30 март 2019 2 599

Рецепти приготування бешбармака для почесних гостей вашого будинку

Будь-яке м'ясне блюдо, правильно приготована і подана до столу, оценится по достоїнству і дорослими, і дітьми.

Головне – не боятися експериментувати і вчитися чомусь новому, і тоді найбільшою нагородою стане з'їдене до останньої крихти страву.

Національна кухня народу Казахстану – це обов'язково м'ясні страви, які відрізняються манерою подачі і деякою специфікою необхідних інгредієнтів.

Трохи цікавих фактів

Національне блюдо народу Казахстану – бешбармак – перекладається як «п'ятьма пальцями».

Походження назви досить легко пояснити: блюдо було приготовлено кочівниками, які не використовували для прийому їжі столових приладів, а так, як одна з основних складових – відварна локшина – то брати його зручно всієї п'ятірнею.

Спочатку блюдо готувалося з яловичини, баранини, конини і навіть верблюжатини.

Іноді додатково додавалися саморобні ковбаси з конини (казі).

Локшина ж готувалася виключно з води і борошна (полбенной, ячної або пшеничної).

Згідно з попереднім рецептом локшина повинна бути абсолютно прісною, смакові і ароматні нотки їй надає варіння в м'ясному бульйоні.

Бешбармак – традиційне блюдо казахського народу, однак, улюблене і іншими племенами і націями.

Класичний рецепт бешбармака по-казахськи
Інгредієнти Кількість
м'ясо - 1-1,5 кг
домашня ковбаса - близько 1 кг
помідори - 3-5 шт
цибулини - 6-7 шт.
лавровий лист - 2 шт.
перець горошком - за смаком
сіль - за смаком
тісто - 1 кг
Час приготування: 250 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Рецепт передбачає використання в якості основних інгредієнтів м'ясо яловичини, баранини, конини, верблюжатини окремо або в змішаному вигляді.

Ароматне, добре проварене м'ясо гарячим викладають на блюдо, викладене локшиною, відвареної в тому ж бульйоні, і злегка присипають протушенным цибулею, нарізаним великими скибками.

Коротка інструкція того, як приготувати тісто для класичного бешбармака: змішуються півкілограма борошна з водою (приблизно 250 грам), солиться.

За бажанням додається одне яйце, однак, слід пам'ятати, що згідно первинного рецепту тісто має бути прісним, отже, яйце додавати не варто.

Безпосередньо процес приготування страви відбувається наступним чином:

  1. У велику каструлю збожеволіє м'ясо цілісним шматком, заливається водою і доводять до кипіння. Під час закипання води слід ретельно знімати образовывающуюся піну.
  2. Потім у воду додається перець горошком, лавровий лист і сіль. Після цього м'ясо вариться ще не менше 2 годин.
  3. Таким же способом в окрему каструлю поміщаються ковбаси і варяться також не менше 2 годин.
  4. Після того як ці два основних інгредієнта доведені до стану повної готовності, вони дістаються з бульйону, остуджувати і нарізати дрібними шматочками.
  5. Після чого тісто розкочується дуже тонким шаром і нарізається недовгими смужками або квадратами.
  6. Потім вони поміщаються в киплячий бульйон на 5-7 хвилин. По закінченні приготування сочні дістаються шумівкою.
  7. Помідори і цибулю також нарізати досить великими скибочками, кладуть на сковороду, заливаються невеликою кількістю того ж бульйону і тушкують.
  8. Перед подачею на стіл м'ясо і ковбаса повинні бути розігріті в бульйоні. Головна умова бешбармака – страва подається до вживання виключно гарячим. На широке неглибоке блюдо викладаються сочні з тіста, м'ясо і ковбаси, які зверху посипаються тушкованими помідорами з цибулею. За бажанням страву можна посипати дрібно нарізаною зеленню. Одночасно в окремих піалах подається гарячий бульйон, в який можна додати соус з овечого сиру з часником.

Відео нижче наочно продемонструє як приготувати бешбармак в домашніх умовах:

Курячий бешбармак

Сьогодні досить поширений більш простий рецепт бешбармака, за основу якого взята курка, яка також викладається гарячої на приготовлену самостійно прісну локшину і посипається цибулею.

Після приготування класичного варіанту зрозуміти, як приготувати бешбармак з курки, можна швидко, адже технологія полегшена.

Для страви потрібно:

  • 1 велика курка;
  • 3-4 цибулини;
  • перець горошком;
  • лавровий лист;
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • вода;
  • борошно 2 склянки.

Курку слід ретельно промити проточною водою і помістити у велику каструлю.

Якщо вона не поміщається можна розділити її на частини.

Доводиться до кипіння, після чого знімається піна і додаються спеції.

До повного приготування м'яса і для насичення бульйону повинно пройти не менше 3 годин варіння.

Під час приготування курки готується локшина.

Замішується круте тісто з двох склянок борошна і більше половини склянки води, солі.

Після того як воно трохи постояло, його необхідно розкачати і розрізати на квадрати або широкі смуги, які також будуть отвариваться не більше 6-7 хвилин в бульйоні.

Цибуля протушивается на сковороді до напівготовності.

Їм посипають зверху покладену на локшину курку.

У разі приготування курячого бешбармака, м'ясо обробляється на дрібні шматки, неотделенные від кісток.

Блюдо запивається із спеціальних піал бульйоном.

Наступний відео-ролик присвячений тільки що описаному рецептом:

Рецепт бешбармака з свинини

Приготування цього варіанту близько до приготування класичного рецепту бешбармака по-казахськи.

Для цього знадобиться:

  • свинина не менше 1,5-2 кг;
  • цибулю в кількості 5-6 шт;
  • 2-3 моркви невеликого розміру;
  • лавровий лист і перець горошком;
  • сіль;
  • свіжа зелень.

А тепер розберемо всі етапи покроково і дізнаємося, як приготувати бешбармак з свинини.

У каструлю з водою кладуть попередньо вимите м'ясо свинини цілісним шматком і доводиться до кипіння.

Під час процесу закипання води регулярно знімається утворюється піна.

Потім бульйон солиться.

М'ясо має варитися не менше 3 годин.

Приблизно хвилин за 40 до готовності м'яса в бульйон поміщається нарізана товстою соломкою моркву, розрізана на дві половини цибулина, перець, лавровий лист.

По закінченні варіння м'яса додані овочі виймаються.

Вони більше не будуть потрібні.

Тісто для локшини готується аналогічним способом: трохи більше половини склянки води, 2 склянки борошна, яйце за бажанням, сіль.

Остуджується в холодильнику, розкочується, розрізається, відварюється кілька хвилин в бульйоні.

У разі приготування бешбармака з свинини бульйон проціджують через марлю і знову доводять до кипіння перед подачею до основної страви.

Подається до столу бешбармак на великому блюді.

М'ясо нарізають на дрібні шматки і викласти на дно, вкрите локшиною, посипається злегка притомленным на бульйоні цибулею.

Зверху посипається свіжою зеленню.

Бульйон подається в широких гуртках або спеціальних піалах.

У нього за бажанням також можна додати дрібно нарубану зелень.

Сир — це саме той продукт, який мати в холодильнику потрібно завжди, ну або хоча б з частою періодичністю. Він містить необхідні нашому організму мікроелементи. Якщо їсти його в сирому вигляді вам «нудно», то приготуйте сирники. Цікаві рецепти улюблених сирників з сиру.

Як тільки настане яблучний сезон (збір урожаю), то крім компотів і варення зверніть увагу на рецепт мочених яблук. Зберігати заготовки зможете всю зиму, а значить отримувати вітаміни будете весь рік.

Їжте каші, дорогі читачі! І будете не тільки здорові, але і стрункі. Не вірите? А ось загляньте сюди і переконайтеся самі.

Корисні рекомендації господаркам

Ось ви і дізналися як правильно приготувати бешбармак, але є ще деякі хитрощі, які потрібно знати кожній господині.

При виборі м'яса слід пам'ятати деякі важливі моменти: ідеальним вважається конина, баранина ж має властивість дуже швидко остигати, в результаті чого страва втрачає свою первинну цінність.

Будь вибране для приготування бешбармака м'ясо має бути приготовлено до такого стану, щоб воно майже розвалювалося в руках.

Їсти зручніше таке блюдо, де м'ясо розташовано не по всій поверхні локшини, а по центру гіркою.

Перед тим як варити локшину в бульйоні, слід обсипати шматочки тіста борошном і дати їм трохи підсохнути, так вони не злипнуться під час варіння.

Будь-яке м'ясо краще готувати під закритою кришкою, так бульйон буде більш насиченим і ароматним.

Бешбармак – старовинне і дуже ситне блюдо.

Готувати його не дуже складно.

Воно може стати прекрасною альтернативою традиційним святковим страв.

Ароматний гарячий бешбармак, безумовно, сподобається не тільки дорослим, але й дітям.

А наступний рецепт вже точно нікого не залишить байдужим, в ньому один тільки соус чого варто:

Що ще почитати: