Рецепти салату з капусти на зиму: секрети досвідчених господинь
Крім того, що капуста є незамінним джерелом вітамінів, вона на рідкість невибаглива в заготовках.
До того ж, з неї можна зробити велику різноманітність страв.
Традиційні соління і квашення все ще в пошані, і рік від року є невід'ємним атрибутом страв зимового періоду.
Але іноді хочеться різноманітності, благо сортів вітамінної королеви неймовірне безліч.
Традиційна белокочанка добре прижилася в наших городах.
Однак інші сорти капусти не менш корисні і смачні неохоче культивуються садівниками.
Зараз проблема з вибором матеріалу для заготовок відпала сама по собі.
В будь-якому магазині є таке розмаїття овочів, що немає необхідності садити всі сорти в городі.
Із збільшенням вибору інгредієнтів зростає і кількість смачних страв.
А зимові заготовки настільки традиційні для наших місць, що без них неможливо уявити трапезу.
Деякі господині беруть за правило щороку готувати по одному новому рецепту на вибір.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цвітна капуста - | качан |
морква - | 1 шт. |
перець болгарський солодкий червоний - | 1 шт. |
цибулю - | 2 шт. |
сіль, цукор - | в пропорції 1:1 |
запашний горошок і гвоздика - | 3-5 шт. |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 35 Ккал |
Овоч має незрівнянні смакові якості, але тільки в тому випадку, якщо його доповнити іншими коренеплодами.
У зимових заготовках з ним є одна невелика хитрість.
- Цвітну капусту за допомогою ножа поділяють на суцвіття і промивають.
- Робиться це легко і швидко. Потім чистять моркву і нарізають слайсами (кружечками).
- Болгарський перець, попередньо очищений від насіння нарізають на квадратики. Поєднання суцвіть, гуртків і квадратиків надає страві естетики.
- Цибулю обчищають і нарізають півкільцями.
- Тепер необхідно взяти стерилізовану літрову банку і покласти овочі. Бажано якщо банку буде з гвинтовою кришкою. Спочатку укладають моркву, перець і ріпчасту цибулю, перемішуючи овочі зі спеціями, додають лавровий лист.
- Потім якомога щільніше укладають суцвіття капусти до самого верху банки.
- Для маринаду в 1 літр киплячої води додають сіль і цукор в звичайних пропорціях 1:2. Маринад заливають в банку не відразу. Спочатку дають овочів постояти накритими кришками 3 хвилини в звичайному окропі. В самому кінці перед закруткою вміст додають трохи оцту.
А у відео-сюжеті нижче трохи інший рецепт, більш гострий, але не менш смачний:
Салат з червонокачанної капусти на зиму — незвично і смачно
У краснокочанке міститься ще більше вітамінів, вона має оригінальні червоно-фіолетові листя і невибаглива в зберіганні.
Хорошим доповненням для вибраного продукту буде буряковий сік.
Для приготування зберігається тривалий час смачного салату на зиму з капусти знадобляться:
- 2 буряки середніх розмірів;
- 4 зубчики часнику;
- червонокачанна капуста – 2-3 шт.;
- сіль – 6 ст. ложок;
- цукор – півсклянки;
- вода – півсклянки;
- оцет – 1,5 склянки;
- спеції за смаком.
В залежності від розмірів качанів готують 2 трилітрові банки.
Краще, якщо знайдеться банку об'ємом 5 літрів.
Для початку качан шаткують соломкою, складаючи в окремий таз.
Потім ретельно віджимають і змішують з сіллю, цукром і спеціями.
Окремо варять буряк до готовності.
До води і оцту додають віджим нашаткованої вареного буряка.
У банку укладають краснокочанку, заливають її получившимся маринадом, закупорки використовують поліетиленові кришки.
Зберігають в холодному місці.
Страву можна подавати на стіл вже через 3 дні.
Капуста з грибами на зиму
Вітамінна королева, доповнена грибами, стане улюбленою закускою на столі в тривалий зимовий період.
Цей салат з капусти на зиму хороший сам по собі, його також можна подавати до будь-якого гарячого блюда.
Для приготування оригінального рецепту знадобляться:
- капуста білоголова 3 кг;
- морква – 2 шт.;
- залежно від розміру – 2-3 яблука свіжого врожаю;
- гриби – 800 гр.;
- 4 ст. ложки солі.
Капусту шаткують соломкою, моркву труть на крупній тертці, яблука і гриби нарізають часточками.
В барило укладають наявні інгредієнти, чергуючи морква яблука і гриби з капустою пошарово.
Верхній шар прикривають цільними капустяними листами, вливають у місткість розсіл, трамбують і кладуть вантаж.
Через 4 дні приступають до наступного етапу – перекладання маси в тару.
Банки і кришки повинні бути попередньо стерилізовані.
Незважаючи на те, що багато інгредієнтів і процедура приготування займає декілька днів, цей вид консервації буде удостоєний підвищеної уваги з боку господинь.
Зимові заготовки з капусти і помідорів
Важлива роль на зимовому столі відводиться рецептами салатів з капусти на зиму, які готуються в гарячому вигляді.
Ці страви вносять різноманітність в повсякденне меню і не обтяжують шлунок.
Для приготування ще одного смачного салату на зиму буде потрібно по одному кілограму ріпчастої цибулі, помідорів, капусти і моркви.
Виходячи з даної пропорції овочів, повинно вийти 3 кг суміші.
Якщо отриманий обсяг здасться недостатнім, завжди можна збільшити пропорцію.
Для маринаду беруть:
- цукор, сіль, оцет за 3 ст. ложки;
- олія – 0,5 літра;
- спеції за смаком.
Для поживного обіду відмінно підійде легкий супчик. Від нього не буде тяжкості в шлунку і почуття голоду. Готуємо овочевий суп в мультиварці.
Яскраво жовтого кольору, соковита, кукурудза приваблює всіх своїм смаком. Дізнайтеся у статті скільки часу їй необхідно, щоб зваритися і радувати вас своїм сонячним видом на літній день.
«Ягода-малина, ягода-малина нас до себе манила...» — слова відомої пісні. Адже правда, малина манить до себе своїм ароматом і насолодою. Але перш ніж її вживати, потрібно все ж ознайомитися з тим, кому вона корисна, а кому й шкода може завдати. Експерти розібрали цю тему по поличках тут.
Цибулю і помідори нарізають, капусту шаткують, моркву труть на крупній тертці.
Всі овочі викладають в глибоку каструлю, заливають маслом, маринадом, перемішують і тушкують протягом 1,5 години на повільному вогні.
Готову суміш, не остуджуючи, розкладають по банках і прибирають у прохолодне місце.
Так вона добре зберігається до весни.
Капуста займає одне з центральних місць в заготовки на зиму.
Вона добре поєднується з овочами, купуючи додаткові смакові властивості і привносячи різноманітність в меню.
Всілякі страви з неї на зиму є повноцінними стравами, їх прийнято використовувати в якості холодної закуски, а також як доповнення до гарячої трапези.
Джерело вітамінів, цей овоч просто незамінний на столі.
Звертаємо вашу увагу на простий рецепт, який нагадує класичне приготування: