Лазанья з куркою і грибами — нотки італійської кулінарії у вас вдома!
На сьогоднішній день є кілька версій походження лазаньї. Перша з них оповідає про те, що поблизу Неаполя була знайдена стародавня кулінарна рукопис, у якій написаний рецепт лазаньї. Для начинки листів використовувалися сир, гвоздика, мускатний горіх.
Англійська та скандинавська теорії полягають у нагадують лазанью назвах страв. У часи вікінгів – langake, а в Англії за правління Річарда другого – страва loseyns.
Згадки про страви, схожих з лазаньєю пов'язували також з Римом і Стародавньою Грецією. Там випікали рум'яні коржі, які називали lagani – в Римі, laganon – в Греції.
Але якщо врахувати той факт, що макарони і сир — улюблена їжа італійців, більше схиляються до італійської версії появи смачного страви. Класичний варіант лазаньї називають Болоньєзе.
Фарш для лазаньі Болоньезе зазвичай беруть яловичий або свинячий, в начинку входять часник, цибулю, приправи, томати, оливкове масло і сухе червоне вино.
Сучасна рецептура приготування лазаньї досить різноманітна за складом начинки, але головне, що вона володіє дивними смаковими якостями. Кілька рецептів приготування лазаньї з куркою і грибами підкажуть, як швидко і правильно приготувати страву вдома.
Традиційний рецепт страви італійської кухні
Листи для приготування лазаньї сьогодні продаються в будь-якому маркеті, але домашня паста виходить набагато смачніше, ніж магазинна. Приготувати їх зможе навіть господиня без кулінарних навичок.
Складові для приготування листів лазаньї:
- 250 гр. пшеничного борошна вищого сорту;
- 250 гр. борошна другого сорту;
- 20 гр. олії оливкової;
- 4 великих яйця;
- Сіль.
Етапи їх готування:
- Перемішати між собою борошно вищого і грубого помелу. Пересіяти через сито гіркою на робочу кухонну поверхню;
- Посередині гірки зробити невелике поглиблення, вбити свіжі домашні яйця, посолити, влити олію оливкову;
- Вимісити круте тісто, загорнути його в шматок целофану, прибрати на 25-30 хвилин в холод;
- По закінченні часу з відпочив тесту слід руками сформувати ковбаску порізати на 6 частин;
- Посипати борошном всі шматочки, далі розкачати качалкою тоненько пласт. Стежити, щоб пласт не став зовсім прозорий, товщина – 2 мм (не товщі);
- Пласт розрізати на длинненькие смуги (ширина – 10 мм);
- У підсолений окріп по черзі опускати смуги, варити 3-4 хв. Вийняти, дати обсохнути на х/б рушник.
Склад для начинки:
- 3 курячі грудки;
- 300 гр. шампіньйонів;
- 250 гр. сметани;
- 1 цибулина;
- 250 мл молока;
- 50 гр. борошна;
- 50 гр. масла;
- 150 гр. сиру пармезан;
- Перець, сіль;
- Олія рослинна;
- Щіпка орегано.
Приготування лазаньї з куркою і грибами за рецептом з фото:
- Очистити цибулину порізати кубиками, а потім обсмажити на рослинному маслі;
- Гриби почистити, порізати на пластинки;
- Курячі грудки відварити в злегка присоленной воді, нарізати маленькими шматочками;
- До підсмаженої цибулі потрібно додати подрібнені шматочки курячого філе, спеції, печериці, сіль, орегано;
- Залити овочі сметаною, тушкувати на малому вогні;
- Приготувати соус французької кухні Бешамель: масло розтопити, до нього додати борошно, молоко. Суміш постійно перемішувати для того, щоб соус не пригорів. Коли він стане середньої консистенції, подивитися, чи немає в соусі грудочок. При їх наявності, соус необхідно процідити;
- Змастити олією форму, укласти шарами: смуги тесту – начинка – соус;
- Останній шар повинен закінчуватися тестом;
- Присипати зверху тертим сиром пармезан;
- Випікати близько 35 хвилин в нагрітій до 190°C духовій шафі.
Дивіться відео про те, як приготувати це блюдо в класичному вигляді:
Вражаюча лазанья з лаваша з куркою, грибами і сиром
Рецепт нічим не поступається класичної лазіння. Відмінна ідея для нежданих гостей, експрес-страва підходить для будь-якого торжества. Ніжну м'ясну начинку з курки та грибів можна замінити свино-яловичого.
Продукти:
- 0,5 кг фаршу курячого;
- 350 гр. грибів;
- 3-4 лаваша;
- 100 мл вершків;
- 300 гр. консервованих томатів;
- 2 цибулини;
- 350 гр. сиру моцарелла;
- 200 мл молока;
- 50 гр. масла вершкового;
- 50 гр. борошна;
- Перець, мускатний горіх;
- Олія рослинна, сіль.
Приготування дивовижною лазаньї з лаваша:
- Цибулини очистити від шкірки, порізати середніми шматочками, підсмажити на рафінованій соняшниковій олії;
- Консервовані томати подрібнити в блендері, з'єднати з цибулею, тушкувати 5 хв;
- Гриби почистити, нарізати кубиками, обсмажують на іншій сковороді. Додати до них курячий фарш і підсмажити його, присолити, поперчити. Влити вершки, прикрити сковороду, залишити нудитися ще близько 5 хвилин, прибрати з вогню;
- Для соусу: борошно пшеничне потрібно пасерувати на вершковому маслі до золотистого відтінку, далі тонким струменем налити молоко, довести до 100°C, безперервно помішуючи. Додати щіпку мускатного горіха, посолити — ніжний соус готовий. Консистенція ідентична густій сметані;
- Сир моцарела потерти на крупній тертці;
- Змастити низ форми соняшниковою олією. Далі покласти лаваш, промазати його приготованим соусом. На нього викласти шар з частини обсмаженого з томатами лука. Потім розподілити половину курячого фаршу з грибочками, посипати тертою моцарелою. Накрити шар лазаньї іншим листом лаваша, повторити шари. Останній лист необхідно промазати соусом, щедро притрусити сиром;
- Випікати на середньому рівні духовки при 185-190°C протягом півгодини.
Про те, як правильно розрахувати співвідношення сухих і свіжих дріжджів, читайте тут. Виявляється, не все так просто!
Приготувати свіжий молочний коктейль вдома може кожен, хто зайде сюди. Зробіть ваші напої новими відчуттями і смаками!
Лазанья млинців з грибами і куркою — кулінарний шедевр!
Лазанья з млинців з грибами і куркою — ніжне смачне блюдо, яке можна подавати на сніданок або вечерю. Для приготування млинців знадобиться:
- 0,5 л молока;
- 2 свіжих курячих яйця;
- 5 гр. розпушувача;
- 8 ст. л. борошна;
- 5 гр. цукру;
- Щіпка солі;
- 50 гр. масла вершкового.
Начинка для лазаньї:
- 0,3 кг курячого філе;
- 0,3 кг грибів;
- 1 коренеплід моркви;
- 1 цибуля;
- 2 шт. плавлених сырочков;
- Соняшникова олія;
- Сіль, зелень кропу;
- 150 гр. сметани.
Приготування:
- Спершу треба спекти млинці. Міксером збити яйця, всипати сіль, цукор. Потім налити молоко, злегка перешкодити, всипати розпушувач і борошно. Збивати міксером до зникнення всіх грудочок;
- Обсмажити млинці на промасленим сковороді до рум'яного відтінку;
- Куряче м'ясо зварити, нарізати кубиками;
- Гриби почистити, далі порізати тонкими пластинками;
- З лука зняти шкірку, нарізати його кубиками. Розігріти сковороду, підсмажити на соняшниковій олії до розм'якшення;
- Коренеплід очистити і потерти на терці, потім всипати в сковороду, обсмажити, поперчити, присолити;
- Потім вкинути приготовані шматочки курки і пластини грибів до овочів, томити до готовності;
- Для соусу: сметану змішати з посіченою зеленню свіжого кропу;
- Промаслить низ силіконової форми, укласти на дно 3 млинця внапуск. Нижні млинці необхідно покласти так, щоб з форми звисали краю. Начинку викласти, розрівнюючи по всій поверхні, полити сметанним соусом, присипати тертим плавленими сирками. Прикрити шар начинки млинцями. Повторити послідовність кілька разів. В кінці загорнути краї нижніх млинців, промазати їх соусом, посипати сиром;
- Запікати млинцеву лазанью в духовці при 185°C близько 20 хвилин.
Млинна лазанья з куркою і грибами не втратить свого прекрасного смаку на наступний день, в холодному вигляді вона не гірше, ніж тільки приготована.
Радимо ще подивитися відео-рецепт цієї страви:
Поради хазяєчкам
- При купівлі листів для лазаньї слід уважно читати інструкцію. Так як буває паста, яку потрібно попередньо відварювати або та, яка не вимагає варіння;
- При готуванні соусу варто взяти на замітку, що якщо він вийшов густим, потрібно додати трохи молока, якщо рідкий – шматочок вершкового масла, притрушений борошном;
- Не потрібно використовувати для приготування соусу маргарин;
- Якщо немає під рукою вершків для соусу Бешамель, його можна замінити курячим бульйоном;
- Укладати листи лазаньї слід хрест — навхрест.
Різноманітний вибір начинок для лазаньї надихає на кулінарні експерименти. Страви з сиром, морепродуктів, печінкою, грибами неодмінно принесуть близьким і гостям яскравий смакової екстаз.
Якщо ви дотримуєтеся традиційного рецепту лазаньї, то пропонуємо в окремому відео вивчити всю технологію приготування тіста на листи для неї: