Запіканки з яловичої і курячої печінки в духовці
Таке блюдо приготувати зовсім не складно. Всього за годину можна приготувати його на вечерю і насолоджуватися не тільки божественним смаком, але і користю. Спробуйте! Запіканка хороша тим, що виглядає як пиріг, а значить, дітям теж захочеться спробувати нову смакота. І навіть тим, хто недолюблює печінку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичої печінки - | 500 г |
солі - | 5 г |
лука - | 2 шт. |
чорного перцю - | 5 г |
моркви - | 2 шт. |
масла - | 20 г |
борошна - | 60 г |
вершків - | 120 мл |
масла рослинного - | 30 мл |
яєць - | 2 шт. |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 143 Ккал |
Як приготувати:
- Печінку ретельно вимити проточною водою, просушити.
- Після цього нарізати її невеликими шматочками.
- Потім очистити всі скибочки від прожилок і плівок.
- З лука стягнути лушпиння, обполоснути його і покришити дрібними кубиками.
- Морква вимити і очистити, натерти на тертці.
- У сковорідку налити олію і прибрати на плиту, прогріти.
- Висипати цибулю і моркву, тушкувати їх, помішуючи, до м'якості.
- Змішати коренеплоди з печінкою і пропустити масу через м'ясорубку. Можна також скористатися допомогою блендера.
- В отриманий фарш збити яйця, додати сіль, чорний перець і паприку.
- Перемішати компоненти, додати борошно, гарненько з'єднати. Ввести вершки, тісто готове.
- Форму змастити маслом, вилити туди готову масу, розподілити її. Запікати пиріг 30-35 хвилин при 180 градусах.
Приготування страви з картоплі і курячої печінки
- 550 г курячої печінки;
- 50 мл олії;
- 2 головки цибулі;
- 30 мл сметани;
- 1 морквина;
- 150 г сиру;
- 1 кг картоплі;
- 1 помідор;
- 50 мл молока.
Час: 1 годину і 10 хвилин.
Калорії: 121.
Як приготувати:
- Картоплю очистити від шкірки, помити її проточною водою. Нарізати невеликими шматочками, вимити ще раз від крохмалю. Викласти в сотейник, налити необхідну кількість води, посолити. Прибрати на плиту і дати закипіти, потім варити до готовності.
- З готових коренеплодів злити воду, розім'яти їх в пюре. Налити молоко і ще раз перебити все, щоб отримати більш м'яку консистенцію.
- Лук очистити, помити і дрібно покришити його гострим ножем. З моркви зрізати шкірку, обполоснути плід і натерти. Помідор вимити, нарізати кубиками, видаливши плодоніжку.
- У сковорідку налити олії і нагріти його. Висипати цибулю і обсмажити до рум'яності разом з морквою. В сусідню сковорідку налити олію, прожарити його.
- Печінку помити і очистити від жиру і плівок, трохи подрібнити. Викласти в сковороду і готувати близько чверті години. Потім за допомогою блендера измельчить до однорідного стану. Змішати з цибулею, морквою і томатами.
- У форму для випічки викласти половину картоплі, розподілити її. Далі викласти печінку з овочами, потім залишки картоплі. Натерти сир поверх картопляного шару, змастити сметаною.
- Запікати до рум'яності близько 20-25 хвилин при 200 градусах за Цельсієм.
Картопляна запіканка з яловичої печінкою
- 1 кг картоплі;
- 30 мл олії;
- 280 г яловичої печінки;
- 60 г сиру;
- 50 р масла;
- 2 шматочки часнику;
- 1 яйце;
- 100 г моркви;
- 60 мл молока;
- 1 цибулина.
Час: 1 година 20 хвилин.
Калорії: 123.
Як приготувати:
- Картоплю почистити, промити і подрібнити. Викласти в каструлю, щоб відварити до повної готовності.
- Печінка у цей час помити й очистити. Нарізати невеликими скибочками.
- У невеликій сотейник налити воду, прибрати її на плиту і включити вогонь. Дати закипіти і помістити туди печінку. Варити близько двадцяти хвилин, не забуваючи видаляти пінку. Коли пройде час, воду злити, печінку залишити під кришкою остигати.
- Остиглі шматочки натерти на тертці або подрібнити блендером.
- Цибулю почистити, помити проточною водою і дрібно покришити. У сковороду налити олію, висипати цибулю і тушкувати до м'якості. Морква в цей час почистити і натерти, додати в сковороду. Смажити до м'якості моркви.
- Часник очистити і пропустити через тисняву всі часточки. Додати в сковороду разом з печінкою і молоком, добре перемішати. Готувати ще близько п'яти хвилин, потім приправити за смаком.
- Із готової картоплі злити воду, додати вершкове масло і яйце. Все перемішати, приправити за смаком.
- Форму змастити маслом і викласти в неї половину картоплі. Рівномірно розподілити і зверху викласти начинку і закрити другим шаром картоплі. Сир натерти і посипати ним майже готову запіканку.
- Прибрати в духовку на 20-25 хвилин при 190 градусах.
Другі страви з яловичої печінки дуже поживні.
Як приготувати паштет з курячої печінки, можна дізнатися за посиланням.
Рецепти страв з свинячої печінки ви знайдете тут.
Рецепт приготування з рисом
- 550 г печінки;
- 10 г масла;
- 0,1 кг рису;
- 20 г зелені;
- 2 моркви;
- 3 яйця.
Час: 1 годину і 25 хвилин.
Калорії: 142.
Як приготувати:
- Рис промити до прозорої води, пересипати в сотейник. Налити необхідну кількість води, додати сіль і прибрати на плиту.
- Включити вогонь і дати рісу закипіти, потім відварити до готовності. Готові злаки накрити кришкою і дати їм дійти ще протягом чверті години.
- Після цього остудити його. З моркви зрізати шкірку, обполоснути коренеплоди і натерти їх.
- Печінку промити, очистити від плівок і прожилок, обсушити.
- Нарізати невеликими шматочками і подрібнити за допомогою блендера. Зелень помити, дрібно покришити гострим ножем. Змішати моркву, зелень, печінка, рис, яйця.
- Вмішати і спеції, довести до однорідності всі компоненти. Духовку розігріти до 180 градусів. У форму викласти всю отриману масу, запікати близько 40 хвилин.
Рецепт з грибами
- 0,5 кг курячої печінки;
- 0,1 кг сиру;
- 300 г печериць;
- 4 картоплі;
- 1 цибулина;
- 15 г борошна;
- 100 мл сметани.
Час: 55 хвилин.
Калорії: 109.
Як приготувати:
- Гриби почистити, подрібнити їх довільно. З лука стягнути лушпиння, обполоснути його і дрібно покришити.
- У сковороду налити рослинне масло, прогріти його. Висипати цибулю і гриби, обсмажити до готовності.
- Печінку ретельно вимити, очистити від жиру і плівок.
- Нарізати невеликими скибочками. Додати до грибів і цибулі, обсмажувати хвилин десять.
- Потім всипати борошно і добре перемішати. Додати спеції за смаком і сметану.
- Гасити близько тридцяти хвилин, не забуваючи помішуючи. Картоплю почистити, відварити цілими бульбами. Нарізати невеликими скибочками, зверху викласти печінку.
- Потім викласти другу половину картоплі, рівномірно розподіляючи її. Сир натерти зверху і прибрати в духовку на десять хвилин при середній температурі.
Готуємо смачно з гречкою
- 160 г курячої печінки;
- 1 яйце;
- 30 г гречки;
- 20 г кропу;
- 30 м молока;
- 1 моркву.
Час: 1 година 15 хвилин.
Калорії: 75.
Як приготувати:
- Гречку спочатку ретельно промити проточною водою.
- Після цього засипати в сотейник, залити водою і відварити до готовності. Воду при цьому можна посолити за смаком.
- Моркву очистити і натерти, обов'язково сполоснувши коренеплід.
- Кріп вимити і дрібно покришити гострим ножем. Печінку вимити проточною водою, очистити від прожилок.
- Нарізати дрібними шматочками. Додати до неї сире яйце і спеції, збити до однорідності.
- В отриману масу вимішати гречку, моркву, кріп, молоко і додати трохи солі. Перекласти у форму і запікати близько тридцяти хвилин при 180 градусах.
Корисні поради
Щоб прикрасити запіканку, використовуйте свіжу зелень. Це можуть бути кріп, петрушка, кінза, базилік і навіть м'ята! Уявіть, як буде смачно і незвично.
Якщо ви взяли свинячу печінку, то прожилки потрібно видаляти в обов'язковому порядку. Потім продукт потрібно вимочити в молоці хоча б протягом п'ятнадцяти хвилин, але краще, звичайно, прибрати на ніч у холодильник. Молоко прибере гіркоту і зробить печінка максимально ніжною.
Для отримання більш запіканки солодкої використовуйте фіолетовий або білий цибулю. Також можна взяти зелену цибулю, тоді страва вийде ще й яскравим, дуже ароматним.
Щоб урізноманітнити смак страви, використовуйте різноманітні спеції. Не бійтеся експериментувати з ними. Адже саме під час експериментів з'являються справжні шедеври кулінарії.
Для отримання більш насиченого смаку використовувати в приготуванні тільки вершкове масло. Його, звичайно, потрібно трохи більше, але повірте, воно точно варто того. Це дуже смачно!
На відео — поради з приготування смачної запіканки з печінки:
Запіканка з печінки зуміє підкорити кожного, хто її спробує. Це блюдо сміливо можна назвати незвичайним, смачним, ароматним і до жаху апетитним. Спробуйте разом з нами, ви точно не пошкодуєте! Хіба що про те, що приготували дуже мало.