами. Це вже не сніданок і навіть не вечеря, а самий справжній обід.
Необхідні інгредієнти:
- 5 середніх курячих яєць;
- 1 середній помідор;
- 1 великий болгарський перець;
- 1 середня цибулина;
- 3 зубки часнику;
- пучок свіжої петрушки;
- 1 ст. ложка рослинної олії;
- сіль, мелений чорний перець – за смаком.
Час приготування страви: 25-30 хвилин.
Калорійність: приблизно 170 Ккал/100 гр.
Нарізати дрібними кубиками цибулю, помідор і болгарський перець і відправити овочі в чашу мультиварки разом з рослинним маслом, встановивши при цьому режим «Смаження» на 12 хвилин.
Поки овочі смажаться, яйця розбити в миску, посолити, поперчити і трохи збити виделкою. Коли пролунає звуковий сигнал, вилити їх поверх овочів і встановити час ще на 7 хвилин на тому ж режимі «Смаження».
За 3 хвилини до кінця всипати часник. Коли страва буде повністю готове, його залишиться рясно посипати різаною зеленню.
Кулінарні секрети
Здавалося б, що може бути простіше яєчні в мультиварці? Навіть якщо з різними добавками. Звичне для всіх холостяків блюдо. Але це здавалося б. Адже скрізь є свої секрети й тонкощі.
- Щоб яйця ввібрали в себе меншу кількість жиру, масло повинне бути добре розігріте. До речі, вдалим вважається поєднання вершкового і оливкового масел;
- Страви в мультиварці ніколи не підгорають, тому, якщо хочеться зробити яйця максимально дієтичними, можна змастити її чашу маслом за допомогою пензлика;
- Не потрібно виймати яєчню з мультиварки відразу, як тільки прозвучить сигнал. Краще почекати кілька хвилин, не відкриваючи даху і потім викласти;
- Для приготування страви потрібно використовувати тільки найсвіжіші і домашні яйця, якщо є така можливість. А ще їх можна замінити на перепелині;
- Начинку і добавки для яєчні важливо обсмажувати спочатку, а вже потім заливати їх яйцями – так страва не набере зайвої рідини і потім збереже форму;
- Якщо готується брехуха, то сіль бажано додавати відразу, тоді як у випадку з яєчнею краще солити страву вже після того, як в ньому злегка схопиться жовток;
- Готову бовтанку можна викладати не на тарілку, а на гарячі житні тости, подавши їх потім з салатом зі свіжих овочів або просто присипавши зверху зеленню;
- Не зайвим для бовтанки буде додавання невеликої кількості тертого сиру в яйця на етапі збивання. Це ущільнить їх консистенцію і додасть ніжний смак;
- Бовтанку можна приготувати без попереднього збивання яєць – їх досить інтенсивно замішувати дерев'яною лопаткою вже в чаші до повної готовності;
- Для дітей в мультиварці можна приготувати «Квіти» — зробивши на сосисках надрізи і повернувши отримані пружинки в гурток, закріпивши кінці зубочисткою. Смажити отримані «квіти» у чаші мультиварці і потім викласти в їх середину по 1 сирому жовтку. На тарілці до «квітів» можна приробити стебла з різної зелені.
Приємного апетиту!