Як смачно посмажити яловичу печінку
Яловича печінка – популярний інгредієнт для багатьох страв. Однак апетитне і смачне блюдо вийде тільки, якщо використовувати якісні та свіжі продукти. Як правильно вибрати печінку? Є кілька важливих порад:
- краще всього купувати свіжий і незамороженный продукт. Якщо він заморожений, є ймовірність, що у нього вже закінчився термін придатності, адже свіжим це м'ясо залишається тільки перші 48 годин;
- у замороженого органу зріз має бути рівним і покритий тонким шаром льоду. Якщо натиснути на цей зріз, то лід повинен швидко підтанути;
- колір свіжої печінки – це колір стиглої черешні. Чим старше була тварина, тим темніший колір;
- якщо печінка має цегляний відтінок, швидше за все тварина була хвора;
- якщо біла плівка легко відокремлюється від печінки, то продукт свіжий. А от якщо на плівці є бульбашки – це говорить про зараження печінки паразитами;
- не варто купувати продукт, який має сірий наліт або заветренность.
При покупці цього субпродукту краще скористатися цими порадами, адже від якості продукту безпосередньо залежить здоров'я тих, хто буде його їсти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
печінка яловича - | кілограм |
великі цибулини - | 2-3 шт. |
молоко - | 300 мл |
борошно - | 100 г |
масло рослинне - | для обсмажування |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 188 Ккал |
Незважаючи на те, що печінка – це субпродукт, з нього можна приготувати чудові страви, які нічим не поступаються м'ясу, крім вартості. Головне – скористатися правильним рецептом!
- Печінку помити, прибрати всі плівки і жовчні залишки. Порізати на шматочки (краще всього на невеликі брусочки 4-5 див) і залити їх молоком на 10-20 хвилин. Це необхідно, щоб з печінки пішла вся жовч;
- Поки м'ясо вимочується необхідно почистити і порізати цибулю. Можна нарубати шматочками, але найкраще порізати півкільцями так, щоб за розміром печінка і цибулю були схожі;
- М'ясо дістати з молока, запанірувати в борошні і додати спеції;
- У сковороду налити олії і нагріти на середньому вогні, викласти печінку, зверху на неї цибулю і смажити під кришкою протягом 15-20 хвилин, перевертаючи;
- Подавати з будь-яким гарніром.
Печінка в сметані по-строгановськи
Це блюдо дуже просте в приготуванні, але водночас досить вишукане. Печінка, приготовлена таким способом, залишається соковитою і м'якою, розкриваючи весь свій смак.
Продукти:
- печінка – 700 гр.;
- ріпчаста цибулина;
- помідор – 2 штуки;
- борошно – 100 гр.;
- сметана – 200 гр.;
- сушений базилік – одна чайна ложка.;
- сіль, перець – по половинці чайної ложки;
- вода – 2 склянки;
- олія для обсмажування;
- кріп свіжий – пару гілочок для прикраси.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 220 ккал. на 100 грам.
- Субпродукт вимити, прибрати всі жовчні протоки і плівки. Порізати на середні шматочки довжиною не більше 4 див.;
- Почистити цибулину і порубати її. Можна простими кубиками, а можна півкільцями. Помідори помити, зробити на них невеликі нарізи і підтримати в окропі. Очистити від шкірки і дрібно порізати або натерти на тертці;
- Розігріти масло в сковороді, викласти в неї печінка і швидко обсмажити на сильному вогні, постійно перемішуючи. Час обжарювання близько 7 хвилин;
- До печінки викласти цибулю разом з помідорами і, помішуючи, смажити на невеликому вогні ще 5 хвилин так, щоб утворився сік;
- Зверху на м'ясо висипати борошно рівномірним шаром, а потім і сметану;
- Перемішати всі, додати спеції і ще раз перемішати;
- Додати дві склянки води і перемішати ще раз. Накрити сковороду кришкою і тушкувати все у плині 10 хвилин на маленькому вогні;
- Подавати страву з гарніром, посипане дрібно нарубаним кропом.
Як посмажити печінку в яйці
Таке блюдо перетворить звичайний субпродукт у прекрасну закуску, місце якої на святковому столі!
Продукти:
- печінка – 500-600 гр.;
- одна цибулина;
- яйце – 3-4 штуки;
- борошно пшеничне – 200 гр.;
- спеції – по 0,5 ч. л.;
- масло для обсмажування.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 150 ккал. на порцію.
Рецепт приготування смаженої яловичої печінки в яйці покроково:
- М'ясо промити і прибрати всю плівку і жовчні виділення разом з протоками. Плівку легко прибрати якщо підчепити її за край, вставити пальці між плівкою і печінкою і проштовхувати їх вперед, піднімаючи плівку. Після всіх маніпуляцій помити м'ясо ще раз і трохи обсушити;
- Почистити цибулю і натерти його на крупну тертку;
- М'ясо нарізати на невеликі шматочки, не товщі 1 див. Відбити кожен шматочок з двох сторін і посолити-поперчити кожен.;
- У мисці збити віночком яйця до густої піни. Приправити сіллю з перцем.
- Цибулевої сумішшю покрити все м'ясо і накрити плівкою, щоб воно просочилося. Дати полежати йому так хвилин 15;
- Муку висипати в плоску тарілку і поставити нагріватися сковороду з олією.
- Кожен шматочок брати і вмочати спочатку в борошно, щоб шматочок щільно нею покривався, а потім в яйце, також з усіх боків. І відправляти печінка на сковороду;
- Смажити на середньому вогні по 4 хвилини з кожного бік під кришкою;
- Подавати печінка з будь-яким гарніром, прикрасивши зеленню за бажанням.
Пікантна печеночка з гірчицею
Один з найшвидших і простих рецептів приготування яловичої печінки – її обсмажування. Однак, з різними маринадами це м'ясо набуває різні смаку. Якщо обсмажити її разом з гірчицею, вона придбає ніжний трохи гоструватий присмак, що зробить смак страви незабутнім.
Продукти:
- печінка – 500-600 гр.;
- борошно – 200 гр.;
- гірчиця – 100 гр.;
- масло (рослинне і вершкове) – по 50 гр. кожного.;
- перець, сіль – за смаком.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 140 ккал. на одну порцію.
- В першу чергу треба приготувати м'ясо: помити, зняти білу плівочку і видалити всі жовчні протоки. Після цього ще раз промити і просушити вафельним рушником;
- Нарізати субпродукт на шматочки в 1 сантиметр завтовшки;
- У борошно додати сіль і перець і викласти на плоску тарілку. Кожен шматочок печінки обваляти в борошняній паніровці;
- На великому вогні розігріти сковороду з рослинним і вершковим маслом;
- Викласти м'ясо і смажити близько 5 хвилин, поки воно не стане золотистого кольору;
- Потім у печінку, додати гірчицю, перемішати так, щоб всі шматочки рівномірно вкрилися гірчичним шаром;
- Смажити ще близько 5 хвилин. Ніжна яловича печінка смажена з гірчицею готова.
- Подавати можна як закуску, так і повноцінне м'ясне блюдо, приправлене помідорами, зеленню або соусами.
Як зварити молочний суп з макаронами — ніжний, ароматний і такий смачний.
Корисний та смачний вітамінний салат — справжнє джерело мікроелементів, яких нам так не вистачає взимку.
Візьміть на замітку рецепт дивовижного пирога з киселю в пачках. Додатковий бонус — зі смаками можна експериментувати!
Печінка яловича в томаті
Печінка, смажена з цибулею, виходить неймовірно смачним блюдом. Однак наскільки ж смачніше виходить той же самий продукт з невеликим додаванням томатів!
Продукти:
- печінка — 0,7 – 0,8 кг;
- 2 головки цибулі;
- помідори – 2-3 штуки (залежно від розмірів);
- борошно – 3 ст. л.;
- крохмаль – 20 гр.;
- сметана – 100 гр.;
- сіль і перець – по половинці чайної ложки;
- вода – 200 мл;
- олія для обсмажування;
- зелень – 30 гр.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 150 калорій на 100 грам.
- Спочатку необхідно підготувати печінку. Для цього її треба помити, прибрати всі жирні обрізки, жовчні протоки і, найголовніше, плівку, що покриває її;
- Порізати м'ясо шматочками приблизно по 4 см. в довжину і 1 см в товщину. Трохи відбити їх, посоливши і поперчив при цьому;
- На середньому вогні розігріти сковороду з маслом і викласти в неї печінка, попередньо гарненько обваляти її в борошні. Смажити на середньому вогні 15 хвилин до золотистого кольору, періодично перемішуючи;
- Після того, як печінка посмажити, викласти її в окрему каструльку з товстим дном. Додати до неї воду і довести до кипіння на великому вогні, а потім тушкувати близько 7 хвилин;
- Поки м'ясо гаситься, почистити цибулю і нашаткувати його півкільцями. Викласти його на розпечену сковорідку і смажити до прозорості. Потім викласти цибулю в окрему тарілку;
- Помідори обдати окропом, зняти шкірку і дрібно нарізати. У склянку викласти крохмаль і трохи посолити, залити 0,5 склянкою води. Добре розмішати і додати сметану. Перелити всю масу до помідорів;
- Залити отриманим соусом печінку, посолити і поперчити. Дати яловичої печінки покипіти на вогні не більше 2 хвилин.
Корисні поради по приготуванню
Щоб блюдо вийшло смачним і сподобалося гостям, потрібно знати і використовувати невеликі хитрощі по приготуванню:
- Щоб м'ясо краще очищалося від плівки і її було просто нарізати, треба трохи її підморозити в морозилці;
- Борошно необхідно завжди використовувати при обжарке цього субпродукту – так він залишиться соковитим;
- Чим швидше печінка смажитися, тим смачніше і м'якше вона виходить. Але важливо не перетримати його на вогні, інакше утворюється занадто товста скоринка;
- Замість помідорів в якості маринаду можна використовувати томатну або густий сік;
- В маринад або паніровку варто додати ложечку лимонного соку – це не тільки додасть страві пікантності, але і допоможе залишитися соковитим;
- Щоб було зручніше знімати плівку можна обдати її окропом;
- Як панірування замість борошна можна використовувати панірувальні сухарі;
- Коли необхідно відбити печінку не варто дуже старатися – це дуже ніжний продукт. А щоб позбутися від шматочків і соку, краще покласти м'ясо в целофановий пакет і відбивати в ньому.
Використовуючи ці невеликі секрети, можна приготувати смажену яловичу печінку не тільки в якості звичайного буднього обіду, але і поставити це ніжне і соковите блюдо на святковий стіл. Це смажена печінка відмінно буде виглядати в якості закуски або основної страви!