Як приготувати свинячу печінку швидко і смачно
Свиняча печінка — найбільша дієтична частина свинячої тушки. В ній ~129 кал / 100 г продукту, тому її сміливо можна включати в раціон при дієтичному харчуванні на схуднення.
Вона особливо корисна зростаючому організму і людям зі зниженим гемоглобіном. Печінка свині багата корисними мікроелементами і групою вітамінів.
Тільки аскорбінової кислоти ~27 мг / 100 г печінки. А найпотужніший антиоксидант каротин зміцнює імунітет і підвищує стійкість до стресів.
Печінка є популярним субпродуктом харчування у багатьох культурах. Доступна ціна дозволяє людям вживати печінку в потрібному для організму кількості.
Страви з печінки свинячої можуть являти собою як закуску, основне блюдо, супроводжуватися різними гарнірами і бути основною частиною теплих салатів. Печінку можна вживати у вареному, смаженому або запеченому вигляді. У будь-якому випадку страви з неї виходять смачні і корисні.
Кілька кулінарних шедеврів із свинячої печінки для тих господинь, які полюбили даний субпродукт всією душею і шлунком.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
печінки - | 0,8-1 кг |
лука середньої величини - | 1-2 шт. |
часнику - | 3-4 зубчики |
лаврушки - | 2-3 аркуша |
топленого вершкового масла - | 100 г |
великої рожевої солі - | 1 ч. л. |
чорного перцю (горошком) - | 1 ч. л. |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 189 Ккал |
Попереднього замочування печінка не вимагає, але для підстраховки можна це зробити за 15 хв. Залити її молоком, мінералкою або просто водою і додати трохи цукру. Після субпродукт не потрібно промивати, а відразу опустити в каструлю і залити водою до самого верху.
На великому вогні дати воді закипіти і, збавивши до середнього, варити 40-45 хвилин. Готову печінку промиваємо водою, а бульйон проціджують через дрібне сито в іншу каструлю.
Повертаємо печінку в чистий бульйон, додаємо часник, спеції і на повільному вогні тушкуємо ще 5-10 хвилин. Готову субпродукт розрізаємо на дрібні шматочки і позбавляємося від жовчних проток. Відправляємо в блендер печінку, а так само цибулю і часник з бульйону. Молотимо до утворення пастоподібної консистенції.
Паштет готовий, залишилося додати в нього розтоплене вершкове масло і можна сміливо намазувати на шматок свіжого хліба. Особливий смак паштету додасть дрібно нарубана зелень свіжа цибуля.
Примітка:
- Рожева сіль багата мікроелементами і набагато корисніше кухонної, але не варто нею зловживати в кулінарії. Не більше однієї повної чайної ложки в день;
- Бульйон від печінки можна використовувати для варіння рису або макаронів.
Смажена печінка свиняча «Саворе по-критски»
На Криті смажену печінку їдять як мінімум два рази в тиждень. Це блюдо частіше використовують як закуску до сухого білого і червоного вина.
Ще кілька десятиліть тому на Криті «Саворе» було частиною різдвяного столу. Ця традиція зародилася у критських селах, коли не кожна сім'я могла дозволити собі утримувати свиню.
Перед Різдвом забій свині виробляв поміщик села з родичами. М'ясо ділили на всіх мешканців, але деяким діставалися тільки субпродукти у вигляді печінки, легенів.
Бідняки, бажаючи продовжити задоволення поїдання чогось м'ясного, намагалися зберегти придатність смаженої печінки на довгий термін. Так в цьому блюді з'явився оцет, який є природним консервантом, зберігає продукт від псування і задає особливий смакової тон.
Згодом на Криті з'явилося багато продуктів харчування з використанням ґрунтовного кількості оцту. Наприклад, оцтові ковбаски і м'ясної апаки просто обожнюємо місцевими жителями острова.
Перед смаженням печінку свині краще очистити від плівки, тоді страва вийде більш ніжним.
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої печінки;
- Борошна півсклянки;
- Оцет;
- Розмарин;
- Сіль.
Нарізати субпродукт уздовж скибочками завтовшки з палець. Посолити і обваляти в борошні.
У розігріте масло на сковороді, покласти ці шматочки і обсмажувати на середньому вогні з двох сторін за кілька хвилин до золотистої скоринки. Потім протушкувати їх на повільному вогні під кришкою протягом 10-15 хвилин, перевернувши скибочки один раз.
Перевіривши готовність, посипати розмарином. Збільшити вогонь і влити на сковороду трохи оцту. Як тільки перестане шипіти, перемішати в сковороду печінку і відразу ж викласти на тарілку.
Примітка: замість оцту можна використовувати червоне вино.
Грецьке стифадо з печінки свинячої
У Греції готують різного роду стифадо. Основний інгредієнт цієї страви – цибулю у великій кількості і багато томатного соусу.
Влітку використовують свіжі помідори, а взимку томатні заправки. Стифадо готують з різними видами м'яса, а також з курячої та інших видів печінки.
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої печінки;
- 0,5 кг цибулі дрібного;
- Пучок фенхелю;
- 400 г томатної пасти;
- Чорний перець (горошком);
- Паличка кориці;
- Олія оливкова;
- Сіль за смаком.
У каструлі нагріваємо 100 мл оливкової олії. Печінку нарізати кубиками кидаємо в каструлю, весь час помішуючи, доводимо до золотистого кольору з декількох сторін.
Зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою. Тушкуємо 10-15 хвилин. Крупно нарізаємо цибулю і додаємо в каструлю до продукту гаситися ще 12-15 хвилин.
Збільшуємо вогонь і вливаємо в каструлю один стакан води і даємо закипіти. Тут же солимо перчимо і додаємо дрібно нарізаний кріп.
Знову тушкуємо на повільному вогні 5-7 хвилин. Додаємо паличку кориці і томатну пасту. Даємо страви потушиться 10-15 хвилин.
Приблизно через 40-50 хвилин Стифадо готово. Подаємо таке блюдо з гарніром у вигляді картопляного пюре, відвареного рису або макаронів. Свиняча печінка може стати основним інгредієнтом теплих салатів.
Враховуючи, що такі страви вважаються не зовсім корисною їжею, виникає питання: а як же грекам вдається славиться довгожителями?
Просто на Криті так само у величезній кількості вживають різні свіжі салати з цілющими травами і тільки натуральні інгредієнти. Дієтичні салати невід'ємна частина будь-якого критського столу.
Дієтичний салат з руколою і свинячою печінкою
Це дуже корисний салат. Будуть потрібні:
- Помідори черрі;
- Листя свіжого салату;
- Зелена цибуля;
- Рукола;
- Будь-який твердий сир;
- Соєвий соус;
- Ложка натурального меду.
Свинячу печінку нарізати скибочками завтовшки з палець і злегка обсмажити на сковороді. Потім полити їх соєвим соусом, додати мед, залити 100 г води і тушкувати до готовності.
Тим часом приготувати листя салату, добре промити і крупно нарізати в глибоку тарілку. Помідори черрі розрізати на дві половинки.
Сир провести через крупну тертку. Зелену цибулю і рукколу дрібно нарізати. Все перемішати і додати до салату теплу печінку.
Готовий салат можна полити соком свіжого лимона або оцтом. Заправляти салат краще 0,3% оливковою олією вищого сорту. Мультивітамінний салат готовий.
Печінка свиняча по-венеційськи
В сільській місцевості поблизу Венеції існує старовинне свято «День свині». Таким способом місцеві жителі святкують достаток і добробут села.
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої печінки;
- 1 кг цибулі;
- 150 г оливкової олії;
- 100 мл бальзамічного оцту;
- 2 ч. л. коричневого цукру;
- Один пучок петрушки;
- 300-400 мл червоного вина;
- Перець чорний горошком;
- Сіль.
Субпродукт очистити від плівки і жовчних проток. Можна обдати злегка окропом, щоб легше зійшла плівка. Миємо й нарізаємо на середні кубики.
У глибокій сковороді тушкуємо крупно нарізану цибулю на половині оливкової олії. Коли цибуля злегка набуде золотистий колір, додаємо оцет і цукор.
Залишаємо на повільному вогні до прийняття карамельного виду. Готовий цибулю викладаємо в окремий посуд.
У тій же сковороді злегка підсмажуємо печінку, додавши решту оливкової масло. Гасимо вином, солимо і перчимо.
Повертаємо у сковорідку цибулю і посипаємо дрібно нарубаної петрушкою. Ретельно перемішуємо і залишаємо тушкуватися, збавивши вогонь до мінімуму.
Таке смачне блюдо добре поєднується з картоплею, запеченому в духовці.
Страви з печінки яловичої рецепти з фото і відео. Читайте як правильно приготувати.Куряча печінка користь та шкода, читайте що можна приготувати, як це зробити правильно і з чим подавати.Дізнайтеся більше про користь і шкоду консервованої печінки тріски. Читайте рецепти страв з печінки і як правильно приготувати.
Дієтична страва зі свинячої печінки
- Два шматки печінки;
- Велика цибуля;
- Червоний перець;
- Зелений перець;
- Жовтий перець;
- Пучок петрушки;
- Оливкова олія;
- Сік лимона.
Ріжемо на тонкі скибочки печінку, промиваємо й обсушуємо. Викладаємо на розігріту сковороду з 2-3 ст. л. оливкової олії.
Обсмажити трохи з кожного боку за кілька хвилин, що б підрум'янилася. Овочі нарізаємо зручним способом, крупно або дрібно і додаємо на сковороду.
Перемішуємо протягом однієї хвилини. Заливаємо склянкою теплої води. Накриваємо кришкою і тушкуємо до повної готовності на сбавленном вогні.
В кінці солимо блюдо і додаємо сік половинки лимона. Посипаємо рубаною петрушкою і даємо настоятися під кришкою 5-10 хвилин і подаємо на стіл.
Примітка:
- Солимо безпосередньо в кінці, щоб печінка не стала гумовою.
Приємного апетиту!