Як приготувати макарони з фаршем в духовці
Не завжди макарони можна варити, смажити, їх можна готувати ще в запеченому вигляді. Особливо смачними виходять запіканки з макаронних виробів з фаршем. Тому якщо ви вже втомилися від примітивного виготовлення цих виробів, то варто задуматися про різноманітність свого меню.
Тим більше, навіть з такого простого і недорого продукту, як макарони, можна зробити відмінне частування на обід або вечерю.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
макаронів - | 400 грам |
м'ясного фаршу - | півкілограма |
лука - | 1 шт. |
моркви - | 1 шт. |
петрушки - | пучок |
часнику - | дві часточки |
сиру - | 150 грам |
яєць - | 1 шт. |
олії соняшникової - | для смаження |
солі - | на свій смак |
приправ - | трохи |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 475 Ккал |
Кулінарний процес виглядає так:
- Необхідно помити морква, зчистити шкірку і бруд;
- Після цього коренеплід протираємо на тертці в велику стружку;
- З лука зчищаємо лушпиння і розрізаємо на невеликі квадратики;
- Гілки петрушки потрібно промити і дрібно нарізати;
- Підливаємо масло в сковороду, ставимо на вогонь і розжарюємо;
- На прогріте масло треба засипати цибулю, моркву і перемішати;
- Тим часом прибираємо з зубчиків часнику лушпиння і трьом його на тертці з дрібними зубцями;
- Викладаємо до овочів часник, петрушку, розмішуємо і засмажуємо ще близько двох хвилин;
- Далі прибираємо засмажку з вогню;
- Кладемо в чашку фарш, додаємо зажарку з овочів, підсолюємо і приправляємо спеціями;
- Куряче яйце розбиваємо, викладаємо в окрему миску і добре збиваємо;
- Вводимо збите яйце фарш і гарненько все перемішуємо;
- Ставимо ємність з водою на газ, засипаємо сіль і гріємо до кипіння;
- У киплячу воду підсипаємо макарони і варимо до напівготовності;
- Форму для запікання потрібно змастити рослинним маслом;
- Поділяємо макарони на три частини;
- Перший шар викладаємо з макаронів, далі кладемо шар фаршу, потім знову макарони і так далі;
- Присипаємо верх натертої стружкою сиру;
- Прогріваємо духовку до 190 градусів і поміщаємо туди форму;
- Період запікання становить близько 30 хвилин.
Макарони-трубочки з фаршем
Приготування буде з наступних інгредієнтів:
- макарони-трубочки або каннеллоні – 20 штук;
- півкіло фаршу;
- цибулина;
- помідори середнього розміру – 2 штуки;
- два зубці часнику;
- томат – 1,5 ст. ложки;
- кілька великих ложок рослинного масла;
- щіпка чорного меленого перцю;
- пармезан – 150 грам;
- молоко – 250 мл;
- 80 грам вершкового масла;
- 1,5 великі ложки борошна;
- сіль на свій смак;
- мускатний горіх — щіпка.
Час приготування – 1,5 години.
Калорійність – 495 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Це блюдо готується з двома видами соусів – болоньєзе і бешамель. Перший вид соусу використовується для начинки, а другий для заливки;
- Спочатку потрібно підготувати наповнення каннеллоні. З лука прибираємо лушпиння і ріжемо на дрібні шматочки;
- Підливаємо на сковороду олію і розігріваємо;
- Викладаємо в прогріте масло скибочки цибулі, засмажуємо протягом декількох хвилин;
- Далі кладемо до цибулі фарш. Фарш можна використовувати чистий з одного типу м'яса або комбінований, наприклад свино-яловичий;
- Розмішуємо цибулю з фаршем дерев'яною лопаткою, при цьому розбиваючи грудочки;
- Промиваємо помідори, на поверхні робимо хрестоподібні надрізи;
- Поміщаємо помідори на 3-4 хвилини в гарячу воду;
- Викладаємо томати з води, акуратно знімаємо з поверхні шкірку;
- Розрізаємо м'якоть томатів на невеликі кубики;
- Подрібнюємо помідори в блендері до однорідної кашки;
- Зчищають з поверхні часточок шкірку і шаткуємо дрібними шматочками;
- Кладемо кашку з перемелених помідор до фаршу, розмішуємо і обсмажуємо протягом 5 хвилин;
- Далі кладемо шматочки часнику, додаємо томатну пасту, підсолюємо і приправляємо меленим чорним перцем;
- Всі компоненти розмішуємо і готуємо 8 хвилин. Потім знімаємо з вогню;
- Потім приступаємо до приготування соусу бешамель. У сотейник або сковороду кладемо шматочок вершкового масла і розтоплюємо;
- Підсипаємо борошно, перемішуємо і прогріваємо близько 1-2 хвилини;
- Заливаємо повільно третю частину молока, при цьому постійно перемішуємо, щоб не утворилися грудочки;
- Заливаємо молоко, що залишилося, насипаємо трохи мускатного горіха, сіль;
- Соус перемішуємо і відварюємо до густоти;
- Далі каннеллоні слід наповнити фаршем;
- Змащуємо форму для запікання і викладаємо на неї фаршировані канелоні;
- Все заливається соусом бешамель;
- Сир протираємо дрібної теркою і викладаємо його зверху;
- Гріємо духовку до 200-210 градусів і ставимо туди деко;
- Запікаємо протягом 35 хвилин.
Що можна спекти з кефіру — кілька рецептів з яких можна приготувати повноцінний обід.
На десерт спробуйте приготувати шарлотку з яблуками за нашим рецептом.
Що необхідно для смачної окрошки на кефірі читайте тут.
Великі макарони-черепашки, фаршировані фаршем та сиром у духовці
Готувати будемо з наступних продуктів:
- 350 грам м'ясного фаршу;
- 250 грам великих черепашок;
- морква – 1 шт.;
- одна цибулина;
- три зубці часнику;
- сметана або вершки – 100 грам;
- 4 ложки кетчупу;
- сирний продукт – шматочок на 100 грам;
- один помідор;
- рослинна олія;
- зелень;
- сіль на свій смак;
- приправи.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 475 ккал.
Процедура приготування:
- На сковороду потрібно підлити олію і помістити її на вогонь;
- Викладаємо на фарш масло, розмішуємо і підливаємо трохи води;
- Поки гаситься фарш, потрібно звільнити цибуля від шкірки і нарізати на дрібні скибочки;
- Засипаємо цибулю до м'яса, розмішуємо і залишаємо готуватися;
- Моркву треба промити і очистити від шкірки, протираємо коренеплід теркою з дрібною решіткою;
- З зубчиків часнику потрібно видалити лушпиння і також протерти дрібної теркою;
- До фаршу з цибулею слід додати моркву, часник. Все розмішуємо і залишаємо готуватися далі;
- Помідор слід сполоснути, зрізаємо гострим лезом ножа шкірку і нарізаємо м'якоть дрібними кубиками;
- Викладаємо помідор до фаршу, розмішуємо і тушкуємо далі;
- Зелень слід сполоснути і нарізати на невеликі шматочки;
- Викладаємо зелень до начинки, підсолюємо, приправляємо спеціями,розмішуємо і знімаємо з плити;
- Ставимо на вогонь каструлю з водою, засипаємо сіль і прогріваємо;
- У киплячу воду викладаємо черепашки і відварюємо до напівготовності;
- У чашку слід покласти 4 ложки кетчупу, 3 ложки сметани, додаємо сіль, спеції і розмішуємо;
- Скибочка сиру натираємо теркою з дрібними зубцями;
- Додаємо у фарш ложку сметани і перемішуємо;
- Далі форму для запікання змащуємо рослинним маслом;
- Заповнюємо кожну мушлю фаршем і викладаємо у форму;
- Потім все заливаємо соусом з кетчупу і сметани;
- Посипаємо зверху натертим сиром;
- Обов'язково потрібно розігріти духовку до 180 градусів і потім виймаємо форму з черепашками;
- Готуємо протягом півгодини.
Гнізда з макаронів з фаршем в духовці
Продукти для приготування:
- 350 грамів макаронних виробів «Гнізд»;
- фарш м'ясний – 270 грам;
- одна цибулина;
- один часниковий зубець;
- сир — шматочок на 120 грам;
- рослинна олія;
- трохи солі;
- будь-які приправи.
Період приготування – 1 годину.
Калорійність – 458 ккал.
Хід всього процесу приготування:
- Прибираємо з лушпиння цибулі і ріжемо на дрібні квадратики;
- З часточок часнику чистимо шкірку і протираємо їх на тертці з дрібними зубцями;
- Наливаємо на жаровню рослинне масло, кладемо цибулю і смажимо близько 3-4 хвилин;
- Далі викладаємо часник, змішуємо і засмажуємо 2 хвилини;
- Кладемо в ємність м'ясний фарш, кладемо до нього засмажку з цибулі і часнику;
- Підсипаємо сіль і чорний мелений перець. Всі добре розмішуємо;
- На вогонь ставимо ємність з водою, підсипаємо трохи солі і прогріваємо до кипіння;
- Кладемо в киплячу воду гнізда і відварюємо до напівготовності;
- У кожне гніздо викладаємо фаршу, гарненько утрамбовуємо його;
- Змащуємо форму для запікання і викладаємо в неї гнізда;
- Протираємо сир на тертці з дрібною решіткою;
- Насипаємо сир зверху гнізд;
- Необхідно прогріти духовку до 180-200 градусів і потім помістити в духову шафу деко;
- Запікатися має близько 30-40 хвилин.
Лінива лазанья
Для приготування потрібні такі продукти:
- півкілограма фаршу;
- макарони – 250 грам;
- три томата;
- цибуля – 2 штуки;
- масло вершкове – 70 грам;
- 50 грам борошна;
- молоко – 500 мл;
- сир — шматочок на 180 грам;
- рослинна олія;
- два солодкого перцю;
- сіль;
- спеції.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Калорійність – 485 ккал.
Спосіб приготування:
- Прибираємо з помідорів шкірку і нарізаємо на невеликі квадратики;
- Цибулю чистимо від луски і рубаємо дрібними квадратиками;
- Наливаємо в сковороду масло і розжарюємо;
- Викладаємо в масло шматочки цибулі, перемішуємо і обсмажуємо;
- Кладемо до цибульним шматочках фарш, розмішуємо;
- Перець очищаємо від насіння, нарізаємо квадратиками;
- Викладаємо до фаршу помідори, перець, приправляємо сіллю, приправами. Все розмішуємо і залишаємо готуватися протягом 15 хвилин;
- Прибираємо фарш з вогню і відставляємо в сторону;
- Приступаємо до приготування соусу. У сотейник викладаємо рослинне масло і ставимо на вогонь;
- Як тільки масло розтопиться, підсипаємо до нього борошно і перемішуємо;
- Потім тонкою цівкою заливаємо молоко, одночасно перемішуючи;
- Доводимо соус до стану густої сметани і знімаємо з вогню;
- На вогонь ставимо ємність з водою, додаємо сіль і доводимо до кипіння;
- Засипаємо в киплячу воду і відварюємо макарони до напівготовності;
- Змащуємо деко олією, викладаємо макарони;
- Зверху макаронів потрібно викласти половину соусу і потім викладаємо шар фаршу з овочами;
- Потім викладаємо залишився соус бешамель і розрівнюємо;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і ставимо в духовку;
- Запікаємо лазанью близько 30 хвилин.
Корисні поради
- для приготування можна використовувати будь-які макарони – черепашки, трубочки, спіральки;
- фарш може бути з будь-якого м'яса курячого, яловичого, свинячого;
- додатково в начинку можна додавати овочі – перець, морква, помідори, кабачки.
Ну, ось тепер ви знаєте, як можна з простих макаронів в духовці приготувати цілком красиве, поживне блюдо, яке виходить дуже смачним і ароматним. Головне — все робити строго по рецепту і не шкодувати начинки. А якщо ви макарони з фаршем заллєте соусом, то в результаті вийде дуже соковита запіканка.