03 июнь 2019 2 711

Італійська панакота: рецепти ніжного десерту з фото

«Panna cotta» дослівно перекладається як «варене молоко». Адже насправді, так воно і є.

Панакота – це середземноморське желе, відрізняється особливою ніжністю і легкістю. Воно таке м'яке, що легко зачерпнути ложкою.

Перед подачею ласощі завжди охолоджують і поливають сиропом з свіжих червоних ягід.

На сьогоднішній день панакота є самим поширеним десертом італійських кондитерів.

Блюдо відрізняється неперевершеним ніжним смаком і простотою приготування.

Справа в тому, що воно складається всього з трьох інгредієнтів: жирних вершків, цукру і желатину.

За рахунок останнього інгредієнта, вершкове ласощі схоже на мармелад і желе, але все ж вважається самостійним кондитерським стравою. У панакоти дуже м'яка і непружинистая консистенція.

Користь вершкового десерту

Так як десерт є виключно вершковим продуктом, то вся користь, що міститься в молоці, присутні й у ньому.

У панакоті величезний коефіцієнт корисності. Він складається з: поживних білків і кальцію, який засвоюється з молочних продуктів більшою частиною. А за рахунок високої жирності, десерт є досить ситним.

Крім величезної користі, у такого чудового ласощі є «шкідливість», а саме висока присутність в продукті кількість жиру і цукру.

Тому небажано себе балувати дуже часто цим традиційним італійським ласощами.

Трохи історії

Панакота — досить поширений у всіх куточках світу десерт, родом з міста П'ємонту, що розташований в Північній Італії. У Середні віки В цьому блюді використовувалися кістки вареної риби замість желатину та його робили зовсім без цукру, так як він був дуже дорогим.

Вершкове ласощі відмінно поєднується з різними ягодами, фруктами і горіхами.

Існує неймовірне безліч варіацій приготування цього солодкого страви.

Класична панакота «не дозволяє» розбавляти вершки і не передбачає включати в десерт нічого зайвого. В Італії просто нереально спробувати шоколадну або апельсинову панакоту.

Як зробити класичне ласощі з полуницею на своїй кухні
Інгредієнти Кількість
Дуже жирні вершки - 200 г
Цукор - півсклянки
Ваніль - 1 ч. л.
Желатин - пару ложок
Ягоди - для прикраси
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 297 Ккал

Якщо ви хочете поберегти свою фігуру від зайвої жирності і цукру, які містяться в десерті, то можете сміливо розбавляти вершки молоком і відмовлятися від потрібного за рецептом кількості цукру.

Приготування панакоти за рецептом з фото:

  1. Наливаємо вершки в ємність;
  2. Додаємо якомога більше цукру і щіпку ванілі;
  3. Ставимо посуд на плиту з повільним вогнем;
  4. Розвести желатин у гарячій воді;
  5. Вливаємо желатинову суміш у розігріті вершки, змішуємо;
  6. Розливаємо по формах;
  7. Пізніше (через 2 години простою в холодильнику) їх перевертаємо;
  8. Зверху укладаємо шматочки або цільні полуничні ягоди.

А краще поекспериментувати і зробити трохи желе з полуниці і акуратно вистелити верх десерту, поклавши зверху половинки свіжих ягід.

А ось і відео-рецепт простий класичної панакоти з сиропом:

Шоколадна панакота

Надзвичайно смачний десерт – шоколадна панакота, прикрашена шматочками улюблених фруктів і ягід.

Що входить до складу ласощів:

  • Склянку свіжого молока;
  • 20 гр. желатину;
  • Півсклянки подрібненого цукру;
  • Півлітра жирних вершків;
  • Невелика плитка негорького шоколаду:
  • 5 гр. екстракту ванілі;
  • Половина плитки білого шоколаду;
  • Фруктове асорті.

Як приготувати вершково-шоколадний десерт в домашніх умовах:

  1. Покрити поверхню молока желатином;
  2. Змішати пудру з цукром і підігріти;
  3. Додати молочне місиво і перемішати. Прибрати з плити;
  4. Розтопити шоколад у вийшла однорідною масою і посипати ваніллю;
  5. Процідити і розлити по чашкам;
  6. Прибрати в прохолодне місце на кілька годин;
  7. Розтопити білий шоколад і порізати фрукти;
  8. Готову панакоту полити топленим шоколадом і прикрасити шматочками фруктів.

Шоколадна панакота є дуже калорійним продуктом, у 100 грамах міститься практично за 50 % жирів і вуглеводів. І лише 7 % білка.

У відео ви можете подивитися всі етапи приготування цієї смакоти:

Десерт з ароматною кислинкою цитруса (апельсина)

Легка ніжна солодкість для любителів кисло-солодких ласощів.

Рецепт апельсинової панакоти досить простий.

Склад готового продукту:

  • Великий апельсин;
  • 2 яєчних жовтка;
  • Півсклянки молока;
  • 25 гр. подрібненого цукру;
  • 2 ложечки желатину;
  • Півсклянки кип'яченої води.

Як приготувати:

  1. Натерти невелику кількість апельсинової цедри;
  2. Натиснути трохи апельсинового соку;
  3. Желатин розчинити у воді і через 5-7 хвилин підлити свіжовичавлений сік;
  4. Зварити молоко на повільному вогні, поступово всипаючи цедру, цукор;
  5. Додати сік апельсина і жовтки;
  6. Проварити молочну суміш ще кілька хвилин і остудити;
  7. Повністю розчинити желатин за допомогою водяної бані;
  8. Акуратно змішати обидві суміші і розлити по красивим чашечках.

В одній порційній чашці міститься трохи більше 100 ккал.

Уявляєте, виявляється є рецепт панакоти на сметанною основі? Давайте його подивимося:

Рецепт від Лізи Глинської

Відомий шеф-кухар, переможець 2 сезону шоу «МастерШеф» на Україні, ділиться секретом найніжнішого ласощі, якими балує своїх діток сама Анджеліна Джолі.

Що потрібно для готування:

  • Трохи желатину і меду;
  • Невеликий стаканчик молока і ягід полуниці;
  • Пару ложок маскарпоне і щіпка ванільного цукру.

Процес приготування:

  1. Змішуємо молоко, желатин і ваніль;
  2. Кілька хвилин повільно кип'ятимо і охолоджуємо;
  3. Додаємо сир і мед;
  4. Інтенсивно змішуємо всі інгредієнти;
  5. Викладаємо свіжі ягоди на денця формочок;
  6. Розливаємо готову панакоту поверх ягід;
  7. Охолоджуємо і прикрашаємо ласощі.

Такий десерт будь-яка матуся може приготувати на своїй кухні. Він стане ситним і корисним сніданком або полуденком для маленьких ласунів.

Рецепт приготування від Ектора Хіменеса

Ектор Хіменес — шеф-кухар високого класу, завжди дивує вишуканими і неповторними стравами. Десерти, з тонким відмінним смаком стануть чудовим початком дня або солодким перекусом в середині дня.

А малинова панакота за фірмовим рецептом не залишить нікого байдужим. Що потрібно для десерту:

  • 150 грам самих жирних вершків;
  • 4 склянки натурального йогурту самої високої жирності;
  • 3 невеликі ложки цукру;
  • 2 пачки желатину.
  • Малина, сироп.

З чого складається процес готування:

  1. Для початку розбавляємо желатин теплою водою;
  2. Після наливаємо вершки в миску і додаємо до них цукровий пісок;
  3. Ставимо на повільний вогонь і кип'ятимо, постійно заважаючи;
  4. Потім змішуємо з желейною сумішшю і охолоджуємо;
  5. Вспениваем натуральний йогурт і з'єднуємо з молочним желе;
  6. Розкладаємо готовий десерт по креманкам і ставимо охолоджуватися ще на 5-6 годин;
  7. Коли ласощі повністю застигне, прикрашаємо його ягодами малини і поливаємо солодким сиропом.

Панакота від Ектора просто не може не сподобатися. Вона відрізняється неймовірно ніжним вершковим смаком і високою калорійністю за рахунок «жирних» інгредієнтів.

Але якщо ви боїтеся зайвих калорій, то використовуйте для готування продукти з меншим відсотком жирності.

Традиційне італійське ласощі з ваніллю

В Італії готують виключно вершкову панакоту з додаванням невеликої кількості натуральної ванілі.

Склад:

  • 2 склянки жирних вершків;
  • Стакан цукру;
  • 15 грамів желатину;
  • 2 яєчних жовтка;
  • 1-2 палички ванілі;
  • Фрукти або ягоди для прикраси.

Як готується солодке блюдо:

  1. Прогріваємо вершки на повільному вогні, попередньо закинувши стручок ванілі;
  2. Остуджуємо, виймаємо ваніль і акуратно збиваємо до утворення піни;
  3. Розмочуємо желатин в теплій кип'яченій воді і чекаємо розбухання кілька хвилин;
  4. Готову желейну масу вливаємо в ванільні вершки і трохи підігріваємо для розчинення желатину;
  5. Охолоджуємо протягом 20 хвилин при кімнатній температурі і збиваємо суміш міксером;
  6. Готуємо спеціальні ємності для десерту, попередньо змастивши вершковим або рослинним маслом;
  7. При бажанні можна на дно формочок викласти шматочки фруктів і ягід. І тільки після залити вершкову масу;
  8. Помістити десерт в холодне місце на кілька годин для повного застигання;
  9. Після закінчення охолодження помістити форми з ласощами на пару секунд в окріп, щоб молочне желе добре відокремилося від стінок;
  10. Розкласти готові порції по красивим тарілочках і зверху покласти гілочки м'яти, шматочки фруктів і цільні ягідки.

Виходить надзвичайно смачний і дуже солодкий десерт, який сподобається діткам і любителям солодких страв.

Якщо ви любите все, що пов'язано з кавою, то наступне відео точно вас обрадує:

Повітряна кефірна панакота

Дуже оригінальний рецепт панакоти із застосуванням кефіру. Такий десерт робиться просто і виходить дуже повітряним, на відміну від чисто вершкового ласощі.

Що потрібно:

  • По одному невеликому склянці вершків, молока, кефіру і цукру;
  • Середній апельсинчик;
  • Упаковка желатину;
  • Ягоди для прикраси.

Десерт без кави, чаю або соку — це задоволення даремно! Зараз поговоримо про каву — самому популярному світовому напої. Як варити каву в турці на плиті — розкриваємо всі секрети! Кожен день у світі число шанувальників цього чудового напою збільшується на 23 000 чоловік! Уявляєте?

Одна компанія вже збагатилася на продажу цього торта, а ви так і не пробували його ще? Мова йде про Панчо. Ми знайшли секретні рецепти приготування цього десерту. Тільки тссс...

А в цій статті чекають вашої уваги рецепти королівської ватрушки. Не проходьте повз, вона дуже смачна і витончена!

Як готувати десерт:

  1. Поміщаємо желатин в склянку і наливають туди воду, чекаємо пару хвилин;
  2. Вершки змішуємо з молоком і ваніллю. Стручок ванілі попередньо розрізаємо навпіл: так аромат стане гостріше;
  3. Насипаємо цукор в молочно-вершкову суміш і повільно доводимо до кипіння;
  4. Подрібнюємо цедру цілого апельсина і вичавлюємо трохи соку;
  5. Змішуємо кефір і апельсиновий сік, насипаємо стружки апельсинової цедри;
  6. З'єднуємо желатинову суміш і розігріте молоко, витягуємо ваніль;
  7. Збиваємо кефір віночком і вливаємо готову молочно-желейну суміш;
  8. Розливаємо десерт по формочках і ставимо в холодне місце.

Через 3-5годин продукт готовий до вживання. Прикрашаємо страву на свій смак.

Нюанси приготування і подачі

Справжня панакота готується тільки із самих жирних вершків.

Не «переборщити» з желатином і додати більше, ніж того вимагає рецептура. Не кип'ятіть вершки! Тільки добре прогрійте.

Традиційна панакота завжди подається в охолодженому стані з натуральними ягодами, протертими через сито. Десерт подається невеликими порціями по 70-80 гр.

Проявивши фантазію, можна прикрасити десерт шоколадом – натерти або розтопити. А можна незвично порізати фрукти і красиво розкласти на креманці.

Наостанок ми вирішили поділитися з вами рецептом панакоти без цукру і молока. Ось так, навіть, котрі худнуть сподобається. Дивимося:

Що ще почитати: