Кілька рецептів тушкованої капусти з кабачками
Тушкована капуста з кабачками – це дуже просте блюдо, що поєднує в собі велику кількість вітамінів і корисних речовин. Крім того, це блюдо легко приготувати в великих кількостях, а тому – обід для всієї родини вдасться швидко та без особливих проблем.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білокачанна капуста - | 1 кг |
кабачки - | 1 кг |
помідори - | 2-3 шт. |
морква - | 300 г |
цибулю - | 100 г |
часник - | 3-4 зубчики |
рослинна олія - | 100 г |
зелень - | за смаком |
лаврове листя - | 2-3 шт. |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 35 Ккал |
Приготування:
- Для початку нам потрібно буде підготувати капусту. Ретельно промиваємо її, знімаємо верхні листки і розрізаємо головку надвоє. Далі треба вирізати качан, щоб страва не горчило. Після приготувань дрібно шаткуємо капусту або натираємо на спеціальній тертці.
- Потім слід підготувати кабачки. Для початку промиваємо. Якщо вони у вас молоді і ще не встигли обзавестися товстою шкіркою, то залишаємо так, як є, а якщо ж шкірка на них є, то ретельно її зрізаємо, після чого ріжемо вздовж на дві частини. Насіння всередині ми ретельно вичищаємо ножем або ложкою. Тепер залишається тільки подрібнити його кубиком.
- Потім моркву ретельно промити. З неї теж треба видалити верхній шар, якщо морквина стара, або залишити — якщо молода. Справа в тому, що у молодої моркви у верхньому шарі є багато поживних елементів, і якщо ви шар залишите, то обов'язково слід ретельно промити коренеплід. Далі нарізаємо моркву кубиками або натираємо на крупній тертці.
- Цибулю слід очистити від луски, промити, видалити все зайве і подрібнити кубиками. За бажанням можна порізати цибулю півкільцями.
- Потім очищаємо від лушпиння часник і, промивши, дрібно нарізаємо його. Якщо вам не подобаються шматочки часнику в страві, то його можна подрібнити через чеснокодавку. Зелень промиваємо і дрібно нарізаємо.
- Як тільки всі інгредієнти будуть готові, ми можемо приступати до самої готуванні. Насамперед слід обсмажити разом моркву і цибулю в невеликій кількості олії. Робити це потрібно недовго – поки масло не вбере колір моркви і цибуля не стане трохи більш прозорим. Не забуваємо помішувати.
- Слідом додаємо капусту і кабачки. Зменшуємо вогонь, додаємо трохи олії і закриваємо кришкою. Тушкуватися все це повинно протягом 15-20 хвилин. Обов'язково помішуємо овочі, інакше пригорять.
- Як мине час, додаємо лавровий лист і томатну пасту. Перчимо і солимо. Все це перемішуємо і тушкуємо ще 10 хвилин. Як все приготується, знімаємо з вогню наше блюдо і додаємо в нього зелень з часником. Ретельно перемішуємо і залишаємо настоятися 5-10 хвилин.
Приємного апетиту!
Рецепт страви з помідорами
Приготування:
- Капусту слід ретельно промити і видалити верхні пожухлі листя. Сам качан розрізаємо на дві частини і видаляємо качан, щоб страва не горчило. Знову промиваємо її і дрібно нарізаємо або натираємо на терці.
- Кабачки промиваємо і видаляємо верхню шкірку. На відміну від першого рецепта шкірку з молодих кабачків бажано буде зрізати, як і зі старих. Далі нарізаємо його кубиками.
- Моркву чистимо і промиваємо. Молодий моркви верхній шар можна залишити, так як він містить багато корисних речовин, однак якщо залишите – добре промийте коренеплід під теплою водою.
- Промиваємо помідори. З них за бажанням можна зняти шкірку. Нарізати їх можна як завгодно – хоч часточками, хоч півкільцями.
- Чистимо цибулю від лушпиння, промиваємо і, відрізавши все непотрібне, нарізаємо кубиками або півкільцями, за бажанням. Далі слід часник очистити і подрібнити ножем або пропустити через чеснокодавку. Промиваємо і дрібно нарізаємо зелень.
- Можна приступати до готування. Першим ділом ми обсмажуємо в олії цибулю і моркву, поки морква не віддасть свій колір, цибуля при цьому стане трохи прозорим. Під час обжарювання все потрібно помішувати, щоб не пригоріло.
- Далі додаємо капусту та помідори. Наливаємо ще трохи олії і тушкуємо 5 хвилин, зрідка помішуючи.
- Як пройде зазначений час, додаємо і кабачки. Перемішуємо і продовжуємо тушкувати ще 10-15 хвилин. Потім додаємо лавровий лист, перчимо, солимо і тушкуємо ще хвилин 10.
- Пройде час, знімаємо страву з вогню і додаємо в нього часник з зеленню. Перемішуємо і наполягаємо близько 10 хвилин.
Приємного апетиту!
Тушкована кольорова капуста з кабачками
Приготування:
- Насамперед слід очистити цвітну капусту від листів і закип'ятити воду. Далі ми ділимо її на суцвіття і кладемо їх у киплячу воду, де варимо хвилин 5, після чого прибираємо на друшляк і залишаємо до тих пір, поки не охолоне. Остуджувати її холодною водою не варто.
- Моєму кабачок і зрізаємо шкірку, після чого нарізаємо його кубиками. Слідом подрібнюємо очищені цибулю і часник.
- Слідом моєму моркву натираємо на крупній тертці. Також промиваємо помідори, які теж натираємо на тертці.
- Тепер можна приступати до готування. Першим ділом, як і в попередніх рецептах, обсмажуємо цибулю і морквину, але в цей раз додаємо моркву тоді, коли цибуля вже стане золотистим.
- Як тільки трохи підсмажиться морквина, додаємо кабачки разом з сіллю і невеликою кількістю води. Готувати все це потрібно до напівготовності, після чого вже викладаємо варену капусту і терті помідори.
- Доводимо страву до кипіння і додаємо часник разом зі спеціями і зеленню. Тушкуємо все ще 4-5 хвилин і можна приступати до їжі.
Зауважте – плити, як і каструлі, у всіх різні, тому гасити, можливо, треба буде довше, інакше страва буде сирим. Тому рекомендується пробувати тушковані овочі, перш ніж зняти з вогню.
Поживне блюдо з квасолею
Приготування:
- Першим ділом ми чистимо і промиваємо всі овочі.
- Далі нарізаємо моркву з цибулею, після чого промиваємо їх і нарізаємо кубиками. Моркву можна просто натерти на крупній тертці. Як все зробимо, обсмажуємо цибулю з морквою на олії на сковороді до тих пір, поки цибуля не стане золотистим.
- Потім додаємо капусту, яку перед цим чистимо і позбавляє від кочережки. Нарізати її слід дрібно або натерти на тертці.
- Залишаємо все тушкуватися і беремося за кабачок, який до цього часу повинен бути очищений від шкірки і насіння. Його нам потрібно натерти на крупній тертці і додати до інших овочів.
- Поки все тушкується, розбавляємо в склянці води томатну пасту і дрібно нарізаємо зелень. Через 5 хвилин відкриваємо каструлю, додаємо туди розведений томат, зелень, солимо і перчимо. Далі тушкуємо до готовності близько 30 хвилин.
Приємного апетиту!
Рецепт для мультиварки
Приготування:
- Спочатку готуємо і обсмажуємо овочі. Капусту дрібно шаткуємо або натираємо на спеціальній тертці. Кабачок позбавляємо від шкірки і вичищаємо насіння, після чого нарізаємо його дрібними кубиками. Морква промиваємо та нарізаємо кубиками. Зелену цибулю подрібнюємо.
- Першим ділом включаємо мультиварку, режим випікання, і обсмажуємо моркву на олії. Якщо цибуля ви взяли ріпчаста, то обсмажувати його потрібно разом з морквою.
- Потім додаємо до моркви капусту і кабачки. Слідом —сметану і томатну пасту. Солимо, перчимо і заливаємо склянкою води. Тушкуємо в режимі «Гасіння» рівне 1 годину. За кілька хвилин до готовності додаємо подрібнений зелений лук.
Дуже смачно виходить тушкована капуста з копченими реберцями.
За посиланням ви знайдете кілька рецептів капусти з куркою в духовці.
Для святкового вечері приготуйте яловичину в червоному вині по цього рецептом.
Корисні поради
- У рецептах, в яких використовується томатна паста, її легко можна замінити на сметану – хоч смак і зміниться, але вийде відмінно.
- Щоб у страви був ще більш приємний аромат, можна додати сушені трави або спеції (кмин, наприклад).
На відео — рецепт приготування капусти з кабачками і фаршем: