Як приготувати торт «Спартак» в домашніх умовах
На приготування торта «Спартак» йде досить багато часу (втім, більшу його частину торт просто настоюється в холодильнику). Але задоволення, яке отримають гості і члени сім'ї, спробувавши цей десерт, коштує витрачених зусиль.
У класичному рецепті використовується заварний крем, але можна пробувати різні крему, в тому числі приготований на основі сметани, щоб кожен раз смак торта був трохи іншим.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Коржі: - | |
слив. масла - | 100 г |
борошна - | 450 г |
вершків - | 3 ст. л. |
яєць - | 2 шт. |
какао - | 20 г |
будь меду - | 2 ст. л. |
цукру - | 200 г |
соди - | ½ Ч. л. |
Для крему: - | |
борошна - | 3 ст. л. |
жовтки - | жовтки |
молока теплого - | ½ Л |
слив. масла і цукру - | по 200 г |
ванільного цукру - | 5 г |
Для глазурі: - | |
цукру - | 4 ст. л. |
слив. масла - | 30 г |
какао - | 20 г |
питної води - | 6 ст. л. |
Час приготування: 480 хвилин | Калорійність на 100 грам: 383 Ккал |
Приготування торта можна розділити на три великих етапи, під час яких відбувається робота над виготовленням основних його складових: тестом (з якого потім виходять коржі), кремом і глазур'ю. Згідно з цим складовим доцільно розділити і продукти. У представленому рецепті готовий торт розрахований на 12 порцій.
Краще спочатку приготувати тісто для торта «Спартак» і випекти коржі. Ось покроковий рецепт:
- Яйця збиваються в окремому посуді.
- У мисці перемішати збиті яйця, розтоплене масло, мед, цукор, какао та вершки (можна застосувати комбайн або блендер, але не на максимальній швидкості).
- Перекласти в сотейник отриману суміш і варити на плиті, включеної на невеликий вогонь, поки не розчиниться цукор (при цьому потрібно постійно помішувати масу).
- Всипати соду. Продовжувати варити, поки об'єм не збільшиться приблизно втричі, після чого відставити від плити.
- У трохи остигнула масу поступово всипають попередньо просіяне борошно. Тепер можна замішувати тісто (поки суміш не досягне температури комфортною для рук, це можна робити дерев'яною ложкою, щоб не обпектися).
- Закінчувати тісто краще на дерев'яній дошці, посипаною борошном. Його потрібно місити і розкачувати, поки воно не стане м'яким і гладким.
- Розділити тісто на 8 однакових шматків. Кожен зі шматків, крім одного, покласти в пакет або замотати харчовою плівкою для запобігання висихання. Один з шматків розкачати в пласт (розмір залежить від бажаного діаметру торта і товщини коржів, але краще розкачувати тонший. Форма може бути будь – квадратної, круглої).
- Кожен корж випікається до готовності (час залежить від його товщини, середній час випікання – 3-4 хв, температура – 180 градусів).
- Готові коржі підрівняти ножем, щоб вони були однаковими.
Рецепт приготування крему покроково:
- Жовтки збиваються разом з цукром.
- Додається просеянная борошно.
- Поступово вливається молоко, одночасно масу потрібно помішувати, а потім перемішати до відсутності грудок.
- Варити в каструлі, поставленої на повільний вогонь, постійно перемішуючи масу, поки вона не стане густою.
- Відставити з плити, засипати ванільний цукор, перемішати, накрити кришкою або плівкою і поставити остигати.
- Розтоплене масло збивається з цукром (можна застосувати блендер або комбайн).
- До цукру та олії додається остиглий крем. Маса перемішується і збивається.
Отриманим кремом змащують коржі і накладають їх один на одного.
Верхню поверхню останнього коржа змащувати не потрібно. Її поливають глазур'ю, приготувати яку дуже просто:
- Розтоплене масло, цукор, вода і какао варяться на плиті, включеної на маленький вогонь, пару хвилин (треба постійно перемішувати суміш), поки не розчиниться цукор.
- Полити глазур'ю торт, розподілити її ложкою або лопаткою по всій його поверхні і стінок.
Торт ставлять в холодильник на 6 годин для застигання крему і глазурі. По закінченні цього часу він буде готовий до вживання.
Різні варіанти крему
Крем для «Спартака» можна використовувати не тільки заварний. Сметанний або фруктовий теж підійдуть. При бажанні, якщо немає часу на застигання глазурі і крему, можна змастити коржі навіть варенням або згущеним молоком, а зверху присипати крихтами від коржів, корицею, цукровою пудрою або товченим горіхом.
У цьому випадку коржі практично не просочаться, якщо тільки не зрізати тонкий верхній шар кірки. І краще все одно дати торту постояти годину або два.
Сметанний
Один з найбільш популярних для цього торта після заварного. Для нього потрібно зовсім небагато продуктів:
- 700 г сметани (20 %-ний);
- 1 ст. цукрової пудри.
Витрати часу на готування: 10 – 15 хв.
Калорійність 100 г крему: 209 ккал.
Сметану потрібно збити з пудрою до пухкої маси. Крем готовий, залишилося змастити коржі.
Сметанно-банановий
Добре поєднується з шоколадно-медовими коржами крем з банановим смаком.
Продукти:
- 550 г сметани (20 %-ний);
- 2 шт. досить стиглих бананів;
- 1 ч. л. соку лимона;
- 1 ст. цукрової пудри.
Час приготування: 10-15 хв
Калорійність 100 г продукту: 188 ккал.
Сметану, сік лимона і пудру збивають, потім додають розім'яту банан і збивають знову. Тривалість збивання залежить від того, наскільки дрібні шматочки банана повинні залишитися в кремі. Чим довше збивати, тим більш однорідна маса вийде. Якщо бажано, щоб відчувалися шматочки фруктів, то повторно збивати потрібно близько хвилини.
Пікша — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями від досвідчених кулінарів.
Рецепт оселедця по-корейськи внесе різноманітність в повсякденне меню. Особливо актуальним страва буде для тих, хто любить рибні страви.
Як зробити булочки для хот-дога по-французькому, датському або американським рецептом.
Апельсиновий
Продукти:
- 2 шт. апельсинів середнього розміру;
- 200 р слив. масла;
- 1 ст. цукру.
Затрати часу: 30 хв.
Калорійність на 100 г: 237 ккал.
Апельсини потрібно помити і варити цілими в киплячій воді 15 хв, після чого воду зливають, наливають нову і знову варять апельсини в окропі ще 15 хв. Потім їх потрібно порізати і звільнити від кісточок.
Після цього апельсини перекручують на м'ясорубці. Апельсинову кашку змішують з маслом і цукром і збивають міксером або блендером до пишної маси. Потім крем потрібно недовго охолодити в холодильнику, після чого можна наносити його на коржі торта «Спартак».
Крем із згущеним молоком
Продукти:
- 1 яйце;
- 1 ст. молока;
- 250 г згущеного молока (рідкої);
- 2 ст. л. борошна;
- 200 р слив. масла.
Затрати часу: 25 хв.
Калорійність на 100 г: 285 ккал.
Молоко, яйця і борошно, ретельно перемішують, а потім варять на паровій бані, постійно перемішуючи, поки продукт не загусне. Потім крем трохи охолоджують і збивають разом з розм'якшеним маслом (краще використовувати міксер або блендер). Збитий крем готовий до використання.
Поради для правильного приготування
Досвідчені кондитери радять проткнути коржі виделкою в декількох місцях при випіканні, щоб їх поверхня не здувалася бульбашками. Якщо це сталося, міхури можна підрівняти ножем. На смак тесту їх поява ніяк не впливає.
Коржі для торта «Спартак» можна спробувати зробити однаковими заздалегідь: розкачати їх приблизно за розміром великої тарілки і, приклавши її до коржу, прибрати ножем надлишки тіста. Коржі потрібно вчасно вийняти з духовки, щоб вони не пересушились, інакше торт не буде таким ніжним. Чим тонше вийдуть шари тесту, тим легше їм буде просочитися, і тим смачніше буде десерт.
Прикрасити торт «Спартак» можна чим завгодно: листям м'яти, ягодами, пелюстками мигдалю або іншими горіхами. Додати прикраса краще після того, як торт просочиться, тобто, безпосередньо перед подачею. Замість глазурі його можна полити розтопленим заздалегідь шоколадом.