11 март 2019 1 462

Як правильно підготувати тісто для бешбармака

Сьогодні ми всі разом готуємо національне казахське блюдо. В своєму народі воно вважається «елітним», подається лише на свята або для дорогих гостей. Але у нас сьогодні день винятків, і тому ми подамо бешбармак просто так. Приємного апетиту!

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
цибулю - 2 головки
яйця - 2 шт.
борошно - 600 г
сіль - 3 дрібку
вода - 0,2 л
Час приготування: 110 хвилин Калорійність на 100 грам: 219 Ккал

Готуватися воно буде досить довго, але повірте, з-за цього буде тільки смачніше. Смак буде насиченим, вам обов'язково сподобається.

Як приготувати:

  1. Для початку борошно потрібно просіяти, потім трохи більше половини засипати в миску.
  2. Яйця збити в окремій ємності, влити їх до борошна.
  3. Додати сіль, холодну воду і замісити тугу масу.
  4. При необхідності доповнювати її борошном, щоб одержати еластичне тісто. Можливо, знадобиться не вся мука, саме тому краще додавати її частинами.
  5. Скачати кулю, загорнути його в пакет або плівку.
  6. Відправити в холодильник всього на тридцять хвилин.
  7. Коли пройде час, дістати його, обім'яти.
  8. Викласти на поверхню, яка обов'язково повинна бути присипана.
  9. Розкачати в неймовірно тонкий пласт.
  10. Далі порізати на широкі смужки і потім на ромбики.
  11. Дати ромбикам підсохнути на столі протягом 30-40 хвилин.
  12. Після цього використовувати за призначенням.
Порада: можна зварити в бульйоні з додаванням головки цибулі.

Тісто на бешбармак на бульйоні

Всі знають, що якщо готувати на бульйоні, вийде ситніше, а смак буде більш глибоким і яскравим. Тісто теж може бути ситніше і легше, ми перевірили!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яйце 1 шт.
сіль 2 г
борошно 0,4 кг
бульйон 200 мл
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 ккал

Як приготувати:

  1. М'ясний бульйон попередньо остудити.
  2. Яйце збити в окремій піалі, посолити.
  3. З'єднати його з бульйоном, розмішати до однорідності.
  4. Борошно просіяти і з'єднати з отриманою сумішшю.
  5. Замісити все і відправити тісто на півгодини на холод. При цьому краще накрити його або загорнути, щоб не заветріться.
  6. Після закінчення часу дістати тісто і нарізати широкими смужками.
  7. Кожну з них розрізати по діагоналі, щоб вийшли ромбики.
  8. Відварити в бульйоні і подавати.

Порада: можна використовувати замість бульйону звичайну воду.

Тісто на бешбармак з яєць

Коли в тесті є яйця, воно буде більш еластичним і податливим. Воно точно не буде розмокати, рватися і розповзатися. Це хороший варіант для новачка!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яйця 3 шт.
борошно 0,6 кг
сіль за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 302 ккал

Як приготувати:

  1. Борошно висипати в миску, але обов'язково через сито.
  2. Додати яйця і сіль, замісити однорідне тісто.
  3. Коли стане м'яким і еластичним, відправити в холодильник. Попередньо краще прибрати в пакет або плівку.
  4. Через 35-40 хвилин дістати, поділити на чотири частини.
  5. Кожну з них розкачати в пласт і накрити рушником.
  6. Далі нарізати їх на квадратики.
  7. Відварити в наваристому бульйоні до готовності і подавати до м'яса.

Порада: для більш ніжної текстури можна використовувати тільки жовтки.

Як приготувати без яєць

Якщо ви захотіли бешбармак під час посту, вихід є! Пропонуємо вам тісто без яєць та інших продуктів тваринного походження. Смак не відрізнити!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
рослинна олія 40 мл
вода 0,2 л
борошно 480 г
сіль 1 пучку
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 269 ккал

Як приготувати:

  1. Воду налити в сотейник і прибрати на плиту, довести до кипіння.
  2. Просіяти борошно в глибоку миску, посолити.
  3. Влити окріп і масло і почати замішувати тісто ложкою або лопаткою.
  4. Коли трохи охолоне, вимісити до однорідності вже вручну.
  5. Прибрати його в холодильник ненадовго, щоб всі компоненти добре скрепились між собою.
  6. Коли пройде час, тісто дістати і поділити на частини.
  7. Кожну розкачати в пласт і нарізати прямокутниками.
  8. Відварити в солоній воді протягом п'яти хвилин.

Порада: можна використовувати замість солі трохи соєвого соусу.

Обов'язково візьміть на замітку рецепти приготування бешбармака для почесних гостей вашого будинку.

Тут ви дізнаєтеся, як самостійно приготувати тісто на локшину для лагмана.

Зверніть увагу на рецепт татарського пирога кыстыбый з картоплею.

Приготування тіста зі сметаною на бешбармак по-казахськи

Мабуть, за цим рецептом вийде саме легке і водночас ніжне тісто! Якщо буде вільний час, обов'язково приготуйте, воно того варте.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сметана 20 мл
борошно 0,5 кг
рослинна олія 20 мл
молоко 250 мл
сіль за смаком
яйця 3 шт.
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 241 ккал

Як приготувати:

  1. Яйця розбити в миску, де буде готуватися тісто.
  2. Посолити і збити віночком в легку піну.
  3. Молоко налити туди ж. Але його потрібно попередньо дістати, щоб воно було кімнатної температури.
  4. Знову з'єднати між собою всі компоненти до однорідності.
  5. Ввести сметану, змішати інгредієнти.
  6. Далі чергу борошна. Додавати її частинами через сито, щоразу вимішуючи масу, щоб не з'явилися грудочки.
  7. Замісити тісто і змастити його олією.
  8. Покласти назад в миску, накрити і дати постояти годину.
  9. Коли пройде час, поділити його на кілька частин.
  10. Кожну з них тонко розкачати і нарізати однаковими трикутниками.
  11. Відварити їх до готовності у воді або бульйоні.
Порада: можна додати масло в тісто, ефект буде таким же.

Корисні поради

У будь-який варіант тесту можуть входити різні добавки для кольору, аромату чи смаку. Щоб додати колір тесту, можна використовувати куркуму або паприку. Для аромату підійдуть мелені гриби, спеції. Для смаку можна використовувати все це разом.

Якщо ви хочете приготувати тісто для бешбармака наперед, то його потрібно підсушити, коли платівки вже будуть нарізані. Для цього потрібно просто потримати при кімнатній температурі пару годин. При цьому накривати нічим не треба. Потім прибрати в контейнер і в холодильник.

Бешбармак – це, по суті, ті ж макарони з м'ясом, але прийшли вони з іншої країни. Саме тому назва відрізняється. Але за смаком практично одне і те ж, особливо якщо використовувати схожі спеції. У будь-якому випадку потрібно спробувати!

Що ще почитати: