23 май 2019 4 644

Як смачно посмажити яловичу печінку

Яловича печінка – популярний інгредієнт для багатьох страв. Однак апетитне і смачне блюдо вийде тільки, якщо використовувати якісні та свіжі продукти. Як правильно вибрати печінку? Є кілька важливих порад:

  • краще всього купувати свіжий і незамороженный продукт. Якщо він заморожений, є ймовірність, що у нього вже закінчився термін придатності, адже свіжим це м'ясо залишається тільки перші 48 годин;
  • у замороженого органу зріз має бути рівним і покритий тонким шаром льоду. Якщо натиснути на цей зріз, то лід повинен швидко підтанути;
  • колір свіжої печінки – це колір стиглої черешні. Чим старше була тварина, тим темніший колір;
  • якщо печінка має цегляний відтінок, швидше за все тварина була хвора;
  • якщо біла плівка легко відокремлюється від печінки, то продукт свіжий. А от якщо на плівці є бульбашки – це говорить про зараження печінки паразитами;
  • не варто купувати продукт, який має сірий наліт або заветренность.

При покупці цього субпродукту краще скористатися цими порадами, адже від якості продукту безпосередньо залежить здоров'я тих, хто буде його їсти.

Печінка яловича, смажена з цибулею
Інгредієнти Кількість
печінка яловича - кілограм
великі цибулини - 2-3 шт.
молоко - 300 мл
борошно - 100 г
масло рослинне - для обсмажування
спеції - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 188 Ккал

Незважаючи на те, що печінка – це субпродукт, з нього можна приготувати чудові страви, які нічим не поступаються м'ясу, крім вартості. Головне – скористатися правильним рецептом!

  1. Печінку помити, прибрати всі плівки і жовчні залишки. Порізати на шматочки (краще всього на невеликі брусочки 4-5 див) і залити їх молоком на 10-20 хвилин. Це необхідно, щоб з печінки пішла вся жовч;
  2. Поки м'ясо вимочується необхідно почистити і порізати цибулю. Можна нарубати шматочками, але найкраще порізати півкільцями так, щоб за розміром печінка і цибулю були схожі;
  3. М'ясо дістати з молока, запанірувати в борошні і додати спеції;
  4. У сковороду налити олії і нагріти на середньому вогні, викласти печінку, зверху на неї цибулю і смажити під кришкою протягом 15-20 хвилин, перевертаючи;
  5. Подавати з будь-яким гарніром.

Печінка в сметані по-строгановськи

Це блюдо дуже просте в приготуванні, але водночас досить вишукане. Печінка, приготовлена таким способом, залишається соковитою і м'якою, розкриваючи весь свій смак.

Продукти:

  • печінка – 700 гр.;
  • ріпчаста цибулина;
  • помідор – 2 штуки;
  • борошно – 100 гр.;
  • сметана – 200 гр.;
  • сушений базилік – одна чайна ложка.;
  • сіль, перець – по половинці чайної ложки;
  • вода – 2 склянки;
  • олія для обсмажування;
  • кріп свіжий – пару гілочок для прикраси.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 220 ккал. на 100 грам.

  1. Субпродукт вимити, прибрати всі жовчні протоки і плівки. Порізати на середні шматочки довжиною не більше 4 див.;
  2. Почистити цибулину і порубати її. Можна простими кубиками, а можна півкільцями. Помідори помити, зробити на них невеликі нарізи і підтримати в окропі. Очистити від шкірки і дрібно порізати або натерти на тертці;
  3. Розігріти масло в сковороді, викласти в неї печінка і швидко обсмажити на сильному вогні, постійно перемішуючи. Час обжарювання близько 7 хвилин;
  4. До печінки викласти цибулю разом з помідорами і, помішуючи, смажити на невеликому вогні ще 5 хвилин так, щоб утворився сік;
  5. Зверху на м'ясо висипати борошно рівномірним шаром, а потім і сметану;
  6. Перемішати всі, додати спеції і ще раз перемішати;
  7. Додати дві склянки води і перемішати ще раз. Накрити сковороду кришкою і тушкувати все у плині 10 хвилин на маленькому вогні;
  8. Подавати страву з гарніром, посипане дрібно нарубаним кропом.

Як посмажити печінку в яйці

Таке блюдо перетворить звичайний субпродукт у прекрасну закуску, місце якої на святковому столі!

Продукти:

  • печінка – 500-600 гр.;
  • одна цибулина;
  • яйце – 3-4 штуки;
  • борошно пшеничне – 200 гр.;
  • спеції – по 0,5 ч. л.;
  • масло для обсмажування.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 150 ккал. на порцію.

Рецепт приготування смаженої яловичої печінки в яйці покроково:

  1. М'ясо промити і прибрати всю плівку і жовчні виділення разом з протоками. Плівку легко прибрати якщо підчепити її за край, вставити пальці між плівкою і печінкою і проштовхувати їх вперед, піднімаючи плівку. Після всіх маніпуляцій помити м'ясо ще раз і трохи обсушити;
  2. Почистити цибулю і натерти його на крупну тертку;
  3. М'ясо нарізати на невеликі шматочки, не товщі 1 див. Відбити кожен шматочок з двох сторін і посолити-поперчити кожен.;
  4. У мисці збити віночком яйця до густої піни. Приправити сіллю з перцем.
  5. Цибулевої сумішшю покрити все м'ясо і накрити плівкою, щоб воно просочилося. Дати полежати йому так хвилин 15;
  6. Муку висипати в плоску тарілку і поставити нагріватися сковороду з олією.
  7. Кожен шматочок брати і вмочати спочатку в борошно, щоб шматочок щільно нею покривався, а потім в яйце, також з усіх боків. І відправляти печінка на сковороду;
  8. Смажити на середньому вогні по 4 хвилини з кожного бік під кришкою;
  9. Подавати печінка з будь-яким гарніром, прикрасивши зеленню за бажанням.

Пікантна печеночка з гірчицею

Один з найшвидших і простих рецептів приготування яловичої печінки – її обсмажування. Однак, з різними маринадами це м'ясо набуває різні смаку. Якщо обсмажити її разом з гірчицею, вона придбає ніжний трохи гоструватий присмак, що зробить смак страви незабутнім.

Продукти:

  • печінка – 500-600 гр.;
  • борошно – 200 гр.;
  • гірчиця – 100 гр.;
  • масло (рослинне і вершкове) – по 50 гр. кожного.;
  • перець, сіль – за смаком.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 140 ккал. на одну порцію.

  1. В першу чергу треба приготувати м'ясо: помити, зняти білу плівочку і видалити всі жовчні протоки. Після цього ще раз промити і просушити вафельним рушником;
  2. Нарізати субпродукт на шматочки в 1 сантиметр завтовшки;
  3. У борошно додати сіль і перець і викласти на плоску тарілку. Кожен шматочок печінки обваляти в борошняній паніровці;
  4. На великому вогні розігріти сковороду з рослинним і вершковим маслом;
  5. Викласти м'ясо і смажити близько 5 хвилин, поки воно не стане золотистого кольору;
  6. Потім у печінку, додати гірчицю, перемішати так, щоб всі шматочки рівномірно вкрилися гірчичним шаром;
  7. Смажити ще близько 5 хвилин. Ніжна яловича печінка смажена з гірчицею готова.
  8. Подавати можна як закуску, так і повноцінне м'ясне блюдо, приправлене помідорами, зеленню або соусами.

Як зварити молочний суп з макаронами — ніжний, ароматний і такий смачний.

Корисний та смачний вітамінний салат — справжнє джерело мікроелементів, яких нам так не вистачає взимку.

Візьміть на замітку рецепт дивовижного пирога з киселю в пачках. Додатковий бонус — зі смаками можна експериментувати!

Печінка яловича в томаті

Печінка, смажена з цибулею, виходить неймовірно смачним блюдом. Однак наскільки ж смачніше виходить той же самий продукт з невеликим додаванням томатів!

Продукти:

  • печінка — 0,7 – 0,8 кг;
  • 2 головки цибулі;
  • помідори – 2-3 штуки (залежно від розмірів);
  • борошно – 3 ст. л.;
  • крохмаль – 20 гр.;
  • сметана – 100 гр.;
  • сіль і перець – по половинці чайної ложки;
  • вода – 200 мл;
  • олія для обсмажування;
  • зелень – 30 гр.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 150 калорій на 100 грам.

  1. Спочатку необхідно підготувати печінку. Для цього її треба помити, прибрати всі жирні обрізки, жовчні протоки і, найголовніше, плівку, що покриває її;
  2. Порізати м'ясо шматочками приблизно по 4 см. в довжину і 1 см в товщину. Трохи відбити їх, посоливши і поперчив при цьому;
  3. На середньому вогні розігріти сковороду з маслом і викласти в неї печінка, попередньо гарненько обваляти її в борошні. Смажити на середньому вогні 15 хвилин до золотистого кольору, періодично перемішуючи;
  4. Після того, як печінка посмажити, викласти її в окрему каструльку з товстим дном. Додати до неї воду і довести до кипіння на великому вогні, а потім тушкувати близько 7 хвилин;
  5. Поки м'ясо гаситься, почистити цибулю і нашаткувати його півкільцями. Викласти його на розпечену сковорідку і смажити до прозорості. Потім викласти цибулю в окрему тарілку;
  6. Помідори обдати окропом, зняти шкірку і дрібно нарізати. У склянку викласти крохмаль і трохи посолити, залити 0,5 склянкою води. Добре розмішати і додати сметану. Перелити всю масу до помідорів;
  7. Залити отриманим соусом печінку, посолити і поперчити. Дати яловичої печінки покипіти на вогні не більше 2 хвилин.

Корисні поради по приготуванню

Щоб блюдо вийшло смачним і сподобалося гостям, потрібно знати і використовувати невеликі хитрощі по приготуванню:

  1. Щоб м'ясо краще очищалося від плівки і її було просто нарізати, треба трохи її підморозити в морозилці;
  2. Борошно необхідно завжди використовувати при обжарке цього субпродукту – так він залишиться соковитим;
  3. Чим швидше печінка смажитися, тим смачніше і м'якше вона виходить. Але важливо не перетримати його на вогні, інакше утворюється занадто товста скоринка;
  4. Замість помідорів в якості маринаду можна використовувати томатну або густий сік;
  5. В маринад або паніровку варто додати ложечку лимонного соку – це не тільки додасть страві пікантності, але і допоможе залишитися соковитим;
  6. Щоб було зручніше знімати плівку можна обдати її окропом;
  7. Як панірування замість борошна можна використовувати панірувальні сухарі;
  8. Коли необхідно відбити печінку не варто дуже старатися – це дуже ніжний продукт. А щоб позбутися від шматочків і соку, краще покласти м'ясо в целофановий пакет і відбивати в ньому.

Використовуючи ці невеликі секрети, можна приготувати смажену яловичу печінку не тільки в якості звичайного буднього обіду, але і поставити це ніжне і соковите блюдо на святковий стіл. Це смажена печінка відмінно буде виглядати в якості закуски або основної страви!

Що ще почитати: