Як смачно приготувати томатний суп з квасолею
Томатні супи із квасолею популярні не тільки в нашій країні, до нас ці рецепти прийшли з португальської національної кулінарії. Разом з томатним соусом квасолевий суп буде не тільки ситним, але і вітамінізованим. А якщо додати свіжу молоду зелень і вершки, виходить просто шедевр, спробувавши який, ніхто не зможе встояти!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичого бульйону - | 1,5 л |
сухий квасолі - | 150 г |
помідорів - | 2 шт. |
перцю болгарського - | 1 шт. |
ріпчастої цибулі чи цибулі-шалот - | 1 головка |
часнику - | зубчик |
томатної пасти - | 30 г |
соняшникової олії - | 30 мл |
зелені петрушки - | кілька гілочок |
спецій і приправ - | за смаком |
солі - | за смаком |
Час приготування: 85 хвилин | Калорійність на 100 грам: 42 Ккал |
- Для приготування томатного супу з квасолею потрібно заздалегідь подбати про його головній складовій. Квасолю треба промити у воді і замочити. Робити це потрібно за кілька годин до основного приготування. Краще замочити її на ніч.
- Вранці квасоля ще раз промити в прохолодній воді.
- Яловичий бульйон процідити і вилити в каструлю.
- Додати квасолю і поставити варитися.
- Коли бульйон закипить, потрібно прибрати піну.
- Знизити вогонь і варити при напівзакритої кришці.
- Зелень петрушки сортувати і прополоскати під проточною водою. Дрібно порізати.
- Овочі для супу (помідор, перець, цибуля і часник) помити в холодній воді і почистити.
- Помідори і болгарський солодкий перець нарізати середніми кубиками.
- Ріпчасту цибулю і часник нарізати подрібніше.
- Налити на сковороду олію і поставити на вогонь.
- Викласти в олію нарізану цибулю, перець і помідор. Пасерувати, помішуючи, щоб овочі не пригоріли.
- Коли шматочки овочів дійдуть до напівготовності, додати до них часник. Відразу цього робити не можна, інакше часник почне горіти.
- Перемішати овочеву заправку для супу.
- Ввести томатну пасту. Заправте по смаку спеціями, приправами і сіллю.
- Перемішайте і додайте заправку в суп.
- За необхідності потрібно додати в суп гарячої води, так як до цього часу, вона встигне порядком википіти.
- Спробувати суп на сіль. При необхідності посолити ще.
- Варити суп до м'якості квасолі. Але в готовому супі вона не повинна бути разварена.
- За хвилину до вимкнення вогню додати петрушку.
Суп з білої квасолі в томатному соусі
Необхідні інгредієнти:
- 300 г консервованої білої квасолі в томатному соусі;
- 250 г свинячої шийки (або лопатки);
- 20 мл лимонного соку;
- 200 г бульб картоплі;
- половина морквини;
- 1 головка цибулі ріпки чи цибулі-шалот;
- 2-3 шт. лаврового листа;
- 25 мл соняшникової олії;
- 1-2 гілочки розмарину;
- за смаком сіль;
- за смаком спеції.
Час приготування: 1 годину 45 хвилин.
Калорійність на 100 г: білки – 7,0 г; жири – 8,7 г; вуглеводи – 11,0 г; 150,2 кКал.
- Свинячу шийку добре обмити в прохолодній воді. Помістити в каструлю і налити туди прохолодної води. Поставити варитися. При закипанні з'явиться піна, треба її прибрати.
- Додати в каструлю лавровий лист, розмарин і лимонний сік (завдяки кислоті, м'ясо звариться швидше). Продовжувати варити при напівзакритої кришці на помірному вогні.
- Ріпчасту цибулю і моркву очистити і сполоснути. Дрібно нарізати кубиками.
- На сковороду вилити олію. Поставити на плиту.
- Викласти в олія цибулю і моркву. Пасерувати до позолоти в кольорі.
- Білу квасолю консервовану звільнити від банки.
- Потім додати квасолю до пассированным овочів. Перемішати і прогріти кілька хвилин. Після цього зняти сковороду з плити.
- Почистити і промити картоплю в холодній воді. Нарізати брусочками і поставити варитися у холодною водою.
- Коли свиняча шийка зваритися і буде м'якою, вийняти її з бульйону. Нарізати м'ясо на брусочки. А бульйон процідити через дрібне залізне сито.
- Бульйон знову вилити в каструлю, туди ж відправити м'ясо. Поставити варитися.
- Коли бульйон закипить, додати в нього картоплю брусочками і перемішати.
- Після закипання, прибрати піну. Додати до супу овочі з квасолею в томаті.
- Знову перемішати. Продовжувати варіння на повільному вогні до готовності продуктів.
- Якщо бульйон встигне википіти і суп буде дуже густий, потрібно додати гарячої кип'яченої води і посолити за смаком.
- Коли суп звариться, закрити його кришкою і залишити на кілька хвилин. Потім подавати.
Як зварити молочний суп з макаронами — ніжний, ароматний і такий смачний.
Корисний та смачний вітамінний салат — справжнє джерело мікроелементів, яких нам так не вистачає взимку.
Візьміть на замітку рецепт дивовижного пирога з киселю в пачках. Додатковий бонус — зі смаками можна експериментувати!
Гострий томатний суп з квасолею і мисливськими ковбасками
Необхідні інгредієнти:
- 200 г консервованої квасолі;
- 4-5 мисливських ковбасок;
- 3-4 шт. бульб картоплі;
- 100 г в'ялених помідорів;
- пучок зелені петрушки;
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- за смаком сіль;
- щіпка чорного меленого перцю.
Час приготування страви – 1 годину 15 хвилин.
Калорійність на 100 г: білки – 8,6 г; жири – 5,7 г; вуглеводи – 10,6 г; 127,6 кКал.
- У каструлю для варіння супу налити холодної води трохи більше, ніж на половину обсягу. Поставити на помірний вогонь.
- Мисливські ковбаски очистити і нарізати на невеликі фрагменти. Відправити у воду.
- Свіжі червоні м'ясисті помідори промити в воді і вирізати місце прикріплення плодоніжки. Нарізати помідори на частини. Покласти в чашу блендера.
- Нарізати на частини в'ялені помідори і теж покласти в блендер.
- Зелень петрушки сортувати і добре промити. Трохи обсушити паперовим рушником. Крупно нарізати. Відправити в блендер.
- Вміст чаші блендера перемолоти в соус однорідної консистенції. Поки відставити убік.
- Картоплю промити і очистити. Помістити в чашку з холодною водою. Нарізати середніми кубиками.
- Ріпчасту цибулю почистити і дрібно порізати кубиком.
- Консервовану квасолю витягти з банки.
- У каструлю з бульйоном від ковбасок додати нарізану цибулю, квасолю (без соусу). Вилити томатний соус з блендера.
- Коли суп закипить, зняти піну і ввести картоплю.
- Після закипання знову прибрати піну.
- Заправити суп сіллю і меленим перцем.
- Варити при тихому кипінні і напівзакритої кришці до готовності картоплі.
Томатний суп з куркою та квасолею
Необхідні інгредієнти:
- 100 г сухої квасолі;
- 250 г курячого м'яса;
- зубчик часнику;
- 2 помідори;
- 30 г томатної пасти;
- 20 мл соняшникової олії;
- за смаком сіль;
- за смаком спеції і приправи.
Час приготування страви — 2 години 30 хвилин.
Калорійність на 100 г: білки – 10,9 г; жири – 9,6 г; вуглеводи – 9,2 г; 166,8 кКал.
- Квасоля промити і перекласти в каструлю. Додати води і зварити. Можна це зробити заздалегідь або днем раніше для прискорення варіння супу.
- Куряче м'ясо обполоснути в прохолодній воді. Помістити в каструлю і залити водою. Поставити варитися. Обов'язково зняти піну при закипанні.
- Промити помідор, надрізати хрестом. Опустити в окріп на хвилину. Потім остудити в холодній воді. Зняти руками шкірку, починаючи з місця надрізу, також зрізати місце закріплення плодоніжки. М'якоть помідора дрібно нарізати.
- Часник почистити, пропустити крізь спеціальний прес.
- На сковороду вилити олію і викласти часник. Поставити обсмажуватися. Через півхвилини додати томатну пасту і помідорну м'якоть. Перешкодити і через 2 хвилини зняти з плити.
- Витягнути курку з бульйону і дрібно нарізати.
- Бульйон процідити через залізну сито.
- Перелити бульйон в каструлю і покласти в нього м'ясо, додати квасолю (без відвару).
- Поставити суп вариться і, коли він закипить, додати часник з томатами.
- Заправити спеціями і сіллю за власним смаком.
- Перемішати і варити до готовності квасолі. Це приблизно півгодини.
Суп з квасолею, фрикадельками і томатною пастою
Необхідні інгредієнти:
- 250 г м'ясного фаршу;
- 200 г консервованої квасолі;
- 35 г томатної пасти;
- 100 г очищених волоських горіхів;
- 2 зубчики часнику;
- 3 гілочки зеленого кропу;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 1 куряче яйце;
- 100 г вершків будь-якої жирності;
- 30 мл соняшникової олії;
- за смаком сіль;
- щіпка меленого перцю.
Час приготування страви – 1 годину 25 хвилин.
Калорійність на 100 г: білки – 8,3 г; жири – 14,3 г; вуглеводи – 7,6 г; 192 кКал.
- Для початку потрібно зробити фрикадельки. Сортувати і промити зелень кропу. Кріп дрібно порубати. Викласти фарш в миску. Розбити туди яйце. Заправити сіллю і перцем. Додати рубану зелень. Все змішати до однорідності. Руками виліпити маленькі кульки діаметром не більше 2,5 див
- Налити в каструлю води і закип'ятити. За однією кидати фрикадельки в киплячу воду. Якщо з'являється піна, знімати її.
- Через 4-5 хвилин фрикадельки почнуть спливати – ознака готовності. Проварити ще 2 хвилини і виловити з бульйону. Покласти в тарілку і накрити кришкою або іншою тарілкою, щоб не охолонули.
- Бульйон з-під фрикадельок процідити і знову поставити на повільний вогонь. Ввести консервовану квасолю (без відвару).
- На суху сковороду викласти волоські горіхи. Трохи підсмажити їх. Викласти на дерев'яну дошку і після охолодження вручну почистити від темної шкірки. Потім дрібно нарізати ножем. Ввести горіхи в бульйон. Продовжувати варити.
- Цибулю і часник почистити і помити у воді. Потім дрібно нарізати. Часник за бажанням можна продавити через прес.
- Викласти цибулю і часник на сковороду з соняшниковою олією. Трохи пасерувати, помішуючи. Ввести томатну пасту. Перешкодити. Прогріти. Відправити в суп.
- Заправити суп сіллю і меленим перцем.
- Варити до готовності продуктів.
- Влити вершки кімнатної температури і довести до кипіння. Вимкнути вогонь. Суп закрити кришкою і дати трохи постояти.
- При подачі в тарілку викласти 2-3 фрикадельки на порцію, налити суп.
Хитрощі професійних кухарів
Якщо додати у відвар до м'яса трохи лимонного соку, воно звариться швидше, сполучна тканина буде м'якше і з'явиться легкий аромат лимонної свіжості.
Для варіння супу з квасолі потрібно достатньо часу, так як вона довго розварюється. Але є секрет – заздалегідь замочити її для набухання.
Суп зі свіжої або консервованої квасолі буде смачнішим, якщо додати в нього томати: у вигляді пасти, свіжі або в'ялені.