08 июнь 2019 2 760

Як замаринувати і приготувати шашлик з яловичої печінки

Сьогодні всі знають, що шашлик з яловичої печінки — чудове блюдо для домочадців і гостей. Зробити його не так складно, як можна подумати. Які існують рецепти його приготування і секрети? Про це та інше нижче.

Шашлик з яловичої печінки на мангалі
Інгредієнти Кількість
яловича печінка - 870 р
цибулю - 4 шт.
кінза - 60 г
базилік - 25 г
лимон - 2 шт.
спеції - по смаковим уподобанням
Час приготування: 420 хвилин Калорійність на 100 грам: 199 Ккал

Хочете пригостити смачним шашликом своїх гостей? Приготуйте його на мангалі за спеціальним рецептом, який опишемо далі.

Як виготовити?

  1. Спочатку готуємо маринад. Ріжемо цибулю кільцями, кінзу і базилік і відставляємо в сторону.
  2. Беремо свіжу печінку і нарізаємо її на великі і рівні шматочки. Сміливо добре солимо кожен шматок, а також посипаємо його усіма спеціями для м'яса. Важливо додати спецій у кожен шматочок.
  3. Ставимо каструлю і викладаємо в неї трохи печінки. Потім посипаємо її цибулею і частиною нарізаної зелені. Потім повторюємо шар. В кінці все рясно поливаємо соком лимона.
  4. Накриваємо каструлю тарілкою і робимо прес. Для цього можна поставити на тарілку ще одну посудину, заповнену водою. Так маринуємо протягом 7-10 годин і готуємо у власному соку.
  5. Дістаємо підготовлені шматки печінки і нанизуємо їх на шампури. При цьому важливо нанизувати так, щоб залишалося багато місця від одного шматка до іншого. Готуємо шашлик на мангалі на березових вугіллі 26 хвилин.
  6. Коли блюдо придбає красивий відтінок, знімаємо його з вугілля і подаємо гостям.

Як приготувати в жировій сітці

Немає нічого прекраснішого печінки, приготовленої у власному соку з додаванням жирової сітки. Як приготувати по-справжньому гідне блюдо, опишемо нижче.

Необхідні інгредієнти:

  • яловича печінка — 480 грамів;
  • жирова сітка яловичини — 280 грамів;
  • спеції — за смаком.

Час приготування страви: 50 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 210 ккал.

Як приготувати?

  1. Нарізаємо добре вимиту печінка на великі шматочки. Кожен шматочок добре обвалюємо в спеції для м'яса.
  2. Беремо жирову сітку і нарізаємо на частини так, щоб повністю покрити кожен шматок печінки.
  3. Загортаємо в жир, печінка, тим самим отримуючи невеликі конвертики.
  4. Дістаємо форму для запікання і застеляємо її кулінарної папером.
  5. Кладемо майбутній шашлик на папір. При цьому кожен шматок повинен знаходитися на достатній відстані від іншого.
  6. Готуємо шашлик в духовці при температурі 200 градусів 35 хвилин.
  7. Як тільки з'явиться апетитний аромат і красивий колір, можна виймати блюдо і подавати його на стіл.

Рецепт приготування у винному маринаді

Шашлик, замаринований у вині, — одне з найбільш красивих і ніжних страв. Як його приготувати, читаємо нижче.

Необхідні інгредієнти:

  • яловича печінка — 460 грамів;
  • цибуля — 5 штук;
  • вино червоне столове — 1 пляшка;
  • оливкова олія — 2 великі ложки;
  • лимон — 0,5 штук;
  • спеції — за смаком.

Час приготування страви: 5 годин 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 205 ккал.

Як готувати?

  1. Спочатку замаринуйте печінку. Для цього поріжте його на великі частини, гарненько все посоліть, поперчіть і покладіть в каструлю.
  2. Згори до нього викладіть нарізану на кільця цибулю і шматочки лимона.
  3. Влийте в приготовану масу олія і вино. Закрийте каструлю тарілкою і зверху на неї поставте прес.
  4. Маринуйте всі 5 годин. Далі готуйте шашлик з цибулею в печі в спеціальній формі або на грилі на шампурах. Час готування буде залежати від обраного способу. Так, у першому варіанті готуйте 30, а у другому — 15 хвилин.
  5. Подавайте на стіл з лимоном і цибулею.

Шашлик з яловичої печінки в сметані

Немає нічого краще печінки, приготовленої з додаванням сметани. Таким блюдом можна здивувати гостей і порадувати домочадців. Поетапно про це розповімо нижче.

Необхідні інгредієнти:

  • яловича печінка — 530 грамів;
  • цибуля — 8 штук;
  • сметана — 45 мл;
  • кінза — 1 пучок;
  • мелені трави — за смаком;
  • спеції — за смаком.

Час приготування страви: 3 години 45 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 225 ккал.

Стадії приготування:

  1. Нарізаємо крупно субпродукт. Посипаємо її сухими травами та іншими спеціями. Все добре перемішуємо і викладаємо в каструлю.
  2. Ріжемо кільцями цибулю і кладемо на печінку. Далі викладаємо на нього свіжу зелень і поливаємо все сметаною.
  3. Ще раз все перемішуємо і залишаємо під кришкою на 3 години.
  4. Смажимо яловичину в духовці при 220 градусах 25 хвилин. Подаємо приготоване блюдо зі свіжою кінзою.

Рецепт з грибами

Гриби з м'ясом — ідеальне поєднання для ароматного і найніжнішого страви. Можна зробити кращий шашлик. Розглянемо детальний рецепт нижче.

Необхідні інгредієнти:

  • яловича печінка — 650 грамів;
  • печериці — 390 грамів;
  • яловиче сало — 220 грамів;
  • цибуля — 4 штуки;
  • оливкова олія — 3 великих ложки;
  • спеції — за смаком.

Час приготування страви: 5 годин 45 хвилин.

Калорійність на 100 г: 250 ккал.

Як приготувати?

  1. Апетитне блюдо готувати дуже просто. Спочатку беремо і моєму яловичу печінку. Наріжемо її середніми шматочками. Кожен з них промокнем в спеціях.
  2. Ріжемо вимиті печериці і солимо їх. Причому важливо нарізати в довжину на великі шматки.
  3. Тонко наріжемо сало і залишимо його в стороні.
  4. Маринуємо печінка в оливковій олії з нарізаною кільцями цибулею п'ять годин.
  5. Беремо шампури і нанизуємо по черзі печінку, потім — сало, а потім — гриби і цибулю. Так вийде щось на зразок канапе.
  6. Смажимо шашлик на березових або дубових вугіллі протягом 10-15 хвилин. Важливо при цьому не перетримати його.
  7. Коли все буде готово, перекладіть печінка на сервірувальну тарілку і подавайте домочадцям або гостям.

Шашлик з овочами

Немає краще в кавказькій кухні шашлику. Сьогодні його роблять абсолютно з будь-якого виду м'яса. Нижче розглянемо приготування традиційного кавказького ароматного страви з яловичої печінки.

Необхідні інгредієнти:

  • яловича печінка — 650 грамів;
  • цибуля — 7 штук;
  • морква — 3 штуки;
  • соєвий соус — 350 мілілітрів;
  • спеції — за смаком.

Час приготування страви: 5 годин 30 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 215 ккал.

Як готувати?

  1. Маринуємо майбутній шедевр. Беремо печінку і ріжемо всі середньо, не дуже дрібно.
  2. Далі беремо цибулю та нарізаємо його на тонкі кільця. При цьому можна взяти будь цибулю.
  3. Змащуємо кожен шматочок печінки спецією і соєвим соусом.
  4. Нарізаємо крупно моркву.
  5. Укладаємо шарами: м'ясо, цибулю, моркву. Робимо прес і маринуємо яловичину п'ять годин.
  6. Смажимо шашлик з яловичини з овочами на шампурах до повної готовності. Подаємо до столу.

Дізнайтеся, як замаринувати шашлик зі свинини в кефірі.

За посиланням ви знайдете рецепт шашлику з сома.

Рецепти приготування шашлику з кролика можна прочитати тут.

Корисні поради

  1. Яловича печінка — продукт, який слід ретельно вибирати. Витратьте трохи більше часу на його вибір, щоб придбати гідний продукт. Печінка повинна мати насичений відтінок і не віддавати сечею тварини.
  2. При виборі варто звернути окрему увагу на структуру субпродукту. Натисніть пальцем на нього. Якщо залишиться вм'ятина, така печінка не підходить для готування.
  3. Для отримання приємного ніжного смаку печінки маринуйте її в кефірі. Причому беріть кефір з низькою жирністю.
  4. Уважно при виборі дивіться на його колір. Якщо печінка дуже темна, не беріть її, оскільки це свідчить про те, що тварина було старим і хворим.
  5. Використовуйте замість шампурів виноградну лозу. Саме з неї виходить найкраще блюдо.
  6. Для отримання ароматної і смачної страви не використовувати печінку, яка вже була заморожена. Вона дасть поганий смак.
  7. При маринаді не використовуйте оцет. Він не тільки перебиває ніжний смак печінки, але і губить її корисні властивості.
  8. Не перетримуйте шашлик на вугіллі і в духовці. Таке блюдо буде містити в собі небезпечні канцерогени, які негативно впливають на здоров'я людини.
  9. Намагайтеся під час готування надягати на обличчя марлю з водою або респіратор. Справа в тому, що під час приготування традиційного кавказького страви виділяються небезпечні речовини, що негативно впливають на здоров'я.
  10. Маринуйте все в травах, багатих різними антиоксидантами і корисними мікроелементами. Вони передадуться печінки і зроблять його більш корисним.
  11. Для того щоб шашлик вийшов соковитіше, просочився смачним запахом дерева, використовуйте гілки берези, винограду, дуба, яблука або груші.
  12. Намагайтеся тісно не притискати шашлик один до одного, щоб він добре просмажився і придбав чудовий смак.
  13. Використовуйте приправи для м'яса і активно всі поливайте лимоном, щоб печінка вийшла набагато соковитіше і ніжніше.

На відео — рецепт приготування смачного шашлику з печінки:

Що ще почитати: