27 апрель 2019 5 125

Як готувати пісне тісто для піци

Таке нехитре блюдо, як піца, міцно увійшов у життя сучасної людини. Багато людей, особливо молоді, не уявляють свого раціону без піци. По суті це гарячий бутерброд з різною начинкою.

Пісну піцу готують як на дріжджах, так і без них. Деякі люблять, коли тісто тонке, майже непомітне, а інші воліють досить товсте тісто і різноманітну начинку. У будь-якому випадку піца виходить смачною, але дієтологи не радять вживати цю страву щодня, особливо тим, хто погано переносить дріжджові випічки.

Піца правильного домашнього приготування нічим не поступається покупної. Скоріше за своїми смаковими якостями може перевершувати ресторанну. Піцу добре подавати на дитячі свята, але робити це варто раз або два на місяць, не більше.
Пісне тісто для піци
Інгредієнти Кількість
борошно - 480 грам
вода - 100 грам
розпушувач для тіста - 1 їдальня ложка
рослинна олія - 60 мл
сіль, цукор - по дрібці
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 749 Ккал

Таке тісто готується дуже швидко. Кажуть, в Італії готують саме таке тісто для піци. Воно виходить тонким і хрустким і для шлунку більше підходить, так як не містить дріжджів.

Готується вона просто і легко, є кілька варіантів його приготування. Але так як скоро настане Різдвяний піст, то непогано б навчитися готувати пісне тісто для піци.

У миску спочатку треба просіяти борошно, додати сіль, цукор (цукрового піску слід брати в два рази більше солі), розпушувач для тіста і добре розмішати.

В окремому посуді змішати заздалегідь прокип'ячену, але охолоджену до теплого стану воду і рослинну олію. Масло краще брати оливкова першого віджиму.

Потім воду з маслом малими порціями додавати до борошні і заважати. У підсумку борошно має ввібрати в себе всю суміш. Щоб тісто вийшло пружним і смачним, його потрібно залишити на п'ять хвилин в такому стані, накривши кришкою. Через десять хвилин тісто треба вимісити.

Вимішувати слід від п'яти до семи хвилин, потім накрити рушником і залишити на робочому столі. Як тільки начинка буде готова, тісто треба розкачати до бажаної товщини.

Рецепт швидкого дріжджового тіста

Хоча існує і бездріжджове тісто, але на дріжджах воно виходить більш еластичним і смачним. Для даного рецепту тесту знадобляться наступні продукти:

  • борошно пшеничне — 320 грам:
  • дріжджі сухі — 5 грам;
  • сіль — 1 чайна ложка;
  • цукровий пісок — 2 чайні ложки;
  • вода — 200 грам;
  • рослинне масло — 60-70 грам.

На приготування тіста йде хвилин 20.

Калорійність становить 1124 ккал.

Спочатку необхідно перевірити, як працюють дріжджі. Для цього 5 грам дріжджів (одна чайна ложка) насипають у чашку, додають трохи теплої води, цукру і борошна. Через десять або п'ятнадцять хвилин в чашці вода підніметься і утворюється шапочка. Якщо її не утворюється, отже, дріжджі старі і їх не можна вживати.

Борошно слід просіяти, додати сіль, цукор і піднялися дріжджі і поступово додавати воду. Все перемішати і в кінці додати 60 грам рослинної олії. Масло можна брати будь-яку, добре підійде соняшникова і оливкова олія. Тісто перемішати, залишити відпочити на п'ять хвилин і потім вимісити на робочому столі. Вимішувати треба недовго, дві чи три хвилини.

Тісто для піци готово.

Пропонуємо вам ознайомитися з підбіркою салатів з білокачанної капусти, які не тільки прекрасне блюдо для тих хто тримає піст, але і самий справжнє джерело вітамінів.

Читайте як приготувати смачну курочку фарширований овочами.

Смачні тюфтельки у вершковому соусі, ви можете приготувати за нашими рецептами.

Тісто для піци з медом

По цьому рецепту тісто виходить дуже смачним і зберігати його в холодильнику можна не більше доби. В якості начинки підійде копчений лосось і ікра, а якщо немає цих делікатесів, то можна приготувати і з шинкою, ковбасою і голландським сиром.

Склад:

  • борошно пшеничне — 3 склянки без гірки;
  • тепла вода — 1 склянка;
  • мед — 1 чайна ложка;
  • дріжджі — 7 грам;
  • сіль — 1 чайна ложка;
  • рослинна олія — 1 столова ложка.

Часу на підготовку йде, враховуючи підйом тіста, годину і п'ятнадцять хвилин.

Калорійність становить 658 ккал.

Перше, що треба зробити — це підготувати дріжджі. З склянки з теплою водою потрібно відлити приблизно одну четверту частину в іншу чашку і там розчинити чайну ложку меду. Туди ж додати дріжджі і почекати поки вони піднімуться.

У цей час можна просіяти борошно, додати сіль, воду, що залишилася, які піднялися дріжджі з медом, перемішати і додати рослинне масло. Як тільки борошно в себе вбере всю рідку масу, залишиться вимісити тісто.

Тісто треба перекласти на робочий стіл і місити руками до гладкого однорідного стану приблизно п'ять хвилин. Потім тісто слід покласти в миску, яку попередньо потрібно змастити злегка оливковою олією і накрити вологим рушником. Рушник не має бути мокрим, його треба намочити і як слід віджати, тільки потім накрити тісто.

Через півгодини тісто підніметься, його знову треба буде помісити і прибрати в тепло приблизно на десять хвилин. За цей час розслабитися клейковина тесту і його легше буде розділити і округлити на бажані розміри.

Яка начинка підійде для пісної піци

Зазвичай піцу багато хто не уявляє без ковбасних виробів та сиру, але маючи фантазію і не бажаючи їсти скоромну їжу, можна приготувати це блюдо і з пісною начинкою.

Ось приклад начинки, яка підійшла б для пісної піци:

  • баклажани — 2 середні штуки;
  • болгарський перець — 1 штука;
  • цибуля ріпчаста — 1 головка;
  • рослинне масло — 60 грам;
  • зелень;
  • часник — 2 зубчики;
  • помідори — 2-3 штуки;
  • томат — 20 грам;
  • маслини — 8-10 штучок;
  • сіль;
  • цукор;
  • чорний мелений перець.

Часу на підготовку йде хвилин сорок.

Калорійність становить 983 ккал.

Цю начинку можна класти і на відкриту пісну піцу і в піцу кальцоне, тобто закриту як пиріжок.

Спочатку слід помити овочі, баклажани нарізати на дрібні шматочки і посолити. Відкласти їх хвилин на десять, потім злити воду, яку вони виділять і якщо є необхідність, промити від солі. Болгарський перець помити, очистити від насіння і нарізати на квадратики. Цибулю також нарізати на квадратики і йти обсмажувати.

У сковорідку налити рослинне масло, додати цибулю і на середньому вогні довести до прозорості, потім туди ж додати спочатку баклажани, а потім болгарський перець. Таким чином, овочі повинні обсмажуватися сім хвилин, а за цей час треба помідори помити і нарізати на шматочки.

За бажанням можна зняти шкірку. Додати помідори в сковорідку до овочів, згасити ще хвилин п'ять, потім для кислинки додати трохи томатного соусу, під пресом видавити часник, додати в сковорідку і в самому кінці додати дрібно нарізану зелень. До даного рецептом підійде петрушка і кінза.

Начинка готова. Її розкладають на тісто, а зверху додають нарізані маслини.

Можна ще як пісної начинки використовувати рибне м'ясо, маслини і оливки, рибну ікру, гриби і так далі.

Як зробити соус до страви

Рецептів соусів для піци безліч, його готують і на томатній пасті і зі свіжими помідорами і з консервованими помідорами. Цей рецепт як раз готується з прокрученными або нарізаними консервованими помідорами.

Для приготування знадобляться:

  • консервовані помідори — 1 банка;
  • рослинне масло — 50 грам;
  • часник — 3 зубчики;
  • приправи.

На приготування йде хвилин двадцять.

Калорійність становить 653 ккал.

У сковорідку налити оливкову або іншу рослинну олію, трохи нагріти і покласти роздавлені зубчики часнику. Часник має дати свій аромат, потім його необхідно зняти. Обсмаживши так часник хвилини три і стежити, щоб він не перепікся, інакше смак соусу буде гірким.

Потім часник виймається з сковороди і додаються помідори. Далі варіння соусу поділяється на дві стадії. На першій стадії потрібно довести до повної готовності помідори, а на другій стадії до них треба буде додати прянощі і тушкувати соус до потрібної густоти.

Як тільки помідори почне кипіти, вогонь у плиті зменшується, а сковороду накривають кришкою і варять їх до м'якості. Часу на це йде всього п'ять хвилин, потім кришку відкривають і додають прянощі, такі як сухий орегано і сухий базилік.

Потім соус потрібно посолити, додати чорний перець, трохи цукру і спробувати на смак. Якщо не вистачає солі або помідори занадто кислі, то відповідно додаються сіль і цукор. За правилами, в кінці соус потрібно пробити блендером, щоб він був однорідної текстури, але цього робити не обов'язково. Соус готовий.

Запікати, смажити або варити в мультиварці?

За класичним рецептом піцу готують в духовці. Для цього включають духовку на максимальну температуру, яка в неї є, а на самий низ кладеться спеціальний камінь, на якому печуть піцу.

Але так як у багатьох немає цього каменю, у нижній ряд духової шафи кладеться деко і розжарює. Підготовлене тісто з начинкою краще покласти на папір для випічки і як тільки деко нагріється, дістати його і перекласти на нього напівфабрикат.

Печеться піца таким чином швидко, хвилин від п'яти до семи в нижньому ряду духовки.

Деякі господині навчилися готувати цю страву і на сковороді, особливо коли воно невеликого розміру. Для цього сковорідку слід також добре нагріти, налити рослинне масло і викласти зверху піцу. Якщо сковорода хороша, то тісто не прилипне, а щоб воно добре пропеклося, зверху краще закрити кришкою.

Смажиться піца хвилин десять чи дванадцять, все залежить від нагрівання сковорідки. Вогонь потрібно зменшити, як тільки тісто виявиться всередині, інакше вона підгорить.

В мультиварці дане блюдо готується значно довше, але від цього воно не стає менш смачним. Тісто краще зробити дріжджовим, так як час приготування займе хвилин 40 або 50.

Тісто і начинку потрібно приготувати звичайним способом, потім включити каструлю, на дно чаші покласти тісто на папері для випічки, зверху всі необхідні пісні інгредієнти, такі як соус, гриби, цибуля, зелень, маслини і оливки, зелений горошок, зверху помазати пісним майонезом.

Потім каструлю потрібно поставити на режим «Випічка», а час встановлювати залежно від товщини тесту.

У всіх трьох випадках піца виходить смачною, приємного апетиту!

Маленькі секрети тим, хто постує

Різдвяний піст не є таким суворим, як Великий. Тим, хто постує, дозволяється їсти рибу в певний час. Тому стіл може бути різноманітним і смачним.

Що стосується пісної піци, то рецептів приготування безліч. Причому і тісто пісне, і начинка. Є кілька секретів приготування пісного страви:

  1. Секрет смачної пісної піци полягає у виборі оливкової олії, для піци потрібно брати масло фірми «extra vergine», це найкраще оливкова олія;
  2. Дане масло додають не тільки в тісто, але ще і їм змазують шар тіста зверху, щоб між начинкою і тестом не утворилося сирого шару;
  3. Томатний соус викладають тільки після того, як тісто промажуть оливковою олією;
  4. Для тих, хто постить можна приготувати піцу без томатного соусу, тобто вона вийде білою, з грибами. Називається подібна страва «Бланка»;
  5. Ще пісний варіант піци з солодкою начинкою: волоські горіхи, родзинки, чорнослив і фрукти, якщо немає посту, можна додати сир.

Взагалі піци бувають різної форми. Так, круглу називають класичною, а прямокутної форми — римської. Також вона може бути відкритою і закритою форми. Закритої форми страву називають Кальцоне, від італійського слова штани. Таку пісну піцу можна готувати і з овочевою начинкою, в закритій формі вони зберігають свій смак і аромат.

Що ще почитати: