28 март 2019 3 746

Як приготувати низькокалорійний салат з восьминогом до святкового столу

Як і інші безхребетні морські мешканці, восьминоги вважаються дуже корисним продуктом. Готують з ніжного, багатого білком дієтичного м'яса з приємним солодкуватим смаком найрізноманітніші страви – закуски, супи, другі страви. І, звичайно, смачний низькокалорійний салат з восьминогів – варених, смажених на грилі, консервованих або маринованих під різними заправками і в поєднанні з овочами, фруктами, листової і пряною зеленню.

Салат з восьминогом, яйцем і свіжими помідорами
Інгредієнти Кількість
свіжих восьминогів - 1 кг
цибулин - 1 шт.
часнику - 2 зубки
помідор - 1 шт.
яєць, зварених круто - 2 шт.
петрушки - пучок
оливкової олії - 150 мл
9% оцту столового - 4 ст. л.
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 153 Ккал

Класичний, дуже простий салат з класичним поєднанням інгредієнтів. В рецепті використані звичайні, недорогі, доступні продукти.

  1. Сирих восьминогів практично неможливо добре очистити. Тому тушки опускають на 5-8 секунд в окріп. Завдяки такому прийому зняти з тушки тонку слизьку шкірочку буде набагато простіше. Дзьоб, очі, хорду і присоски на щупальцях теж видаляють. У салатах використовуються тільки філе і щупальця безхребетних.
  2. Очищених восьминогів промивають, відварюють у воді без солі. Остуджують, не дістаючи з бульйону.
  3. Нарізають м'ясо невеликими брусочками. Солять.
  4. Цибулю чистять, ріжуть тонко півкільцями. Часник і митий, обсушену петрушку подрібнюють. Нарізають часточками помідор.
  5. Всі зазначені інгредієнти змішують в одній мисці, заправляють оливковою олією, поливають оцтом. Солять і перчать за смаком.
  6. Яйця круто чистять, ріжуть кубиками або часточками.
  7. Шматочки остиглого восьминога викладають гіркою на блюдо. Поливають соусом. Зверху викладають шматочки яйця.

Салат залишають у холодильнику на півгодини, щоб ніжне м'ясо просякло заливкою. Подають страву охолодженим.

Швидка закуска з консервованим восьминогом

На відміну від попередніх рецептів приготування цього салату з морепродуктів часу витрачається набагато менше. Головний інгредієнт страви повністю готовий до вживання, тому все, що потрібно, це порізати і змішати його з іншими продуктами.

На 2 порції:

  • 1 банку консервованого у власному соку восьминога;
  • 1 цибулина (білий, салатовий);
  • 3 яйця, зварені круто;
  • 2 ст. л. легкого майонезу або грецького йогурту;
  • сіль.

Час складання салату – 20 хвилин. Калорійність – 135 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Консервованого восьминога дістають з банки, ріжуть шматочками. Рідину зливають або залишають для приготування інших страв, наприклад різотто з морепродуктами.
  2. З яєць знімають шкаралупу. Нарізають кубиками.
  3. Цибулю чистять, ріжуть тонкими четвертинками.
  4. Всі продукти змішують в салатнику. Солять за смаком. Поливають майонезом і перемішують.

Салат повинен постояти хвилин 20 в холодильнику. Потім можна подавати до столу, прикрасивши (за бажанням) листям петрушки.

На відео — рецепт салату з консервованих восьминогів і апельсинів:

Пряна страва з маринованими морепродуктів

Страва особливо сподобається любителям пряних страв з оригінальним смаком. Салат з маринованими в часнику морепродуктів і шматочками болгарського перцю виходить ароматним, приголомшливо смачним і завжди з'їдається гостями в першу чергу.

На 4 порції:

  • 750 свіжих восьминогів;
  • 1 м'ясистий солодкий перець з червоною шкірочкою;
  • 1 ст. л. солодкого чилі соусу;
  • 2 зубки часнику;
  • 2 ст. л. соку лайма;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • 3-4 гілочки кінзи.

Загальний час приготування салату – 2,5 години.

Калорійність – 125 ккал/100 р.

Дізнайтеся, як приготувати плов з морепродуктів в мультиварці.

На обід можна зварити томатний суп з морепродуктів. Тут ви знайдете рецепт з фото.

Для частування гостей спечіть пиріг з червоною рибою і рисом. За посиланням — докладна інструкція.

Рецепт:

  1. Восьминогів ошпарюють окропом, очищають від шкірки. Видаляють присоски на щупальцях, очі, дзьоб, хрящ всередині тіла.
  2. Філе промивають проточною водою, ріжуть великими шматочками.
  3. Часник пропускають через прес оливкова олія.
  4. Шматочки восьминога перемішують з часниковою підливкою. Залишають маринуватися в холодильнику на 2 години, затягнувши миску харчовою плівкою.
  5. Розігрівають на сильному вогні сковороду-гриль (можна використовувати сітку-гриль). Обсмажують восьминогів, поки не стануть мягенькими. Для маленьких особин достатньо 3-5 хвилин, для великих особин – 10-15.
  6. Болгарський перець миють, видаляють серцевину. М'якоть з тонкою шкіркою нарізати кубиком.
  7. Кінзу рубають дрібніші.
  8. У салатнику змішують шматочки солодкого перцю, рубану зелень, морепродукт. Заправляють салат соком лайма. Перемішують.

Подавати страву можна відразу ж, поки воно тепле, або ж дати настоятися кілька хвилин при кімнатній температурі. І в тому, і в іншому випадку виходить дуже смачно.

Теплий салат з молодою картоплею

Теплі салати можна готувати як зі свіжих, так і з маринованих восьминогів. Якщо використовуються свіжі морепродукти, часу на приготування йде більше. Але витрати сповна окупаються чудовим смаком страви.

На 4 порції:

  • 1500 г сирого восьминога;
  • 6 середніх картоплин;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі;
  • 1 шт. червоного ялтинської цибулі;
  • 1 морквина;
  • 1 стебло селери;
  • 2 невеликих лимона;
  • 2 ст. л. винного оцту білого;
  • сіль морська, перець мелений чорний;
  • зелень.

Час підготовки продуктів – 4 години. Збірка салату – 15 хвилин.

Калорійність – 70 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Тушку морського безхребетного очищають, як описано вище. Філе кладуть на обробну дошку, накривають харчовою плівкою і відбивають добре.
  2. Ріпчасту цибулю і моркву очистити. Стебло селери миють, нарізають шматочками по 5 див. Лимон миють, ділять на 4 частини, не знімаючи шкірку.
  3. У каструлю наливають воду, викладають овочі та цитрус. Ставлять на сильний вогонь.
  4. Як тільки закипить, кладуть в каструлю восьминога. Після закипання вогонь зменшують і варять все мінімум 40 хвилин. Потрібно, щоб м'ясо стало м'яким.
  5. Морепродукт залишають остигати в бульйоні.
  6. Через 30 хвилин дістають, ріжуть шматочками. Маринують в суміші лимонного соку, винного оцту, солі, меленого перцю 2 години в холодильнику.
  7. Картоплю відварюють в мундирі. Дають трохи охолонути, знімають шкірку, ріжуть кубиками.
  8. Ялтинський цибулю чистять, ріжуть півкільцями.
  9. У салатнику змішують теплий варену картоплю, солодкий лук, рубану зелень (за бажанням), восьминогів. Заправляють маслом, солять, перчать.

Салат перемішують і негайно подають до столу.

Асорті з восьминогами, кальмарами та овочами

Яскравий, багатобарвний салат з морепродуктів з овочами, який виглядає дуже апетитно і вражає своїм смаком. Готувати страву не дуже складно, тому що дари моря в нього йдуть вже готові до вживання, консервовані. Для святкового столу таке легке страва підходить ідеально.

На 4 порції:

  • 300 г консервованих восьминогів;
  • 300 г консервованих кальмарів;
  • 200 г замороженої стручкової квасолі;
  • 4 стиглих помідора;
  • 6 ст. л. маслин без кісточки;
  • 2 зубки часнику;
  • 8 стеблинок селери;
  • 2 пучка петрушки;
  • 1 лимон;
  • 2 ч. л. пластівців перцю чилі;
  • 6 ст. л. оливкової олії;
  • сіль.

Час – 20 хвилин.

Калорійність – 100 ккал/100 р.

Готуємо салат:

  1. Овочі та зелень миють. Селера нарізають тонкими слайсами, петрушку дрібно рубають, помідори розрізають на часточки.
  2. Стручкову квасолю відварюють в злегка підсоленій воді. Зливають, остуджують.
  3. З лимона зрізають тонкими смужками цедру. Дрібно ріжуть. З м'якоті вичавлюють сік.
  4. Оливки розрізати вздовж навпіл.
  5. Часник пропускають через прес. Змішують з чилі, сіллю (0,5 ч. л.), оливковою олією, лимонним соком.
  6. Розкривають банки з консервованими восьминогами і кальмарами. Рідину зливають, морепродукти нарізають шматочками.
  7. Всі компоненти салату змішують в салатнику. Додають цедру лимона. Заправляють пряним оливковою олією. Солять, додають за смаком спеції.

Салат на кілька хвилин ставлять у холодильник. Безпосередньо перед подачею ще раз перемішують.

Корисні поради

Восьминіг – досить складний в обробці продукт. Його потрібно вміти чистити і варити.

Якщо недотримати чи перетримати морепродукти в окропі (на грилі), м'ясо втрачає всякий смак, стає схожим на жорстку гуму і в їжу не годиться.

Але є маленькі хитрощі, які допоможуть уникнути такої неприємності:

  1. Для салатів краще купувати невеликих восьминогів москардіні. М'ясо у них ніжніше, молоді осьминожки легше чиститься і швидше готуються.
  2. У каструлю тушки закладають щупальцями вниз і виключно в киплячу воду. Якщо опустити продукт в холодну рідину і лише потім ставити на вогонь, м'ясо стане жорстким.
  3. Великих свіжих восьминогів варять мінімум 90 хвилин на маленькому вогні. Заморожені морепродукти досить варити 15 хвилин.
  4. Щоб прискорити процес готування, тушки заморожують попередньо або на добу залишають у холодильнику.

На відео ви знайдете хороший рецепт салату з восьминога:

Шкіру з великих особин знімають завжди. Простіше і швидше зробити це, обшпаривши восьминога окропом. Маленьких осьминожков досить добре промити, видалити дзьоб, очі і внутрішній хрящ. Шкіру зчищати необов'язково.

І останнє. У процесі варіння м'ясо морського мешканця «стискається», зменшуючись у розмірі 3 рази. Цей момент слід враховувати, підбираючи пропорції інших інгредієнтів салату.

Що ще почитати: