Як приготувати низькокалорійний салат з восьминогом до святкового столу
Як і інші безхребетні морські мешканці, восьминоги вважаються дуже корисним продуктом. Готують з ніжного, багатого білком дієтичного м'яса з приємним солодкуватим смаком найрізноманітніші страви – закуски, супи, другі страви. І, звичайно, смачний низькокалорійний салат з восьминогів – варених, смажених на грилі, консервованих або маринованих під різними заправками і в поєднанні з овочами, фруктами, листової і пряною зеленню.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжих восьминогів - | 1 кг |
цибулин - | 1 шт. |
часнику - | 2 зубки |
помідор - | 1 шт. |
яєць, зварених круто - | 2 шт. |
петрушки - | пучок |
оливкової олії - | 150 мл |
9% оцту столового - | 4 ст. л. |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 153 Ккал |
Класичний, дуже простий салат з класичним поєднанням інгредієнтів. В рецепті використані звичайні, недорогі, доступні продукти.
- Сирих восьминогів практично неможливо добре очистити. Тому тушки опускають на 5-8 секунд в окріп. Завдяки такому прийому зняти з тушки тонку слизьку шкірочку буде набагато простіше. Дзьоб, очі, хорду і присоски на щупальцях теж видаляють. У салатах використовуються тільки філе і щупальця безхребетних.
- Очищених восьминогів промивають, відварюють у воді без солі. Остуджують, не дістаючи з бульйону.
- Нарізають м'ясо невеликими брусочками. Солять.
- Цибулю чистять, ріжуть тонко півкільцями. Часник і митий, обсушену петрушку подрібнюють. Нарізають часточками помідор.
- Всі зазначені інгредієнти змішують в одній мисці, заправляють оливковою олією, поливають оцтом. Солять і перчать за смаком.
- Яйця круто чистять, ріжуть кубиками або часточками.
- Шматочки остиглого восьминога викладають гіркою на блюдо. Поливають соусом. Зверху викладають шматочки яйця.
Салат залишають у холодильнику на півгодини, щоб ніжне м'ясо просякло заливкою. Подають страву охолодженим.
Швидка закуска з консервованим восьминогом
На відміну від попередніх рецептів приготування цього салату з морепродуктів часу витрачається набагато менше. Головний інгредієнт страви повністю готовий до вживання, тому все, що потрібно, це порізати і змішати його з іншими продуктами.
На 2 порції:
- 1 банку консервованого у власному соку восьминога;
- 1 цибулина (білий, салатовий);
- 3 яйця, зварені круто;
- 2 ст. л. легкого майонезу або грецького йогурту;
- сіль.
Час складання салату – 20 хвилин. Калорійність – 135 ккал/100 р.
Рецепт:
- Консервованого восьминога дістають з банки, ріжуть шматочками. Рідину зливають або залишають для приготування інших страв, наприклад різотто з морепродуктами.
- З яєць знімають шкаралупу. Нарізають кубиками.
- Цибулю чистять, ріжуть тонкими четвертинками.
- Всі продукти змішують в салатнику. Солять за смаком. Поливають майонезом і перемішують.
Салат повинен постояти хвилин 20 в холодильнику. Потім можна подавати до столу, прикрасивши (за бажанням) листям петрушки.
На відео — рецепт салату з консервованих восьминогів і апельсинів:
Пряна страва з маринованими морепродуктів
Страва особливо сподобається любителям пряних страв з оригінальним смаком. Салат з маринованими в часнику морепродуктів і шматочками болгарського перцю виходить ароматним, приголомшливо смачним і завжди з'їдається гостями в першу чергу.
На 4 порції:
- 750 свіжих восьминогів;
- 1 м'ясистий солодкий перець з червоною шкірочкою;
- 1 ст. л. солодкого чилі соусу;
- 2 зубки часнику;
- 2 ст. л. соку лайма;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- 3-4 гілочки кінзи.
Загальний час приготування салату – 2,5 години.
Калорійність – 125 ккал/100 р.
Дізнайтеся, як приготувати плов з морепродуктів в мультиварці.
На обід можна зварити томатний суп з морепродуктів. Тут ви знайдете рецепт з фото.
Для частування гостей спечіть пиріг з червоною рибою і рисом. За посиланням — докладна інструкція.
Рецепт:
- Восьминогів ошпарюють окропом, очищають від шкірки. Видаляють присоски на щупальцях, очі, дзьоб, хрящ всередині тіла.
- Філе промивають проточною водою, ріжуть великими шматочками.
- Часник пропускають через прес оливкова олія.
- Шматочки восьминога перемішують з часниковою підливкою. Залишають маринуватися в холодильнику на 2 години, затягнувши миску харчовою плівкою.
- Розігрівають на сильному вогні сковороду-гриль (можна використовувати сітку-гриль). Обсмажують восьминогів, поки не стануть мягенькими. Для маленьких особин достатньо 3-5 хвилин, для великих особин – 10-15.
- Болгарський перець миють, видаляють серцевину. М'якоть з тонкою шкіркою нарізати кубиком.
- Кінзу рубають дрібніші.
- У салатнику змішують шматочки солодкого перцю, рубану зелень, морепродукт. Заправляють салат соком лайма. Перемішують.
Подавати страву можна відразу ж, поки воно тепле, або ж дати настоятися кілька хвилин при кімнатній температурі. І в тому, і в іншому випадку виходить дуже смачно.
Теплий салат з молодою картоплею
Теплі салати можна готувати як зі свіжих, так і з маринованих восьминогів. Якщо використовуються свіжі морепродукти, часу на приготування йде більше. Але витрати сповна окупаються чудовим смаком страви.
На 4 порції:
- 1500 г сирого восьминога;
- 6 середніх картоплин;
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- 1 шт. червоного ялтинської цибулі;
- 1 морквина;
- 1 стебло селери;
- 2 невеликих лимона;
- 2 ст. л. винного оцту білого;
- сіль морська, перець мелений чорний;
- зелень.
Час підготовки продуктів – 4 години. Збірка салату – 15 хвилин.
Калорійність – 70 ккал/100 р.
Рецепт:
- Тушку морського безхребетного очищають, як описано вище. Філе кладуть на обробну дошку, накривають харчовою плівкою і відбивають добре.
- Ріпчасту цибулю і моркву очистити. Стебло селери миють, нарізають шматочками по 5 див. Лимон миють, ділять на 4 частини, не знімаючи шкірку.
- У каструлю наливають воду, викладають овочі та цитрус. Ставлять на сильний вогонь.
- Як тільки закипить, кладуть в каструлю восьминога. Після закипання вогонь зменшують і варять все мінімум 40 хвилин. Потрібно, щоб м'ясо стало м'яким.
- Морепродукт залишають остигати в бульйоні.
- Через 30 хвилин дістають, ріжуть шматочками. Маринують в суміші лимонного соку, винного оцту, солі, меленого перцю 2 години в холодильнику.
- Картоплю відварюють в мундирі. Дають трохи охолонути, знімають шкірку, ріжуть кубиками.
- Ялтинський цибулю чистять, ріжуть півкільцями.
- У салатнику змішують теплий варену картоплю, солодкий лук, рубану зелень (за бажанням), восьминогів. Заправляють маслом, солять, перчать.
Салат перемішують і негайно подають до столу.
Асорті з восьминогами, кальмарами та овочами
Яскравий, багатобарвний салат з морепродуктів з овочами, який виглядає дуже апетитно і вражає своїм смаком. Готувати страву не дуже складно, тому що дари моря в нього йдуть вже готові до вживання, консервовані. Для святкового столу таке легке страва підходить ідеально.
На 4 порції:
- 300 г консервованих восьминогів;
- 300 г консервованих кальмарів;
- 200 г замороженої стручкової квасолі;
- 4 стиглих помідора;
- 6 ст. л. маслин без кісточки;
- 2 зубки часнику;
- 8 стеблинок селери;
- 2 пучка петрушки;
- 1 лимон;
- 2 ч. л. пластівців перцю чилі;
- 6 ст. л. оливкової олії;
- сіль.
Час – 20 хвилин.
Калорійність – 100 ккал/100 р.
Готуємо салат:
- Овочі та зелень миють. Селера нарізають тонкими слайсами, петрушку дрібно рубають, помідори розрізають на часточки.
- Стручкову квасолю відварюють в злегка підсоленій воді. Зливають, остуджують.
- З лимона зрізають тонкими смужками цедру. Дрібно ріжуть. З м'якоті вичавлюють сік.
- Оливки розрізати вздовж навпіл.
- Часник пропускають через прес. Змішують з чилі, сіллю (0,5 ч. л.), оливковою олією, лимонним соком.
- Розкривають банки з консервованими восьминогами і кальмарами. Рідину зливають, морепродукти нарізають шматочками.
- Всі компоненти салату змішують в салатнику. Додають цедру лимона. Заправляють пряним оливковою олією. Солять, додають за смаком спеції.
Салат на кілька хвилин ставлять у холодильник. Безпосередньо перед подачею ще раз перемішують.
Корисні поради
Восьминіг – досить складний в обробці продукт. Його потрібно вміти чистити і варити.
Але є маленькі хитрощі, які допоможуть уникнути такої неприємності:
- Для салатів краще купувати невеликих восьминогів москардіні. М'ясо у них ніжніше, молоді осьминожки легше чиститься і швидше готуються.
- У каструлю тушки закладають щупальцями вниз і виключно в киплячу воду. Якщо опустити продукт в холодну рідину і лише потім ставити на вогонь, м'ясо стане жорстким.
- Великих свіжих восьминогів варять мінімум 90 хвилин на маленькому вогні. Заморожені морепродукти досить варити 15 хвилин.
- Щоб прискорити процес готування, тушки заморожують попередньо або на добу залишають у холодильнику.
На відео ви знайдете хороший рецепт салату з восьминога:
Шкіру з великих особин знімають завжди. Простіше і швидше зробити це, обшпаривши восьминога окропом. Маленьких осьминожков досить добре промити, видалити дзьоб, очі і внутрішній хрящ. Шкіру зчищати необов'язково.
І останнє. У процесі варіння м'ясо морського мешканця «стискається», зменшуючись у розмірі 3 рази. Цей момент слід враховувати, підбираючи пропорції інших інгредієнтів салату.