Італійська панакота: рецепти ніжного десерту з фото
«Panna cotta» дослівно перекладається як «варене молоко». Адже насправді, так воно і є.
Панакота – це середземноморське желе, відрізняється особливою ніжністю і легкістю. Воно таке м'яке, що легко зачерпнути ложкою.
Перед подачею ласощі завжди охолоджують і поливають сиропом з свіжих червоних ягід.
На сьогоднішній день панакота є самим поширеним десертом італійських кондитерів.
Блюдо відрізняється неперевершеним ніжним смаком і простотою приготування.
Справа в тому, що воно складається всього з трьох інгредієнтів: жирних вершків, цукру і желатину.
За рахунок останнього інгредієнта, вершкове ласощі схоже на мармелад і желе, але все ж вважається самостійним кондитерським стравою. У панакоти дуже м'яка і непружинистая консистенція.
Користь вершкового десерту
Так як десерт є виключно вершковим продуктом, то вся користь, що міститься в молоці, присутні й у ньому.
Крім величезної користі, у такого чудового ласощі є «шкідливість», а саме висока присутність в продукті кількість жиру і цукру.
Тому небажано себе балувати дуже часто цим традиційним італійським ласощами.
Трохи історії
Панакота — досить поширений у всіх куточках світу десерт, родом з міста П'ємонту, що розташований в Північній Італії. У Середні віки В цьому блюді використовувалися кістки вареної риби замість желатину та його робили зовсім без цукру, так як він був дуже дорогим.
Вершкове ласощі відмінно поєднується з різними ягодами, фруктами і горіхами.
Існує неймовірне безліч варіацій приготування цього солодкого страви.
Класична панакота «не дозволяє» розбавляти вершки і не передбачає включати в десерт нічого зайвого. В Італії просто нереально спробувати шоколадну або апельсинову панакоту.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Дуже жирні вершки - | 200 г |
Цукор - | півсклянки |
Ваніль - | 1 ч. л. |
Желатин - | пару ложок |
Ягоди - | для прикраси |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 297 Ккал |
Якщо ви хочете поберегти свою фігуру від зайвої жирності і цукру, які містяться в десерті, то можете сміливо розбавляти вершки молоком і відмовлятися від потрібного за рецептом кількості цукру.
Приготування панакоти за рецептом з фото:
- Наливаємо вершки в ємність;
- Додаємо якомога більше цукру і щіпку ванілі;
- Ставимо посуд на плиту з повільним вогнем;
- Розвести желатин у гарячій воді;
- Вливаємо желатинову суміш у розігріті вершки, змішуємо;
- Розливаємо по формах;
- Пізніше (через 2 години простою в холодильнику) їх перевертаємо;
- Зверху укладаємо шматочки або цільні полуничні ягоди.
А краще поекспериментувати і зробити трохи желе з полуниці і акуратно вистелити верх десерту, поклавши зверху половинки свіжих ягід.
А ось і відео-рецепт простий класичної панакоти з сиропом:
Шоколадна панакота
Надзвичайно смачний десерт – шоколадна панакота, прикрашена шматочками улюблених фруктів і ягід.
Що входить до складу ласощів:
- Склянку свіжого молока;
- 20 гр. желатину;
- Півсклянки подрібненого цукру;
- Півлітра жирних вершків;
- Невелика плитка негорького шоколаду:
- 5 гр. екстракту ванілі;
- Половина плитки білого шоколаду;
- Фруктове асорті.
Як приготувати вершково-шоколадний десерт в домашніх умовах:
- Покрити поверхню молока желатином;
- Змішати пудру з цукром і підігріти;
- Додати молочне місиво і перемішати. Прибрати з плити;
- Розтопити шоколад у вийшла однорідною масою і посипати ваніллю;
- Процідити і розлити по чашкам;
- Прибрати в прохолодне місце на кілька годин;
- Розтопити білий шоколад і порізати фрукти;
- Готову панакоту полити топленим шоколадом і прикрасити шматочками фруктів.
Шоколадна панакота є дуже калорійним продуктом, у 100 грамах міститься практично за 50 % жирів і вуглеводів. І лише 7 % білка.
У відео ви можете подивитися всі етапи приготування цієї смакоти:
Десерт з ароматною кислинкою цитруса (апельсина)
Легка ніжна солодкість для любителів кисло-солодких ласощів.
Рецепт апельсинової панакоти досить простий.
- Великий апельсин;
- 2 яєчних жовтка;
- Півсклянки молока;
- 25 гр. подрібненого цукру;
- 2 ложечки желатину;
- Півсклянки кип'яченої води.
Як приготувати:
- Натерти невелику кількість апельсинової цедри;
- Натиснути трохи апельсинового соку;
- Желатин розчинити у воді і через 5-7 хвилин підлити свіжовичавлений сік;
- Зварити молоко на повільному вогні, поступово всипаючи цедру, цукор;
- Додати сік апельсина і жовтки;
- Проварити молочну суміш ще кілька хвилин і остудити;
- Повністю розчинити желатин за допомогою водяної бані;
- Акуратно змішати обидві суміші і розлити по красивим чашечках.
В одній порційній чашці міститься трохи більше 100 ккал.
Уявляєте, виявляється є рецепт панакоти на сметанною основі? Давайте його подивимося:
Рецепт від Лізи Глинської
Відомий шеф-кухар, переможець 2 сезону шоу «МастерШеф» на Україні, ділиться секретом найніжнішого ласощі, якими балує своїх діток сама Анджеліна Джолі.
Що потрібно для готування:
- Трохи желатину і меду;
- Невеликий стаканчик молока і ягід полуниці;
- Пару ложок маскарпоне і щіпка ванільного цукру.
Процес приготування:
- Змішуємо молоко, желатин і ваніль;
- Кілька хвилин повільно кип'ятимо і охолоджуємо;
- Додаємо сир і мед;
- Інтенсивно змішуємо всі інгредієнти;
- Викладаємо свіжі ягоди на денця формочок;
- Розливаємо готову панакоту поверх ягід;
- Охолоджуємо і прикрашаємо ласощі.
Такий десерт будь-яка матуся може приготувати на своїй кухні. Він стане ситним і корисним сніданком або полуденком для маленьких ласунів.
Рецепт приготування від Ектора Хіменеса
Ектор Хіменес — шеф-кухар високого класу, завжди дивує вишуканими і неповторними стравами. Десерти, з тонким відмінним смаком стануть чудовим початком дня або солодким перекусом в середині дня.
А малинова панакота за фірмовим рецептом не залишить нікого байдужим. Що потрібно для десерту:
- 150 грам самих жирних вершків;
- 4 склянки натурального йогурту самої високої жирності;
- 3 невеликі ложки цукру;
- 2 пачки желатину.
- Малина, сироп.
З чого складається процес готування:
- Для початку розбавляємо желатин теплою водою;
- Після наливаємо вершки в миску і додаємо до них цукровий пісок;
- Ставимо на повільний вогонь і кип'ятимо, постійно заважаючи;
- Потім змішуємо з желейною сумішшю і охолоджуємо;
- Вспениваем натуральний йогурт і з'єднуємо з молочним желе;
- Розкладаємо готовий десерт по креманкам і ставимо охолоджуватися ще на 5-6 годин;
- Коли ласощі повністю застигне, прикрашаємо його ягодами малини і поливаємо солодким сиропом.
Панакота від Ектора просто не може не сподобатися. Вона відрізняється неймовірно ніжним вершковим смаком і високою калорійністю за рахунок «жирних» інгредієнтів.
Але якщо ви боїтеся зайвих калорій, то використовуйте для готування продукти з меншим відсотком жирності.
Традиційне італійське ласощі з ваніллю
В Італії готують виключно вершкову панакоту з додаванням невеликої кількості натуральної ванілі.
Склад:
- 2 склянки жирних вершків;
- Стакан цукру;
- 15 грамів желатину;
- 2 яєчних жовтка;
- 1-2 палички ванілі;
- Фрукти або ягоди для прикраси.
Як готується солодке блюдо:
- Прогріваємо вершки на повільному вогні, попередньо закинувши стручок ванілі;
- Остуджуємо, виймаємо ваніль і акуратно збиваємо до утворення піни;
- Розмочуємо желатин в теплій кип'яченій воді і чекаємо розбухання кілька хвилин;
- Готову желейну масу вливаємо в ванільні вершки і трохи підігріваємо для розчинення желатину;
- Охолоджуємо протягом 20 хвилин при кімнатній температурі і збиваємо суміш міксером;
- Готуємо спеціальні ємності для десерту, попередньо змастивши вершковим або рослинним маслом;
- При бажанні можна на дно формочок викласти шматочки фруктів і ягід. І тільки після залити вершкову масу;
- Помістити десерт в холодне місце на кілька годин для повного застигання;
- Після закінчення охолодження помістити форми з ласощами на пару секунд в окріп, щоб молочне желе добре відокремилося від стінок;
- Розкласти готові порції по красивим тарілочках і зверху покласти гілочки м'яти, шматочки фруктів і цільні ягідки.
Виходить надзвичайно смачний і дуже солодкий десерт, який сподобається діткам і любителям солодких страв.
Якщо ви любите все, що пов'язано з кавою, то наступне відео точно вас обрадує:
Повітряна кефірна панакота
Дуже оригінальний рецепт панакоти із застосуванням кефіру. Такий десерт робиться просто і виходить дуже повітряним, на відміну від чисто вершкового ласощі.
Що потрібно:
- По одному невеликому склянці вершків, молока, кефіру і цукру;
- Середній апельсинчик;
- Упаковка желатину;
- Ягоди для прикраси.
Десерт без кави, чаю або соку — це задоволення даремно! Зараз поговоримо про каву — самому популярному світовому напої. Як варити каву в турці на плиті — розкриваємо всі секрети! Кожен день у світі число шанувальників цього чудового напою збільшується на 23 000 чоловік! Уявляєте?
Одна компанія вже збагатилася на продажу цього торта, а ви так і не пробували його ще? Мова йде про Панчо. Ми знайшли секретні рецепти приготування цього десерту. Тільки тссс...
А в цій статті чекають вашої уваги рецепти королівської ватрушки. Не проходьте повз, вона дуже смачна і витончена!
Як готувати десерт:
- Поміщаємо желатин в склянку і наливають туди воду, чекаємо пару хвилин;
- Вершки змішуємо з молоком і ваніллю. Стручок ванілі попередньо розрізаємо навпіл: так аромат стане гостріше;
- Насипаємо цукор в молочно-вершкову суміш і повільно доводимо до кипіння;
- Подрібнюємо цедру цілого апельсина і вичавлюємо трохи соку;
- Змішуємо кефір і апельсиновий сік, насипаємо стружки апельсинової цедри;
- З'єднуємо желатинову суміш і розігріте молоко, витягуємо ваніль;
- Збиваємо кефір віночком і вливаємо готову молочно-желейну суміш;
- Розливаємо десерт по формочках і ставимо в холодне місце.
Через 3-5годин продукт готовий до вживання. Прикрашаємо страву на свій смак.
Нюанси приготування і подачі
Справжня панакота готується тільки із самих жирних вершків.
Не «переборщити» з желатином і додати більше, ніж того вимагає рецептура. Не кип'ятіть вершки! Тільки добре прогрійте.
Проявивши фантазію, можна прикрасити десерт шоколадом – натерти або розтопити. А можна незвично порізати фрукти і красиво розкласти на креманці.
Наостанок ми вирішили поділитися з вами рецептом панакоти без цукру і молока. Ось так, навіть, котрі худнуть сподобається. Дивимося: