Як приготувати печінка в сметані в мультиварці
Відсутність значного кулінарного досвіду – це ще не привід відмовляти собі в задоволенні подати до столу класично приготоване і завжди доречне блюдо. Варіанти приготування печінки настільки різноманітні, що нехтування даним продуктом багатьма господинями здається цілком незаслуженим.
Запропоновані у статті рецепти змусять по-новому поглянути на такий звичний, але такий незвичайний субпродукт.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячої печінки - | 1 кг |
молока - | ¾ Склянки |
сметани - | 5 ст. л. |
цибулин - | 1 шт. |
готової гірчиці - | 2 ч. л. |
рослинної олії - | 4 ст. л. |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 110 хвилин | Калорійність на 100 грам: 265 Ккал |
Рецепт свинячої печінки в сметані в мультиварці покроково:
- Печінку слід ретельно вимити, зрізати всі пленочки і видалити протоки. Нарізати соломкою або невеликими кубиками;
- Скласти підготовлений таким чином, продукт в ємність, наповнити її молоком і обережно перемішати всі. Залишити так на годину, краще в холодильнику;
- В окремому посуді змішати спеції, гірчицю, сметану;
- Відкинути печінка на друшляк і на деякий час залишити стікати, щоб у субпродукте залишилося тільки те молоко, яке встигло всмоктатися;
- Налити в каструлю олію і трохи прогріти його. Потім закласти в мультиварку печінку і протягом п'яти хвилин, періодично помішуючи, обсмажують її в режимі «смаження»;
- Не припиняючи обжарювання, додати нарізану півкільцями цибулину і продовжити готування ще протягом трьох хвилин;
- Тепер потрібно залити майже готову страву сметанно-гірчичною пастою, перемішати масу, і протомитися під кришкою в режимі «гасіння» близько сорока хвилин;
- Ідеальним гарніром для печінки завжди вважалося картопляне пюре. Перед подачею до столу страву рекомендується прикрасити гілочкою зелені.
Плов з куркою на сковороді — це блюдо відрізняється простотою, до того ж воно не настільки жирне як варіант з бараниною.
Суп пюре з курячої грудки — смачне і ситне блюдо, яке сподобається всім.
Читайте як приготувати неймовірно смачні баклажани на грилі.
Печінка яловича в сметанному соусі
Всього буде потрібно:
- 1 кг яловичої печінки;
- 2 великі цибулини;
- спеції, що містять сіль і суміш перців;
- 0,5 ч. л. цукру;
- 4 ст. л. борошна;
- рослинне масло.
Витрачений час – близько 1,5 годин.
Калорійність страви на 100 грам – 208 ккал.
Процес приготування:
- Печінка потрібно обмити цілим шматком, потім покласти в каструльку і заповнити посуд холодною водою, залишивши приблизно так, на годину-півтора;
- По закінченні цього часу, печінка потрібно буде знову обмити під поточною водою і відкинути на друшляк;
- Потім субпродукт нарізається на однакові кубики середнього розміру. В процесі нарізки, слід видаляти проточні трубки;
- Овочі – як цибуля, так і моркву нарізаємо кружечками (кільцями);
- В мультиварці, спочатку, в режимі «смаження» прогріти половину масла. Потім зверху, обережно викласти печінку. Краще викладати її не всю відразу, а в 2-3 прийому, тоді всі шматочки обсмажаться рівномірно. Коли утворюється легка підсмажена кірочка, відразу треба перекласти піджарку в окремий посуд;
- Додати масло, що залишилося в мультиварку і відразу ж викласти весь цибулю. Як тільки цибуля стане золотистою, додати до засмажки моркву і, помішуючи, тримати овочі при тій же програмі, ще 3-4 хвилини;
- Слідом знову перекласти в прилад печінка, перемішати компоненти;
- До цього часу можна приготувати заливку, складається з: сметани, борошна, солі, цукру, перцю і 2 ст. ложок води;
- Залити цією сумішшю вміст чаші, рівномірно розподілити її і, в режимі «гасіння», під кришкою, продовжувати готування ще, приблизно, годину;
- Після того, як страва буде готове, його можна подати до столу, декорувавши декількома тонкими скибочками лимона і зеленню петрушки.
Куряча печінка тушкована в сметані з цибулею
Всього буде потрібно:
- 0,5 кг курячої печінки:
- 150 мл сметани 20% жирності;
- 2 середні цибулини;
- 3 ст. л. борошна;
- 4 ст. л. рослинного масла;
- спеції, що містять сіль і суміш перців.
Витрачений час – 30 хвилин.
Калорійність страви на 100 грам – 210 ккал.
Процес приготування курячої печінки в сметані з цибулею в мультиварці:
- У каструлю налити половину порції масла і прогріти його при режимі «смаження»;
- Нарізану кільцями цибулину викласти в чашу і близько п'яти хвилин обсмажувати до золотистого кольору, періодично помішуючи;
- Потім цибулю з чаші викласти, додати туди масло, що залишилося і промиту печінку. Прогріти субпродукт близько хвилини, перемішати і зверху розподілити обсмажений раніше цибулю. Накрити кришкою і тримати продукти все в тому ж режимі, 8-10 хв. За цей час кришку потрібно буде двічі відкрити і перемішати вміст мультиварки;
- Поки печінка обсмажується, в окремому посуді змішати сметану, борошно і спеції. Коли відведені 10 хвилин закінчаться, кришку треба знову відкрити, залити в чашу сметанний соус і добре все перемішати;
- Поміняти програму на «гасіння» і тримати в цьому режимі 3-5 хвилин;
- Куряча печінка чудово поєднується як з картопляним пюре, так і з розсипчастою гречаною кашею.
Печінка з грибами
Вам знадобиться:
- 700 гр свинячий (або будь-який інший) печінки;
- 2 середні цибулини;
- 300 гр печериць;
- 3 зуб. часнику;
- 5 ст. л. сметани 20% жирності;
- спеції, що містять сіль і суміш перців;
- рослинна олія для смаження.
Витрачений час – 1 година 40 хвилин.
Калорійність страви на 100 грам продукту – 219 ккал.
Рецепт печінки в сметані з грибами в мультиварці по кроках:
- Печінка потрібно перебрати, очистити, якщо є плівочки, і на 1 годину залити холодною водою;
- Поки субподукт відмокає, потрібно підготувати овочі: начистити і нарізати. Цибулину потрібно дрібно нашаткувати, часник нарізати тонкими пластинками, гриби – соломкою;
- Потім дістати печінку, обсушити паперовими серветками і нарізати кубиками невеликого розміру.
- Розігріти рослинну олію в програмі «смаження»;
- Окремо, приблизно п'ять хвилин, обсмажити при відкритій кришці овочі, потім додати гриби і продовжити обсмажування ще протягом 8 хвилин;
- Поки готуються овочі з грибами, в глибокій тарілці потрібно змішати борошно з сіллю і перцем. У цій сипучої суміші ретельно обваляти шматочки печінки;
- Коли гриби будуть готові, викласти в чашу мультиварки обкачані шматочки і протягом трьох хвилин, прогріти. Потім залити зверху сметаною, всі інтенсивно перемішати і продовжувати готувати страву вже під кришкою, в режимі «гасіння», близько 20 хвилин.
Поради досвідчених кулінарів
- заморожене м'ясо завжди буде жорсткішим на смак, ніж свіже, тому, перед приготуванням, його обов'язково потрібно потримати в холодному молоці близько години;
- свіжий продукт не повинен пахнути з кислим відтінком, це ознака згірклості. Хороша печінка володіє солодкуватими нотами аромату;
- куряча і печінка індича не може бути червоного кольору. Природний колір – насичений коричневий, без кров'яних вузликів і зайвих плівок.
- якщо не видалити плівку і прожилки з яловичої печінки, то готову страву може гірчити і мати неестетичний вигляд.
Будь-яка печінка яловича, свиняча або куряча — є унікальною сукупністю вітамінного, амінокислотного і мінерального складу.
Приготовлений правильно і з дотриманням оптимального температурного режиму, даний субпродукт забезпечує організму повноцінну добову норму вітаміну А і таких цінних елементів, як цинк, магній і фосфор.