03 апрель 2019 2 026

Як приготувати повітряне тісто для пиріжків

Щоб пиріжки вийшли смачними, дуже важливо підібрати правильний рецепт для основи – для тесту. Саме тому сьогодні ми пропонуємо вам кілька варіантів, щоб ви могли вибрати для себе найкращий і вже через пару годин насолоджуватися м'якими і пишними пиріжками!

Смачне тісто для пиріжків
Інгредієнти Кількість
сухі дріжджі - 10 г
сіль - 2 дрібку
вода - 375 мл
рослинна олія - 45 мл
цукор - 20 г
борошно - 0,6 кг
Час приготування: 155 хвилин Калорійність на 100 грам: 235 Ккал

У цьому рецепті багато часу піде на те, щоб дріжджі перетворили тісто в легку і пишну масу, з якої пізніше вийдуть незабутні пиріжки!

Як приготувати:

  1. Воду налити в миску, прибрати на плиту, щоб нагріти.
  2. Всипати сухі дріжджі, цукор, сіль і все перемішати.
  3. Додати третину борошна і ретельно поєднати все.
  4. Накрити рушником і поставити в тепло на півгодини.
  5. Коли пройде час, всипати через сито залишки борошна.
  6. Замісити тісто і в кінці додати масло.
  7. Добре все змішати і скачати тісто в кулю.
  8. Прибрати в тепло на дві години, після цього можна використовувати за призначенням.
Порада: можна використовувати свіжі дріжджі, але їх знадобиться в два рази більше.

Повітряне тісто на дріжджах для пиріжків в духовці

Якщо пиріжки в олії для вас занадто калорійні, збережіть собі цей рецепт. Тут все розраховано на приготування в духовці, так що можете приступати прямо зараз.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
свіжі дріжджі 30 г
молоко 250 мл
рослинна олія 140 мл
яйця 2 шт.
цукор 70 г
борошно 0,8 кг
сіль 2 дрібку
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 315 ккал

Як приготувати:

  1. Всі інгредієнти попередньо дістати, щоб вони були кімнатної температури.
  2. Молоко підігріти до теплого стану.
  3. Додати подрібнені дріжджі, цукор і восьму частину борошна.
  4. Робити це краще за допомогою сита.
  5. Далі все ретельно перемішати і прибрати в тепло на тридцять хвилин.
  6. В іншу ємність розбити яйця, збити їх виделкою або вінчиком.
  7. Влити до них опару, яка вже повинна піднятися шапкою.
  8. З'єднати і частинами ввести муку, влити олію.
  9. Замісити тісто так, щоб відходило від рук. На це піде близько десяти хвилин.
  10. Прибрати в миску і поставити її в тепло на тридцять хвилин.
  11. Коли час пройде, можна ліпити пиріжки з улюбленою начинкою.

Порада: замість молока можна використовувати воду, кефір, йогурт і будь-який інший молочний продукт.

Легке тісто на сметані

Кажуть, якщо тісто готується з кефіру або сметани, то воно довше буде залишатися свіжим. Перевіримо? Начинку підбирайте на свій смак!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
вершкове масло 130 г
борошно 0,5 кг
цукор 150 г
свіжі дріжджі 25 г
сметана 0,2 л
яйця 2 шт.
Час приготування: 135 хвилин Калорійність на 100 грам: 331 ккал

Як приготувати:

  1. Масло дістати з холодильника і нарізати його кубиками.
  2. Змішати з борошном (150 грам) і помістити в чашу блендера з ножем.
  3. Протягом десяти секунд перебивати масу, повинна вийти однорідна крихта.
  4. Половину сметани злегка підігріти, щоб вона стала теплою.
  5. З'єднати з подрібненим дріжджами, ложкою цукру.
  6. Ретельно змішати компоненти між собою.
  7. Прибрати в тепле місце на чверть години.
  8. В цей час масляну крихту змішати із залишками сметани.
  9. Туди ж додати цукор, що залишився, яйце і один жовток.
  10. Влити сметану з дріжджами і довести масу до однорідності.
  11. Порціями ввести залишки борошна і замісити однорідне тісто.
  12. Після цього дати йому підрости і потім готувати пиріжки.

Порада: щоб сметана не пристала до сотейнику, її краще гріти в мікрохвильовці.

Швидкий варіант на воді

Цей рецепт дріжджового тіста на воді у вас займе трохи більше півгодини. Якщо враховувати ще й начинку, то за годину впораєтеся з усім. Хіба можна ще швидше?

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сіль 5 г
цукор 30 г
рослинна олія 70 мл
вода 30 мл
сухі дріжджі 15 г
борошно 50 г
борошно 0,5 кг
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 364 ккал

Як приготувати:

  1. Воду підігріти і вилити в миску, додати дріжджі.
  2. Всипати цукор, меншу частину борошна і все це поєднати.
  3. Прибрати в тепло на чверть години, але спочатку ретельно перемішати.
  4. Коли час пройде, додати сіль, масло і частинами ввести залишки борошна.
  5. Замішувати до тих пір, поки тісто не буде легко відходити від рук.
  6. Після цього дати настоятися ще п'ятнадцять хвилин.
  7. Коли час пройде, можна починати ліпити пиріжки.

Порада: замість рослинного масла можна використовувати вершкове масло.

Візьміть на замітку, як приготувати сирне тісто для печива — смачна випічка за домашніми рецептами.

Як приготувати тісто для булочок в хлібопічці — читайте рецепти тут.

Тут ви дізнаєтеся, як приготувати краще віденське тісто для паски.

Рецепт пиріжків ситних

Пропонуємо спробувати повноцінний рецепт. Тут ми готуємо не тільки тісто, але і божественну начинку для нього у вигляді печінки, картоплі і солодкого лука. Це неймовірно смачно!

Для тіста:

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукор 5 г
рослинна олія 60 мл
сода 2 дрібку
борошно 320 г
сіль 2 дрібку
кефір 250 мл
яйце 1 шт.

Для начинки:

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибуля 1 головка
печінка куряча 0,3 кг
спеції за смаком
картопля 300 г
рослинна олія 30 мл
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 189 ккал

Як приготувати:

  1. Печінку промити під проточною водою.
  2. Викласти на обробну дошку і зрізати всі жилки і жир.
  3. Перекласти в сотейник з водою і прибрати на плиту.
  4. Включити вогонь і довести до кипіння.
  5. На цьому етапі зняти з поверхні піну і додати спеції.
  6. Варити печінку протягом сорока хвилин.
  7. Після цього дістати печінку шумівкою і дати їй охолонути.
  8. Картоплю в цей час почистити і промити.
  9. Нарізати кубиками і знову сполоснути від крохмалю.
  10. Прибрати в каструлю і залити водою.
  11. Довести на плиті до кипіння, варити до м'якості, періодично перевіряючи ножем.
  12. Коли все буде готово, воду злити і охолодити скибочки бульб.
  13. Цибулю почистити і подрібнити ножем.
  14. У сковороду налити олію, всипати цибулю і тушкувати до м'якості, остудити.
  15. Поки всі компоненти для начинки остигають, потрібно трохи підігріти кефір для начинки.
  16. Вилити його в глибоку ємність і змішати з содою до появи пухирців.
  17. Вбити яйце, влити олію і перемішати.
  18. Борошно пропустити через сито в миску, змішати з сіллю і цукром.
  19. Потроху влити кефірну масу, замішуючи однорідне тісто.
  20. Як тільки тісто стане гладким, накрити його на півгодини.
  21. Цибулю змішати з картоплею і печінкою і пропустити все це через м'ясорубку.
  22. Додати спеції і все перемішати.
  23. Робочу поверхню присипати борошном або змастити маслом, викласти тісто.
  24. Розкачати його в пласт і вирізати кружечки.
  25. У центр кожного покласти начинку і защипнути краю.
  26. Налити в сковороду ще масла, нагріти.
  27. Викласти пиріжки і смажити їх до рум'яності з усіх боків.
Порада: готові пиріжки викладайте на сухі серветки, щоб вони вбирали зайве масло.

Корисні поради

Щоб тісто з дріжджів точно піднялося і як можна швидше, заздалегідь дістаньте інгредієнти з холодильника. Нехай вони всі будуть однієї температури (кімнатній). Винятком будуть лише ті випадки, коли той чи інший компонент потрібно попередньо підігріти або остудити.

У тісто можна додавати не тільки молока і воду в якості рідкого компонента. Це також може бути сметана, як в одному з наших рецептів, йогурт, кефір, сироватка, ряжанка та інше. Вийде дуже ніжно!

Ми підготували для вас цілий список рецептів смачного і пишного тіста для пиріжків. Всі варіанти готуються досить легко, так що з завданням точно впорається кожен з вас. Успіхів!

Що ще почитати: