Як смачно приготувати овочеве рагу з грибами
Хоча в нашому розумінні рагу пішло далеко від оригінального французького страви, воно все одно подається на стіл з завидною регулярністю. Овочеві рагу – це улюблені рецепти всіх вегетаріанців і тих, хто тримає піст. А ще це по-справжньому літнє блюдо, повне барв і вітамінів!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
помідорів - | 2 шт. |
спецій - | за смаком |
моркви - | 4 шт. |
олії соняшникової - | 30 мл |
печериць - | 250 г |
картоплин - | 4 шт. |
цибулин - | 1 шт. |
зелені - | за смаком |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 62 Ккал |
Прекрасний і в міру живильний рецепт, який подарує необхідну енергію і швидко зігріє. Можна подавати як самостійне блюдо або як доповнення до крупам, приміром, до перлової каші.
Як приготувати:
- Очистіть картоплю і моркву від шкірки, а з лука зніміть піну.
- Гриби очистіть від сміття і зніміть шкірку зверху.
- Нашаткуйте півкільцями цибулину і моркву, картоплю наріжте скибочками.
- Гриби розріжте на кілька частин.
- Вимийте помідори, приберіть плодоніжки і поріжте м'якоть на кубики середньої величини.
- У глибокій сковороді розігрійте олію і першим ділом обсмажте в ньому цибулю до прозорості.
- Далі додайте моркву, а через сім хвилин картоплю. Перемішайте.
- Приправте, коли картопля стане м'якою, додайте гриби, накрийте кришкою і тушкуйте ще хвилин сім.
- Додайте помідори, перемішайте і протушкувати ще хвилин п'ять.
- Подавайте до столу, притрусивши січеною зеленню зверху.
Порада: якщо свіжих помідорів не знайти, використовуйте томати у власному соку. Бажано, щоб вони були великими шматочками, так краще відчувається смак.
Овочеве рагу з грибами і кабачками
Ніжні молоді кабачки з такими ж ніжними грибами утворюють дуже делікатне і легке блюдо. Яскравий смак додає солодкий перець, а пікантність – часник.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
соняшникової олії | 30 мл |
кабачків молодих (або цукіні) | 4 шт. |
спецій | за смаком |
часнику | 2 зубці |
грибів | 0,5 кг |
цибулин | 1 шт. |
солодких перців | 2 шт. |
томатної пасти | 15 г |
кетчупу | 15 г |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 30 Ккал |
Як приготувати:
- Вимийте перець і витягніть його насіннєву коробочку. Поріжте м'якоть великими кубиками.
- Таким же чином подрібніть і кабачки, знімати з них шкірку необов'язково, потрібно просто помити.
- Очистіть від сміття гриби розріжте кожен на кілька скибочок.
- Розігрійте масло у великій сковорідці.
- Дрібно наріжте цибулю і перекладіть його в гаряче масло разом з кабачками і грибами, перемішайте.
- Готуйте п'ятнадцять хвилин, час від часу заважайте, приправте.
- Після цього додайте сюди солодкий перець і зубок часнику. Часник можна подрібнити, а можна залишити цілим, це не принципово. Якщо цілим, наприкінці готування викиньте його.
- Готуйте ще хвилин десять, а потім вмішайте сюди томатну пасту з кетчупом.
- Доведіть до кипіння, а потім відразу розкладіть по тарілках. Для аромату можете присипати дрібкою свіжого розмарину.
Як приготувати з баклажанами
Не варто боятися гіркоти баклажанів, з нею можна легко впоратися. А ось їх своєрідний смак відіграє важливу роль у багатьох варіаціях рагу.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
соєвого соусу | 25 мл |
баклажанів | 1 шт. |
цибулин | 2 шт. |
помідорів | 2 шт. |
спецій | за смаком |
кабачків | 0,2 кг |
моркви | 2 шт. |
зелені | за смаком |
олії соняшникової | 25 мл |
грибів | 0,3 кг |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 47 Ккал |
Як приготувати:
- Вимийте баклажан і поріжте його великими кубиками. Перекладіть в миску, щедро посоліть і залиште хоча б на півгодини, щоб сіль встигла витягнути всю гіркоту. Потім сполосніть.
- Невеликий кабачок нарізати такими ж кубиками. Якщо він старий, зріжте шкірку і приберіть все насіння.
- Товстою соломкою поріжте вимиту й очищену від шкірки моркву.
- Нашаткуйте півкільцями цибулю без лушпиння.
- На помідорах зробіть надріз внизу і опустіть їх в окріп на кілька секунд, а потім перекладіть в лід. Коли плоди охолонуть, зніміть з них шкірку. Поріжте м'якоть на шматочки, досить великі.
- Гриби почистіть від сміття і відваріть протягом півгодини в солоній воді, потім промийте і поріжте слайсами.
- Дрібно наріжте зелень.
- У гарячому маслі на сковороді обсмажте цибулю, потім додайте моркву.
- Ще через п'ять хвилин додайте кабачки з баклажанами, перемішайте.
- Далі додайте гриби і готуйте всі десять хвилин.
- В кінці додайте приправи і томати, влийте соєвий соус, перемішайте.
- Накрийте кришкою і протушкувати протягом п'яти хвилин, а потім зніміть кришку і присипте продукти зеленню.
- Подавайте до столу.
Рада: до цього рецепту можна додати відварену цвітну капусту. Її досить розібрати на маленькі суцвіття і додати разом з баклажанами в сковорідку. Таким же способом можна додати і брокколі або ж свіжий зелений горошок.
Овочеве рагу з грибами і картоплею в горщиках в духовці
Дуже цікавий спосіб подачі, яким можна здивувати сім'ю і гостей. Він займає багато часу, але результат вартий будь очікування. Який приголомшливий аромат!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
капусти цвітної | 1 шт. |
спецій | за смаком |
сметани | 60 мл |
картоплини | 3 шт. |
квасолі стручкової | 0,2 кг |
шампіньйонів | 0,4 кг |
спецій | за смаком |
томатної пасти | 40 мл |
олії соняшникової | 35 мл |
тісто листкового бездріжджового | 1 аркуш |
моркви | 1 шт. |
Час приготування: 130 хвилин | Калорійність на 100 грам: 86 Ккал |
Як приготувати:
- Очистіть картоплю від шкірки, вимийте її і поріжте на кубики. Вони повинні бути трохи більше, ніж зазвичай кладуть у суп.
- Моркву теж почистіть, помийте, а потім поріжте кружечками. Можна її і крупно натерти.
- Цвітну капусту вимийте і руками або ножем розберіть на маленькі суцвіття.
- У стручкової квасолі зріжте кінці і обполосніть її. Розріжте стручки на дві-три частини, вони не повинні бути занадто довгими.
- У формочки, змащені невеликою кількістю масла, покладіть по однаковій кількості перерахованих вище продуктів.
- Влийте води на 23 в кожен горщик, можна трохи менше.
- Накрийте фольгою або кришкою і поставте в духовку на сорок хвилин при середній температурі.
- Гриби почистіть від шкірки і наріжте слайсами. Обсмажте до рум'яності на сковороді з невеликою кількістю масла. Якщо хочеться, можна додати цибулю.
- До томатної пасти влийте склянку води і розмішайте. Додайте спеції.
- Дістаньте горщики з духовки і зніміть кришки. Додайте до овочів гриби, влийте томатний соус і приберіть в духовку ще на сорок хвилин.
- Дістаньте горщики знову. Якщо потрібно, долийте води.
- З тіста виріжте кружечки за допомогою тих же кришок від горщиків, але трохи більше.
- Перекладіть кружечки зверху на горщики замість кришки і присипте зверху спеціями. Краще всього брати базилік і паприку.
- Приберіть в духовку ще хвилин на десять-п'ятнадцять, але зменшіть температуру до 200 градусів.
- Подавайте до столу зі сметаною.
Порада: якщо квасоля або кольорова капуста заморожені, то розморожувати їх зовсім необов'язково, достатньо лише порізати.
Рецепт приготування з капустою
Тушковану капусту люблять за солодкість і за універсальність: вона невибаглива і поєднується з різними продуктами, будь то гриби або томати.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
капусти білокачанної | 0,2 кг |
цибулин | 1 шт. |
олії соняшникової | скільки знадобиться |
картоплі | 0,3 кг |
моркви | 1 шт. |
глив | 0,3 кг |
спецій | за смаком |
часнику | 2 зубці |
томатного пюре | 0,1 л |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 г: 45 Ккал |
Як приготувати:
- Дрібно наріжте велику очищену цибулину.
- Зніміть з моркви шкірку і грубо її натріть.
- Обидва цих продукту обсмажте на невеликій кількості олії на сковороді.
- Поріжте очищені від сміття гриби пластинками або шматочками і додайте в сковорідку.
- Поріжте невеликими шматочками картопля, очищений і додайте його до решти продуктів.
- Влийте трохи води і накрийте кришкою. Залиште гаситися хвилин на п'ятнадцять, не більше.
- Зніміть з капусти перші два-три аркуші, вимийте її і дрібно порубаєте. Додайте в сковорідку, коли картопля стане м'якою.
- Тушкуйте ще сім хвилин, а потім додайте томатне пюре (можна замінити томатною пастою або соком). Перемішайте, приправте.
- Дрібно порубаєте часник, додайте його, дочекайтеся закипання, а потім відразу знімайте з вогню і подавайте.
Порада: щоб блюдо не вийшло занадто кислим з-за томату, додайте чайну ложку цукру.
Читайте також, як приготувати овочеве рагу з м'ясом.
Рагу з кролика: рецепти ситних і дієтичних страв. Рекомендуємо спробувати кожен!
А тут наші кулінари поділилися рецептами овочевого рагу з різними сортами капусти. Готуйте із задоволенням!
Овочеве рагу з куркою, спаржевої квасолею і грибами
Ресторанного рівня рецепт, який не вимагає якихось спеціальних умінь. Прості і корисні інгредієнти тушкуються в білому вині, чому їх аромат просто зводить з розуму!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
броколі | 0,1 кг |
спецій | за смаком |
вина білого | 0,1 л |
курки | 0,2 кг |
шампіньйонів | 150 г |
часнику | 1 зубець |
зеленого горошку | 0,1 кг |
квасолі спаржевої | 0,1 кг |
моркви | 1 шт. |
лука | 1 шт. |
олії оливи | скільки знадобиться |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 86 Ккал |
Як приготувати:
- У глибокій сковороді або сотейнику розігрійте кілька ложок оливкової олії.
- Перекладіть сюди курку: важливо не брати філе, краще скористатися стегнами або крильцями. Обсмажте їх до легкої рум'яності з двох сторін.
- Очищені від сміття гриби порізати пластинками. Якщо це дрібні печериці, можете і зовсім їх не різати. Додайте до м'яса і готуйте кілька хвилин.
- Нашаткуйте тонкою соломкою цибулину без лушпиння і додайте її до решти продуктів.
- Дрібно поріжте очищену моркву і додайте її в сотейник тоді, коли у цибулі з'явиться характерний запах.
- Хвилин через десять частого помішування додайте зелений горошок, розрізану на кілька частин квасоля і маленькі суцвіття брокколі. Знову перемішайте. Якщо овочі заморожені, то не витрачайте час на разморозку, це не потрібно.
- Обсмажуйте всі разом п'ять хвилин, потім додайте подрібнений часник і півсклянки вина. Краще брати сухе вино.
- На маленькому вогні під кришкою продовжуйте тушкувати, іноді перемішуючи.
- Додайте спеції і через п'ять хвилин влийте півсклянки води. Знову накрийте кришкою і готуйте ще двадцять хвилин.
- Подавайте в гарячому вигляді.
Корисні поради
Рагу – цілком самостійне блюдо, але його можна подавати на гарнір. Воно підходить і до м'яса, і до птиці, і риби, і до крупам. Його можна приготувати навіть на відкритому вогні і подати до шашлику або загорнути в лаваш. А з лісовими грибами вийде щось неймовірно вишукана і похідне одночасно. Фантазії немає меж!
Також для збагачення смаку можна використовувати яйця, сухофрукти, копченості, різні східні соуси і приправи, морську капусту, морепродукти і т. д. Додавати такі інгредієнти простіше простого, адже овочевий соус підходить абсолютно до всього.
Овочі займають важливе місце в здоровому харчуванні, організм потребує в них круглий рік. Так що навіть взимку дуже корисно приготувати рагу з заморожених овочів, щоб набратися вітамінів і сил. А заодно це привід зібратися всією родиною за ароматним вечерею!