14 июнь 2019 21 872

Картопля, запечена з фаршем — смачний обід без особливих клопотів

Смачне блюдо з простих інгредієнтів за короткий час! Його можна доповнювати, подавати в різних видах, використовувати соуси і т. д. В будь-якому випадку виходить смачно і дуже поживно. Фарш можна брати будь-який, який подобається, як і спеції.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплі - 1 кг
фаршу м'ясного - 0,5 кг
солі - за смаком
цибулин - 1 шт.
олії соняшникової - скільки знадобиться
сметани - 45 мл
майонезу - 45 мл
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 144 Ккал

Година часу – і ситна запіканка готова. Соус із майонезу і сметани не дає продуктів висохнути.

Як приготувати:

  1. Почистіть картоплю, як зазвичай. Залийте її холодною водою.
  2. Фарш пропустіть ще раз через м'ясорубку.
  3. Велику цибулину почистіть від лушпиння, після чого дрібно порубаєте й змішайте з м'ясом. Посоліть.
  4. Візьміть вогнетривку форму і змастіть її рослинним жиром.
  5. Сметану змішайте з майонезом в мисочці. Можете приправити за смаком.
  6. Картоплю порізати на кружечки, не дуже тонко.
  7. Викладіть шар картоплі на дно форми, змастіть його білим соусом, а зверху розподіліть фарш.
  8. Знову викладіть шар картоплі і теж його змастіть.
  9. Надішліть запікатися вже в гарячу духовку на п'ятдесят хвилин при середній температурі. Залежно від сорту картоплі, час готування може збільшитися.

Порада: в кінці готування можна присипати гарячу запіканку тертим сиром, щоб було смачніше. Краще всього використовувати моцарелу або пармезан, а також чеддер.

Рецепт приготування по-французьки

Принцип готування той же, що і у м'яса «по-французьки», тільки з додаванням картоплі. Виходить не менш смачно! Зелень надає особливу свіжість.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
майонезу 0,2 л
спецій за смаком
картоплі 2,5 кг
цибулин 2 шт.
часнику 2 зубці
фаршу 1 кг
твердого сиру 0,2 кг
кропу 15 г
каррі 5 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 116 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимийте картоплю, очистіть його від шкірки і наріжте кружечками середньої товщини.
  2. Закип'ятіть велику каструлю з водою і перекладіть сюди порізану картоплю. Проваріть його протягом семи хвилин.
  3. Цибулю наріжте півкільцями без лушпиння.
  4. Сир натріть дрібно.
  5. Наріжте зелень. Змішайте її з майонезом, спеціями і каррі.
  6. Очищений часник видавити через прес в майонезний соус. Перемішайте.
  7. Злийте воду з картоплі.
  8. Перекладіть кружечки коренеплоду в деко з бортиками в два-три шари. Змастіть зверху соусом.
  9. Приправте фарш, перемішайте і викладіть його рівним шаром на картоплю.
  10. Півкільця цибулі рівномірно розкладіть по фаршу.
  11. Полийте зверху соусом, що залишився, особливу увагу приділіть краях.
  12. Зверху присипте сиром рівним шаром.
  13. Накрийте блюдо фольгою. Відправте в гарячу духовку на двадцять хвилин.
  14. Дістаньте і зніміть фольгу і відправте запіканку ще на п'ятнадцять хвилин.
  15. Коли утвориться рум'яна кірочка, витягайте блюдо і відразу подавайте.
Рада: до страви буде смачно додати пряні трави, особливо сушений базилік і майоран.

Картопляний рулет з фаршем і грибами

Ароматні гриби чудово підходять до основних інгредієнтів. Цей красивий рулет не соромно і подавати на святковий стіл!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
олії соняшникової 15 мл
крохмалю картопляного 15 г
яловичини 0,3 кг
спецій за смаком
яєць 1 шт.
сухарів панірувальних скільки знадобиться
масла вершкового 15 мл
часнику 1 зубець
грибів 0,1 кг
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 205 Ккал

Як приготувати:

  1. Почистіть картоплю і розріжте кожен плід на кілька частин, перекладіть в каструлю.
  2. Залийте водою, додайте трохи солі і відваріть до м'якості, після чого воду злийте і дайте шматочках трохи охолонути.
  3. Фарш обсмажте на шматочку вершкового масла на сковороді.
  4. Очищений часник дрібно порубаєте.
  5. Почистіть гриби від сміття, розріжте великі з них на дві-три частини і додайте разом з часником до фаршу. Приправте, перемішайте, прогрійте протягом трьох хвилин, вимкніть плиту.
  6. Додайте до картоплі крохмаль і трохи соняшникової олії, пам'ятайте толкучка в пюре.
  7. Перекладіть отриману липку масу на мокре кухонний рушник і розрівняйте в 1-сантиметровий шар.
  8. Зверху розкладіть м'ясну масу, рівним шаром.
  9. За допомогою рушника поверніть всі в тугий рулет і перекладіть на деко.
  10. У яйця візьміть тільки жовток і змастіть їм рулет зверху, а потім присипте все сухарями.
  11. Відправте в духовку при 200 градусах на десять хвилин, потім додайте ще програму «гриль» на три хвилини. Після появи скоринки подавайте до столу.

Порада: якщо немає функції гриля, то просто потримайте в духовці страву на хвилину довше.

Картопля, начинений фаршем і запечена в духовці

Оригінальна подача – головна фішка цієї страви. Важливо вибирати картоплю однакового розміру, щоб він рівномірно пропікся.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
масла вершкового 70 г
вершків 0,2 л
цибулин 1 шт.
води 50 мл
картоплин 20 шт.
олії соняшникової 45 мл
спецій за смаком
фаршу 350 г
яєць 1 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 127 Ккал

Як приготувати:

  1. Помийте і очистіть від шкірки картоплю. Виріжте з неї середину.
  2. Всі коренеплоди укладіть у вогнетривку форму отворами вгору.
  3. У фарш додайте спеції і вбийте сюди яйце, вимішайте.
  4. Цибулю без лушпиння наріжте кубиками і обсмажте на олії, а потім додайте до м'яса.
  5. Отриманою масою начиніть кожну картоплину до самого верху.
  6. Влийте у форму воду.
  7. Розтопіть на сковороді вершкове масло, а потім влийте сюди вершки і прогрійте, але не кип'ятіть.
  8. Додайте спеції і перелийте рідкий соус в форму до продуктів, рівномірно розподіляючи його.
  9. На сорок хвилин поставте блюдо в духовку. Температура повинна бути середньою.
  10. Подавайте до столу в теплому вигляді.

Рада: до цієї страви підійде сметанний соус з додаванням зелені та часнику, а також можна використовувати сирний соус.

Запечена картопля з фаршем і овочами під сиром

Неймовірно багате на смаки блюдо, яке нерідко готують влітку з-за великої кількості овочів. Запах просто чудовий!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
фаршу 0,5 кг
болгарських перців 1 шт.
картоплі 0,8 кг
спецій за смаком
твердого сиру 0,1 кг
олії соняшникової скільки знадобиться
цибулин 3 шт.
яєць 1 шт.
зелені 20 г
молока при необхідності
томатів 2 шт.
масла вершкового 10 г
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 131 Ккал

Як приготувати:

  1. Почистіть картоплю і поставте її варитися, як зазвичай, хвилин на двадцять. Воду посоліть.
  2. Зніміть лушпиння з цибулі і поріжте його пір'ям, не дуже тонкими.
  3. Помідори вимийте, вирізати плодоніжку і поріжте їх на шматочки.
  4. Перець звільніть від насіннєвої коробочки і наріжте кубиками.
  5. Налийте на сковорідку трохи масла і обсмажте в ньому фарш з додаванням цибулі та болгарського перцю.
  6. Після цього додайте сюди помідори і улюблені спеції, перемішайте.
  7. Протушкувати під кришкою ще хвилин сім.
  8. У відварену картоплю без води додайте вершкове масло і яйце, перемніть в пюре толкучка. Якщо потрібно, додайте молоко.
  9. Сир натріть.
  10. У скляну або керамічну форму викладіть половину картопляного пюре і розрівняти його.
  11. Зверху таким же чином розрівняйте і м'ясну суміш зі сковороди.
  12. Залишився картопля викладіть зверху і знову розрівняти, а потім присипте все сиром.
  13. Запікайте хвилин п'ятнадцять на середній температурі, щоб сир розтанув.
  14. Поріжте на порції, як пиріг, і подавайте до столу з зеленню.

Порада: помідори бажано звільнити від шкірки, щоб уникнути її відшарування у страві. Для цього опустіть плоди в окріп, потім відразу в крижану воду. Після такої операції шкірка легко відійде.

Читайте також, як приготувати м'ясо по-французьки з фаршу.

Візьміть на замітку домашні рецепти приготування оладок з курячого фаршу. Годуйте ваших близьких смачною їжею!

А тут можна обрати кілька варіантів пасти зі свининою на обід або вечерю. Рекомендуємо!

Рецепт картопляної запіканки з курячим фаршем і помідорами

Делікатна курка теж чудово поєднується з картоплею. А томати та сир – справжня класика!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
томатної пасти 35 мл
картоплі 1 кг
чилі за смаком
фаршу курячого 0,4 кг
цибулин 1 шт.
твердого сиру 0,1 кг
спецій за смаком
помідорів 2 шт.
масла вершкового 0,1 кг
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 143 Ккал

Як приготувати:

  1. Очищену від шкірки картоплю зварити в солоній воді, як зазвичай.
  2. Подрібніть цибулину і обсмажте на невеликій кількості олії з фаршем.
  3. Додайте в сковорідку спецій. Далі вмішайте томатну пасту, її кількість можна регулювати за смаком.
  4. Злийте воду з картоплі і додайте сюди вершкове масло, перемніть все в пюре.
  5. Візьміть вогнетривку форму і змастіть її жиром, після чого викладіть сюди половину товченої картоплі, розрівняйте ложкою або руками.
  6. Зверху розрівняйте всю курячу масу зі сковороди.
  7. Потім поверх м'яса знову викладіть половину пюре рівним шаром.
  8. Вимиті помідори поріжте кружечками і покладіть їх зверху на пюре.
  9. За бажанням, дрібно поріжте перець чилі без насіння і розподіліть по страві.
  10. Натріть сир по всій поверхні страви.
  11. Надішліть запікатися на двадцять хвилин при 200 градусах, після чого відразу подавайте до столу.

Порада: для додання характерного запеченої курки аромату використовуйте готову суміш приправ «для курки».

Ситний пиріг

Ще одна нестандартна подача ситного страви, яку зручно взяти з собою на роботу на наступний день. Потрібно тільки розігріти!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулин 2 шт.
масла вершкового 50 г
спецій за смаком
картоплин 4 шт.
фаршу яловичого 370 г
тіста дріжджового 1 кг
борошна скільки знадобиться
олії соняшникової 50 мл
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 289 Ккал

Як приготувати:

  1. З цибулини зніміть піну, а з картоплі – шкірку.
  2. Готове тісто (підійде і тісто для пиріжків) поділіть, одна частина повинна бути більше другий.
  3. Більшу частину розкачати і перекладіть на деко, заздалегідь змащений маслом.
  4. Максимально дрібно наріжте цибулю і вмішайте його в фарш з додаванням спецій.
  5. Розріжте картоплю на кілька частин і кожну з них поріжте слайсами.
  6. Розкладіть скибочки поверх тіста на деко і трохи посоліть.
  7. Вершкове масло порізати на шматочки і розподіліть по картоплі.
  8. Зверху викладіть цибульно-м'ясну масу, розрівняти.
  9. Розкачайте залишилася меншу частину тіста і накрийте нею м'ясо, защепіть краю.
  10. Зробіть зверху невеликі надрізи.
  11. Розігрійте духовку до 170 градусів і відправте запікати пиріг на тридцять п'ять хвилин.
  12. Подавайте теплим, змастивши зверху вершковим маслом.
Порада: защепити краї можна колоском або вилкою для краси, якщо планується святкова вечеря. Головне, щоб вони не були занадто товстими.

Корисні поради

Чим більше цибулі в фарші, тим соковитіше вийде блюдо. Також для запобігання сухості можна використовувати шматочки сала. Якщо взяти копчене сало або бекон, страва просочиться копченим ароматом і буде ще смачніше! З такою ж метою використовувати і кілька крапель рідкого диму.

Всі дані рецепти можна приготувати і в мультиварці. В ній страви виходять більш ніжними і не втрачають своєї соковитості. Використовуйте режим «Випічка».

Подібні страви завжди відрізняються своєю простотою і неймовірним смаком. Коли вони готуються, весь будинок наповнюється таким ароматом, що неможливо встояти. Додавайте більше овочів і грибів і експериментуйте зі спеціями для створення свого фірмового рецепту!

Що ще почитати: