09 май 2019 9 876

Заготівля смачних салатів з огірків на зиму

Взимку дуже складно знайти смачні і корисні свіжі огірки. З-за холодного російського клімату в цей час року привозять лише їх досить водянистий і позбавлений корисних речовин продукт. Саме тому дуже багато господинь, починаючи з червня, намагаються заготовлювати про запас різні види консервації.

Однією з таких є і огірковий салат. Взимку така заготовка стане справжнім хітом як повсякденного, так і святкового столу. Така закуска буде приємним доповненням до вечері, а також допоможе організму заповнити недолік овочів.

Насправді огірок один з найкращих овочів, які з легкістю можна заготовити про запас. Нижче ви зможете дізнатися кілька абсолютно різних рецептів салатів з огірків на зиму, які скрасять ваші дні в холодну пору року.

Найпростіший варіант
Інгредієнти Кількість
огірки - 2 кг
цибулю - 500 г
цукор - 100 г
аспірин - 5 таблеток
сіль - 2 чайн. л.
олія соняшникова - 100 г
оцет - 1 стіл. л.
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 грам: 63 Ккал

Якщо ви любитель відносно простих салатів, які не передбачають великої кількості інгредієнтів, то цей рецепт неначе зроблений спеціально для вас. Тут не використовується навіть зелень, тому смак огірків не відтіняється іншими ароматами.

Рецепт салату з огірків на зиму покроково:

  1. Всі огірки необхідно дуже ретельно промити, а потім порізати на кружечки. Вони повинні бути досить тонкими. Цибулю дуже дрібно нашаткуйте, так він не буде перебивати смак огірків;
  2. У великій мисці з'єднайте між собою відразу цибулю з огірками і додайте спеції. Всі підсолодіть цукром, а потім додайте масло з оцтом. Весь аспірин необхідно розтерти до стану порошку і також додати до маринаду;
  3. Залиште огірки на чотири години. За цей час маринад додасть огіркам смак;
  4. Обов'язково стерилізуйте банки для салату, а потім викладіть в них гуртки огірків і цибулю. Всі залийте маринадом і закатайте.

«Пальчики оближеш» — класичний огірковий салат на зиму

Цей вид салату відрізняє те, що кожен використаний продукт залишається дуже свіжим. Однак при цьому цей салат можна не назвати консервованої закускою на зиму. Це блюдо має особливість стати гармонійним доповненням до будь-якого столу.

Неважливо буде, подасте ви його своїй сім'ї на простий вечерю або подасте гостей до святкового столу. Всі, хто спробує цей вид салату буде надзвичайно задоволений. Цей салат можна заготовити двома різними способами, який більше залежить від зручності самої господині.

Якщо ви хочете зберегти його на довгий час, то просто стерилізують його. Однак якщо ви розумієте, що з'їсте салатик досить швидко, то сміливо тримайте його в холодильнику.

  • огірки – 2 кг;
  • кабачок – 1 шт.;
  • яблучний оцет – ½ скл.;
  • сіль – 2 стіл. л.;
  • масло рослинне – ¼ скл.;
  • поєднання чорного і запашного перцю горошком – 25 г;
  • різна зелень за смаком – це може бути петрушка, кріп, орегано або базилік.

Часовий ліміт: 5 годин.

Харчова цінність: 38 Ккал.

Як приготувати салат з огірків на зиму «Пальчики оближеш»:

  1. Огірки помийте і відставте в мисці. Залийте їх холодною водою. При бажанні можна додати трохи кубиків льоду – це допоможе прибрати наявну гірчинку;
  2. Після закінчення однієї години обсушіть кожен огірок і зріжте у них хвостики з обох сторін. Наріжте їх на потрібні шматочки. Не важливо, будуть це гуртки або часточки. Всі складіть в емальовану каструлю для подальшого маринування, а потім також додайте порізаний кабачок;
  3. Поки овочі маринуються, необхідно стерилізувати банки. Коли банки трохи охолонуть, то покладіть в них обидва види перцю. Кількість його рівномірно розподіліть між наявними банками. При бажанні на дно можна покласти порубаний часник. Однак це вже залежить від смакових уподобань;
  4. Після цього викладіть в банки овочі, які згодом необхідно буде посипати нарізаною зеленню. Банки потрібно дуже добре закрити і поставити в холодильник;
  5. Якщо ви хочете закатати банки, то огірки з кабачками в маринаді необхідно довести до кипіння. Після цього опустіть вогонь на плиті до мінімуму і залиште весь салат трохи потомитися. Тільки після цього викладайте салат в банки і закочуйте їх на довгий час.

«Ніжинський» салат з огірків

Якщо ви стали володарем великої кількості переспілих огірків, то не варто впадати у відчай і викидати ще придатний до вживання продукт. Просто скористайтеся цим рецептом і приготуйте «Ніжинський» салат на зиму. Повірте, він не раз рятував навіть самих затятих дачників.

  • огірки – 4 кг;
  • цибуля – 3 кг;
  • сіль – 4 стіл. л.;
  • цукор – 135 г;
  • оцет – 200 мл;
  • поєднання запашного перцю і перцю горошком – 60 г;
  • олія соняшникова 200 мл

Часовий ліміт: 4,5 години.

Харчова цінність: 37 Ккал.

Етапи приготування:

  1. Використовувані кришки і скляні банки обов'язково необхідно ретельно простерилізувати;
  2. У цьому салаті сміливо використовуйте різні види огірків. Неважливо, чи будуть вони перезрілим, ламаними або взагалі химерної форми. Тут вони будуть перебувати в абсолютно рівних умовах. Просто наріжте їх на шматочки самої довільної форми, яка вам тільки спаде в голову. Цибулю необхідно порізати навпіл і настругати півкільцями;
  3. До огірків з цибулею необхідно додати цукор, сіль і обидва види перцю. Все перемішайте і залиште хвилин на 30. За цей час обидва овоча встигнуть пустити сік. Після цього каструлю поставте на плиту і залиште на сильному вогні до закипання. Після цього опустіть температуру і тушкуйте приблизно хвилин десять. Після цього додайте до салату рослинне масло і оцет. Знову доведіть до моменту кипіння. Не забувайте постійно помішувати овочі, інакше вони пригорять;
  4. Суміш у банки треба викладати відразу після зняття з плити. Загорніть банки дуже швидко, поки суміш не встигла охолонути.

Смачний салат з огірками та помідорами

Як давно вже відомо, в консервації поєднання огірків і помідорів сміливо можна назвати одним із найвдаліших. Сміливо поєднуйте ці два продукти, і вони порадують вас своїм смаком зимовим вечором. При цьому такий салат буде вдвічі корисніше і приємніше на око.

  • огірки – 2 кг;
  • морква – 500 г;
  • помідори – 2 кг;
  • ріпчаста цибуля – 500 г;
  • оцет – 120 мл;
  • сіль і цукор – по 2 стіл. л.;
  • рослинне масло – 500 мл

Часовий ліміт: 2 години.

Харчова цінність: 98 Ккал.

Як робити заготівлю:

  1. Цей салат сміливо можна назвати одним із самих простих у приготуванні. Для нього необхідно насамперед дуже ретельно промити всі овочі, щоб потім не довелося хрустіти піском. Після цього їх необхідно порізати на шматочки;
  2. Підготовлені овочі викладіть в емальовану каструлю. Також в неї необхідно додати рослинне масло, оцет. Після цього суміш злегка підсолодіть, а після додайте сіль. Залийте все оцтом. Гарненько все перемішайте і влийте води в каструлю. Салат необхідно готувати на повільному вогні приблизно 60 хвилин;
  3. Поки овочі маринуються, необхідно простерилізувати банки. Коли огірки з помідорами будуть готові, то викладіть готову суміш по банкам і загорніть їх машинкою для закочування.

Спробуйте приготувати соковитий шашлик в тандирі — кілька рецептів з різних видів м'яса.

Читайте покроковий рецепт з фото смачного бісквіта на сметані.

Візьміть на замітку рецепт смачного тіста для чебуреків.

Огірковий салат без стерилізації

При використанні такого методу консервації огірки в салаті вийдуть дуже хрусткими і соковитими. Цей варіант найбільш сильно нагадує магазинний продукт за своїм смаком, однак він не в приклад більш корисний.

  • огірки – 1500 г;
  • цибуля – 500 г;
  • сіль – 1,5 стіл. л.;
  • цукор – 100 г;
  • оцет – 75 мл;
  • свіжа зелень кропу і петрушки – 50 г;
  • масло рослинне – 50 мл

Часовий ліміт: 15 годин.

Харчова цінність: 48 Ккал.

Приготування салату з свіжих огірків без стерилізації:

  1. Для того щоб піддати огірки маринування їх необхідно попередньо промити в досить холодній воді, а потім нарізати на круглі часточки. Цибуля нашаткуйте досить дрібно. При бажанні до нього можна додати пару зубчиків часнику для пікантності;
  2. Цибулю і огірки викладіть в каструлю, а після приправте сіллю і цукром. Всі залийте оцтом і перемішайте. Огірки повинні знаходитися в маринаді не менше 12 годин, тому на час забудьте про них;
  3. Банки дуже ретельно стерилізуйте, а після розкладіть по ним салат. За час маринування овочі випустять багато соку, який рівномірно розподіліть між всій тарою. Зверху покладіть нарізану зелень і залийте все столовою ложкою олії. Закрийте банки і залиште в холодильнику.

Пікантний салат з огірків з гірчицею

Якщо ви великий любитель пікантних або навіть гострих огірочків, то приготування їх по даному рецепту не займе багато вільного часу. Що дивно, отстоявшись якийсь час, такий салат виходить абсолютно особливим в плані смакових поєднань.

  • огірки – 2 кг;
  • цукор – 100 г;
  • порошок гірчиці – 1 стіл. л.;
  • оцет – 100 мл;
  • сіль – 1 стіл. л.;
  • три види перцю (червоний, духмяний і горошком) – по ½ чайн. л.;
  • соняшникова олія – 100 мл

Часовий ліміт: 4 години 30 хв.

Харчова цінність: 43 Ккал.

Приготування:

  1. Огірки промийте і наріжте дуже тонкими кружальцями. До них додати різні спеції: гірчицю, цукор, сіль, все три види перцю. Влийте в миску суміш з оцту і рослинного масла;
  2. Салат повинен маринувати приблизно 3 години. Поки він готується ретельно стерилізуйте банки. По закінченню цього часу викладіть салат по тарі і поставте в каструлю;
  3. Через годину закінчиться стерилізація, і банки можна буде закачувати на зиму.

Корисні поради

  1. Для заготовок бажано дотримуватися сезонність продукту. Для салату з огірків бажано вибирати середину літа, саме в цей період вирощені огірки найбільш смачні й корисні;
  2. При консервації уважно поставтеся до спецій. Такий салат може чекати час подачі до столу досить тривалий час, тому смак спецій стане більш сильним, ніж ви спочатку припускали;
  3. Для консервації обов'язково використовуйте тільки свіжі інгредієнти. Всі огірки, навіть якщо їх потрібно нарізати, повинні мати тверду шкірку.

Вдалих вам зимових заготовок!

Що ще почитати: