Як готувати пісне тісто для піци
Таке нехитре блюдо, як піца, міцно увійшов у життя сучасної людини. Багато людей, особливо молоді, не уявляють свого раціону без піци. По суті це гарячий бутерброд з різною начинкою.
Пісну піцу готують як на дріжджах, так і без них. Деякі люблять, коли тісто тонке, майже непомітне, а інші воліють досить товсте тісто і різноманітну начинку. У будь-якому випадку піца виходить смачною, але дієтологи не радять вживати цю страву щодня, особливо тим, хто погано переносить дріжджові випічки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 480 грам |
вода - | 100 грам |
розпушувач для тіста - | 1 їдальня ложка |
рослинна олія - | 60 мл |
сіль, цукор - | по дрібці |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 749 Ккал |
Таке тісто готується дуже швидко. Кажуть, в Італії готують саме таке тісто для піци. Воно виходить тонким і хрустким і для шлунку більше підходить, так як не містить дріжджів.
Готується вона просто і легко, є кілька варіантів його приготування. Але так як скоро настане Різдвяний піст, то непогано б навчитися готувати пісне тісто для піци.
У миску спочатку треба просіяти борошно, додати сіль, цукор (цукрового піску слід брати в два рази більше солі), розпушувач для тіста і добре розмішати.
В окремому посуді змішати заздалегідь прокип'ячену, але охолоджену до теплого стану воду і рослинну олію. Масло краще брати оливкова першого віджиму.
Потім воду з маслом малими порціями додавати до борошні і заважати. У підсумку борошно має ввібрати в себе всю суміш. Щоб тісто вийшло пружним і смачним, його потрібно залишити на п'ять хвилин в такому стані, накривши кришкою. Через десять хвилин тісто треба вимісити.
Вимішувати слід від п'яти до семи хвилин, потім накрити рушником і залишити на робочому столі. Як тільки начинка буде готова, тісто треба розкачати до бажаної товщини.
Рецепт швидкого дріжджового тіста
Хоча існує і бездріжджове тісто, але на дріжджах воно виходить більш еластичним і смачним. Для даного рецепту тесту знадобляться наступні продукти:
- борошно пшеничне — 320 грам:
- дріжджі сухі — 5 грам;
- сіль — 1 чайна ложка;
- цукровий пісок — 2 чайні ложки;
- вода — 200 грам;
- рослинне масло — 60-70 грам.
На приготування тіста йде хвилин 20.
Калорійність становить 1124 ккал.
Спочатку необхідно перевірити, як працюють дріжджі. Для цього 5 грам дріжджів (одна чайна ложка) насипають у чашку, додають трохи теплої води, цукру і борошна. Через десять або п'ятнадцять хвилин в чашці вода підніметься і утворюється шапочка. Якщо її не утворюється, отже, дріжджі старі і їх не можна вживати.
Борошно слід просіяти, додати сіль, цукор і піднялися дріжджі і поступово додавати воду. Все перемішати і в кінці додати 60 грам рослинної олії. Масло можна брати будь-яку, добре підійде соняшникова і оливкова олія. Тісто перемішати, залишити відпочити на п'ять хвилин і потім вимісити на робочому столі. Вимішувати треба недовго, дві чи три хвилини.
Тісто для піци готово.
Пропонуємо вам ознайомитися з підбіркою салатів з білокачанної капусти, які не тільки прекрасне блюдо для тих хто тримає піст, але і самий справжнє джерело вітамінів.
Читайте як приготувати смачну курочку фарширований овочами.
Смачні тюфтельки у вершковому соусі, ви можете приготувати за нашими рецептами.
Тісто для піци з медом
По цьому рецепту тісто виходить дуже смачним і зберігати його в холодильнику можна не більше доби. В якості начинки підійде копчений лосось і ікра, а якщо немає цих делікатесів, то можна приготувати і з шинкою, ковбасою і голландським сиром.
Склад:
- борошно пшеничне — 3 склянки без гірки;
- тепла вода — 1 склянка;
- мед — 1 чайна ложка;
- дріжджі — 7 грам;
- сіль — 1 чайна ложка;
- рослинна олія — 1 столова ложка.
Часу на підготовку йде, враховуючи підйом тіста, годину і п'ятнадцять хвилин.
Калорійність становить 658 ккал.
Перше, що треба зробити — це підготувати дріжджі. З склянки з теплою водою потрібно відлити приблизно одну четверту частину в іншу чашку і там розчинити чайну ложку меду. Туди ж додати дріжджі і почекати поки вони піднімуться.
У цей час можна просіяти борошно, додати сіль, воду, що залишилася, які піднялися дріжджі з медом, перемішати і додати рослинне масло. Як тільки борошно в себе вбере всю рідку масу, залишиться вимісити тісто.
Тісто треба перекласти на робочий стіл і місити руками до гладкого однорідного стану приблизно п'ять хвилин. Потім тісто слід покласти в миску, яку попередньо потрібно змастити злегка оливковою олією і накрити вологим рушником. Рушник не має бути мокрим, його треба намочити і як слід віджати, тільки потім накрити тісто.
Через півгодини тісто підніметься, його знову треба буде помісити і прибрати в тепло приблизно на десять хвилин. За цей час розслабитися клейковина тесту і його легше буде розділити і округлити на бажані розміри.
Яка начинка підійде для пісної піци
Зазвичай піцу багато хто не уявляє без ковбасних виробів та сиру, але маючи фантазію і не бажаючи їсти скоромну їжу, можна приготувати це блюдо і з пісною начинкою.
Ось приклад начинки, яка підійшла б для пісної піци:
- баклажани — 2 середні штуки;
- болгарський перець — 1 штука;
- цибуля ріпчаста — 1 головка;
- рослинне масло — 60 грам;
- зелень;
- часник — 2 зубчики;
- помідори — 2-3 штуки;
- томат — 20 грам;
- маслини — 8-10 штучок;
- сіль;
- цукор;
- чорний мелений перець.
Часу на підготовку йде хвилин сорок.
Калорійність становить 983 ккал.
Цю начинку можна класти і на відкриту пісну піцу і в піцу кальцоне, тобто закриту як пиріжок.
Спочатку слід помити овочі, баклажани нарізати на дрібні шматочки і посолити. Відкласти їх хвилин на десять, потім злити воду, яку вони виділять і якщо є необхідність, промити від солі. Болгарський перець помити, очистити від насіння і нарізати на квадратики. Цибулю також нарізати на квадратики і йти обсмажувати.
У сковорідку налити рослинне масло, додати цибулю і на середньому вогні довести до прозорості, потім туди ж додати спочатку баклажани, а потім болгарський перець. Таким чином, овочі повинні обсмажуватися сім хвилин, а за цей час треба помідори помити і нарізати на шматочки.
За бажанням можна зняти шкірку. Додати помідори в сковорідку до овочів, згасити ще хвилин п'ять, потім для кислинки додати трохи томатного соусу, під пресом видавити часник, додати в сковорідку і в самому кінці додати дрібно нарізану зелень. До даного рецептом підійде петрушка і кінза.
Начинка готова. Її розкладають на тісто, а зверху додають нарізані маслини.
Можна ще як пісної начинки використовувати рибне м'ясо, маслини і оливки, рибну ікру, гриби і так далі.
Як зробити соус до страви
Для приготування знадобляться:
- консервовані помідори — 1 банка;
- рослинне масло — 50 грам;
- часник — 3 зубчики;
- приправи.
На приготування йде хвилин двадцять.
Калорійність становить 653 ккал.
У сковорідку налити оливкову або іншу рослинну олію, трохи нагріти і покласти роздавлені зубчики часнику. Часник має дати свій аромат, потім його необхідно зняти. Обсмаживши так часник хвилини три і стежити, щоб він не перепікся, інакше смак соусу буде гірким.
Потім часник виймається з сковороди і додаються помідори. Далі варіння соусу поділяється на дві стадії. На першій стадії потрібно довести до повної готовності помідори, а на другій стадії до них треба буде додати прянощі і тушкувати соус до потрібної густоти.
Як тільки помідори почне кипіти, вогонь у плиті зменшується, а сковороду накривають кришкою і варять їх до м'якості. Часу на це йде всього п'ять хвилин, потім кришку відкривають і додають прянощі, такі як сухий орегано і сухий базилік.
Потім соус потрібно посолити, додати чорний перець, трохи цукру і спробувати на смак. Якщо не вистачає солі або помідори занадто кислі, то відповідно додаються сіль і цукор. За правилами, в кінці соус потрібно пробити блендером, щоб він був однорідної текстури, але цього робити не обов'язково. Соус готовий.
Запікати, смажити або варити в мультиварці?
За класичним рецептом піцу готують в духовці. Для цього включають духовку на максимальну температуру, яка в неї є, а на самий низ кладеться спеціальний камінь, на якому печуть піцу.
Але так як у багатьох немає цього каменю, у нижній ряд духової шафи кладеться деко і розжарює. Підготовлене тісто з начинкою краще покласти на папір для випічки і як тільки деко нагріється, дістати його і перекласти на нього напівфабрикат.
Печеться піца таким чином швидко, хвилин від п'яти до семи в нижньому ряду духовки.
Деякі господині навчилися готувати цю страву і на сковороді, особливо коли воно невеликого розміру. Для цього сковорідку слід також добре нагріти, налити рослинне масло і викласти зверху піцу. Якщо сковорода хороша, то тісто не прилипне, а щоб воно добре пропеклося, зверху краще закрити кришкою.
Смажиться піца хвилин десять чи дванадцять, все залежить від нагрівання сковорідки. Вогонь потрібно зменшити, як тільки тісто виявиться всередині, інакше вона підгорить.
В мультиварці дане блюдо готується значно довше, але від цього воно не стає менш смачним. Тісто краще зробити дріжджовим, так як час приготування займе хвилин 40 або 50.
Тісто і начинку потрібно приготувати звичайним способом, потім включити каструлю, на дно чаші покласти тісто на папері для випічки, зверху всі необхідні пісні інгредієнти, такі як соус, гриби, цибуля, зелень, маслини і оливки, зелений горошок, зверху помазати пісним майонезом.
Потім каструлю потрібно поставити на режим «Випічка», а час встановлювати залежно від товщини тесту.
У всіх трьох випадках піца виходить смачною, приємного апетиту!
Маленькі секрети тим, хто постує
Різдвяний піст не є таким суворим, як Великий. Тим, хто постує, дозволяється їсти рибу в певний час. Тому стіл може бути різноманітним і смачним.
Що стосується пісної піци, то рецептів приготування безліч. Причому і тісто пісне, і начинка. Є кілька секретів приготування пісного страви:
- Секрет смачної пісної піци полягає у виборі оливкової олії, для піци потрібно брати масло фірми «extra vergine», це найкраще оливкова олія;
- Дане масло додають не тільки в тісто, але ще і їм змазують шар тіста зверху, щоб між начинкою і тестом не утворилося сирого шару;
- Томатний соус викладають тільки після того, як тісто промажуть оливковою олією;
- Для тих, хто постить можна приготувати піцу без томатного соусу, тобто вона вийде білою, з грибами. Називається подібна страва «Бланка»;
- Ще пісний варіант піци з солодкою начинкою: волоські горіхи, родзинки, чорнослив і фрукти, якщо немає посту, можна додати сир.
Взагалі піци бувають різної форми. Так, круглу називають класичною, а прямокутної форми — римської. Також вона може бути відкритою і закритою форми. Закритої форми страву називають Кальцоне, від італійського слова штани. Таку пісну піцу можна готувати і з овочевою начинкою, в закритій формі вони зберігають свій смак і аромат.