13 май 2019 1 470

Лазанья з куркою і грибами — нотки італійської кулінарії у вас вдома!

На сьогоднішній день є кілька версій походження лазаньї. Перша з них оповідає про те, що поблизу Неаполя була знайдена стародавня кулінарна рукопис, у якій написаний рецепт лазаньї. Для начинки листів використовувалися сир, гвоздика, мускатний горіх.

Англійська та скандинавська теорії полягають у нагадують лазанью назвах страв. У часи вікінгів – langake, а в Англії за правління Річарда другого – страва loseyns.

Згадки про страви, схожих з лазаньєю пов'язували також з Римом і Стародавньою Грецією. Там випікали рум'яні коржі, які називали lagani – в Римі, laganon – в Греції.

Але якщо врахувати той факт, що макарони і сир — улюблена їжа італійців, більше схиляються до італійської версії появи смачного страви. Класичний варіант лазаньї називають Болоньєзе.

Тісто для листів використовується тільки з грубого помелу пшениці.

Фарш для лазаньі Болоньезе зазвичай беруть яловичий або свинячий, в начинку входять часник, цибулю, приправи, томати, оливкове масло і сухе червоне вино.

Сучасна рецептура приготування лазаньї досить різноманітна за складом начинки, але головне, що вона володіє дивними смаковими якостями. Кілька рецептів приготування лазаньї з куркою і грибами підкажуть, як швидко і правильно приготувати страву вдома.

Традиційний рецепт страви італійської кухні

Листи для приготування лазаньї сьогодні продаються в будь-якому маркеті, але домашня паста виходить набагато смачніше, ніж магазинна. Приготувати їх зможе навіть господиня без кулінарних навичок.

Складові для приготування листів лазаньї:

  • 250 гр. пшеничного борошна вищого сорту;
  • 250 гр. борошна другого сорту;
  • 20 гр. олії оливкової;
  • 4 великих яйця;
  • Сіль.

Етапи їх готування:

  1. Перемішати між собою борошно вищого і грубого помелу. Пересіяти через сито гіркою на робочу кухонну поверхню;
  2. Посередині гірки зробити невелике поглиблення, вбити свіжі домашні яйця, посолити, влити олію оливкову;
  3. Вимісити круте тісто, загорнути його в шматок целофану, прибрати на 25-30 хвилин в холод;
  4. По закінченні часу з відпочив тесту слід руками сформувати ковбаску порізати на 6 частин;
  5. Посипати борошном всі шматочки, далі розкачати качалкою тоненько пласт. Стежити, щоб пласт не став зовсім прозорий, товщина – 2 мм (не товщі);
  6. Пласт розрізати на длинненькие смуги (ширина – 10 мм);
  7. У підсолений окріп по черзі опускати смуги, варити 3-4 хв. Вийняти, дати обсохнути на х/б рушник.

Склад для начинки:

  • 3 курячі грудки;
  • 300 гр. шампіньйонів;
  • 250 гр. сметани;
  • 1 цибулина;
  • 250 мл молока;
  • 50 гр. борошна;
  • 50 гр. масла;
  • 150 гр. сиру пармезан;
  • Перець, сіль;
  • Олія рослинна;
  • Щіпка орегано.

Приготування лазаньї з куркою і грибами за рецептом з фото:

  1. Очистити цибулину порізати кубиками, а потім обсмажити на рослинному маслі;
  2. Гриби почистити, порізати на пластинки;
  3. Курячі грудки відварити в злегка присоленной воді, нарізати маленькими шматочками;
  4. До підсмаженої цибулі потрібно додати подрібнені шматочки курячого філе, спеції, печериці, сіль, орегано;
  5. Залити овочі сметаною, тушкувати на малому вогні;
  6. Приготувати соус французької кухні Бешамель: масло розтопити, до нього додати борошно, молоко. Суміш постійно перемішувати для того, щоб соус не пригорів. Коли він стане середньої консистенції, подивитися, чи немає в соусі грудочок. При їх наявності, соус необхідно процідити;
  7. Змастити олією форму, укласти шарами: смуги тесту – начинка – соус;
  8. Останній шар повинен закінчуватися тестом;
  9. Присипати зверху тертим сиром пармезан;
  10. Випікати близько 35 хвилин в нагрітій до 190°C духовій шафі.

Дивіться відео про те, як приготувати це блюдо в класичному вигляді:

Вражаюча лазанья з лаваша з куркою, грибами і сиром

Рецепт нічим не поступається класичної лазіння. Відмінна ідея для нежданих гостей, експрес-страва підходить для будь-якого торжества. Ніжну м'ясну начинку з курки та грибів можна замінити свино-яловичого.

Продукти:

  • 0,5 кг фаршу курячого;
  • 350 гр. грибів;
  • 3-4 лаваша;
  • 100 мл вершків;
  • 300 гр. консервованих томатів;
  • 2 цибулини;
  • 350 гр. сиру моцарелла;
  • 200 мл молока;
  • 50 гр. масла вершкового;
  • 50 гр. борошна;
  • Перець, мускатний горіх;
  • Олія рослинна, сіль.

Приготування дивовижною лазаньї з лаваша:

  1. Цибулини очистити від шкірки, порізати середніми шматочками, підсмажити на рафінованій соняшниковій олії;
  2. Консервовані томати подрібнити в блендері, з'єднати з цибулею, тушкувати 5 хв;
  3. Гриби почистити, нарізати кубиками, обсмажують на іншій сковороді. Додати до них курячий фарш і підсмажити його, присолити, поперчити. Влити вершки, прикрити сковороду, залишити нудитися ще близько 5 хвилин, прибрати з вогню;
  4. Для соусу: борошно пшеничне потрібно пасерувати на вершковому маслі до золотистого відтінку, далі тонким струменем налити молоко, довести до 100°C, безперервно помішуючи. Додати щіпку мускатного горіха, посолити — ніжний соус готовий. Консистенція ідентична густій сметані;
  5. Сир моцарела потерти на крупній тертці;
  6. Змастити низ форми соняшниковою олією. Далі покласти лаваш, промазати його приготованим соусом. На нього викласти шар з частини обсмаженого з томатами лука. Потім розподілити половину курячого фаршу з грибочками, посипати тертою моцарелою. Накрити шар лазаньї іншим листом лаваша, повторити шари. Останній лист необхідно промазати соусом, щедро притрусити сиром;
  7. Випікати на середньому рівні духовки при 185-190°C протягом півгодини.
Потрудившись над основним блюдом, можна зайнятися десертом. Яблука з начинкою: як запекти в мікрохвильовій печі. Невигадливо, просто і смачно!

Про те, як правильно розрахувати співвідношення сухих і свіжих дріжджів, читайте тут. Виявляється, не все так просто!

Приготувати свіжий молочний коктейль вдома може кожен, хто зайде сюди. Зробіть ваші напої новими відчуттями і смаками!

Лазанья млинців з грибами і куркою — кулінарний шедевр!

Лазанья з млинців з грибами і куркою — ніжне смачне блюдо, яке можна подавати на сніданок або вечерю. Для приготування млинців знадобиться:

  • 0,5 л молока;
  • 2 свіжих курячих яйця;
  • 5 гр. розпушувача;
  • 8 ст. л. борошна;
  • 5 гр. цукру;
  • Щіпка солі;
  • 50 гр. масла вершкового.

Начинка для лазаньї:

  • 0,3 кг курячого філе;
  • 0,3 кг грибів;
  • 1 коренеплід моркви;
  • 1 цибуля;
  • 2 шт. плавлених сырочков;
  • Соняшникова олія;
  • Сіль, зелень кропу;
  • 150 гр. сметани.

Приготування:

  1. Спершу треба спекти млинці. Міксером збити яйця, всипати сіль, цукор. Потім налити молоко, злегка перешкодити, всипати розпушувач і борошно. Збивати міксером до зникнення всіх грудочок;
  2. Обсмажити млинці на промасленим сковороді до рум'яного відтінку;
  3. Куряче м'ясо зварити, нарізати кубиками;
  4. Гриби почистити, далі порізати тонкими пластинками;
  5. З лука зняти шкірку, нарізати його кубиками. Розігріти сковороду, підсмажити на соняшниковій олії до розм'якшення;
  6. Коренеплід очистити і потерти на терці, потім всипати в сковороду, обсмажити, поперчити, присолити;
  7. Потім вкинути приготовані шматочки курки і пластини грибів до овочів, томити до готовності;
  8. Для соусу: сметану змішати з посіченою зеленню свіжого кропу;
  9. Промаслить низ силіконової форми, укласти на дно 3 млинця внапуск. Нижні млинці необхідно покласти так, щоб з форми звисали краю. Начинку викласти, розрівнюючи по всій поверхні, полити сметанним соусом, присипати тертим плавленими сирками. Прикрити шар начинки млинцями. Повторити послідовність кілька разів. В кінці загорнути краї нижніх млинців, промазати їх соусом, посипати сиром;
  10. Запікати млинцеву лазанью в духовці при 185°C близько 20 хвилин.

Млинна лазанья з куркою і грибами не втратить свого прекрасного смаку на наступний день, в холодному вигляді вона не гірше, ніж тільки приготована.

Радимо ще подивитися відео-рецепт цієї страви:

Поради хазяєчкам

  • При купівлі листів для лазаньї слід уважно читати інструкцію. Так як буває паста, яку потрібно попередньо відварювати або та, яка не вимагає варіння;
  • При готуванні соусу варто взяти на замітку, що якщо він вийшов густим, потрібно додати трохи молока, якщо рідкий – шматочок вершкового масла, притрушений борошном;
  • Не потрібно використовувати для приготування соусу маргарин;
  • Якщо немає під рукою вершків для соусу Бешамель, його можна замінити курячим бульйоном;
  • Укладати листи лазаньї слід хрест — навхрест.
Кращі форми для запікання лазаньї з куркою і грибами – керамічні і скляні, квадратної або прямокутної форми.

Різноманітний вибір начинок для лазаньї надихає на кулінарні експерименти. Страви з сиром, морепродуктів, печінкою, грибами неодмінно принесуть близьким і гостям яскравий смакової екстаз.

Якщо ви дотримуєтеся традиційного рецепту лазаньї, то пропонуємо в окремому відео вивчити всю технологію приготування тіста на листи для неї:

Що ще почитати: