14 март 2019 1 171

Як варити абрикосове варення з кісточками і без

У найспекотнішу пору абрикоси можна придбати практично у кожного продавця. Смачні, солодкі, соковиті, але такі недовгі. Щоб довше насолоджуватися смаком і «зберегти» його собі на зиму, давайте закотимо кілька банок.

Рецепт варення з абрикосів «Королівське»
Інгредієнти Кількість
твердих абрикосів - 1300 г
цукру - 750 г
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 174 Ккал

Алгоритм дій:

  1. Абрикоси вимити, обсушити їх або просто розкласти на сухе рушник і піти по своїх справах на півгодини, вони самі обсохнуть;
  2. Після цього кожен абрикос розняти на дві половинки, вийняти кісточки;
  3. Кісточки поламати, щоб вийняти ядра і ось ядра поставити назад на місце кісточок;
  4. Викласти абрикоси у великий сотейник;
  5. В іншу каструлю всипати цукор і додати півтори склянки води;
  6. Прибрати її на плиту, включити середній вогонь;
  7. Готувати до розчинення цукру, постійно помішуючи всю масу. Коли цукор почне горіти, влити ще трохи, але гарячої(!) води;
  8. Коли готовий сироп закипить, залити їм фрукти, дати охолонути;
  9. Тоді злити сироп в каструлю, знову закип'ятити його і знову залити ним абрикоси;
  10. Повторити цей процес ще хоча б чотири рази, але важливо пам'ятати, що чим більше разів це буде зроблено, тим насиченішим в підсумку вийде варення;
  11. В кінці скласти всі абрикоси в банки, закрутити, остудити в ковдрі в перевернутому вигляді.

Абрикосове варення з кісточками

  • 1200 г абрикос;
  • 850 г цукру.

Скільки по часу – 2 дні + 40 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 191 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Абрикоси добре промити, порізати їх на половинки;
  2. Витягнути кісточки, а м'якоть за бажанням можна подрібнити кубиками, соломкою або ж залишити як є;
  3. Скласти м'якоть фруктів в сотейник, засипати цукром і залишити на ніч;
  4. На наступний день сотейник на плиту і довести масу до кипіння, помішуючи акуратно, щоб шматочки абрикос не розійшлися в кашку;
  5. Дати кипіти протягом п'яти хвилин, тоді зняти з вогню і повністю остудити масу;
  6. При цьому рекомендується періодично помішувати її, щоб швидше остигала;
  7. Остиглу масу знову довести до кипіння і кип'ятити п'ять хвилин, не більше;
  8. Кісточки розібрати, щоб вийняти з них ядра;
  9. Скласти їх у невелику миску, залити окропом;
  10. Накрити кришкою або тарілкою і залишити на десять хвилин;
  11. Після цього воду злити, а ядра очистити від шкірки;
  12. Кинути їх до абрикосам, відправити все на плиту і довести до кипіння;
  13. Кип'ятити десять хвилин і розлити по чистим банкам;
  14. Перевернути, укутати і повністю остудити.

Варення з абрикосів без кісточок

  • 1300 г цукру;
  • 1200 г абрикос;
  • 1100 мл води.

Скільки по часу – 9 годин і 15 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 229 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Абрикоси добре вимити проточною водою, розділити на половинки, видалити кісточки;
  2. Змішати в каструлі воду і цукор, прибрати на плиту;
  3. Довести до кипіння і отриманий сироп кип'ятити протягом двох хвилин;
  4. Залити сиропом половинки абрикос;
  5. Через чотири години прибрати абрикоси в сиропі на вогонь і довести до кипіння;
  6. Вже киплячу масу варити п'ять хвилин;
  7. Знову дати охолонути чотири години і знову на плиту до закипання;
  8. Але в цей раз варити масу п'ятнадцять хвилин;
  9. Розлити по банках, закатати і укутати догори дном до повного охолодження.

Варення з абрикосів часточками «П'ятихвилинка»

  • 1600 р цукру;
  • 650 мл води;
  • 1300 г абрикос.

Скільки по часу – 1 день + 1 годину 35 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 240 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Абрикоси промити проточною водою, обсушити їх, або дати їм обсохнути;
  2. Сухі фрукти порізати половинками, видалити кісточки;
  3. Викласти половинки абрикос в каструлю, зрізом вгору;
  4. Якщо дуже багато вийшло на невелику каструлю, викласти шарами;
  5. Кожен шар обов'язково засипати цукром;
  6. Залишити отриману масу на добу, щоб фрукти дали сік, а цукор розчинився;
  7. Після цього додати холодну воду, прибрати ємність на плиту;
  8. Довести до кипіння і варити ще п'ять хвилин;
  9. Повністю остудити масу, знявши її з вогню і потім знову закип'ятити, варити п'ять хвилин;
  10. Повторити процес ще два рази, потім у гарячому вигляді розлити варення по банках, закрутити і прибрати в ковдру до повного охолодження.

Як варити абрикосове варення в мультиварці

  • 1300 г цукру;
  • 5 г кориці;
  • 1500 г абрикос;
  • 5 зірок бадьяна;
  • 80 мл води.

Скільки по часу – 1 день + 12 годин + 40 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 210 ккал.

Процес приготування:

  1. Фрукти вимити, обсушити їх і нарізати половинками або навіть можна розділити плоди вручну;
  2. Вийняти кісточки і скласти фрукти в чашу мультиварки;
  3. Засипати абрикоси цукром;
  4. Налити воду, масу не перемішувати, покласти бадьян, додати корицю;
  5. Чекати, поки з отриманої маси (з'єднання цукру і води) не вийде сироп. Можна навіть залишити на ніч, так буде навіть краще;
  6. Коли вода з цукром перетворилися в однорідний сироп, включити режим гасіння на мультиварці;
  7. Закрити кришку, по закінченню п'яти хвилин зняти її і перемішати компоненти;
  8. Знову накрити чашу, через десять хвилин зняти з поверхні варення піну;
  9. Вимкнути каструлю і залишити на дванадцять годин;
  10. По закінченню часу закип'ятити варення, проварити його п'ять хвилин і розлити по банках;
  11. Закрутити їх і прибрати до повного охолодження.

Читайте як приготувати дивовижно смачні салати без м'яса в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт чудового чорничного пирога в сметанною заливці.

Спробуйте крем-суп з баклажанів — це дуже смачно!

Варення з абрикосів з лимоном

  • 160 мл коньяку;
  • 10 г мускатного горіха;
  • 170 мл соку лимона;
  • 1250 г цукру;
  • 20 шт мигдалю;
  • 1300 г абрикос;
  • 20 шт кеш'ю;
  • 80 г чорносливу.

Скільки по часу – 1 день + 3 години.

Харчова цінність на 100 г – 220 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Мускатний горіх натерти на тертці, змішати його з цукром;
  2. Мигдаль і кешью всипати на суху сковорідку, підрум'янити;
  3. Потім дати горішкам охолонути;
  4. Чорнослив залити окропом і накрити кришкою або тарілкою;
  5. Через п'ятнадцять хвилин воду злити, сухофрукти промити і обсушити їх;
  6. Подрібнити чорнослив, обов'язково видаливши кісточки;
  7. З лимона вичавити весь сік, при необхідності прибрати кісточки;
  8. Абрикоси вимити, обсушити їх;
  9. Потім поділити їх на половинки з допомогою ножа або вручну;
  10. Великі плоди можна порізати не на дві, а на чотири частини;
  11. Викласти плоди в каструлю, додати коньяк і сік лимона;
  12. Туди ж покласти горішки кешью, мигдаль, чорнослив;
  13. Додати п'яту частину цукру з мускатним горіхом і залишити на ніч, укривши каструлю кришкою;
  14. Вранці помістити каструлю на плиту, довести до кипіння;
  15. Варити масу протягом п'ятнадцяти хвилин;
  16. Потрібно домогтися того, щоб абрикоси добре розм'якли;
  17. Всипати цукор і дочекатися, поки він повністю розтане;
  18. Тоді знову закип'ятити масу і варити вже близько тридцяти хвилин, поки маса не загусне;
  19. Варення остудити, розлити його по банках і прибрати в прохолодне місце.

Корисні поради

Для приготування варення краще використовувати тільки цілі і неушкоджені фрукти. Зіпсовані абрикоси можуть зіпсувати і інший вміст банки, в результаті все доведеться викинути. Також важливо, щоб всі фрукти були однаково дозрілими. Сильно зрілі абрикоси краще не брати, так як вони, швидше за все, розійдуться в кашу.

В ідеальному варення кількість цукру збігається з кількістю фруктів/ягід. Але цей момент завжди можна регулювати під себе, додаючи більше або, навпаки, менше цукру, тим самим коректуючи солодкість майбутнього джему.

За смаком ви можете експериментувати з різними інгредієнтами, додаючи їх до фруктів. Це можуть бути різні горіхи, сухофрукти, прянощі і навіть зелень у вигляді м'яти, розмарину.

Додаючи воду до складу джему, ви відразу ж підписуєтеся під рідким результатом. Якщо вам до смаку густі джеми, то від цього інгредієнта можна сміливо відмовитися. У будь-якому випадку фрукти віддадуть сік і разом з цукром вони зроблять сироп.

Щоб фрукти не розварилися в гарячому сиропі, можна замочити їх у вигляді половинок в содовому розчині на п'ять хвилин. Для цього їх спочатку вимити, потім приготувати розчин соди з водою – 5 м на 1,5 л води і потім знову промити плоди.

Абрикосове варення – хороший, безпрограшний варіант. Його можна подавати до млинців або оладок, робити з ними бутерброди, змащувати коржі для торта або пирога і навіть просто їсти ложкою, в кінці кінців. Це солодко, яскраво і дуже смачно.

Що ще почитати: