Як смачно приготувати голубці у каструлі
Голубці – страва, яке не може залишити байдужим жодного людини. Соковита, м'ясна начинка, ніжна капуста, смачна підлива – головні складові справжніх голубців. Навчитися робити їх може кожна людина, але з першого разу може вийти далеко не у кожного. Трохи терпіння, практики і чітке дотримання інструкцій – запорука успіху.
Як вибрати капусту
Приготування голубців – досить трудомісткий процес, до якого потрібно морально підготуватися заздалегідь. Одне з найскладніших підготовчих етапів – вибрати хорошу капусту розібрати її на листя.
Така капуста більш ніжна і смачна, готується швидко і так само легко розбирається. Її запах повинен бути приємним, а листочки повинні мати привабливий зовнішній вигляд, без темних крапок, плям і інших пошкоджень.
Для приготування голубців, краще всього вибирати капусту середнього розміру, з якою легше працювати, вагою не менше 1 кілограма.
Як правильно зняти листя
Одне із самих улюблених занять багатьох господинь в процесі приготування голубців — це зняття капустяного листя з качана. Це можна зробити кількома способами:
- заморозити в морозильній камері і потім розморозити;
- запекти в мікрохвильовій печі;
- відваривши в підсоленій воді.
Для останнього способу необхідно підготувати велику каструлю, в якій поміститься повністю весь качан.
- З капусти видалити пошкоджені і погані листочки, зробити біля качана надрізи, щоб листочки швидше і простіше відділялися;
- Увіткнути вилку в середину качана, щоб з овочем було простіше працювати;
- Закип'ятити 4 літра води, додати туди столову ложку солі, покласти капусту в каструлю, поки не почнуть відділятися перші листочки;
- Качан дістається з води, листочки знімаються, а капуста поміщається назад в каструлю і так повторюється до тих пір, поки всі хороші листя не будуть оделены;
- Листя остуджувати, а жорстка частина посередині акуратно зрізається ножем.
З допомогою цього простого способу можна легко та швидко підготувати листя для голубців. Займає весь процес зовсім небагато часу і мінімум зусиль.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста - | 1 штука |
фарш (свинина і яловичина) - | 1 кілограм |
відварений рис - | 1 склянка |
яйце - | 1 шт. |
помідор - | 1 шт. |
морквина - | 1 шт. |
цибулина - | 1 шт. |
зелень (кріп і петрушка) - | за смаком |
масло рослинне - | для обсмажування |
лавр - | 2 аркуша |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 93 Ккал |
Смачні та соковиті голубці – страва, яку дуже люблять у багатьох сім'ях не тільки дорослі, але і діти. Готуються вони в каструлі досить швидко.
Процес приготування класичних голубців у каструлі знайомий багатьом:
- З качана капусти знімаються листя і готується начинка у глибокій ємності. Для неї необхідно змішати половинку дрібно нарубаного цибулі, фарш, відварений рис, зелень, спеції, сіль і сире яйце, все перемішується;
- На охолоджені листя викладається кулька начинки і акуратно загортається у вигляді рулету;
- На дно каструлі потрібно покласти декілька листів капусти, а зверху на них голубці;
- Підготувати заливку: залишки цибулі і помідор порізати кубиками, моркву натерти;
- На гарячу сковорідку, змащену олією, викласти овочі, перець мелений, сіль, лаврове листя і протушкувати під кришкою 10 хвилин, час від часу помішуючи;
- Овочі викладаються зверху на голубці, додається вода, так щоб вона не доходила на 2 сантиметра до верхнього шару і все тушкується 40-50 хвилин.
Цей рецепт дуже простий, а страва виходить дуже соковитим, смачним і ситним.
Дієтичні голубці з овочевою начинкою
На відміну від класичних голубців, овочеві більш корисні і легкі. Вони підходять для вегетаріанського і дієтичного харчування, а також в пост. Готувати це блюдо досить швидко і легко, а в якості начинки можна сміливо вибирати улюблені овочі.
Інгредієнти:
- капуста – 1 штука;
- 1 цибулина;
- 50 грам цибулі-порею;
- 1 морквина;
- 100 грам шампіньйонів;
- 50 грам капусти брокколі та савойської;
- томатна паста – 3 ст. ложки;
- борошно - 1 столова ложка;
- олія соняшникова;
- 3 столові ложки сметани;
- перець мелений;
- сіль;
- відварений рис – 3 столові ложки;
- 2 лаврових аркуша.
Час приготування страви: 40 хвилин.
Калорійність на 100 г: 80 ккал.
Дієтичні голубці дуже смачні і поживні. У них міститься багато корисних мікроелементів та вітамінів. Перед приготуванням страви, необхідно підготувати капустяне листя, а зробити начинку і сформувати рулети можна дуже швидко.
- Для голубців необхідно, насамперед, приготувати начинку. Моркву помити, почистити і натерти на тертці, цибулю, цибулю-порей, брокколі, савойську капусту і гриби дрібно порізати, викласти на гарячу сковорідку з олією і згасити 10 хвилин;
- В овочеву суміш додати відварений рис, спеції і сіль, все добре перемішати;
- З капустяного листя і начинки сформувати голубці;
- У каструлю покласти борошно, сметану, томатну пасту, 2 склянки води і все перемішати, викласти в соус рулети і 30 хвилин гасити на середньому вогні.
Такі голубці дуже корисні і ще чудово смачні. Начинки можуть бути самими різними, тому кожен раз, можна радувати своїх рідних і близьких оригінальними голубцями.
На чому настояти самогон, щоб надати напою м'якість і цікавий смак.
Можна смажити картоплю в мультиварці? Спробуйте приготувати це страва з допомогою цієї диво-техніки.
Варена скумбрія в цибулинні — цей рецепт вам точно варто спробувати.
Поради кулінарів
Приготування голубців в каструлі – заняття, з яким складно ідеально впоратися з першого ж разу. Відокремити листя, зробити соковиту начинку, сформувати рулети, які не розваляться під час приготування – з цим впорається не кожен.
Щоб голубці вийшли невеликого, акуратного розміру, необхідно вибирати капусту середнього розміру. Якщо вона буде дуже великий, то конвертики будуть розміром з капців.
В капустяне листя краще всього не загортати занадто багато начинки, приблизно одну десертну ложку. Такі голубчики будуть дуже акуратними і привабливими. Щоб голубці випадково не пригоріли, найкраще викласти на дно каструлі обрізки листя.
Подавати страву найкраще з смачною сметаною і свіжою зеленню.
Голубці – страва, яке не може залишити байдужим жодного людини. У ньому дуже багато корисних і важливих для організму людини вітамінів і мікроелементів. Приготувати це блюдо не так складно, як це здається на перший погляд. Правильно вибравши капусту, приготувавши смачний фарш, зробивши акуратні конвертики, можна порадувати всіх рідних і близьких смачними і чудовими голубцями.