23 июнь 2019 3 478

Різноманітні рецепти маринадів для курки в духовці

Для того щоб куряче м'ясо стало більш ніжним і набуло чудовий смак і аромат, його обов'язково перед приготуванням потрібно замаринувати.

Для маринадів використовується велика кількість різних спецій, прянощей, соусів і кисломолочних продуктів. Сучасна кулінарія налічує кілька десятків різних рецептів маринадів.

Ми хочемо запропонувати вам познайомитися з п'ятьма найбільш популярними способами приготування маринадів для запікання курки в духовці.

Правила маринування курячого м'яса

Ваше блюдо з курки буде ідеальним завдяки хорошій якості обраної птиці і правильно підібраному маринаду. Якщо ви хочете запекти тушку цілком, то замаринувати її потрібно напередодні ввечері.

Для маринування окремих частин курки часу буде потрібно значно менше. Для окостів і гомілок – приблизно 2-3 години, а для філейної частини і крилець – одна година.

Потрібно враховувати, що ваша курочка маринується швидше при кімнатній температурі. Такий спосіб підходить для крил, гомілок і грудки. А якщо ви плануєте готувати цілу птицю, то часу на маринування потрібно більше і тому м'ясо потрібно поставити в холодильник.

При тривалому маринуванні потрібно додавати сіль не на початку процесу, а безпосередньо перед тим, як відправляєте курку в духовку, інакше м'ясо буде жорстким.

Вибір виду рослинного масла залежить від того, які складові будуть присутні у вашому маринаді.

Оливкова олія добре поєднується з паприкою і прованськими травами, соняшникова (без запаху) – з гострим і пекучим перцем, а кукурудзяна олія ідеально підходить для всіх рецептів.

Вибір спецій для маринування

Спеції і пряні трави насичують маринади божественними ароматами і роблять смак страв з курки оригінальним і незабутнім. Які ж з них вибрати, щоб приготувати по-справжньому чудову курочку?

  • Чорний перець пекучий перець чилі. Чорний перець присутня у всіх рецептах маринадів, а чилі використовується тільки в тих випадках, коли потрібно надати страви з курки додаткову гостроту;
  • Пряні трави. Для маринадів найчастіше використовується розмарин, майоран, чебрець, базилік і шавлія. Ви можете додати тільки одну з цих трав для додання яскравого акценту страви, а можна експериментувати, складаючи оригінальні поєднання з пряних добавок;
  • Каррі. Ця спеція — поєднання мускатного горіха, гірчиці, пекучого перцю, коріандру і кмину;
  • Куркума. Ця добавка додасть курці не тільки акцент страви індійської кухні, але і пофарбує курячу шкірку в ніжно-золотавий колір, що додасть їй ще більше апетитності;
  • Імбир. Цей чудовий корінь широко використовується в страви азіатської кухні і надає маринаду пікантний східний колорит.

Рецептів приготування маринадів — безліч, і ми з задоволенням готові запропонувати вашій увазі п'ять основних способів маринування курки.

Рецепти маринадів для приготування курки в духовці

Рецепти, які ми пропонуємо, використовують для приготування окремих частин курки і розраховані на 500 грамів курятини.

Соєво-медовий
Інгредієнти Кількість
класичного соєвого соусу і рідкого меду - по дві столові ложки
рафінованої рослинної олії - Три столові ложки
базиліка з коріандром - по одній щіпці
меленого чорного перцю - за смаком
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 136 Ккал

Цей смачний маринад для курки в духовці додасть вашій страві пікантний східний акцент.

Змішуємо всі складові і в отриманому соусі маринуємо курку протягом 4-5 годин.

Під час маринування м'ясо набуває багатий медовий присмак і благородний коричнюватий відтінок.

Дістаємо шматочки курки з маринаду і запікаємо їх в духовці протягом 30 хвилин. Чудове блюдо готове!

Універсальний (швидкий)

Прекрасний спосіб для тих, хто не хоче витрачати багато часу на приготування. За допомогою цього рецепта ви приготуєте смачну курку дуже швидко, замаринувавши її при кімнатній температурі протягом 15-20 хвилин.

Склад швидкого маринаду для курки в духовці:

  • Три столові ложки соку лимона;
  • 40 р негострої гірчиці;
  • Чотири столові ложки оливкової олії;
  • Щіпку прованських трав на ваш вибір;
  • Чорний мелений перець на кінчику ножа.

Шматочки курки потрібно змішати з соусом в поліетиленовому пакеті і залишити маринуватися.

Після цього вам знадобиться ще 15– 20 хвилин для того, щоб запекти промариновані шматочки на грилі або в духовці.

Кефірний

Страви з курки в кефирном маринаді в духовці виходять чудово ніжними і соковитими. Ви неодмінно оціните, як по-новому звучать ноти базиліку на тлі ніжного кефіру!

Інгредієнти:

  • Пів-літра 1% кефіру;
  • 2 столових ложки негострої гірчиці;
  • 4 столові ложки будь-якого рафінованої олії;
  • 3-4 зубці часнику;
  • Щіпка базиліка і трохи чорного перцю.

Змішайте всі ці компоненти, залийте отриманим маринадом шматочки птиці і відправте їх в холодильник приблизно на 8-10 годин.

Час для запікання складе близько 30-40 хвилин, при цьому потрібно стежити за тим, щоб маринад повністю покривав шматочки м'яса.

З медом і гірчицею

Цей маринад додасть страві з курки неповторний медовий аромат з легкою гіркуватістю.

Інгредієнти:

  • 1 ст. ложка негострої гірчиці;
  • 5 ст. ложок меду, розтопленого на бані;
  • Два зубчики подрібненого часнику;
  • Сік, вичавлений з половинки лимона;
  • Трохи солі з чорним перцем за вашим смаком.

Отриманою сумішшю потрібно обмазати порційні шматки птиці і залишити маринуватися приблизно на 2 години при кімнатній температурі.

Після цього курка запікається в духовці близько 30 хвилин.

Дивіться відео-рецепт запікання курки в духовці під схожим маринадом, але без використання меду:

Гостро-солодкий азійський

Приготувати маринад для запікання курки в духовці за цим рецептом, ви зможете оцінити чарівний смак, заснований на контрасті солодощі та гостроти!

Інгредієнти:

  • 3 столових ложки кунжутного масла і меду;
  • П'ять ложок класичного соєвого соусу;
  • Кілька зубців часнику, подрібнених через прес;
  • Сіль з чорним перцем за смаком.

В отриману суміш додається корінець імбиру довжиною приблизно 4 см, натертий на дрібній тертці.

Саме імбир додасть готовому страві неповторний східний колорит.

Отриманим маринадом обмащуються підготовлені шматки курятини і залишають приблизно на півтора — дві години, а потім відправляються запікатися в духовку. Через тридцять хвилин страва готова.

З допомогою маринадів можна не тільки запікати страви з курки в традиційному режимі духовки, але і готувати таке популярне блюдо, як курка-гриль, про яку і піде мова далі.

У відео-сюжеті нижче ви дізнаєтеся про те, як приготувати маринад для хрустких курячих крилець:

Маринад для домашньої курки гриль в духовці

Приготування курки на грилі дуже поширене в сучасній кулінарії, тому що калорійність м'яса, приготованого таким способом, становить всього 98 калорій на 100 грамів. В смаженому м'ясі курки цей показник становить 210 калорій, а у вареному – 135.

Курка на грилі готується двома способами: на решітці і на вбудованому в духовку рожні. Відрізняються ці способи лише часом приготування.

На вертелі зазвичай готують цілу тушку птиці, а на решітці – стегенця, крила і грудку.

Рекомендуємо вам один з перевірених рецептів приготування курки на решітці у витонченому лимонному маринаді.

Інгредієнти:

  • 4 середніх зубчики подрібненого часнику;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • Половина ч. л. паприки;
  • 1 ч. л. каррі;
  • Чверть ч. л. мускатного горіха;
  • Трохи солі і перцю.

Для посилення цитрусових нот ми рекомендуємо додати в готовий маринад трохи натертої цедри лимона. Змішуємо всі складові і ретельно обмазуємо отриманим маринадом курячі грудки.

Залишаємо в холодильнику на ніч, а після запікаємо на решеті протягом 30-35 хвилин. Під решітку потрібно обов'язково поставити деко для стікання жиру і не забувати перевертати шматки курки, щоб отримати рівномірно просмажене апетитну скоринку.

Вивчивши рецепти маринадів для курячого м'яса, любителі свинини почнуть шукати способи маринування і для цього виду м'яса (шашлику з нього і не тільки). Ми подбали про вас, не потрібно нічого шукати, адже все є у нас. Як смачно замаринувати шашлик з свинини: правила, рецепти, поради. Повірте, від ваших м'ясних страв всі будуть в захваті!

Тут ви знайдете рецепти курячого супу з яйцем. Виявляється, такий, здавалося б, незначний компонент страви може змінити в кращу сторону навіть самий звичайний супчик. Спробуйте!

Ну хто не знає салат «Столичний»? Напевно, немає такої людини, який би забув це блюдо. Однак ми пропонуємо заглянути сюди і все-таки освіжити в голові способи його приготування. Тим більше, що там ви знайдете і різні рекомендації по готуванні.

Корисні поради хазяєчкам

  • У всіх маринадах обов'язково присутній рослинне масло, яке дозволяє в повній мірі розкрити аромат спецій, а ще покриває тонкою плівкою шматки м'яса, захищаючи їх від пересушування. В маринадах використовується тільки рафінована олія, яка не перебиває аромат інгредієнтів;
  • Для любителів чудовою піджареної скоринки ми радимо не знімати шкіру з тушки і готувати курку на решітці, а для тих, хто віддає перевагу соковитим шматочках в маринаді, шкіру з курки перед маринуванням радимо знімати для кращого проникнення соусу;
  • Не використовуйте для маринування майонез промислового виробництва. Він у своєму складі містить оцтову кислоту, яка заглушає аромат інших компонентів маринаду і робить м'ясо курки жорстким.

На основі наших рецептів і порад ви можете сміливо експериментувати і винаходити власні авторські рецепти маринадів для курки, а ми сподіваємося, що страви, приготовані за нашими рецептами, займуть гідне місце у вашому раціоні і надихнуть вас на нові кулінарні подвиги!

Прикріплюємо для вас відеозапис з дуже цікавим способом маринування курки:

Що ще почитати: