Як замаринувати і приготувати шашлик з яловичої печінки
Сьогодні всі знають, що шашлик з яловичої печінки — чудове блюдо для домочадців і гостей. Зробити його не так складно, як можна подумати. Які існують рецепти його приготування і секрети? Про це та інше нижче.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловича печінка - | 870 р |
цибулю - | 4 шт. |
кінза - | 60 г |
базилік - | 25 г |
лимон - | 2 шт. |
спеції - | по смаковим уподобанням |
Час приготування: 420 хвилин | Калорійність на 100 грам: 199 Ккал |
Хочете пригостити смачним шашликом своїх гостей? Приготуйте його на мангалі за спеціальним рецептом, який опишемо далі.
Як виготовити?
- Спочатку готуємо маринад. Ріжемо цибулю кільцями, кінзу і базилік і відставляємо в сторону.
- Беремо свіжу печінку і нарізаємо її на великі і рівні шматочки. Сміливо добре солимо кожен шматок, а також посипаємо його усіма спеціями для м'яса. Важливо додати спецій у кожен шматочок.
- Ставимо каструлю і викладаємо в неї трохи печінки. Потім посипаємо її цибулею і частиною нарізаної зелені. Потім повторюємо шар. В кінці все рясно поливаємо соком лимона.
- Накриваємо каструлю тарілкою і робимо прес. Для цього можна поставити на тарілку ще одну посудину, заповнену водою. Так маринуємо протягом 7-10 годин і готуємо у власному соку.
- Дістаємо підготовлені шматки печінки і нанизуємо їх на шампури. При цьому важливо нанизувати так, щоб залишалося багато місця від одного шматка до іншого. Готуємо шашлик на мангалі на березових вугіллі 26 хвилин.
- Коли блюдо придбає красивий відтінок, знімаємо його з вугілля і подаємо гостям.
Як приготувати в жировій сітці
Немає нічого прекраснішого печінки, приготовленої у власному соку з додаванням жирової сітки. Як приготувати по-справжньому гідне блюдо, опишемо нижче.
Необхідні інгредієнти:
- яловича печінка — 480 грамів;
- жирова сітка яловичини — 280 грамів;
- спеції — за смаком.
Час приготування страви: 50 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 210 ккал.
Як приготувати?
- Нарізаємо добре вимиту печінка на великі шматочки. Кожен шматочок добре обвалюємо в спеції для м'яса.
- Беремо жирову сітку і нарізаємо на частини так, щоб повністю покрити кожен шматок печінки.
- Загортаємо в жир, печінка, тим самим отримуючи невеликі конвертики.
- Дістаємо форму для запікання і застеляємо її кулінарної папером.
- Кладемо майбутній шашлик на папір. При цьому кожен шматок повинен знаходитися на достатній відстані від іншого.
- Готуємо шашлик в духовці при температурі 200 градусів 35 хвилин.
- Як тільки з'явиться апетитний аромат і красивий колір, можна виймати блюдо і подавати його на стіл.
Рецепт приготування у винному маринаді
Шашлик, замаринований у вині, — одне з найбільш красивих і ніжних страв. Як його приготувати, читаємо нижче.
Необхідні інгредієнти:
- яловича печінка — 460 грамів;
- цибуля — 5 штук;
- вино червоне столове — 1 пляшка;
- оливкова олія — 2 великі ложки;
- лимон — 0,5 штук;
- спеції — за смаком.
Час приготування страви: 5 годин 40 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 205 ккал.
Як готувати?
- Спочатку замаринуйте печінку. Для цього поріжте його на великі частини, гарненько все посоліть, поперчіть і покладіть в каструлю.
- Згори до нього викладіть нарізану на кільця цибулю і шматочки лимона.
- Влийте в приготовану масу олія і вино. Закрийте каструлю тарілкою і зверху на неї поставте прес.
- Маринуйте всі 5 годин. Далі готуйте шашлик з цибулею в печі в спеціальній формі або на грилі на шампурах. Час готування буде залежати від обраного способу. Так, у першому варіанті готуйте 30, а у другому — 15 хвилин.
- Подавайте на стіл з лимоном і цибулею.
Шашлик з яловичої печінки в сметані
Немає нічого краще печінки, приготовленої з додаванням сметани. Таким блюдом можна здивувати гостей і порадувати домочадців. Поетапно про це розповімо нижче.
Необхідні інгредієнти:
- яловича печінка — 530 грамів;
- цибуля — 8 штук;
- сметана — 45 мл;
- кінза — 1 пучок;
- мелені трави — за смаком;
- спеції — за смаком.
Час приготування страви: 3 години 45 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 225 ккал.
Стадії приготування:
- Нарізаємо крупно субпродукт. Посипаємо її сухими травами та іншими спеціями. Все добре перемішуємо і викладаємо в каструлю.
- Ріжемо кільцями цибулю і кладемо на печінку. Далі викладаємо на нього свіжу зелень і поливаємо все сметаною.
- Ще раз все перемішуємо і залишаємо під кришкою на 3 години.
- Смажимо яловичину в духовці при 220 градусах 25 хвилин. Подаємо приготоване блюдо зі свіжою кінзою.
Рецепт з грибами
Гриби з м'ясом — ідеальне поєднання для ароматного і найніжнішого страви. Можна зробити кращий шашлик. Розглянемо детальний рецепт нижче.
Необхідні інгредієнти:
- яловича печінка — 650 грамів;
- печериці — 390 грамів;
- яловиче сало — 220 грамів;
- цибуля — 4 штуки;
- оливкова олія — 3 великих ложки;
- спеції — за смаком.
Час приготування страви: 5 годин 45 хвилин.
Калорійність на 100 г: 250 ккал.
Як приготувати?
- Апетитне блюдо готувати дуже просто. Спочатку беремо і моєму яловичу печінку. Наріжемо її середніми шматочками. Кожен з них промокнем в спеціях.
- Ріжемо вимиті печериці і солимо їх. Причому важливо нарізати в довжину на великі шматки.
- Тонко наріжемо сало і залишимо його в стороні.
- Маринуємо печінка в оливковій олії з нарізаною кільцями цибулею п'ять годин.
- Беремо шампури і нанизуємо по черзі печінку, потім — сало, а потім — гриби і цибулю. Так вийде щось на зразок канапе.
- Смажимо шашлик на березових або дубових вугіллі протягом 10-15 хвилин. Важливо при цьому не перетримати його.
- Коли все буде готово, перекладіть печінка на сервірувальну тарілку і подавайте домочадцям або гостям.
Шашлик з овочами
Немає краще в кавказькій кухні шашлику. Сьогодні його роблять абсолютно з будь-якого виду м'яса. Нижче розглянемо приготування традиційного кавказького ароматного страви з яловичої печінки.
Необхідні інгредієнти:
- яловича печінка — 650 грамів;
- цибуля — 7 штук;
- морква — 3 штуки;
- соєвий соус — 350 мілілітрів;
- спеції — за смаком.
Час приготування страви: 5 годин 30 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 215 ккал.
Як готувати?
- Маринуємо майбутній шедевр. Беремо печінку і ріжемо всі середньо, не дуже дрібно.
- Далі беремо цибулю та нарізаємо його на тонкі кільця. При цьому можна взяти будь цибулю.
- Змащуємо кожен шматочок печінки спецією і соєвим соусом.
- Нарізаємо крупно моркву.
- Укладаємо шарами: м'ясо, цибулю, моркву. Робимо прес і маринуємо яловичину п'ять годин.
- Смажимо шашлик з яловичини з овочами на шампурах до повної готовності. Подаємо до столу.
Дізнайтеся, як замаринувати шашлик зі свинини в кефірі.
За посиланням ви знайдете рецепт шашлику з сома.
Рецепти приготування шашлику з кролика можна прочитати тут.
Корисні поради
- Яловича печінка — продукт, який слід ретельно вибирати. Витратьте трохи більше часу на його вибір, щоб придбати гідний продукт. Печінка повинна мати насичений відтінок і не віддавати сечею тварини.
- При виборі варто звернути окрему увагу на структуру субпродукту. Натисніть пальцем на нього. Якщо залишиться вм'ятина, така печінка не підходить для готування.
- Для отримання приємного ніжного смаку печінки маринуйте її в кефірі. Причому беріть кефір з низькою жирністю.
- Уважно при виборі дивіться на його колір. Якщо печінка дуже темна, не беріть її, оскільки це свідчить про те, що тварина було старим і хворим.
- Використовуйте замість шампурів виноградну лозу. Саме з неї виходить найкраще блюдо.
- Для отримання ароматної і смачної страви не використовувати печінку, яка вже була заморожена. Вона дасть поганий смак.
- При маринаді не використовуйте оцет. Він не тільки перебиває ніжний смак печінки, але і губить її корисні властивості.
- Не перетримуйте шашлик на вугіллі і в духовці. Таке блюдо буде містити в собі небезпечні канцерогени, які негативно впливають на здоров'я людини.
- Намагайтеся під час готування надягати на обличчя марлю з водою або респіратор. Справа в тому, що під час приготування традиційного кавказького страви виділяються небезпечні речовини, що негативно впливають на здоров'я.
- Маринуйте все в травах, багатих різними антиоксидантами і корисними мікроелементами. Вони передадуться печінки і зроблять його більш корисним.
- Для того щоб шашлик вийшов соковитіше, просочився смачним запахом дерева, використовуйте гілки берези, винограду, дуба, яблука або груші.
- Намагайтеся тісно не притискати шашлик один до одного, щоб він добре просмажився і придбав чудовий смак.
- Використовуйте приправи для м'яса і активно всі поливайте лимоном, щоб печінка вийшла набагато соковитіше і ніжніше.
На відео — рецепт приготування смачного шашлику з печінки: