05 июнь 2019 1 282

Як швидко і смачно приготувати горбушу в клярі

Горбуша, як і більшість риб, багата вітамінами і особливо жирними кислотами Омега 3, які сприяють розвитку мозку і кісткової тканини. Тому людині необхідно хоча б один раз на тиждень їсти рибні продукти. А горбуша – це одна з найсмачніших риб, без надокучливого рибного запаху, з чудовими смаковими якостями.

Існує маса рецептів приготування цієї прекрасної риби, але, мабуть, самим улюбленим блюдом є горбуша, приготована в клярі. Кілька рецептів цієї страви представлені нижче.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
філе горбуші - 4 шматочка
простий борошна - 100 г
яєць - 2 шт.
крижаної води - 175 мл
соняшникової олії - для смаження
солі і спецій - за смаком
соняшникової олії для кляру - 2 ст. л.
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 485 Ккал
Таке блюдо, як риба в клярі, є фаворитом у багатьох хазяєчок, але використання горбуші замість білої риби або тілапії, дає новий поворот цієї страви.

Соковите, ніжне філе горбуші, в поєднанні з хрустким тестом, стане прекрасним доповненням до вечері або обіду, оскільки готується воно дуже швидко, а результат перевершує очікування.

Спосіб приготування горбуші в клярі:

  1. Насипати борошно в велику миску і додати яєчні жовтки, сіль, воду і 2 ст. л. соняшникової олії. Потім акуратно перемішати;
  2. Яєчні білки збовтати в окремій мисці до жорсткої піни;
  3. Викласти яєчні білки в суміш з борошном, перемішати;
  4. Нагріти рослинне масло у фритюрниці до 160С;
  5. Вмочити філе горбуші в кляр і акуратно викласти в киплячу олію;
  6. Смажити, періодично перевертаючи, протягом 8-9 хвилин, до темно-золотистого кольору;
  7. Щоб видалити надлишки масла, необхідно викласти шматочки на паперовий рушник.

Подавати страву в гарячому або теплому вигляді, з скибочкою лимона, картоплею фрі або зеленим салатом.

Смажена горбуша в пивному клярі

Смажена горбуша сама по собі дуже смачна і соковита, але цей рецепт смаженої горбуші в клярі переверне ваше уявлення про рибу. Пишне і пухнастий тісто ідеально доповнить горбушу, зробить її текстуру більш ніжною і м'якою. Ця страва сподобається навіть тим, хто не є завзятим їдців риби.

Необхідні інгредієнти:

  • соняшникова рафінована олія для обсмажування;
  • 8 шматків філе горбуші;
  • сіль і перець за смаком (для риби);
  • 1 чашка борошна;
  • 2 ст. л. часникового порошку;
  • 2 ст. л. паприки;
  • 2 ч. л. солі;
  • 2 ч. л. меленого чорного перцю;
  • 1 яйце (збите);
  • 500 мл світлого пива.

Час приготування страви:30 хвилин.

Калорійність на 100 гр: 447 ккал.

  1. Нагріти масло у фритюрниці до 185 градусів;
  2. Філе промити, обсушити, приправити сіллю і перцем;
  3. Змішати борошно з часниковим порошком, паприкою, 2 ч. л. солі і 2 ч. л. перцю;
  4. Вмішати яйця в сухі інгредієнти;
  5. Поступово підмісити пиво, поки не утвориться рідке тісто;
  6. Вмочити філе риби в кляр, потім опустити в гарячу олію.
  7. Рибу смажити поки обидві сторони не стануть золотисто-коричневого кольору.
  8. Обсушити готове філе на паперовому рушнику, щоб зняти надлишки масла.

Страва подається в теплому вигляді, додавши часточки лимона або кисло-солодкий соус і свіжі овочі.

Як посмажити рибу в цибульному клярі

Горбуша – це по-справжньому універсальна риба, з неї виходять дивовижні рибні котлети, рибні чіпси, рибні нагетси, і багато іншого. Але хочеться приділити увагу такому, на перший погляд, простого, але дуже ароматного і ласого блюда, як смажена горбуша в цибульному клярі на сковороді.

Необхідні інгредієнти:

  • горбуша (філе) — 800-900 гр;
  • яйце — 1 шт.;
  • 7 ст. л. борошна;
  • 2 шт. ріпчастої цибулі;
  • 160 мл крижаної води;
  • спеції за смаком;
  • соняшникова рафінована олія для обсмажування.

Час приготування страви:40 хвилин.

Калорійність на 100 гр: 469 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Рибу промити, просушити. Посолити і поперчити за смаком. Втерти всі інгредієнти в рибу;
  2. Підготовка кляру. Ріпчасту цибулю очистити і перетерти його на дрібній тертці. В цибульну кашку додати борошно, яйце, посолити за смаком. Поступово влити крижану воду, при цьому помішуючи, до утворення консистенції густої сметани;
  3. Вмочити кожен шматочок горбуші в кляр і смажити на гарячій сковороді до утворення поджарой скоринки з обох боків, приблизно 4-5 хвилин;
  4. Готову рибку обсушити паперовим рушником, щоб позбутися від надлишків олії.

Ця страва ідеально поєднується з лимонним соком і свіжими овочами. В якості гарніру до смаженої горбуші можна подати картоплю по-селянськи або відварний рис.

Як приготувати горбушу в сирному клярі в духовці

Іноді хочеться порадувати свою сім'ю ніж-то незвичайним і в той же час смачним і апетитним. Для таких випадків існує маса рецептів, але хотілося б розповісти рецепт горбуші в сирному клярі, запеченої в духовці.

Так-так, саме з сиром! Ви не повірите, але таке поєднання не тільки стане хітом вашої кулінарної книги, але й завоює серця членів сім'ї! Для його приготування можна використовувати як стейки горбуші, так і філе.

Необхідні інгредієнти:

  • 500-600 гр горбуші;
  • 200 гр сиру (переважно твердого);
  • соняшникова рафінована олія для обсмажування;
  • сіль, запашний перець за смаком;
  • яйце — 1 шт.;
  • 3 ст. л. борошна.

Час приготування страви:45 хвилин.

Калорійність на 100 гр: 520 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Взяти філе або стейк горбуші;
  2. Приправити рибу спеціями і дати настоятися 15-20 хвилин, щоб риба ввібрала в себе всі смаки;
  3. Яйце збовтати у середній мисці, додавши борошно, натертий на дрібній тертці сир і сіль (слід честь, що сир, як правило, сам по собі солоний). Все перемішати в однорідну масу;
  4. Розігріти духовку до 170 градусів;
  5. Промазати маслом жаровню. Викласти на нього рибу. Залити все кляром;
  6. Запікати протягом 20-25 хвилин;
  7. Розділити рибу на порції.

Подається це блюдо в поєднанні з картопляним або овочевим гарніром. Приємного апетиту!

Читайте як приготувати салат з квасолею, шинкою і сухариками.

Сендвіч з куркою — візьміть на замітку рецепти цієї простої і улюбленої закуски.

Пісні рецепти пирогів з капустою — читайте покрокові підказки і фото.

Філе горбуші в клярі з вином в мультиварці

Активний спосіб життя, постійна робота і тотальна нестача часу робить з хранительниц домашнього вогнища заручниць швидкої і не дуже корисної їжі, яка активно впливає на самопочуття і, звичайно ж, фігуру.

І зараз, незамінним помічником у таких ситуаціях стає мультиварка, яка здатна не тільки ефективно зекономити час, але і допоможе готувати корисні і ситні страви для всієї родини.

В такі моменти, господині намагаються вибрати, такі продукти, які готуються максимально швидко, наприклад, рибу. У даному рецепті описується ароматне і витончену страву – горбуша в клярі з вином, приготована в мультиварці. Отже, приступимо.

Необхідні інгредієнти:

  • 800 г філе горбуші;
  • біле вино — 200 мл;
  • сіль, перець за смаком;
  • 2 курячих яйця;
  • 100-200 мл соняшникової рафінованої олії для обсмажування;
  • 200 гр борошна пшеничного.

Час приготування страви: 25-30 хвилин.

Калорійність на 100 гр: 471 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Філе горбуші промити в проточній воді, просушити;
  2. Нарізати на рівні шматочки рибу;
  3. У миску розбити яйця, перемішати з сіллю і 50 мл рослинного масла;
  4. Додати борошно, влити вино і замісити до однорідної консистенції. Дати відстоятися тесту протягом 15-20 хвилин;
  5. Рибу натерти сіллю і перцем. Потім вмочити кожен шматочок у кляр і смажити в мультиварці, по 7-8 хвилин на кожну сторону.

Готову страву викласти на плоску тарілку, прикрасивши лимоном і свіжою зеленню. Подавати горбушу в клярі з рисом або картопляним пюре. Овочі в даній композиції стануть прекрасним доповненням.

Кулінарні підказки

Як позбавитися від запаху риби на поверхнях?

Необхідно всі поверхні обробити спочатку оцтовою кислотою, а потім харчовою содою.

Що робити з рибними відходами?

Якщо від тушки риби лишилася голова, плавники, хвіст, їх не варто викидати. З них виходить превзойденная вуха, яка готується буквально за 1 годину.

Риба і лимон. До чого таке поєднання?

Це дуже вигідне поєднання, тому, що лимонна кислота розм'якшує волокна риби, при цьому не пересушує її (якщо звичайно розумно використовувати лимон), і додає м'ясу вишуканий аромат і благородний смак. Особливо це стосується при запіканні риби у фользі.

Пишний кляр – в чому секрет?

Щоб кляр вийшов пишним і м'яким, потрібно замість теплої води додавати крижану. З-за великої різниці температури тіста і масла, відбувається реакція, завдяки якій тісто набухає і стає «пухнастим».

Безсумнівно, рибні страви відрізняються своєю витонченістю і вишуканим смаком. Але при цьому дуже важливо дотримуватися пропорції солі, перцю і лимонної кислоти. Особливу пікантність і гармонійне поєднання страви надають свіжі овочі (редиска, огірочки, помідори і свіжа зелень).

Додатково, в якості гарніру, до горбуші в клярі можна подати картопля (пюре, картопля, запечений або відварена), а також в'єтнамський рис, приготований з додаванням освіжаючого кмину або зіри.

Що ще почитати: