18 апрель 2019 3 500

Як смачно приготувати овочеве рагу з грибами

Хоча в нашому розумінні рагу пішло далеко від оригінального французького страви, воно все одно подається на стіл з завидною регулярністю. Овочеві рагу – це улюблені рецепти всіх вегетаріанців і тих, хто тримає піст. А ще це по-справжньому літнє блюдо, повне барв і вітамінів!

Пісний варіант
Інгредієнти Кількість
помідорів - 2 шт.
спецій - за смаком
моркви - 4 шт.
олії соняшникової - 30 мл
печериць - 250 г
картоплин - 4 шт.
цибулин - 1 шт.
зелені - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 62 Ккал

Прекрасний і в міру живильний рецепт, який подарує необхідну енергію і швидко зігріє. Можна подавати як самостійне блюдо або як доповнення до крупам, приміром, до перлової каші.

Як приготувати:

  1. Очистіть картоплю і моркву від шкірки, а з лука зніміть піну.
  2. Гриби очистіть від сміття і зніміть шкірку зверху.
  3. Нашаткуйте півкільцями цибулину і моркву, картоплю наріжте скибочками.
  4. Гриби розріжте на кілька частин.
  5. Вимийте помідори, приберіть плодоніжки і поріжте м'якоть на кубики середньої величини.
  6. У глибокій сковороді розігрійте олію і першим ділом обсмажте в ньому цибулю до прозорості.
  7. Далі додайте моркву, а через сім хвилин картоплю. Перемішайте.
  8. Приправте, коли картопля стане м'якою, додайте гриби, накрийте кришкою і тушкуйте ще хвилин сім.
  9. Додайте помідори, перемішайте і протушкувати ще хвилин п'ять.
  10. Подавайте до столу, притрусивши січеною зеленню зверху.

Порада: якщо свіжих помідорів не знайти, використовуйте томати у власному соку. Бажано, щоб вони були великими шматочками, так краще відчувається смак.

Овочеве рагу з грибами і кабачками

Ніжні молоді кабачки з такими ж ніжними грибами утворюють дуже делікатне і легке блюдо. Яскравий смак додає солодкий перець, а пікантність – часник.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
соняшникової олії 30 мл
кабачків молодих (або цукіні) 4 шт.
спецій за смаком
часнику 2 зубці
грибів 0,5 кг
цибулин 1 шт.
солодких перців 2 шт.
томатної пасти 15 г
кетчупу 15 г
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 30 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимийте перець і витягніть його насіннєву коробочку. Поріжте м'якоть великими кубиками.
  2. Таким же чином подрібніть і кабачки, знімати з них шкірку необов'язково, потрібно просто помити.
  3. Очистіть від сміття гриби розріжте кожен на кілька скибочок.
  4. Розігрійте масло у великій сковорідці.
  5. Дрібно наріжте цибулю і перекладіть його в гаряче масло разом з кабачками і грибами, перемішайте.
  6. Готуйте п'ятнадцять хвилин, час від часу заважайте, приправте.
  7. Після цього додайте сюди солодкий перець і зубок часнику. Часник можна подрібнити, а можна залишити цілим, це не принципово. Якщо цілим, наприкінці готування викиньте його.
  8. Готуйте ще хвилин десять, а потім вмішайте сюди томатну пасту з кетчупом.
  9. Доведіть до кипіння, а потім відразу розкладіть по тарілках. Для аромату можете присипати дрібкою свіжого розмарину.
Порада: для пікантності використовуйте або гострий кетчуп, або сушені пластівці чилі.

Як приготувати з баклажанами

Не варто боятися гіркоти баклажанів, з нею можна легко впоратися. А ось їх своєрідний смак відіграє важливу роль у багатьох варіаціях рагу.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
соєвого соусу 25 мл
баклажанів 1 шт.
цибулин 2 шт.
помідорів 2 шт.
спецій за смаком
кабачків 0,2 кг
моркви 2 шт.
зелені за смаком
олії соняшникової 25 мл
грибів 0,3 кг
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 47 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимийте баклажан і поріжте його великими кубиками. Перекладіть в миску, щедро посоліть і залиште хоча б на півгодини, щоб сіль встигла витягнути всю гіркоту. Потім сполосніть.
  2. Невеликий кабачок нарізати такими ж кубиками. Якщо він старий, зріжте шкірку і приберіть все насіння.
  3. Товстою соломкою поріжте вимиту й очищену від шкірки моркву.
  4. Нашаткуйте півкільцями цибулю без лушпиння.
  5. На помідорах зробіть надріз внизу і опустіть їх в окріп на кілька секунд, а потім перекладіть в лід. Коли плоди охолонуть, зніміть з них шкірку. Поріжте м'якоть на шматочки, досить великі.
  6. Гриби почистіть від сміття і відваріть протягом півгодини в солоній воді, потім промийте і поріжте слайсами.
  7. Дрібно наріжте зелень.
  8. У гарячому маслі на сковороді обсмажте цибулю, потім додайте моркву.
  9. Ще через п'ять хвилин додайте кабачки з баклажанами, перемішайте.
  10. Далі додайте гриби і готуйте всі десять хвилин.
  11. В кінці додайте приправи і томати, влийте соєвий соус, перемішайте.
  12. Накрийте кришкою і протушкувати протягом п'яти хвилин, а потім зніміть кришку і присипте продукти зеленню.
  13. Подавайте до столу.

Рада: до цього рецепту можна додати відварену цвітну капусту. Її досить розібрати на маленькі суцвіття і додати разом з баклажанами в сковорідку. Таким же способом можна додати і брокколі або ж свіжий зелений горошок.

Овочеве рагу з грибами і картоплею в горщиках в духовці

Дуже цікавий спосіб подачі, яким можна здивувати сім'ю і гостей. Він займає багато часу, але результат вартий будь очікування. Який приголомшливий аромат!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
капусти цвітної 1 шт.
спецій за смаком
сметани 60 мл
картоплини 3 шт.
квасолі стручкової 0,2 кг
шампіньйонів 0,4 кг
спецій за смаком
томатної пасти 40 мл
олії соняшникової 35 мл
тісто листкового бездріжджового 1 аркуш
моркви 1 шт.
Час приготування: 130 хвилин Калорійність на 100 грам: 86 Ккал

Як приготувати:

  1. Очистіть картоплю від шкірки, вимийте її і поріжте на кубики. Вони повинні бути трохи більше, ніж зазвичай кладуть у суп.
  2. Моркву теж почистіть, помийте, а потім поріжте кружечками. Можна її і крупно натерти.
  3. Цвітну капусту вимийте і руками або ножем розберіть на маленькі суцвіття.
  4. У стручкової квасолі зріжте кінці і обполосніть її. Розріжте стручки на дві-три частини, вони не повинні бути занадто довгими.
  5. У формочки, змащені невеликою кількістю масла, покладіть по однаковій кількості перерахованих вище продуктів.
  6. Влийте води на 23 в кожен горщик, можна трохи менше.
  7. Накрийте фольгою або кришкою і поставте в духовку на сорок хвилин при середній температурі.
  8. Гриби почистіть від шкірки і наріжте слайсами. Обсмажте до рум'яності на сковороді з невеликою кількістю масла. Якщо хочеться, можна додати цибулю.
  9. До томатної пасти влийте склянку води і розмішайте. Додайте спеції.
  10. Дістаньте горщики з духовки і зніміть кришки. Додайте до овочів гриби, влийте томатний соус і приберіть в духовку ще на сорок хвилин.
  11. Дістаньте горщики знову. Якщо потрібно, долийте води.
  12. З тіста виріжте кружечки за допомогою тих же кришок від горщиків, але трохи більше.
  13. Перекладіть кружечки зверху на горщики замість кришки і присипте зверху спеціями. Краще всього брати базилік і паприку.
  14. Приберіть в духовку ще хвилин на десять-п'ятнадцять, але зменшіть температуру до 200 градусів.
  15. Подавайте до столу зі сметаною.

Порада: якщо квасоля або кольорова капуста заморожені, то розморожувати їх зовсім необов'язково, достатньо лише порізати.

Рецепт приготування з капустою

Тушковану капусту люблять за солодкість і за універсальність: вона невибаглива і поєднується з різними продуктами, будь то гриби або томати.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
капусти білокачанної 0,2 кг
цибулин 1 шт.
олії соняшникової скільки знадобиться
картоплі 0,3 кг
моркви 1 шт.
глив 0,3 кг
спецій за смаком
часнику 2 зубці
томатного пюре 0,1 л
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 г: 45 Ккал

Як приготувати:

  1. Дрібно наріжте велику очищену цибулину.
  2. Зніміть з моркви шкірку і грубо її натріть.
  3. Обидва цих продукту обсмажте на невеликій кількості олії на сковороді.
  4. Поріжте очищені від сміття гриби пластинками або шматочками і додайте в сковорідку.
  5. Поріжте невеликими шматочками картопля, очищений і додайте його до решти продуктів.
  6. Влийте трохи води і накрийте кришкою. Залиште гаситися хвилин на п'ятнадцять, не більше.
  7. Зніміть з капусти перші два-три аркуші, вимийте її і дрібно порубаєте. Додайте в сковорідку, коли картопля стане м'якою.
  8. Тушкуйте ще сім хвилин, а потім додайте томатне пюре (можна замінити томатною пастою або соком). Перемішайте, приправте.
  9. Дрібно порубаєте часник, додайте його, дочекайтеся закипання, а потім відразу знімайте з вогню і подавайте.

Порада: щоб блюдо не вийшло занадто кислим з-за томату, додайте чайну ложку цукру.

Читайте також, як приготувати овочеве рагу з м'ясом.

Рагу з кролика: рецепти ситних і дієтичних страв. Рекомендуємо спробувати кожен!

А тут наші кулінари поділилися рецептами овочевого рагу з різними сортами капусти. Готуйте із задоволенням!

Овочеве рагу з куркою, спаржевої квасолею і грибами

Ресторанного рівня рецепт, який не вимагає якихось спеціальних умінь. Прості і корисні інгредієнти тушкуються в білому вині, чому їх аромат просто зводить з розуму!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
броколі 0,1 кг
спецій за смаком
вина білого 0,1 л
курки 0,2 кг
шампіньйонів 150 г
часнику 1 зубець
зеленого горошку 0,1 кг
квасолі спаржевої 0,1 кг
моркви 1 шт.
лука 1 шт.
олії оливи скільки знадобиться
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 86 Ккал

Як приготувати:

  1. У глибокій сковороді або сотейнику розігрійте кілька ложок оливкової олії.
  2. Перекладіть сюди курку: важливо не брати філе, краще скористатися стегнами або крильцями. Обсмажте їх до легкої рум'яності з двох сторін.
  3. Очищені від сміття гриби порізати пластинками. Якщо це дрібні печериці, можете і зовсім їх не різати. Додайте до м'яса і готуйте кілька хвилин.
  4. Нашаткуйте тонкою соломкою цибулину без лушпиння і додайте її до решти продуктів.
  5. Дрібно поріжте очищену моркву і додайте її в сотейник тоді, коли у цибулі з'явиться характерний запах.
  6. Хвилин через десять частого помішування додайте зелений горошок, розрізану на кілька частин квасоля і маленькі суцвіття брокколі. Знову перемішайте. Якщо овочі заморожені, то не витрачайте час на разморозку, це не потрібно.
  7. Обсмажуйте всі разом п'ять хвилин, потім додайте подрібнений часник і півсклянки вина. Краще брати сухе вино.
  8. На маленькому вогні під кришкою продовжуйте тушкувати, іноді перемішуючи.
  9. Додайте спеції і через п'ять хвилин влийте півсклянки води. Знову накрийте кришкою і готуйте ще двадцять хвилин.
  10. Подавайте в гарячому вигляді.
Рада: до цієї страви прекрасно підійде сир, причому будь-який: можна натерти тверді сорти, можна використовувати дрібні кульки моцарелли, пластинки пармезану або зовсім взяти трохи справжньої бринзи. З таким же успіхом можна подати вершковий або сирний соус з додаванням зелені.

Корисні поради

Рагу – цілком самостійне блюдо, але його можна подавати на гарнір. Воно підходить і до м'яса, і до птиці, і риби, і до крупам. Його можна приготувати навіть на відкритому вогні і подати до шашлику або загорнути в лаваш. А з лісовими грибами вийде щось неймовірно вишукана і похідне одночасно. Фантазії немає меж!

Також для збагачення смаку можна використовувати яйця, сухофрукти, копченості, різні східні соуси і приправи, морську капусту, морепродукти і т. д. Додавати такі інгредієнти простіше простого, адже овочевий соус підходить абсолютно до всього.

Овочі займають важливе місце в здоровому харчуванні, організм потребує в них круглий рік. Так що навіть взимку дуже корисно приготувати рагу з заморожених овочів, щоб набратися вітамінів і сил. А заодно це привід зібратися всією родиною за ароматним вечерею!

Що ще почитати: