03 май 2019 28 213

Різноманітні пісні закуски для легкого святкового меню

Пісна їжа призначена для вживання в період дотримання посту. Але, багато навмисно відмовляються дотримуватися цього церковного зобов'язання, оскільки вважають, що пісні варіанти страв прісні і дуже несмачні.

До пори це було так, але з часом, люди стали шукати шляхи вирішення, щоб сумлінно дотримуватися посту і при цьому не обмежувати себе багато смачної їжі. Отже, як урізноманітнити свій пісний стіл?

Пісні закуски на швидку руку: рецепти

Закуски можуть бути приготовлені не тільки смачно, але і швидко. Так що, якщо є бажання швидко перекусити під час посту, скористайтеся наступними експрес–рецептами.

Бутербродний паштет з білої квасолі
Інгредієнти Кількість
варена біла квасоля - 200 г
солоний огірок невеликого розміру - 1 шт.
в'ялені помідори - 10 шт.
зубчики часнику - 2 шт.
гілочки петрушки - 1 пучок
сік лимона - 2 ст. л.
оливкова олія - 5 ст. л.
мелений чилі - 1 ч. л.
сіль, сушений базилік - по половині ч. л.
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 166 Ккал

Для перекусу, як варіант, можливо приготувати паштет з квасолі, який відмінно підійде для бутербродів. Крім того, бобовий паштет багатий на білок і макроелементи, а, отже, це ідеальний варіант здорового перекусу.

Покрокове приготування:

  1. Квасолю відварюють, або ж можна купити готову консервовану. Висипають її в миску і збивають блендером;
  2. Огірок нарізають, в'ялені помідори, після, подрібнюють це все в блендері;
  3. Дрібно нарізати часник, зелень петрушки;
  4. У чашу блендера, до помідорів і огірку, додають петрушку, часник, приправи і лимонний сік і подрібнюють всі компоненти;
  5. Отриману суміш викладають до збитої квасолі, перемішують компоненти. Паштет готовий.

Закуска виходить дуже смачною і ніжною, навіть любителі м'ясного паштету не залишаться байдужими до його пісного аналогу.

До речі, деякі інгредієнти взаємозамінні. Наприклад, солоний огірок можна замінити на корнішони, масло оливок на масло соняшнику, а петрушку на будь-яку іншу зелень. Така заміна не позначиться на смаку закуски.

Брускетта з оливковою пастою

Брускетта — простонародне закусочне блюдо, яке споконвічно готується в Італії. Це ніщо інше, як підсушені скибочки хліба, трохи не доведені до стану сухарів. Такий хліб їдять переважно в тандемі з якою-небудь пастою або паштетом. Це свого роду аперитив перед головним вживанням їжі.

Готується ця закуска просто.

Необхідний перелік компонентів:

  • оливки зелені без кісточок — 1 банка;
  • олія оливок— 1 ст. л.;
  • часник — 2 зубчики;
  • сухарики з білого хліба — 6 шт.;
  • сіль — за смаком.

Процес створення закуски зажадає 15 хвилин.

У 100 г брускетти 196 кКал.

Покроковий рецепт:

  1. Маслини нарізають навпіл;
  2. Зубчики часнику розрізають великими шматочками;
  3. Обидва компоненти подрібнюють у блендері до стану пюре;
  4. Додають до пюре оливкова олія і сіль;
  5. Готову паштетную суміш намазують на сухарі—брускетта і закуска готова до вживання.

Пісний салат «На швидку руку»

Список інгредієнтів:

  • ананаси в сиропі — 1 банка;
  • болгарський перець — 4 шт.;
  • капуста пекінська — 1 шт.;
  • салатна кукурудза — 1 банка;
  • сухарики — 1 упаковка;
  • пісний майонез — 3-4 ст. л.

Страва готується всього 10 хвилин.

Енергетична насиченість на 100 г — 120 кКал.

А тепер, безпосередньо готування:

  1. Кукурудза висипається в миску;
  2. Ананасів з банки зливається сироп, а самі ананаси нарізати шматочками;
  3. Капусту добре промивають і перетворюють в тонку соломку;
  4. Перець миють і нарізають соломкою;
  5. До кукурудзі додають нарізані компоненти, солять, заправляють майонезом.

Салат готовий. До речі, в якості заправки можна застосовувати звичайний майонез або сметану.

Яскраві закуски на святковий стіл

Пісний святковий стіл може бути різноманітним і смачним. Ось кілька прикладів того, чим можна його прикрасити.

«Полуниця» з оселедця

Незвичайне оформлення такої закуски з оселедця стане кулінарним прикрасою столу.

Щоб приготувати цю пісну закуску, потрібно таке:

  • оселедець — 1 тушка або 1 баночка пресерви;
  • варена картопля — 2 шт. середніх розмірів;
  • буряк — 1шт.;
  • зелені стебла цибулі, петрушка;
  • зерна кунжуту.

З часу готування закуски займе 20 хвилин.

В 1 «полуничку» міститься 145 кКал.

Як готується закуска:

  1. Сирий буряк натирають на тертці, вичавлюють з неї сік, який у подальшому послужить барвником для «полуничок»;
  2. Відварну картоплю перетворюють в пюре;
  3. Рибу нарізають невеликими шматочками, як для оселедця під «шубою»;
  4. Далі, починають «споруджувати» полунички. Для цього, на обробну дошку викладають трохи картопляного пюре і формують з нього корж;
  5. На середину коржа кладуть шматочки оселедця і загортають їх картоплю, за принципом пиріжка. Надають картоплі форму полуниці;
  6. Виліплені полуниці фарбують буряковим соком, посипають невеликою кількістю кунжутних зерен, а з петрушки роблять «хвостики»;
  7. Закуска готова! Можна прикрашати святковий стіл.

Бутерброди з грибами

Незвичайні бутерброди з грибами урізноманітнюють і святковий стіл під час посту, і може стати смачним доповненням до звичної, повсякденної їжі.

Для бутербродів знадобиться:

  • скибочки пшеничного хліба — 10 шт.;
  • гливи або печериці — 300 г;
  • свіжі помідори — 2-3 шт. середні;
  • зелень цибулі.

Кулінарний процес займе не більше 20 хвилин.

В 1 бутерброді міститься 127 кКал.

Створення пісних бутербродів:

  1. Гриби миють, варять і дрібно нарізають;
  2. Помідори нарізають на 4 частини, щоб одна часточка помістилася на скибочці хліба;
  3. Хліб, якщо немає тостера, зовсім трохи підсушують на сковороді;
  4. Помідори злегка обсмажують на сковороді, можна без додавання олії;
  5. Зелень цибулі дрібно кришать;
  6. На підсмажений хліб викладають два шматочки помідорів, жменя відварених грибів, зверху посипають подрібненою зеленою цибулею.

Пісні грибні бутерброди стануть відмінною святковою закускою.

Рибні котлети

Котлети — часті «гості» на святкових столах. І в період дотримання посту не варто відмовляти собі в задоволенні скуштувати цей вид закуски. А приготувати пісні котлети з риби.

Для приготування знадобиться:

  • минтай — 1 риба середнього розміру;
  • морський язик — 1 великий пласт філе;
  • сьомга або форель — 400 г;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт. середніх розмірів;
  • 1/3 батона;
  • сіль і спеції — за смаком.

Час на приготування — не більше 30 хвилин.

Енергетична цінність 100 г закуски становить 132 кКал.

Смачні пісні котлети готуються наступним чином:

  1. Всю рибу подрібнюють до стану пюре: можна в блендері, можна в м'ясорубці, пропустивши двічі;
  2. Хліб також подрібнюють і відправляють в рибний фарш;
  3. Цибулю чистять і перетирають на тертці або в м'ясорубці;
  4. Всі компоненти змішують до однорідності;
  5. Залишають котлетний фарш на 10 хвилин настоятися;
  6. Далі його солять і перчать. Формують з фаршу котлети і відправляють їх на сковорідку для обжарювання, по 3 хвилини з усіх боків. Після обжарювання не варто поспішати знімати котлети зі сковороди, їх ще потрібно пропарити: вогонь прибирають до мінімуму, котлети накривають кришкою і тушкують ще 6 хвилин. Після цього котлети готові до вживання.

Читайте як приготувати смачні коржі в тандирі — ароматна, випічка за традиційними рецептами Узбекистану.

Читайте як приготувати смачний курячий рулет з желатином в духовці.

Візьміть на замітку рецепт хріновою закуски з буряком — саме час її заготовити за зиму.

Пісна закуска з лаваша

При приготуванні святкових закусок часто використовують лаваш. Начинки застосовуються на самий різний смак, в тому числі і в пісному варіанті.

Отже, перед приготуванням потрібно запастися необхідним набором продуктів.

  • вірменський лаваш — 2 шт.;
  • морква по–корейськи — 200 г;
  • опеньки в банку — 150 г;
  • помідори — 2 шт. середніх розмірів;
  • капустяний качан — 200 г;
  • головка цибулі — 1 шт.;
  • паста томатів або кетчуп — на смак;
  • майонезний соус — за смаком.

Щоб зробити рулет з лаваша, доведеться витратити 30 хвилин.

У 100 г рулету міститься 144 кКал.

Процес приготування:

  1. Качан капусти нарізають на тонкі смуги і обсмажують на сковороді, поки вона не стане остаточно готовою. Після її приготування, капусту перекладають в окремий посуд, щоб вона охолола;
  2. Помідори нарізають на невеликі шматочки або часточки;
  3. Цибулю нарізують дрібними шматочками;
  4. Гриби дістають з банки і викладають їх у друшляк, для того, щоб стік весь маринад;
  5. Тепер розкладають на столі лаваш. Повністю змащують його томатною пастою або кетчупом. Зверху викладають приготовлену капусту та помідори;
  6. Підготовлені гриби нарізають і викладають на лаваш, туди ж відправляють моркву і цибулю. Всі змащують майонезом за смаком;
  7. Після починають акуратно згортати лаваші в рулет, намагаючись не рвати його;
  8. Далі, розігрівають духовку до 200⁰С і відправляють в неї рулет на 10 хвилин, щоб вийшла золотава скоринка. Підрум'янений лаваш залишають остигати і розрізають його на рівні шматочки.

Рулет з лаваша «Крабовий»

Що для цього потрібно:

  • тонкий лаваш — 1 шт.;
  • майонезний соус — за смаком;
  • кукурудза десертна — 1 банка;
  • крабові палички — 1,5 упаковки;
  • морква по–корейськи — 200 г;
  • сіль за смаком.

Рулет готується за 15 хвилин.

Енергетична цінність становить 110 кКал на 100 р.

Кулінарний процес:

  1. Лаваш розгортають і повністю промащують його майонезом;
  2. З кукурудзи зливають сік, а після її рівномірно розкладають на лаваші;
  3. Крабові палички дрібно нарізають або натирають на тертці. В кінцевому варіанті їх також розподіляють по лавашу;
  4. Зверху посипають морквою;
  5. За бажанням солять. Можна також посипати нарізаною зеленню;
  6. Акуратно, не розриваючи тонкий лаваш і не вивалюючи начинку, загортають лаваші в рулет;
  7. Прибирають готовий рулет в холодильник на 30 хвилин просочитися;
  8. Після, ріжуть його на шматочки і подають на стіл.

Закусочний салат з картоплі

Необхідно наступне:

  • картопля — 6 шт. дрібних розмірів;
  • свіжий огірок — 3 шт.;
  • капуста білокачанна — 0,5 головки;
  • цибуля — 1 шт.;
  • масло оливи — за смаком;
  • лимонний сік — 3 ст. л.;
  • зубчики часнику — 2 шт.;
  • перець, сіль, зелень.

На створення салату знадобиться 40 хвилин.

У 100 г салату міститься 114 кКал.

Приготування салату:

  1. Картоплю варять, охолоджують і нарізають кубиками;
  2. Огірки ріжуть шматочками;
  3. Капусту шаткують смугами;
  4. В окремому посуді змішують соус із соку лимона, масла і часнику;
  5. Змішують всі нарізані продукти, заправляючи їх приготованим соусом. Всі приправляють сіллю, перчать, якщо є необхідність. Салат готовий.

Пісний салат з авокадо

Для салату потрібно запастися наступним:

  • боби квасолі червоної в банку — 200 г;
  • томати свіжі — 2 шт.;
  • плід авокадо — 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.;
  • зелений салат — 3 аркуша;
  • оливкова олія;
  • лимонний сік;
  • сіль і спеції.

Готується салат швидко — 20 хвилин.

Пісний салат не багатий на калорії, в 100 г всього 112 кКал.

Готування:

  1. Промиті листя салату викладають на тарілку у цілісному вигляді;
  2. Квасоля «звільняють» від соку і викладають її на листя;
  3. Зверху викладають нарізані помідори, цибулю і авокадо;
  4. Нарізані інгредієнти акуратно викладають на листки у вигляді гірки;
  5. Готують соус із соку лимона, олії та спецій і поливають їм овочі.
  6. Пісний салат готовий.

Пісне меню може бути смачним. Навіть святковий стіл, в цей період, може порадувати своєю різноманітністю не тільки рідних, але й гостей.

Що ще почитати: