22 май 2019 19 326

Як смачно приготувати голубці у каструлі

Голубці – страва, яке не може залишити байдужим жодного людини. Соковита, м'ясна начинка, ніжна капуста, смачна підлива – головні складові справжніх голубців. Навчитися робити їх може кожна людина, але з першого разу може вийти далеко не у кожного. Трохи терпіння, практики і чітке дотримання інструкцій – запорука успіху.

Як вибрати капусту

Приготування голубців – досить трудомісткий процес, до якого потрібно морально підготуватися заздалегідь. Одне з найскладніших підготовчих етапів – вибрати хорошу капусту розібрати її на листя.

Страва вийде більш смачним і ніжним, якщо для його приготування вибирати не тверді качани, а пружні, але при цьому вони не повинні деформуватися, якщо здавити їх руками.

Така капуста більш ніжна і смачна, готується швидко і так само легко розбирається. Її запах повинен бути приємним, а листочки повинні мати привабливий зовнішній вигляд, без темних крапок, плям і інших пошкоджень.

Для приготування голубців, краще всього вибирати капусту середнього розміру, з якою легше працювати, вагою не менше 1 кілограма.

Як правильно зняти листя

Одне із самих улюблених занять багатьох господинь в процесі приготування голубців — це зняття капустяного листя з качана. Це можна зробити кількома способами:

  • заморозити в морозильній камері і потім розморозити;
  • запекти в мікрохвильовій печі;
  • відваривши в підсоленій воді.

Для останнього способу необхідно підготувати велику каструлю, в якій поміститься повністю весь качан.

  1. З капусти видалити пошкоджені і погані листочки, зробити біля качана надрізи, щоб листочки швидше і простіше відділялися;
  2. Увіткнути вилку в середину качана, щоб з овочем було простіше працювати;
  3. Закип'ятити 4 літра води, додати туди столову ложку солі, покласти капусту в каструлю, поки не почнуть відділятися перші листочки;
  4. Качан дістається з води, листочки знімаються, а капуста поміщається назад в каструлю і так повторюється до тих пір, поки всі хороші листя не будуть оделены;
  5. Листя остуджувати, а жорстка частина посередині акуратно зрізається ножем.

З допомогою цього простого способу можна легко та швидко підготувати листя для голубців. Займає весь процес зовсім небагато часу і мінімум зусиль.

Класичний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
капуста - 1 штука
фарш (свинина і яловичина) - 1 кілограм
відварений рис - 1 склянка
яйце - 1 шт.
помідор - 1 шт.
морквина - 1 шт.
цибулина - 1 шт.
зелень (кріп і петрушка) - за смаком
масло рослинне - для обсмажування
лавр - 2 аркуша
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 93 Ккал

Смачні та соковиті голубці – страва, яку дуже люблять у багатьох сім'ях не тільки дорослі, але і діти. Готуються вони в каструлі досить швидко.

Процес приготування класичних голубців у каструлі знайомий багатьом:

  1. З качана капусти знімаються листя і готується начинка у глибокій ємності. Для неї необхідно змішати половинку дрібно нарубаного цибулі, фарш, відварений рис, зелень, спеції, сіль і сире яйце, все перемішується;
  2. На охолоджені листя викладається кулька начинки і акуратно загортається у вигляді рулету;
  3. На дно каструлі потрібно покласти декілька листів капусти, а зверху на них голубці;
  4. Підготувати заливку: залишки цибулі і помідор порізати кубиками, моркву натерти;
  5. На гарячу сковорідку, змащену олією, викласти овочі, перець мелений, сіль, лаврове листя і протушкувати під кришкою 10 хвилин, час від часу помішуючи;
  6. Овочі викладаються зверху на голубці, додається вода, так щоб вона не доходила на 2 сантиметра до верхнього шару і все тушкується 40-50 хвилин.

Цей рецепт дуже простий, а страва виходить дуже соковитим, смачним і ситним.

Дієтичні голубці з овочевою начинкою

На відміну від класичних голубців, овочеві більш корисні і легкі. Вони підходять для вегетаріанського і дієтичного харчування, а також в пост. Готувати це блюдо досить швидко і легко, а в якості начинки можна сміливо вибирати улюблені овочі.

Інгредієнти:

  • капуста – 1 штука;
  • 1 цибулина;
  • 50 грам цибулі-порею;
  • 1 морквина;
  • 100 грам шампіньйонів;
  • 50 грам капусти брокколі та савойської;
  • томатна паста – 3 ст. ложки;
  • борошно - 1 столова ложка;
  • олія соняшникова;
  • 3 столові ложки сметани;
  • перець мелений;
  • сіль;
  • відварений рис – 3 столові ложки;
  • 2 лаврових аркуша.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 г: 80 ккал.

Дієтичні голубці дуже смачні і поживні. У них міститься багато корисних мікроелементів та вітамінів. Перед приготуванням страви, необхідно підготувати капустяне листя, а зробити начинку і сформувати рулети можна дуже швидко.

  1. Для голубців необхідно, насамперед, приготувати начинку. Моркву помити, почистити і натерти на тертці, цибулю, цибулю-порей, брокколі, савойську капусту і гриби дрібно порізати, викласти на гарячу сковорідку з олією і згасити 10 хвилин;
  2. В овочеву суміш додати відварений рис, спеції і сіль, все добре перемішати;
  3. З капустяного листя і начинки сформувати голубці;
  4. У каструлю покласти борошно, сметану, томатну пасту, 2 склянки води і все перемішати, викласти в соус рулети і 30 хвилин гасити на середньому вогні.

Такі голубці дуже корисні і ще чудово смачні. Начинки можуть бути самими різними, тому кожен раз, можна радувати своїх рідних і близьких оригінальними голубцями.

На чому настояти самогон, щоб надати напою м'якість і цікавий смак.

Можна смажити картоплю в мультиварці? Спробуйте приготувати це страва з допомогою цієї диво-техніки.

Варена скумбрія в цибулинні — цей рецепт вам точно варто спробувати.

Поради кулінарів

Приготування голубців в каструлі – заняття, з яким складно ідеально впоратися з першого ж разу. Відокремити листя, зробити соковиту начинку, сформувати рулети, які не розваляться під час приготування – з цим впорається не кожен.

Щоб голубці вийшли невеликого, акуратного розміру, необхідно вибирати капусту середнього розміру. Якщо вона буде дуже великий, то конвертики будуть розміром з капців.

В капустяне листя краще всього не загортати занадто багато начинки, приблизно одну десертну ложку. Такі голубчики будуть дуже акуратними і привабливими. Щоб голубці випадково не пригоріли, найкраще викласти на дно каструлі обрізки листя.

Подавати страву найкраще з смачною сметаною і свіжою зеленню.

Голубці – страва, яке не може залишити байдужим жодного людини. У ньому дуже багато корисних і важливих для організму людини вітамінів і мікроелементів. Приготувати це блюдо не так складно, як це здається на перший погляд. Правильно вибравши капусту, приготувавши смачний фарш, зробивши акуратні конвертики, можна порадувати всіх рідних і близьких смачними і чудовими голубцями.

Що ще почитати: