24 март 2019 266

Огляд кращих сортів для засолювання огірків

До питання покупки і посадки насіння огірків слід підійти грамотно, виходячи з того, що у продажу існує декілька тисяч найменувань овочевих культур з відмінною характеристикою.

Навіть досвідченому овочівника буває складно розібратися у всьому різноманітті і вибрати краще.

Рекомендується не експериментувати, набувати тільки перевірені насіння, а новинки садити на невеликі ділянки.

Щоб отримати хороший врожай, необхідно керуватися відповідними регіональними кліматичними умовами, визначитися на який грунт розрахована посадка — тепличний або відкритий, і, найголовніше, вибрати хороші насіння овочевих культур.

Зовнішні відмінності сортів огірків: вчимося вибирати

Приступаючи до посадки зеленцов потрібно, в першу чергу, вирішити, які види придатні для салатів, а які — для засолювання.

Визначивши призначення врожаю, можна легко зробити потрібний вибір насіння.

Хороший урожай засолювальних огірків багато в чому залежить від сорту насіння.

Їх ділять на ранні, середні і пізні культури, що відрізняються за забарвленням, формою і розміром овоча, які діляться на наступні групи:

  • салатні (недовгий термін зберігання після збору; при засолюванні на зиму втрачають свій колір, але з них виходять прекрасні малосольні огірочки; гарні до вживання в свіжому вигляді);
  • універсальні (придатні для використання в будь-якому вигляді — для салатів, консервації, засолювання);
  • консервні (мають тонку шкірку; незвичайну форму);
  • засолювальні (середнього розміру, з щільною м'якоттю; добре пропускають сіль).

До посадки насіння слід звернути увагу на те, що консервації підлягають не всі види культур і не всі придатні для соління на зиму.

Засолювання і основні категорії зеленцов

Перевагу при посадці віддають останнім з перелічених вище — універсальні і консервні огірки, з щільною м'якоттю, тонкою шкіркою, великим вмістом пектинових речовин.

Вони як не можна краще підійдуть для засолювання і порадують господарів міцними, зеленими, хрусткими крепышами!

Основні сорти огірків для засолювання, приносять добрі плоди:

  1. Ера.
  2. Ніжинка.
  3. Етап.
  4. Алтай.
  5. Хрусткий та інші.

Садимо огірки: зовнішні відмінності

Відрізнити засолювальні типи від салатних видів можна неозброєним оком – вони виділяються вираженими зовнішніми ознаками – пухирчатою, горбкуватою поверхнею, чорними шипами, циліндричної форми, рівною забарвленням темного, зеленого кольору, міцними на дотик.

Їх розмір варіює від 13 до 15 см, внутрішні порожнечі відсутні, містять малу кількість насіння і хрустку щільну м'якоть.

Огірки універсального призначення: популярні види

Серед багатьох категорій овочевих культур, найбільшу популярність завоювали універсальні гібридні корнишонные класи огірків.

Їх перевагою є наступні властивості:

  • стійкість до несприятливої погоди;
  • швидке зростання;
  • відсутність гіркоти;
  • дружний урожай.

До універсальних відносяться:

  1. Регіна F1.
  2. Сантана F1.
  3. Дачний.
  4. Фермер.

Найбільшим попитом серед городників користуються стандартні, корнишонные класи, відмінно зарекомендували себе для консервації:

  1. Делпіна F1.
  2. Гектор F 1.
  3. Спарта F1.

Чудовими незаперечно були і залишаються перевірені часом, випробувані, високоврожайні сорти:

  1. Чудовий.
  2. Ніжинський.
  3. Засолювальний.
  4. Джерельце.
  5. Муромський.
  6. Чудовий.

Салатні гібриди: гідні переваги

Салатні види зеленцов відрізняються соковитими, ароматними, хрусткими плодами, накопиченими пектинами, вуглеводами, з підвищеним вмістом цукру, з тонкою, ніжною шкіркою, м'якими стінками клітин, зовнішнім виглядом (вони звичайно подовжені і тонкі).

В силу цих відмінностей, ранні салатні огірки не рекомендують солити на зиму, а вживати в салатах або в малосоленой вигляді.

Існують універсальні гібриди та класи, які «показали себе з позитивної сторони» у всіх регіонах.

Особливі малосольні огірочки виходять з таких гібридів, як:

  1. Ємеля.
  2. Марафон.
  3. Зозуля та інші, здатні вирости в тепличних, ґрунтових, що обігріваються і не обігріваються умовах. Вони добре плодоносять, дають багатий урожай.

Із даних сортів слід віддати перевагу наступним:

  1. Пасамонте.
  2. Епілог.
  3. Салтан.
  4. Адам.
  5. Фенікс.
  6. Либелле.
  7. Кіт.
  8. Таїс F1 та інші.

Жоден з видів зеленцов не може зрівнятися з гібридами F1 — у всіх у них величезна життєва сила: вони рано достигають, рясно плодоносять, мало схильні до шкідників і хвороб.

Займаючись літніми заготовками, не можна не згадати про капустяних салатах. Рецепти салату з капусти на зиму: секрети досвідчених господинь.

Ще користується надзвичайним попитом різна закуска з овочів, наприклад, лечо з болгарського перцю. Страва добре поєднується з будь-яким гарніром або просто подається окремо. Щоб дізнатися способи приготування, потрібно заглянути сюди.

Якщо у вас у городі росте селера, то сміливо можете його використовувати в кулінарних цілях. Про те, як це зробити і які притаманні якості цієї зелені, розкажуть наші фахівці в статті: #deletetag#/pitanie/pravilnoe-pitanie/kak-prigotovit-selbderey.html

Найкращі насіння — вдале придбання

Важко виділити серед кращих сортів огірків для засолювання — найкращі.

Лідерами серед усіх овочевих культур виступають ті, які мають шиповатость.

Є зеленці з білими, чорними і бурими шипами.

Перші не придатні на засолку, сорти черношипых огірків і треті – універсальні.

Єдиний недолік — вони швидко перестигають і стають жовтими, тому необхідно вчасно знімати молодий урожай.

Відмінно зарекомендували себе гібриди — корнішони, що ростуть навіть у відкритому грунті — з недозрілими насінням, високим вмістом цукру, ніжною шкіркою.

Даний сорт огірків невибагливий у вирощуванні, стійкий до зовнішніх захворювань, пустоцвіт практично відсутня.

Плодоносять з початку червня до заморозків у вересні.

Відрізняються смаковими якостями – ароматні, щільні, не містять гіркоти.

Важливим критерієм відбору кращих сортів є спосіб запилення квітки.

Тут грає роль відміну партенокарпіків, здатних утворювати плоди без запилення, і самозапильних сорти огірків для засолювання — з допомогою комах.

Перші висаджують у теплиці, другі — у відкритий грунт.

Розглянувши лише кілька сортів з тисяч, важливо відзначити: огірки — «народ» примхливий: посадивши навіть найкращі в світі насіння, не можна досягти високої врожайності, якщо за ними немає грамотного догляду!

Якщо ви заплуталися, то послухайте ще думка, так би мовити, з боку:

Що ще почитати: