Прості і незвичайні рецепти засолювання помідорів
Помідори, завдяки відмінним смаковим якостям і здібності поєднання з найрізноманітнішими стравами, протягом багатьох років незмінно залишаються улюбленим овочем на наших столах.
Проблеми переробки і збереження річного врожаю не існує – томати легко консервувати, солити, а також готувати традиційні закуски.
До того ж, їхні смакові якості в зимових заготовках тільки поліпшуються, а сам процес консервації забирає у господинь мінімум часу.
Простий традиційний спосіб засолювання
Без традиційних способів і рецептів засолювання помідорів не обходиться ні один зимовий погріб.
Для початку відбирають вихідний матеріал – все томати повинні бути середньої величини, без дефектів, з тонкою, але щільною шкіркою.
Товста шкірка не дасть м'якоті плоду ввібрати розсіл в повній мірі.
Для приготування на кожну банку знадобляться:
- помідори;
- великий парасольку кропу;
- листя вишні і смородини – 5 шт;
- хрін – 2 шт;
- 3-4 очищених зубчика часнику;
- джерельна або артезіанська вода;
- сіль.
Після того, як відібрані помідори і ретельно помиті, стерилізують таку кількість трилітрових банок, яке буде достатньо для підготовлених овочів і ще одна банка на запас.
На дно банки укладається добре промиті зелень і спеції з городу.
Зелень рубають на велику соломку, половину укладають на дно банки, другу половину на час прибирають.
Також на дно кладуть часник.
Потім приступають до укладання плодів.
Не трамбують сильно, але і не допускають проміжків між ними.
Після завершення укладання накривають томати залишилася зеленню і приступають до процесу приготування маринаду.
Солоні помідори придбають незрівнянний смак, якщо для маринаду використовувати джерельну воду, також чудово підійде вода з артезіанської свердловини.
Виключне перевагу віддавати великої грубої солі.
Не потрібно боятися переборщити з сіллю, адже плоди мають виняткову здатність вбирати в себе рівно стільки солоного консерванту, скільки їм це потрібно для ідеального смаку.
Тому в маринад можна класти 3-4 ложки грубої солі з розрахунку на 1 літр рідини.
Укладені в банки овочі і зелень не рекомендується заливати киплячим маринадом, краще дати рідини настоятися протягом 5 хвилин.
Відразу після закупорювання повинен бути запущений процес бродіння.
Для цього закатані банки залишають на пару днів укутаними в ковдру, а потім прибирають в холодне місце.
Через 2 тижні солоні делікатеси будуть готові до вживання.
Пропонуємо подивитися коротке відео з приготування цього рецепту:
Засолювання зелених помідорів
Солоні томати таких сортів мають пікантний смак.
Для приготування простого рецепту засолювання зелених помідор знадобляться:
- парасольки кропу;
- часник – 1 головка;
- листочки вишні, смородини – 5 штучок;
- гірчичний порошок – 1 ст. ложка;
- невеликий корінець хрону;
- 4 ложки грубої солі з розрахунку на 1,5 літра рідини.
Представлені пропорції враховуються з розрахунку на одну трилітрову банку.
Приготування:
- Для засолювання зелених томатів будемо брати холодну проточну воду, яку можна замінити колодязної. Краще, якщо воду відстояти протягом декількох днів.
- Перед початком процесу, сіль ретельно розчиняють, перемішуючи у воді. Домішки грубої сірої солі нам не потрібні, нехай вони осядуть на дно ємності з водою.
- В стерилізовані трилітрові банки укладають приготовану зелень, плоди, зверху посипають складу гірчичним порошком.
- Потім банки заливають солоною водою без домішок і закупорюють стерилізованими поліетиленовими кришками. Банки, засолені таким способом, зберігаються в холодному місці і здатні простояти до самої весни.
Рецепт томатів в банках з овочами
Багатьом господиням така закуска подобається набагато більше, ніж засолювання огірків на зиму.
Мінімум витраченого часу і максимум отриманого обсягу, тому закатування банок перетворюється з обов'язковою рутини в задоволення.
Для оригінального рецепту засолювання помідорів в банках знадобляться наступні інгредієнти:
- середні стиглі, але не перезрілі помідори – 2 кг;
- ріпчаста цибуля – 1 шт;
- морква – 1 шт;
- червоний солодкий перчик – 1 шт;
- парасольки кропу, зелень петрушки, листочки смородини – по 2 гілочки;
- перець запашний горошком.
Для маринаду знадобляться: сіль грубого помелу, цукровий пісок і оцет.
Процес засолювання:
- На дно приготовленої банки укладають зелень і спеції.
- Після цього, цибулю нарізають кільцями, соломкою подрібнюють болгарський перець, а моркву нарізати кружечками.
- Помідори укладають у банки упереміш з подрібненими овочами.
- Для маринаду беруть 3 ст. ложки цукрового піску і 1 ложку крупної солі з розрахунку на півтора літра киплячої води. Кип'ятити розсіл потрібно протягом 3 хвилин.
- Не даючи охолонути, розсіл заливають у банки і додають десертну ложку оцту.
- Закатані банки укутують ковдрою і залишають до повного остигання.
Закуска по такому рецепту виходить незвичайно вишуканою і цілком підійде для прийому дорогих гостей.
Бочкової спосіб
Такий процес можна виробляти, незважаючи на ступінь стиглості овочів (виняток становлять перестиглі плоди), а також величину.
Краще використовувати бочки, обсягом не більше 50 літрів.
В іншому випадку, плоди у процесі засолювання можуть сильно деформуватися.
Перш ніж укладати зелень, спеції і плоди, барило ретельно промивають.
В якості зелені і спецій з розрахунку на 1 кг плодів знадобляться:
- петрушка, селера, кріп – 2 гілочки;
- 2 листків хрону;
- гіркий перець стручками – 3 шт;
- головка часнику;
- листочки винограду, смородини, вишні – 3 шт;
- м'ята для аромату.
Для засолювання помідорів в бочці рецепт такий.
На дно діжки викладають частину зелені і спецій, потім щільно укладають попередньо помиті плоди.
Дійшовши до середини ємності, знову кладуть шар зелені і продовжують також щільно укладати решту помідорів.
На самий верх йдуть залишки листя і спецій.
Сольовий розчин роблять з розрахунку 0,8 – 1 кг солі на 10 літрів води.
Розчину дають відстоятися від домішок, потім наповнюють їм барило з томатами.
Іноді під час процесу бродіння на поверхні бочки може з'явитися цвіль.
Це не страшно.
Цвіль потрібно буде зняти чистою ложкою, а для запобігання подальшого появи можна влити пару ложок соняшникової олії.
Повинно пройти не менше 15 днів, перш ніж почати знімати пробу.
В ідеалі банки вистоюються 3 тижні.
А тепер ми плавно переходимо до відео-сюжетом, у якому ви побачите всі процеси готування:
Оригінальний рецепт з начинкою і медом
Для такого незвичайного і смачного рецепта, крім стиглих твердих плодів знадобляться:
- зелень петрушки і рубаний часник для начинки;
- для маринаду з розрахунку на 1 літр рідини 2 ст. ложки солі і 1/5 ложок меду.
У кожного помідора ножем вирізається плодоніжка аж до середини плода.
Всередину отриманого отвору кладуть гілочки петрушки змішати з рубаним часником.
Потім нашпиговані помідори щільно укладають, починаючи з дна стерилізованою банки.
Медовий маринад доводять до кипіння і відразу ж заливають банки.
Дають настоятися 10 хвилин, потім зливають назад в каструлю.
Повторно доводять до кипіння розсіл і знову заливають банки.
Тепер помідори в банках можна закупорювати кришками.
Цей рецепт сподобається всім любителям пікантного смаку.
Якщо у вас у городі росте петрушка, то ви абсолютно безкоштовно можете користуватися всіма її властивостями. Ну а якщо не зростає, то купуйте її частіше. Це чудовий лікар для всієї родини! Тут ви зможете прочитати про цю зеленушке більше.
Давайте навчимося правильно готувати справжній український борщ. Ось його докладний рецепт. Швидше кличте рідних і близьких в гості на обід! Приємного всім апетиту!
Корисні поради
Укладати томати в банки необхідно якомога щільніше щоб уникнути пересолу.
Плоди з дуже щільною шкіркою не годяться для засолювання.
Необхідно уникати всередині помідорів білого твердого стрижня.
Якщо вони закуповуються в овочевому магазині, потрібно перевірити партію на пробу.
Добре зберігають зовнішній вигляд у банку і не тріскаються трохи недозрілі плоди.
Наостанок рекомендуємо вам ще один особливо цікавий відео-рецепт: