22 июнь 2019 1 522

Рецепти салату з капусти на зиму: секрети досвідчених господинь

Крім того, що капуста є незамінним джерелом вітамінів, вона на рідкість невибаглива в заготовках.

До того ж, з неї можна зробити велику різноманітність страв.

Традиційні соління і квашення все ще в пошані, і рік від року є невід'ємним атрибутом страв зимового періоду.

Але іноді хочеться різноманітності, благо сортів вітамінної королеви неймовірне безліч.

Традиційна белокочанка добре прижилася в наших городах.

Однак інші сорти капусти не менш корисні і смачні неохоче культивуються садівниками.

Зараз проблема з вибором матеріалу для заготовок відпала сама по собі.

В будь-якому магазині є таке розмаїття овочів, що немає необхідності садити всі сорти в городі.

Із збільшенням вибору інгредієнтів зростає і кількість смачних страв.

А зимові заготовки настільки традиційні для наших місць, що без них неможливо уявити трапезу.

Деякі господині беруть за правило щороку готувати по одному новому рецепту на вибір.

Рецепт приготування закуски з цвітної капусти
Інгредієнти Кількість
цвітна капуста - качан
морква - 1 шт.
перець болгарський солодкий червоний - 1 шт.
цибулю - 2 шт.
сіль, цукор - в пропорції 1:1
запашний горошок і гвоздика - 3-5 шт.
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 35 Ккал

Овоч має незрівнянні смакові якості, але тільки в тому випадку, якщо його доповнити іншими коренеплодами.

У зимових заготовках з ним є одна невелика хитрість.

Всі інгредієнти повинні бути твердими по структурі, тоді зовнішній вигляд і якість салату збережеться протягом всієї зими.
  1. Цвітну капусту за допомогою ножа поділяють на суцвіття і промивають.
  2. Робиться це легко і швидко. Потім чистять моркву і нарізають слайсами (кружечками).
  3. Болгарський перець, попередньо очищений від насіння нарізають на квадратики. Поєднання суцвіть, гуртків і квадратиків надає страві естетики.
  4. Цибулю обчищають і нарізають півкільцями.
  5. Тепер необхідно взяти стерилізовану літрову банку і покласти овочі. Бажано якщо банку буде з гвинтовою кришкою. Спочатку укладають моркву, перець і ріпчасту цибулю, перемішуючи овочі зі спеціями, додають лавровий лист.
  6. Потім якомога щільніше укладають суцвіття капусти до самого верху банки.
  7. Для маринаду в 1 літр киплячої води додають сіль і цукор в звичайних пропорціях 1:2. Маринад заливають в банку не відразу. Спочатку дають овочів постояти накритими кришками 3 хвилини в звичайному окропі. В самому кінці перед закруткою вміст додають трохи оцту.

А у відео-сюжеті нижче трохи інший рецепт, більш гострий, але не менш смачний:

Салат з червонокачанної капусти на зиму — незвично і смачно

У краснокочанке міститься ще більше вітамінів, вона має оригінальні червоно-фіолетові листя і невибаглива в зберіганні.

Хорошим доповненням для вибраного продукту буде буряковий сік.

Для приготування зберігається тривалий час смачного салату на зиму з капусти знадобляться:

  • 2 буряки середніх розмірів;
  • 4 зубчики часнику;
  • червонокачанна капуста – 2-3 шт.;
  • сіль – 6 ст. ложок;
  • цукор – півсклянки;
  • вода – півсклянки;
  • оцет – 1,5 склянки;
  • спеції за смаком.

В залежності від розмірів качанів готують 2 трилітрові банки.

Краще, якщо знайдеться банку об'ємом 5 літрів.

Для початку качан шаткують соломкою, складаючи в окремий таз.

Потім ретельно віджимають і змішують з сіллю, цукром і спеціями.

Окремо варять буряк до готовності.

До води і оцту додають віджим нашаткованої вареного буряка.

У банку укладають краснокочанку, заливають її получившимся маринадом, закупорки використовують поліетиленові кришки.

Зберігають в холодному місці.

Страву можна подавати на стіл вже через 3 дні.

Капуста з грибами на зиму

Вітамінна королева, доповнена грибами, стане улюбленою закускою на столі в тривалий зимовий період.

Цей салат з капусти на зиму хороший сам по собі, його також можна подавати до будь-якого гарячого блюда.

Для приготування оригінального рецепту знадобляться:

  • капуста білоголова 3 кг;
  • морква – 2 шт.;
  • залежно від розміру – 2-3 яблука свіжого врожаю;
  • гриби – 800 гр.;
  • 4 ст. ложки солі.

Капусту шаткують соломкою, моркву труть на крупній тертці, яблука і гриби нарізають часточками.

В барило укладають наявні інгредієнти, чергуючи морква яблука і гриби з капустою пошарово.

Верхній шар прикривають цільними капустяними листами, вливають у місткість розсіл, трамбують і кладуть вантаж.

Поки закуска буде кваситься, важливо перевіряти наявність достатнього обсягу розсолу, цілком покриває верх вмісту барильця.

Через 4 дні приступають до наступного етапу – перекладання маси в тару.

Банки і кришки повинні бути попередньо стерилізовані.

Незважаючи на те, що багато інгредієнтів і процедура приготування займає декілька днів, цей вид консервації буде удостоєний підвищеної уваги з боку господинь.

Зимові заготовки з капусти і помідорів

Важлива роль на зимовому столі відводиться рецептами салатів з капусти на зиму, які готуються в гарячому вигляді.

Ці страви вносять різноманітність в повсякденне меню і не обтяжують шлунок.

Для приготування ще одного смачного салату на зиму буде потрібно по одному кілограму ріпчастої цибулі, помідорів, капусти і моркви.

Виходячи з даної пропорції овочів, повинно вийти 3 кг суміші.

Якщо отриманий обсяг здасться недостатнім, завжди можна збільшити пропорцію.

Для маринаду беруть:

  • цукор, сіль, оцет за 3 ст. ложки;
  • олія – 0,5 літра;
  • спеції за смаком.

Для поживного обіду відмінно підійде легкий супчик. Від нього не буде тяжкості в шлунку і почуття голоду. Готуємо овочевий суп в мультиварці.

Яскраво жовтого кольору, соковита, кукурудза приваблює всіх своїм смаком. Дізнайтеся у статті скільки часу їй необхідно, щоб зваритися і радувати вас своїм сонячним видом на літній день.

«Ягода-малина, ягода-малина нас до себе манила...» — слова відомої пісні. Адже правда, малина манить до себе своїм ароматом і насолодою. Але перш ніж її вживати, потрібно все ж ознайомитися з тим, кому вона корисна, а кому й шкода може завдати. Експерти розібрали цю тему по поличках тут.

Цибулю і помідори нарізають, капусту шаткують, моркву труть на крупній тертці.

Всі овочі викладають в глибоку каструлю, заливають маслом, маринадом, перемішують і тушкують протягом 1,5 години на повільному вогні.

Готову суміш, не остуджуючи, розкладають по банках і прибирають у прохолодне місце.

Так вона добре зберігається до весни.

Капуста займає одне з центральних місць в заготовки на зиму.

Вона добре поєднується з овочами, купуючи додаткові смакові властивості і привносячи різноманітність в меню.

Всілякі страви з неї на зиму є повноцінними стравами, їх прийнято використовувати в якості холодної закуски, а також як доповнення до гарячої трапези.

Джерело вітамінів, цей овоч просто незамінний на столі.

Звертаємо вашу увагу на простий рецепт, який нагадує класичне приготування:

Що ще почитати: