Різноманітні пісні закуски для легкого святкового меню
Пісна їжа призначена для вживання в період дотримання посту. Але, багато навмисно відмовляються дотримуватися цього церковного зобов'язання, оскільки вважають, що пісні варіанти страв прісні і дуже несмачні.
До пори це було так, але з часом, люди стали шукати шляхи вирішення, щоб сумлінно дотримуватися посту і при цьому не обмежувати себе багато смачної їжі. Отже, як урізноманітнити свій пісний стіл?
Пісні закуски на швидку руку: рецепти
Закуски можуть бути приготовлені не тільки смачно, але і швидко. Так що, якщо є бажання швидко перекусити під час посту, скористайтеся наступними експрес–рецептами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
варена біла квасоля - | 200 г |
солоний огірок невеликого розміру - | 1 шт. |
в'ялені помідори - | 10 шт. |
зубчики часнику - | 2 шт. |
гілочки петрушки - | 1 пучок |
сік лимона - | 2 ст. л. |
оливкова олія - | 5 ст. л. |
мелений чилі - | 1 ч. л. |
сіль, сушений базилік - | по половині ч. л. |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 166 Ккал |
Для перекусу, як варіант, можливо приготувати паштет з квасолі, який відмінно підійде для бутербродів. Крім того, бобовий паштет багатий на білок і макроелементи, а, отже, це ідеальний варіант здорового перекусу.
Покрокове приготування:
- Квасолю відварюють, або ж можна купити готову консервовану. Висипають її в миску і збивають блендером;
- Огірок нарізають, в'ялені помідори, після, подрібнюють це все в блендері;
- Дрібно нарізати часник, зелень петрушки;
- У чашу блендера, до помідорів і огірку, додають петрушку, часник, приправи і лимонний сік і подрібнюють всі компоненти;
- Отриману суміш викладають до збитої квасолі, перемішують компоненти. Паштет готовий.
Закуска виходить дуже смачною і ніжною, навіть любителі м'ясного паштету не залишаться байдужими до його пісного аналогу.
До речі, деякі інгредієнти взаємозамінні. Наприклад, солоний огірок можна замінити на корнішони, масло оливок на масло соняшнику, а петрушку на будь-яку іншу зелень. Така заміна не позначиться на смаку закуски.
Брускетта з оливковою пастою
Брускетта — простонародне закусочне блюдо, яке споконвічно готується в Італії. Це ніщо інше, як підсушені скибочки хліба, трохи не доведені до стану сухарів. Такий хліб їдять переважно в тандемі з якою-небудь пастою або паштетом. Це свого роду аперитив перед головним вживанням їжі.
Готується ця закуска просто.
Необхідний перелік компонентів:
- оливки зелені без кісточок — 1 банка;
- олія оливок— 1 ст. л.;
- часник — 2 зубчики;
- сухарики з білого хліба — 6 шт.;
- сіль — за смаком.
Процес створення закуски зажадає 15 хвилин.
У 100 г брускетти 196 кКал.
Покроковий рецепт:
- Маслини нарізають навпіл;
- Зубчики часнику розрізають великими шматочками;
- Обидва компоненти подрібнюють у блендері до стану пюре;
- Додають до пюре оливкова олія і сіль;
- Готову паштетную суміш намазують на сухарі—брускетта і закуска готова до вживання.
Пісний салат «На швидку руку»
Список інгредієнтів:
- ананаси в сиропі — 1 банка;
- болгарський перець — 4 шт.;
- капуста пекінська — 1 шт.;
- салатна кукурудза — 1 банка;
- сухарики — 1 упаковка;
- пісний майонез — 3-4 ст. л.
Страва готується всього 10 хвилин.
Енергетична насиченість на 100 г — 120 кКал.
А тепер, безпосередньо готування:
- Кукурудза висипається в миску;
- Ананасів з банки зливається сироп, а самі ананаси нарізати шматочками;
- Капусту добре промивають і перетворюють в тонку соломку;
- Перець миють і нарізають соломкою;
- До кукурудзі додають нарізані компоненти, солять, заправляють майонезом.
Салат готовий. До речі, в якості заправки можна застосовувати звичайний майонез або сметану.
Яскраві закуски на святковий стіл
Пісний святковий стіл може бути різноманітним і смачним. Ось кілька прикладів того, чим можна його прикрасити.
«Полуниця» з оселедця
Незвичайне оформлення такої закуски з оселедця стане кулінарним прикрасою столу.
Щоб приготувати цю пісну закуску, потрібно таке:
- оселедець — 1 тушка або 1 баночка пресерви;
- варена картопля — 2 шт. середніх розмірів;
- буряк — 1шт.;
- зелені стебла цибулі, петрушка;
- зерна кунжуту.
З часу готування закуски займе 20 хвилин.
В 1 «полуничку» міститься 145 кКал.
Як готується закуска:
- Сирий буряк натирають на тертці, вичавлюють з неї сік, який у подальшому послужить барвником для «полуничок»;
- Відварну картоплю перетворюють в пюре;
- Рибу нарізають невеликими шматочками, як для оселедця під «шубою»;
- Далі, починають «споруджувати» полунички. Для цього, на обробну дошку викладають трохи картопляного пюре і формують з нього корж;
- На середину коржа кладуть шматочки оселедця і загортають їх картоплю, за принципом пиріжка. Надають картоплі форму полуниці;
- Виліплені полуниці фарбують буряковим соком, посипають невеликою кількістю кунжутних зерен, а з петрушки роблять «хвостики»;
- Закуска готова! Можна прикрашати святковий стіл.
Бутерброди з грибами
Незвичайні бутерброди з грибами урізноманітнюють і святковий стіл під час посту, і може стати смачним доповненням до звичної, повсякденної їжі.
Для бутербродів знадобиться:
- скибочки пшеничного хліба — 10 шт.;
- гливи або печериці — 300 г;
- свіжі помідори — 2-3 шт. середні;
- зелень цибулі.
Кулінарний процес займе не більше 20 хвилин.
В 1 бутерброді міститься 127 кКал.
Створення пісних бутербродів:
- Гриби миють, варять і дрібно нарізають;
- Помідори нарізають на 4 частини, щоб одна часточка помістилася на скибочці хліба;
- Хліб, якщо немає тостера, зовсім трохи підсушують на сковороді;
- Помідори злегка обсмажують на сковороді, можна без додавання олії;
- Зелень цибулі дрібно кришать;
- На підсмажений хліб викладають два шматочки помідорів, жменя відварених грибів, зверху посипають подрібненою зеленою цибулею.
Пісні грибні бутерброди стануть відмінною святковою закускою.
Рибні котлети
Котлети — часті «гості» на святкових столах. І в період дотримання посту не варто відмовляти собі в задоволенні скуштувати цей вид закуски. А приготувати пісні котлети з риби.
Для приготування знадобиться:
- минтай — 1 риба середнього розміру;
- морський язик — 1 великий пласт філе;
- сьомга або форель — 400 г;
- ріпчаста цибуля — 1 шт. середніх розмірів;
- 1/3 батона;
- сіль і спеції — за смаком.
Час на приготування — не більше 30 хвилин.
Енергетична цінність 100 г закуски становить 132 кКал.
Смачні пісні котлети готуються наступним чином:
- Всю рибу подрібнюють до стану пюре: можна в блендері, можна в м'ясорубці, пропустивши двічі;
- Хліб також подрібнюють і відправляють в рибний фарш;
- Цибулю чистять і перетирають на тертці або в м'ясорубці;
- Всі компоненти змішують до однорідності;
- Залишають котлетний фарш на 10 хвилин настоятися;
- Далі його солять і перчать. Формують з фаршу котлети і відправляють їх на сковорідку для обжарювання, по 3 хвилини з усіх боків. Після обжарювання не варто поспішати знімати котлети зі сковороди, їх ще потрібно пропарити: вогонь прибирають до мінімуму, котлети накривають кришкою і тушкують ще 6 хвилин. Після цього котлети готові до вживання.
Читайте як приготувати смачні коржі в тандирі — ароматна, випічка за традиційними рецептами Узбекистану.
Читайте як приготувати смачний курячий рулет з желатином в духовці.
Візьміть на замітку рецепт хріновою закуски з буряком — саме час її заготовити за зиму.
Пісна закуска з лаваша
При приготуванні святкових закусок часто використовують лаваш. Начинки застосовуються на самий різний смак, в тому числі і в пісному варіанті.
Отже, перед приготуванням потрібно запастися необхідним набором продуктів.
- вірменський лаваш — 2 шт.;
- морква по–корейськи — 200 г;
- опеньки в банку — 150 г;
- помідори — 2 шт. середніх розмірів;
- капустяний качан — 200 г;
- головка цибулі — 1 шт.;
- паста томатів або кетчуп — на смак;
- майонезний соус — за смаком.
Щоб зробити рулет з лаваша, доведеться витратити 30 хвилин.
У 100 г рулету міститься 144 кКал.
Процес приготування:
- Качан капусти нарізають на тонкі смуги і обсмажують на сковороді, поки вона не стане остаточно готовою. Після її приготування, капусту перекладають в окремий посуд, щоб вона охолола;
- Помідори нарізають на невеликі шматочки або часточки;
- Цибулю нарізують дрібними шматочками;
- Гриби дістають з банки і викладають їх у друшляк, для того, щоб стік весь маринад;
- Тепер розкладають на столі лаваш. Повністю змащують його томатною пастою або кетчупом. Зверху викладають приготовлену капусту та помідори;
- Підготовлені гриби нарізають і викладають на лаваш, туди ж відправляють моркву і цибулю. Всі змащують майонезом за смаком;
- Після починають акуратно згортати лаваші в рулет, намагаючись не рвати його;
- Далі, розігрівають духовку до 200⁰С і відправляють в неї рулет на 10 хвилин, щоб вийшла золотава скоринка. Підрум'янений лаваш залишають остигати і розрізають його на рівні шматочки.
Рулет з лаваша «Крабовий»
Що для цього потрібно:
- тонкий лаваш — 1 шт.;
- майонезний соус — за смаком;
- кукурудза десертна — 1 банка;
- крабові палички — 1,5 упаковки;
- морква по–корейськи — 200 г;
- сіль за смаком.
Рулет готується за 15 хвилин.
Енергетична цінність становить 110 кКал на 100 р.
Кулінарний процес:
- Лаваш розгортають і повністю промащують його майонезом;
- З кукурудзи зливають сік, а після її рівномірно розкладають на лаваші;
- Крабові палички дрібно нарізають або натирають на тертці. В кінцевому варіанті їх також розподіляють по лавашу;
- Зверху посипають морквою;
- За бажанням солять. Можна також посипати нарізаною зеленню;
- Акуратно, не розриваючи тонкий лаваш і не вивалюючи начинку, загортають лаваші в рулет;
- Прибирають готовий рулет в холодильник на 30 хвилин просочитися;
- Після, ріжуть його на шматочки і подають на стіл.
Закусочний салат з картоплі
Необхідно наступне:
- картопля — 6 шт. дрібних розмірів;
- свіжий огірок — 3 шт.;
- капуста білокачанна — 0,5 головки;
- цибуля — 1 шт.;
- масло оливи — за смаком;
- лимонний сік — 3 ст. л.;
- зубчики часнику — 2 шт.;
- перець, сіль, зелень.
На створення салату знадобиться 40 хвилин.
У 100 г салату міститься 114 кКал.
Приготування салату:
- Картоплю варять, охолоджують і нарізають кубиками;
- Огірки ріжуть шматочками;
- Капусту шаткують смугами;
- В окремому посуді змішують соус із соку лимона, масла і часнику;
- Змішують всі нарізані продукти, заправляючи їх приготованим соусом. Всі приправляють сіллю, перчать, якщо є необхідність. Салат готовий.
Пісний салат з авокадо
Для салату потрібно запастися наступним:
- боби квасолі червоної в банку — 200 г;
- томати свіжі — 2 шт.;
- плід авокадо — 1 шт.;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- зелений салат — 3 аркуша;
- оливкова олія;
- лимонний сік;
- сіль і спеції.
Готується салат швидко — 20 хвилин.
Пісний салат не багатий на калорії, в 100 г всього 112 кКал.
Готування:
- Промиті листя салату викладають на тарілку у цілісному вигляді;
- Квасоля «звільняють» від соку і викладають її на листя;
- Зверху викладають нарізані помідори, цибулю і авокадо;
- Нарізані інгредієнти акуратно викладають на листки у вигляді гірки;
- Готують соус із соку лимона, олії та спецій і поливають їм овочі.
- Пісний салат готовий.
Пісне меню може бути смачним. Навіть святковий стіл, в цей період, може порадувати своєю різноманітністю не тільки рідних, але й гостей.