Як варити абрикосове варення з кісточками і без
У найспекотнішу пору абрикоси можна придбати практично у кожного продавця. Смачні, солодкі, соковиті, але такі недовгі. Щоб довше насолоджуватися смаком і «зберегти» його собі на зиму, давайте закотимо кілька банок.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
твердих абрикосів - | 1300 г |
цукру - | 750 г |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 174 Ккал |
Алгоритм дій:
- Абрикоси вимити, обсушити їх або просто розкласти на сухе рушник і піти по своїх справах на півгодини, вони самі обсохнуть;
- Після цього кожен абрикос розняти на дві половинки, вийняти кісточки;
- Кісточки поламати, щоб вийняти ядра і ось ядра поставити назад на місце кісточок;
- Викласти абрикоси у великий сотейник;
- В іншу каструлю всипати цукор і додати півтори склянки води;
- Прибрати її на плиту, включити середній вогонь;
- Готувати до розчинення цукру, постійно помішуючи всю масу. Коли цукор почне горіти, влити ще трохи, але гарячої(!) води;
- Коли готовий сироп закипить, залити їм фрукти, дати охолонути;
- Тоді злити сироп в каструлю, знову закип'ятити його і знову залити ним абрикоси;
- Повторити цей процес ще хоча б чотири рази, але важливо пам'ятати, що чим більше разів це буде зроблено, тим насиченішим в підсумку вийде варення;
- В кінці скласти всі абрикоси в банки, закрутити, остудити в ковдрі в перевернутому вигляді.
Абрикосове варення з кісточками
- 1200 г абрикос;
- 850 г цукру.
Скільки по часу – 2 дні + 40 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 191 ккал.
Алгоритм дій:
- Абрикоси добре промити, порізати їх на половинки;
- Витягнути кісточки, а м'якоть за бажанням можна подрібнити кубиками, соломкою або ж залишити як є;
- Скласти м'якоть фруктів в сотейник, засипати цукром і залишити на ніч;
- На наступний день сотейник на плиту і довести масу до кипіння, помішуючи акуратно, щоб шматочки абрикос не розійшлися в кашку;
- Дати кипіти протягом п'яти хвилин, тоді зняти з вогню і повністю остудити масу;
- При цьому рекомендується періодично помішувати її, щоб швидше остигала;
- Остиглу масу знову довести до кипіння і кип'ятити п'ять хвилин, не більше;
- Кісточки розібрати, щоб вийняти з них ядра;
- Скласти їх у невелику миску, залити окропом;
- Накрити кришкою або тарілкою і залишити на десять хвилин;
- Після цього воду злити, а ядра очистити від шкірки;
- Кинути їх до абрикосам, відправити все на плиту і довести до кипіння;
- Кип'ятити десять хвилин і розлити по чистим банкам;
- Перевернути, укутати і повністю остудити.
Варення з абрикосів без кісточок
- 1300 г цукру;
- 1200 г абрикос;
- 1100 мл води.
Скільки по часу – 9 годин і 15 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 229 ккал.
Алгоритм дій:
- Абрикоси добре вимити проточною водою, розділити на половинки, видалити кісточки;
- Змішати в каструлі воду і цукор, прибрати на плиту;
- Довести до кипіння і отриманий сироп кип'ятити протягом двох хвилин;
- Залити сиропом половинки абрикос;
- Через чотири години прибрати абрикоси в сиропі на вогонь і довести до кипіння;
- Вже киплячу масу варити п'ять хвилин;
- Знову дати охолонути чотири години і знову на плиту до закипання;
- Але в цей раз варити масу п'ятнадцять хвилин;
- Розлити по банках, закатати і укутати догори дном до повного охолодження.
Варення з абрикосів часточками «П'ятихвилинка»
- 1600 р цукру;
- 650 мл води;
- 1300 г абрикос.
Скільки по часу – 1 день + 1 годину 35 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 240 ккал.
Алгоритм дій:
- Абрикоси промити проточною водою, обсушити їх, або дати їм обсохнути;
- Сухі фрукти порізати половинками, видалити кісточки;
- Викласти половинки абрикос в каструлю, зрізом вгору;
- Якщо дуже багато вийшло на невелику каструлю, викласти шарами;
- Кожен шар обов'язково засипати цукром;
- Залишити отриману масу на добу, щоб фрукти дали сік, а цукор розчинився;
- Після цього додати холодну воду, прибрати ємність на плиту;
- Довести до кипіння і варити ще п'ять хвилин;
- Повністю остудити масу, знявши її з вогню і потім знову закип'ятити, варити п'ять хвилин;
- Повторити процес ще два рази, потім у гарячому вигляді розлити варення по банках, закрутити і прибрати в ковдру до повного охолодження.
Як варити абрикосове варення в мультиварці
- 1300 г цукру;
- 5 г кориці;
- 1500 г абрикос;
- 5 зірок бадьяна;
- 80 мл води.
Скільки по часу – 1 день + 12 годин + 40 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 210 ккал.
Процес приготування:
- Фрукти вимити, обсушити їх і нарізати половинками або навіть можна розділити плоди вручну;
- Вийняти кісточки і скласти фрукти в чашу мультиварки;
- Засипати абрикоси цукром;
- Налити воду, масу не перемішувати, покласти бадьян, додати корицю;
- Чекати, поки з отриманої маси (з'єднання цукру і води) не вийде сироп. Можна навіть залишити на ніч, так буде навіть краще;
- Коли вода з цукром перетворилися в однорідний сироп, включити режим гасіння на мультиварці;
- Закрити кришку, по закінченню п'яти хвилин зняти її і перемішати компоненти;
- Знову накрити чашу, через десять хвилин зняти з поверхні варення піну;
- Вимкнути каструлю і залишити на дванадцять годин;
- По закінченню часу закип'ятити варення, проварити його п'ять хвилин і розлити по банках;
- Закрутити їх і прибрати до повного охолодження.
Читайте як приготувати дивовижно смачні салати без м'яса в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт чудового чорничного пирога в сметанною заливці.
Спробуйте крем-суп з баклажанів — це дуже смачно!
Варення з абрикосів з лимоном
- 160 мл коньяку;
- 10 г мускатного горіха;
- 170 мл соку лимона;
- 1250 г цукру;
- 20 шт мигдалю;
- 1300 г абрикос;
- 20 шт кеш'ю;
- 80 г чорносливу.
Скільки по часу – 1 день + 3 години.
Харчова цінність на 100 г – 220 ккал.
Алгоритм дій:
- Мускатний горіх натерти на тертці, змішати його з цукром;
- Мигдаль і кешью всипати на суху сковорідку, підрум'янити;
- Потім дати горішкам охолонути;
- Чорнослив залити окропом і накрити кришкою або тарілкою;
- Через п'ятнадцять хвилин воду злити, сухофрукти промити і обсушити їх;
- Подрібнити чорнослив, обов'язково видаливши кісточки;
- З лимона вичавити весь сік, при необхідності прибрати кісточки;
- Абрикоси вимити, обсушити їх;
- Потім поділити їх на половинки з допомогою ножа або вручну;
- Великі плоди можна порізати не на дві, а на чотири частини;
- Викласти плоди в каструлю, додати коньяк і сік лимона;
- Туди ж покласти горішки кешью, мигдаль, чорнослив;
- Додати п'яту частину цукру з мускатним горіхом і залишити на ніч, укривши каструлю кришкою;
- Вранці помістити каструлю на плиту, довести до кипіння;
- Варити масу протягом п'ятнадцяти хвилин;
- Потрібно домогтися того, щоб абрикоси добре розм'якли;
- Всипати цукор і дочекатися, поки він повністю розтане;
- Тоді знову закип'ятити масу і варити вже близько тридцяти хвилин, поки маса не загусне;
- Варення остудити, розлити його по банках і прибрати в прохолодне місце.
Корисні поради
Для приготування варення краще використовувати тільки цілі і неушкоджені фрукти. Зіпсовані абрикоси можуть зіпсувати і інший вміст банки, в результаті все доведеться викинути. Також важливо, щоб всі фрукти були однаково дозрілими. Сильно зрілі абрикоси краще не брати, так як вони, швидше за все, розійдуться в кашу.
В ідеальному варення кількість цукру збігається з кількістю фруктів/ягід. Але цей момент завжди можна регулювати під себе, додаючи більше або, навпаки, менше цукру, тим самим коректуючи солодкість майбутнього джему.
За смаком ви можете експериментувати з різними інгредієнтами, додаючи їх до фруктів. Це можуть бути різні горіхи, сухофрукти, прянощі і навіть зелень у вигляді м'яти, розмарину.
Додаючи воду до складу джему, ви відразу ж підписуєтеся під рідким результатом. Якщо вам до смаку густі джеми, то від цього інгредієнта можна сміливо відмовитися. У будь-якому випадку фрукти віддадуть сік і разом з цукром вони зроблять сироп.
Щоб фрукти не розварилися в гарячому сиропі, можна замочити їх у вигляді половинок в содовому розчині на п'ять хвилин. Для цього їх спочатку вимити, потім приготувати розчин соди з водою – 5 м на 1,5 л води і потім знову промити плоди.
Абрикосове варення – хороший, безпрограшний варіант. Його можна подавати до млинців або оладок, робити з ними бутерброди, змащувати коржі для торта або пирога і навіть просто їсти ложкою, в кінці кінців. Це солодко, яскраво і дуже смачно.