12 март 2019 2 172

Солодкі дріжджові оладки – перевірені рецепти та поради

Оладки на дріжджах – це рецепт з дитинства, який дозволяє знову відчути себе дитиною, за обидві щоки уплетающим мамині млинці. Тоді вони здавалися найсмачнішими і, ймовірно, залишаються такими до цих пір у вашій пам'яті.

Але тепер і ви можете порадувати своїх рідних смачними дріжджовими оладки, пишними і солодкими.

Класичний варіант дріжджових оладок по ГОСТу
Інгредієнти Кількість
Тепла вода - 481 г
Борошно - 481 г
Дріжджі - 14 г
Яйце куряче - 1 шт.
Цукор - 17 г
Сіль - 9 г
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 172 Ккал
Звичайно, в домашніх умовах рецептом, прописаним в ГОСТ, навряд чи хто-небудь користується – просто неможливо досконально вивіряти всі інгредієнти в грамах. Часто ми кладемо їх «на око».

Більш того, кожна господиня шукає свій ідеальний рецепт, який буде виходити особисто у неї. Тому, ймовірно, у жінок існує безліч варіацій даних коржів.

Вчимося працювати з дріжджами

Існує кілька видів дріжджів, працювати з якими потрібно по-різному:

  1. Свіжі дріжджі. Розчиняють їх у теплій воді (30-33 градусів) і ретельно перемішують. Сіль при цьому не додається. Пропорції зазвичай вказані на упаковці. Найчастіше на півкіло борошна припадає близько 5 г дріжджів. Якщо у вас дріжджі сухі, ними можна замінити свіжі, але вже в інших пропорціях – розраховувати їх потрібно в співвідношенні 1:3. Тобто, якщо в рецепті зазначено 10 г свіжих дріжджів, замість них кладуть 30 г сухих;
  2. Сухі дріжджі розводять у воді 40-45 градусів і додають трохи цукру, щоб вони ожили, після чого залишають настоюватися приблизно 10 хвилин. Потім змішують з борошном і знову залишають на 1,5-2 години;
  3. Интантные або швидкодіючі дріжджі потрібно всипати сухими борошно. Вже через 15-20 хвилин вони повинні «піднятися», так як живої грибок дуже швидко розмножується. Активно використовуються дріжджі Саф-момент – їх навіть можна розводити в кефірі, воді або молоці.

Оладки на молоці — 2 простих рецепта

Вам знадобляться:

  • Борошно і молоко в співвідношенні 3:2;
  • Яйце;
  • Пісне масло і цукор — по 1 ст. л;
  • Дріжджі і сіль — по чайній ложці.

Розведіть дріжджі в молоці (просто злегка підігрійте його перед використанням). Суміш повинна придбати кремовий відтінок.

Як тільки дріжджі трохи настоятися, додайте до суміші яйце, цукор, масло пісне і сіль. Поступово вводите в цю масу борошно, безперервно ретельно помішуючи, щоб уникнути появи таких нерепрезентабельних грудочок. Ретельно розмішайте борошно.

Закрийте миску з борошном серветкою чи тонким рушником і залиште на деякий час. Коли ви помітите, що воно пузириться, сміливо починайте смаження – дріжджі підійшли.

Існує і рецепт більш складного тесту для дріжджових оладок.

Вам знадобляться:

  • Борошно — пол кг;
  • Молоко півлітра;
  • Цукор — 2 ст. л;
  • Упаковка ванільного цукру;
  • Пісне масло — 2 ст. л в тісто;
  • Дріжджі (краще сухі) — 2 ч. л. (Або свіжі — 21 м);
  • Сіль — ½ ч. л;
  • 2 яйця.

Розведіть у склянці підігрітого молока дріжджі, додайте половину відібраної для тіста борошна, цукру і залиште на півгодини настоюватися.

Злегка збийте яйця віночком і змішайте з борошном. Решту борошно додайте опару, а потім всипте ванільний цукор і покладіть пісне масло і сіль. Тісто вийде тягучим.

Смажте на соняшниковій олії на невеликому вогні. Виходить близько 20 штук пишних оладок.

Представляємо вам відеозапис з усіма етапами приготування повітряних оладок на молочній основі:

Пісні млинці на воді

Оладки, у яких молоко замінено водою, теж можуть бути пишними і ніжними. А рецепти таких «водяних» млинців робляться дуже просто і швидко.

Рецепт №1. Вам знадобляться:

  • Борошно і вода порівну — по 500 г;
  • Цукровий пісок — 2 ст. л;
  • Дріжджі — 1,5 ч. л;
  • Сіль.

Перемішайте сіль і цукор з дріжджами і з попередньо підігрітою водою. Не чекаючи «підходу» дріжджів, всипте в суміш борошно.

Залиште на 20 хвилин тісто. Воно може вийти різної густини (це залежить від сорту борошна), але цей нюанс ніяк не позначиться на якості оладок.

Через 20 хвилин перемішайте борошно і залиште ще на 40 хвилин. Тепер ваше тісто збільшилося в об'ємі в кілька разів. Його можна відщипувати руками, змащеними олією, і викладати на сковороду.

Ці пісні оладки чудово поєднуються з солодкою начинкою – медом, варенням, згущеним молоком.

Рецепт №2. Візьміть:

  • Борошно — пів кіло;
  • Яйця — 5 шт;
  • Воду — 1 склянка;
  • Активні сухі дріжджі (5 г) або свіжі (25 г);
  • Цукор за смаком;
  • Масло – абсолютно будь-який (50 г);
  • Сіль — щіпка.

Розведіть дріжджі в мисочці з водою (теплою) і дайте «підійти». У мисці збийте вінчиком яйця.

Додайте солі і цукру до яєць. Знову збийте і перемішайте, щоб не було грудочок.

Воду, попередньо підігріту, вилийте в борошно, змішавши її з сумішшю яєць, цукру і солі. Поставте тісто в тепле місце на півгодини. Через півгодини смажте коржі з дріжджового тіста на середньому вогні з достатньою кількістю рослинного масла.

Дивіться найпростіший рецепт млинчиків на воді у відео:

Оладки на кефірі – найсмачніший рецепт з фото

Вам знадобляться:

  • Борошно — 7 ст. л.;
  • Кефір — пів літра;
  • Цукор — 1 ч. л дріжджі і 1 ст. л – в тісто;
  • Сіль — третина ч. л.;
  • Сода — третина ч. л.;
  • Дріжджі сухі — 2 ч. л.;
  • Вода тепла — 100-150 мл.

Дістаньте з холодильника кефір, щоб він нагрівся до кімнатної температури. Потім розчиніть в ньому соду і відставте в сторону.

Дріжджі розведіть 100 мл теплої води і змішайте з чайною ложкою цукру. Як тільки вони піднімуться – вилийте їх в кефір.

Цукор, сіль, борошно теж змішайте. Тісто має придбати сметанообразную консистенцію.

Залиште його піднятися в теплому місці. Через 30-60 хвилин воно підніметься в кілька разів.

Тісто краще не перемішувати, а відразу відміряти ложкою і смажити оладки.

Готуємо дріжджові млинці з яблуками

Приготуйте:

  • Борошно — 1,5 склянки;
  • Молоко — 1 стакан;
  • Яйця курячі — 2;
  • Дріжджі — 2 ч. л з гіркою;
  • Цукор — 2 ст. л.;
  • Сіль — ½ ч. л.;
  • Масло пісне — 2 ст. л в тісто;
  • Яблука — 1-2.

У молоці змішайте борошно (1/2 склянки), дріжджі і цукор. Дайте опарі настоятися чверть години, щоб дріжджі почали реагувати.

Потім додайте залишилися інгредієнти, в тому числі і решту борошна. Тісто перемішайте до однорідності і накрийте рушником або харчовою плівкою. 2 години воно буде «підходити».

Яблука почистіть, приберіть кісточки і подрібніть на тертці або просто поріжте невеликими скибочками. Додайте в тісто. Смажте млинці на рослинній олії.

Кулінарні нотатки

Використовувані вами інгредієнти повинні мати кімнатну температуру. Молоко або воду краще нагріти до температури людського тіла – 37 градусів.

Купуйте борошно вищого гатунку, з якою оладки виходять більш м'якими і ніжними. Більш того, чим гірше сорт борошна, тим більше її вам знадобиться для тіста.

Не існує точного рецепту оладок на дріжджах, адже інгредієнти неможливо взяти в точності, як зазначено в рецепті по ГОСТу. Яйця мають різну вагу, дріжджі теж ведуть себе по-різному, борошно попадається різної якості.

Останню слід додавати, домагаючись консистенції сметани. Ви згодом зрозумієте, скільки потрібно борошна. Тому експериментуйте, поки не знайдете «свій» рецепт.

В дріжджові оладки можна сміливо додавати всілякі добавки – солодкі і несолодкі: горіхи, фрукти, ягоди, геркулесові пластівці, м'ясо, гарбуз.

Якщо потягнуло на солоденьке, то зупинити нас вже не може ніхто! Рецепти приголомшливих тортів з готових бісквітних коржів — вірне рішення для швидкого приготування десерту.

Кілька рецептів ніжного домашнього кексу на сметані читайте тут. Тримайтеся, ласуни!

Бісквітний торт, кекс — все це добре, але чогось не вистачає... Напевно, крему. У цій статті зупинимося на сирних варіантах крему. Вони дивовижно смачні!

Як тільки тісто підійде, не заважайте його, не трусіть, не кладіть у центр ложку. Це забезпечить тесту хорошу пишність. Акуратно беріть ложкою масу у краї миски і покладіть на сковороду.

До речі, тісто краще всього приготувати заздалегідь, з вечора, і прибрати його в холодильник до ранку. Вранці ваші оладки виходять пишними і ніжними.

Неодмінно добре розігрійте сковорідку, інакше оладки будуть довго готуватися й не просмажаться гарненько.

Їх слід перевертати в сковороді тільки тоді, коли верхня частина коржі підсохне, на її поверхні з'являться дірочки, а по краях – скоринка. Це говорить про те, що одна частина млинчиків вже повністю готова.

Після смаження оладки рекомендується попередньо викласти на серветку. Це робиться для того, щоб прибрати надлишки жиру після приготування на рослинному маслі.

Збираючись подати оладки до столу трохи пізніше після того, як вони були приготовані, подбайте про додавання в них компонента, який забезпечить тесту необхідну вологість. Це може бути дрібно порубаний лук і шинка. Приємного апетиту!

Про солодкі млинці поговорили, а тепер ми представляємо вашій увазі оригінальний відео-рецепт оладок з цибулею!

Повірте, смак дуже цікавий і незвичайний:

Що ще почитати: