Знайомий салат з рисом і куркою по-новому: цікаві рецепти
Закусок, де серед інших інгредієнтів використовується варений рис і куряче м'ясо, дуже, дуже, дуже багато. Нейтральний за смаком рис служить основою салату. Курятина – це білок, що забезпечує страви ситність навіть з легкої заправкою.
Інші продукти, які входять до салат з рисом і куркою, створюють оригінальну смакову композицію. А враховуючи, що обидва головних компоненти добре поєднуються з овочами, грибами, фруктами, морепродуктами, рибою, різними заправками, спеціями, композицій таких можна придумати безліч. Для прикладу опишемо декілька нетрадиційних варіантів.
Загальні правила приготування
У переважній більшості рецептів рис для салату відварюють. Іноді в підсоленій воді з додаванням рослинної олії і (за смаком) спецій, але частіше без солі. Рідше крупу обсмажують.
Як варити рис стандартним методом:
- Промити зерна до прозорості води, що зливається.
- Залити водою в сотейнику (каструлі) в пропорції 1:3.
- На сильному вогні дати закипіти. Потім варити 15 хвилин при слабкому кипінні.
- Залишити крупу доходити до готовності 20 хвилин.
Для салатів зі свіжими фруктами і овочами варений рис промивають. Якщо за рецептом потрібен інший спосіб варіння, крупу готують з представленої інструкції.
Курятину теж відварюють або (рідше) підсмажують. У салатах найчастіше використовують дієтичне біле м'ясо (грудку), хоча це не принципово. Смачний салат з рисом і куркою виходить з стегенець, гомілок, крилець. Головне, щоб м'ясо було чистим, без шкіри і кісток.
Відварне (в інших рецептах обсмажене) куряче м'ясо ріжуть кубиками, брусками або розбирають руками на волокна.
Свіжі овочі та фрукти миють, обсушують. Якщо потрібно, видаляють насіння і знімають шкірку. Спосіб нарізки —кубиками, соломкою. У листкові салати овочі (зазвичай це варена морква) натирають великої стружкою.
Нарізка інших можливих компонентів салату з рисом і куркою:
- яйця – кубиками або на тертці;
- консервовані ананаси – шматочками;
- сир твердий – стружкою крупно;
- гриби свіжі або мариновані – слайсами.
Збирають салати, змішуючи всі підготовлені інгредієнти в одній ємності. Заправляють запропонованим в рецепті соусом (майонезним, сметанним, рослинним маслом). Або викладають шарами, кожен змащуючи заправкою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
звареної курячої грудки - | 230 р |
помідорів - | 4 шт. |
довгого відвареного рису - | 250 г |
оливкової олії - | 30 г |
зеленої петрушки - | 30 г |
винного оцту - | 1 ст. л. |
гострого соусу (томатного) - | 30 г |
солі - | 2 щіпки |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 165 Ккал |
Особливістю цієї закуски є приємний відтінок кислинки і ледь помітна перчинка у смаку. Салат оригінальний, хоча готується зовсім просто.
Інгредієнти розраховані для 4-х порцій.
Рецепт:
- Куряче філе нарізають брусочками.
- З помідорів знімають шкірку. Нарізають часточками.
- Для заправки змішують томатний соус, олію, оцет.
- Отриману суміш спочатку з'єднують з рисом. Перемішують. Солять.
- Додають інші компоненти страви. Акуратно перемішують знизу вгору, щоб не пом'яти часточки помідорів.
Салат перекладають в порційні креманки або в один великий салатник. Посипають рубаною зеленню.
Пікантний салат з рисом і куркою
Особливим цей салат робить відмінний від звичайного метод варіння рису і горіхи в медової карамелі. По техніці приготування страву нескладне.
Для 6-ти порцій беруть:
- 230 г круглого рису;
- 500 мл води;
- 350 г відвареного курячого м'яса;
- 10 г каррі;
- 30 г оливкової олії;
- 3 яйця, зварених круто;
- 100 г майонезу;
- 30 г меду;
- 50 г горіха волоського;
- 20 г вершкового масла;
- перець, сіль.
Час приготування – 55 хвилин. Калорійність на 100 г – 191 ккал.
Рецепт:
- Оливкова масло наливають у сотейник з товстим дном. Змішують з каррі, чекають моменту закипання.
- Всипають в масло промитий рис. Обсмажують, помішуючи ложкою, 5 хвилин.
- Заливають рис гарячою водою. Розмішують, чекають, коли рідина закипить. Сотейник накривають кришкою і варять рис на малому вогні 20 хвилин. Потім наполягають на вимкненій плиті ще 15 хвилин.
- Коли рис охолоне, змішують його з курятиною, нарізаною кубиками, і яйцями.
- Заправляють майонезом. За смаком солять і перчать салат.
- Ядерця волоського горіха протягом хвилини обсмажують на вершковому маслі. Додають мед, перемішують, дають покипіти на середньому вогні хвилину.
- Горіхи в карамелі остуджують на тарілці, ріжуть ножем на маленькі шматочки.
Салат викладають у глибоку піалу і посипають зверху солодкими подрібненими горіхами.
Рецепт приготування з консервованою кукурудзою і яйцем
Для 3-х порцій беруть:
- 100 г вареної грудинки курки;
- 100 г білого рису;
- 2 варених яйця;
- 100 г солодкої консервованої кукурудзи;
- 130 г цибулі;
- 100 г міцних огірків;
- 145 г свіжого болгарського перцю;
- 40 г зелені;
- 100 г філе копченої форелі;
- 100 г легкого майонезу;
- перець, сіль.
Час – 20 хвилин. Калорійність на 100 г – 128 ккал.
Рецепт:
- Свіжі овочі, курятину, яйця, філе форелі нарізають кубиками.
- Рис відварюють стандартним методом. Промивають холодною водою.
- У глибокій мисці змішують всі інгредієнти. Заправляють майонезом. Якщо потрібно, перчать і підсолюють.
- Салат перемішують і ставлять у холодильник на 8 годин.
Через відведений час ще раз перемішують страву, додають крупно порізану зелень. Подають до столу порційно або в загальному салатнику.
«Тропічна» закуска з бурого рису з куркою, ананасом і авокадо
Ще один не приївся варіант приготування звичного страви. Бурий рис надає салату горіховий присмак, відмінно гармонує з солодкими консервованими ананасами і свіжим авокадо. Кислі листя шпинату завершують гармонію смаків.
Для 4-х порцій беруть:
- 450 г курячого філе;
- 250 г бурого рису;
- 200 г консервованого ананаса (шматочками);
- плід (240 г) авокадо;
- 30 мл лаймового соку;
- пластівці сушеного червоного перцю на кінчику ножа;
- 2 зубки часнику;
- 10 г цукру;
- 30 г рафінованої олії;
- ½ Ч. л. меленого імбиру;
- перець чорний мелений, сіль;
- 100 г свіжого шпинату.
Час – 1 година 10 хвилин. Калорійність 100 г – 173 ккал.
Рецепт:
- Бурий рис варять за тим же принципом, що і білий. Але оскільки його зерна набагато твердіше, варити потрібно не 20, а 40 хвилин. Відварену коричневий рис завжди промивають холодною водою.
- Філе курки (сире) нарізають кубиками 1х1 див.
- У мисці змішують столову ложку цитрусового соку, дрібно нарізаний часник, перець гострий, 2 ч. л. рафінованої олії.
- Куряче м'ясо викладають в отриманий маринад, перемішують. Залишають на 10 хвилин.
- У сковороду наливають дві ложки масла. Коли розігріється, викладають філе разом з маринадом. Смажать на сильному вогні, безперервно помішуючи, 7 хвилин.
- Курятину остуджують, виклавши шматочки на паперові рушники.
- Для заправки салату в окремій мисці змішують лаймовий сік, олію, спеції, сіль, цукор.
- Авокадо чистять, розрізають уздовж навпіл, прибирають кісточку. Половину плоду ріжуть маленькими кубиками і викладають в салатну заправку. Другу половину нарізають тонкими скибочками, збризкують соком лайма.
- В глибокому салатнику змішують варений бурий рис, м'ясо курки, консервований ананас. Заправляють соусом з шматочками авокадо.
Салат залишають настоятися в холодильнику 60 хвилин. Подають порційно, висипаючи гіркою на свіже листя шпинату. Зверху викладають скибочки авокадо.
Китайський салат з диким рисом і курячим філе
Незвичайний смак страви надає рис Арборіо, маринований болгарський перець і филированный апельсин. Дуже незвичне для європейців, але, як завжди в китайській кухні, гармонійне поєднання продуктів.
Для 4-х порцій беруть:
- 500 г курячого філе;
- ½ Ст. дикого рису;
- 100 г маринованого солодкого перцю;
- великий апельсин;
- 150 г молодого зеленого горошку;
- 100 г пекінської капусти;
- по 2 ст. л. подрібнених кешью, рубаною кінзи, кунжутного масла.
- зубчик часнику;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 2 ч. л. цукру;
- соєвий соус.
Час – 90 хвилин. Калорійність 100 г – 595 ккал.
Рецепт:
- Рис замочують на ніч у воді. Миють, варять у підсоленій воді 40 хвилин.
- Філе курки цілими шматками обсмажують в рослинному маслі на сильному вогні, поки м'ясо не покриється золотистою скоринкою зі всіх сторін. Остуджують, виклавши на паперовий рушник. Нарізають скибочками тонко.
- Апельсин чистять, прибирають перегородки і плівки. М'якоть нарізають кубиками.
- Маринований перець і капусту рубають крупно.
- Для заправки змішують подрібнений часник, кунжутне масло, кінзу, соєвий соус, цукор.
- Всі інгредієнти салату з'єднують в мисці. Поливають заправкою, перемішують.
Охолоджують салат в холодильнику 1 годину. Подають у великому салатнику.
Також радимо почитати, як готувати простий салат з куркою і шинкою.
Різноманітні рецепти фантастичних салатів з рисовою локшиною зібрані тут.
А в цій статті ви знайдете рецепти смачних салатів з яйцями на кожен день.
Готуємо зі свіжим огірком і чорносливом
Один з варіантів закуски з вареним рисом і курятиною. Незважаючи на мінімальний набір продуктів, страва виходить смачним і ситним.
Для 3-х порцій беруть:
- 200 г вареної курячої грудки;
- 100 г відвареного рису Басматі;
- свіжий огірок;
- 100 г чорносливу;
- 100 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
- 2 яйця, зварених круто;
- 70 г майонезу.
Час – 40 хвилин. Калорійність на 100 г – 196 ккал.
Рецепт:
- Варене м'ясо, огірок, запарений чорнослив, яйця ріжуть дрібним кубиком.
- Сир натирають великої стружкою.
- Викладають інгредієнти на плоске блюдо шарами, змащуючи кожен майонезом: рис – м'ясо – шматочки чорносливу – огірок – варені яйця – сир.
Салат ставлять у холодильник просочуватися і охолоджуватися на 60 хвилин. При подачі посипають рубаною зеленню.
«Середземноморський» листковий салат з копченою грудкою і маринованими мідіями
Смачний, ситний, простий у приготуванні салат. Родзинкою страви служать мідії, які чудово поєднуються з рисом, копченим м'ясом птиці і свіжими овочами.
Для 3-х порцій беруть:
- 300 г копченої курки (філе грудки);
- 350 г відвареного круглого рису;
- 3 свіжих помідора;
- 2 огірка;
- пучок петрушки;
- 200 г сиру гауда;
- 120 г маринованих мідій;
- 200 г домашнього майонезу.
Час – 20 хвилин. Калорійність на 100 г – 206 ккал.
Рецепт:
- З помідорів знімають шкірку.
- Ріжуть кубиком копчене м'ясо і овочі.
- Сир натирають на тертці.
- Дно салатника змащують майонезом і викладають шарами: мідії – ½ частину рису (змастити майонезом) – помідори – майонез – ½ частина сиру – ½ частину курятини – майонез – огірки – рис – майонез – копчене м'ясо – сир і майонез.
Готовий листковий салат на ніч ставлять просочуватися в холодильник. Перед подаванням посипають рубаною петрушкою.
Корисні поради
Смак салату з куркою багато в чому залежить від сорту рису. Для традиційних закусок фахівці радять вибирати пропарений або довгий. Для листкових салатів більше підходить білий круглий рис.
Якщо в рецепті вказаний дикий рис, але часу на замочування крупи немає, можна поступити наступним чином. Залити рис окропом, витримати під рушником 1 годину, промити. Зерна стануть набагато м'якше, після чого їх можна варити.
Якщо рис і куряче м'ясо при варінні солили, сам салат солити вже не потрібно.
Щоб м'ясо залишалося соковитим, остуджувати його потрібно прямо в бульйоні. Тому для холодних салатів цей інгредієнт готують заздалегідь.