Як приготувати соус Бешамель для макаронів
Бешамель – популярний соус європейської кухні. Він завоював визнання нескладним складом і ніжним смаком. Для його приготування спочатку робиться ру (суміш смаженої пшеничного борошна і масла), потім вливається молоко і уварюється до необхідної консистенції. Крім базових інгредієнтів, часто додають різні спеції, сир, вершки або бульйон. Далі розглянемо рецепти приготування найбільш популярних страв з макаронами і соусом Бешамель.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжого молока - | 0,7 л |
білого борошна - | 50 г |
масла вершкового - | 50 г |
тертого мускатного горіха - | 0,5 ч. л. |
дрібної солі - | 0,5 ч. л. |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 111 Ккал |
Білий Бешамель подають до різних страв. Наприклад для лазаньї або макаронів.
- Дістаємо молоко з холодильника, підігріваємо до теплого стану.
- В підходящу посуд з товстим дном (сотейник, сковороду, каструлю) викладаємо і розтоплюємо вершкове масло при середньому нагріві.
- Просіваємо борошно по всій поверхні вершкового масла, інтенсивно перемішуємо, щоб уникнути появи грудочок. Заварюємо її, поки не зникнуть запах і присмак сирої борошна.
- Потім маленькими порціями підливаємо гаряче молоко, ретельно вимішуючи вміст віночком. Уважно стежимо за тим, щоб не згорталися грудочки.
- Потихеньку виливаємо все молоко, продовжуємо варити масу на повільному вогні, безперервно вимішуючи. Вміст має загуснути і стати однорідно-шовковистим. Якщо раптом з'являться грудочки, тоді соус необхідно протерти через сито або збити блендером.
- Тепер приправляємо масу мускатним горіхом, солимо до смаку, перемішуємо.
- Варимо ще пару хвилин зі спеціями. Консистенція гарячого Бешамель повинна бути схожа на рідку сметану. У холодному вигляді він стане більш густим.
- Далі білий соус використовуємо в залежності від вибраного рецепту страви.
Спагеті під соусом Бешамель
Страва готується дуже просто і зі смаком не поступається ресторанним аналогам. Досить приготувати соус, відварити спагеті, доповнити блюдо свіжими овочами – і готовий смачний обід для всієї родини.
Інгредієнти:
- 400 г спагеті;
- 0,3 л жирного молочка;
- 3 ст. л. олії;
- 1-2 ст. л. звичайної борошна;
- трохи солі і мускатного горіха.
Час приготування страви: 40 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 171,1 кКал.
- В товстостінну посуд викладаємо шматочок масла. Збиваємо його з борошном, щоб вийшла консистенція мокрого піску.
- Потім вливаємо порціями гаряче молоко, не перестаючи працювати міксером. Ставимо сковороду на повільний вогонь, варимо, помішуючи, 10 хвилин.
- Як тільки вміст почне кипіти, додаємо спеції.
- В іншій ємності кип'ятимо воду з сіллю і, дотримуючись інструкції на упаковці, відварюємо вироби. Зливаємо їх через друшляк, щоб стекла вся рідина.
- На тарілку викладаємо порцію гарячих макаронів, поливаємо соусом, подаємо до столу.
Для частування друзів і близьких можна подати грибний пиріг з печерицями і соусом Бешамель.
На швидку руку можна зробити макарони з сиром. За посиланням ви знайдете рецепт.
Спробуйте макарони з рибою у вершковому соусі, приготовані за цим рецептом.
Вермішель з фаршем
Макарони з фаршем – цілком буденна страва, але якщо доповнити їх французьким соусом Бешамель, то вийде вишуканий ситний вечеря.
Інгредієнти:
- 0,45 кг вермішелі;
- 2 цибулини;
- 0,25 кг м'ясного фаршу;
- 1 морква;
- 45 г борошна;
- 1 лаврушка;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 1-2 щіпки солі;
- 45 р масла;
- 250 мл молока.
Час приготування: півгодини.
Калорійність: 119 кКал.
- Очищаємо, подрібнюємо моркву і одну цибулину. Овочі пасеруємо на пісному маслі до м'якості. Викладаємо на сковорідку фарш, перемішуємо, смажимо до готовності хвилин 5-10. У процесі смаження приправляємо сіллю м'ясо з перцем.
- В іншій каструлі відварюємо вермішель, викладаємо на друшляк, зціджуємо зайву рідину. Перекладаємо вермішель в каструлю, додаємо фарш з овочами, перемішуємо.
- Для основи білого соусу доводимо до кипіння молоко, помістивши в нього лаврушку й одну цілу очищену цибулину. Кипляче молоко відставляємо в сторону, наполягаємо 10 хвилин. Потім дістаємо цибулину з лавровим листом.
- У сотейнику розжарюємо масло, підсипаємо борошно, перемішуємо і прогріваємо суміш кілька хвилин, весь час вимішуючи.
- Зменшуємо нагрівання, тонким струменем вливаємо молоко в сотейник при постійному помішуванні. Як тільки соус почне увариваться, додаємо спеції, перемішуємо і відставляємо в сторону.
- Макарони можна подати в загальному блюді, густо полив соусом. А можна розкласти по порційних тарілочках, а теплий соус подати окремо.
Незвичайні фаршировані макарони
Оригінальне і в той же час просте блюдо підкорить гостей незвичайною подачею і ніжним смаком.
Інгредієнти:
- 250 г великих порожнистих всередині макаронів (каннеллоні, черепашки, пір'я);
- 400 г фаршу;
- 1 морква;
- 300 мл жирних вершків;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 10 г мускатного горіха;
- 2 ст. л. пшеничного борошна;
- 30 г олії;
- по щіпці чорного перцю і солі.
Час приготування страви: 1 год.
Калорійність: 228 кКал.
- Для початку відправляємо на конфорку каструльку з водою, додаємо дрібку солі, чекаємо моменту кипіння. У киплячу воду закидаємо макарони, трохи їх варимо, щоб вони вийшли «альденте». Відкидаємо на друшляк, обов'язково промиваємо холодною водою і даємо охолонути.
- Тим часом готуємо начинку. Очищаємо, подрібнюємо овочі. Відправляємо їх смажитися на вершковому маслі близько п'яти хвилин. Щоб не підгоріла, піджарку постійно перемішуємо.
- До готових овочів додаємо фарш і спеції за смаком. Всі перемішавши, продовжуємо готувати ще чверть години до готовності м'яса і випаровування всіх соків.
- Беремо макаронне виріб, нещільно наповнюємо його начинкою. Складаємо фаршировані макарони в вогнетривку форму.
- Тепер залишилося приготувати Бешамель, в якому будуть запікатися макарони. Додаємо борошно в сковорідку з розтопленим вершковим маслом. Всі інтенсивно перемішуємо, заварюємо борошно до трохи золотистого кольору. Тепер вливаємо теплі вершки, ретельно розмішуючи масу віночком.
- Кладемо спеції, перемішуємо, варимо соус ще пару хвилин. Загустілий соус знімаємо з плити, заливаємо їм фаршировані макарони у формі.
- Блюдо ставимо в духовку на 25 хвилин, запікаємо при 170 градусах. Коли верх підрум'яниться і з'явиться приємний запах, страва готова. Прикрашаємо його зеленню, на стіл подаємо гарячим.
Макаронна запіканка з м'ясом і томатами
Якщо набридли прості макарони, то радимо приготувати макаронну запіканку. Доповнивши страву ніжним соусом, томатами і м'ясним фаршем, в результаті отримаємо дуже смачне і ситне блюдо.
Інгредієнти:
- 500 г спагетті;
- 3-4 томати;
- 500 г м'ясного фаршу;
- 0,8 л свіжого молока;
- 1-2 ріпчасті цибулини;
- 2 гілочки свіжої зелені;
- 1-2 часникового зубчики;
- 50 р масла;
- 80 г борошна;
- трохи солі, чорного перцю і соняшникової олії.
Час приготування страви: 1 год.
Калорійність: 168 кКал.
- Очищаємо цибулини, обполіскуємо, трохи обсмажуємо на соняшниковій олії. Додаємо до піджарки фарш, поділяємо його лопаткою на невеликі фрагменти, перемішуємо. Тушкуємо все 7-10 хвилин під кришкою.
- А поки моєму томати, опускаємо в окріп і потім відразу в крижану воду, попередньо зробивши надрізи на шкірці. Знімаємо шкірку, а м'якоть нарізаємо шматочками, додаємо до м'яса. Приправляємо м'ясо спеціями за смаком і подрібненим часником.
- Відварюємо макарони майже до готовності. Зливаємо їх через друшляк, але не промиваємо.
- Для приготування соусу на невеликому вогні розтоплюємо вершкове масло. В рідке кипляче масло підсипаємо просіяне борошно. Інтенсивно перемішуємо, поки ру повністю не завариться і не перестане видавати характерний сирий запах.
- Тепер потроху вливаємо підігріте молоко, з допомогою віночка добиваємося однорідної консистенції. Уварюємо соус, солимо за смаком і відставляємо в сторону.
- Вогнетривку форму змащуємо олією, викладаємо спагетті, просочуємо їх половиною соусу Бешамель. Зверху розподіляємо рівним шаром м'ясну начинку, заливаємо її залишками соусу.
- Запікаємо страву при 180-200 градусах 25 хвилин, поки верх не підрум'яниться. Перед подачею запіканку посипаємо рубаною зеленню, нарізаємо на порційні шматочки. Приємного всім апетиту!
Корисні поради господині
- Якщо соус вийшов не такий густий, як хотілося, то можна покласти трохи борошна і поварити ще хвилину. Якщо ж, навпаки, Бешамель густіше ніж потрібно, то можна розбавити її гарячим молоком або вершками.
- Щоб після охолодження на соусі не утворювалася щільна плівка, необхідно прямо на поверхню покласти харчову плівку.
- Бешамель може зберігатися в холодильнику кілька діб. Для цього залишки соусу заливаємо невеликою кількістю розпущеного вершкового масла. Воно утворює на поверхні плівку, не даючи їй пересохнути і обветриться.
На відео — приготування смачної запіканки з макаронів з м'ясом: