Як приготувати плов з куркою на сковороді
Приготування плову достатньо простий процес, але в ньому присутні невеликі нюанси. Для отримання бажаного смаку необхідно дотримуватися правильну послідовність закладки продуктів.
Тому на заміну чудово підійде глибока сковорода з товстим дном. В ній страва готується швидше, а за смаковими показниками нічим не поступається іншим способам приготування. Доступні інгредієнти і прості прийоми дозволяють приготувати смачну і корисну їжу в домашніх умовах.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курка - | 1 кг |
рис - | 600 г |
цибуля ріпка - | 2 шт. |
часник - | 2 шт. |
морква - | 500 г |
рослинна олія - | 100 мл |
сушена зіра - | 1 ч. л. |
кухонна сіль - | 2 ч. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Цей рецепт є базовим, що дає гарантований успішний результат. Ароматний розсипчастий плов з м'яким курячим м'ясом і знайомим смаком східного блюда. Освоївши його, можна додавати власні інгредієнти, у вигляді сухофруктів, спецій, свіжої зелені.
Розглянемо рецепт приготування плову з куркою на сковороді в деталях. Спочатку потрібно почистити і нарізати моркву і цибулю. Курку порізати на кубики довільного розміру. Крупу ретельно промивають для видалення надлишків крохмалю.
Вилити масло на сковороду і поставити на сильний вогонь на плиту. В розпеченому маслі обсмажити курку протягом 6-10 хвилин, до отримання коричневого відтінку.
М'ясо вийняти. У тому ж маслі почати обсмажувати цибулю, і через 3-5 хвилини додати нашатковану моркву.
Після того, як цибуля стане коричневим, а морква м'якою, додати м'ясо і воду в кількості 6 склянок.
Довести бульйон до кипіння і викласти в сковороду рис, рівномірно розподіливши його. У центр розмістити часник, засипати сіль і зіру.
Головки часнику можна розібрати на часточки або покласти цілком, очистивши від зовнішньої лушпиння. Посуд закрити кришкою, вогонь трохи зменшуємо і варимо плов 10-12 хвилин.
Повністю впитавшаяся рідина підкаже, що пора знизити температуру плити до мінімального значення. Після появи на поверхні рису ямок, слід вимкнути вогонь і в закритому вигляді дати страві настоятися, просочитися ароматом м'яса, овочів, спецій.
Подавати до столу плов можна на блюді або в порційних тарілках.
Печеня в горщиках — дуже смачне і ситне блюдо, воно відрізняється від приготованого в каструлі.
Стожки з фаршу — рецепт, який стане вашим улюбленим.
Як приготувати смачні язички з яблуками з листкового тіста.
Як зробити плов з стегна курки з грибами
Замість цілої птиці можна використовувати курячі напівфабрикати. Зокрема, добре підходять стегна, так як м'ясо на них нежирне, багате залізом. Гриби надають плову вишуканий смак і чудово поєднуються з куркою.
Підійдуть печериці, опеньки, білі гриби. Вибирайте ті, чий смак вам більше подобається. Кожен вид внесе новий смак у традиційний рецепт. Список компонентів на 6 порцій наступний:
- курячі стегна – 1 кг;
- рис – 600 г;
- гриби – 200 г;
- морква – 2 шт.;
- цибуля ріпка – 1 шт.;
- часник – 1 шт.;
- масло рослинне – 100 мл;
- чорний перець – 5 шт.;
- сушена зіра – 1 ч. л.;
- кухонна сіль – 2 ч. л.
Для приготування плову потрібно 1 годину. В 100 г – 120 ккал.
Як же приготувати такий смачний плов? Опишемо весь процес приготування докладно. З курячого стегна вирізаємо кісточку. Шкіру видаляємо. М'ясо нарізаємо кубиками. На наступному етапі необхідно підготувати гриби, промити і нашаткувати.
Якщо гриби морожені, їх потрібно попередньо розморозити. Можна використовувати сухі гриби, які замочують на 20 хвилин. Моркву, цибулю чистять і дрібно шаткують. Крупу ретельно промивають, щоб позбавиться від білого осаду.
У розігрітому на сковороді олії обсмажують філе до напівготовності 5 хвилин. До м'яса додають цибулю, моркву і гриби. Пасерувати овочі до появи коричневого відтінку. В отриману суміш залити воду в кількості 6 склянок.
Бульйон приправити сіллю, зірою, перцем. Довести до кипіння. Засипати рис, рівномірно розподіляючи його в сковороді. Часник очищають від зовнішньої луски і головку цілком кладуть у середині крупи. Тушкувати під кришкою.
Коли рідина повністю вбереться, знизити вогонь до мінімальних значень і продовжувати тушкувати рис до появи кратерів на поверхні. Вимкнути вогонь, тримати щільно закритим пів години до готовності.
Дієтичний курячий плов на сковороді
Щоб поєднати в плові його багатий неповторний смак і вписати традиційне блюдо в концепцію дієтичного харчування, необхідно замінити в ньому рослинні жири на моно ненасичені і додати складні вуглеводи.
Для цього соняшникова олія замінюють на оливкова, білий рис — на коричневі сорту. В якості м'яса використовують нежирну курячу грудку. Повний список на 6 порцій виходить таким:
- куряча грудка – 1 кг;
- рис – 600 г;
- цибуля ріпка – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- оливкова олія – 5 ст. л.;
- спеції і сіль тільки за бажанням.
Такий рецепт потребує на приготування близько 40 хвилин. В 100 г – 100 ккал.
Як готувати дієтичний плов з куркою в сковороді? Отже, філе грудинки нарізують на невеликі шматочки. Морквину бажано крупно натерти. Цибулю дрібно нашаткувати. Рис попередньо зварити до напівготовності в 3 склянках води.
У розігріту сковороду додати масло, цибулю, моркву і м'ясо. Через 10 хвилин влити воду (3 склянки) і викласти крупу. Гасити вміст до готовності. Як і в інших рецептах, після вимкнення плити дати страві настоятися, насититися ароматом м'яса, овочів, спецій.
В дієтичне блюдо додавати сіль краще в кінці приготування і в менших кількостях.
Кілька порад
Щоб плов у процесі приготування став ароматним, розсипчастим і не підгорів, дотримуйтеся нескладних правил, які гарантують успіх на кулінарному терені.
- Потрібно використовувати рис твердих сортів з матовою або молочно-білої структурою, щоб він зберігав свою форму при дії температури. Можна застосовувати золотисті сорту;
- Велика, глибока сковорода з товстим дном успішно замінить казан, вміщуючи в себе всі інгредієнти. Якісні моделі легко миються і не допускає пригорання продукту;
- Необхідно ретельно промивати крупу в холодній воді перед готуванням. Це стане на заваді утворенню клейковини і забезпечить розсипчасту структуру;
- Порядок закладання продуктів наступний: цибулю, моркву, м'ясо, сіль, вода, крупа;
- Сіль додають у бульйон в кінці приготування перед засипанням крупів, щоб м'ясо не стало жорстким;
- Потрібно перемішувати після того, як викладена в бульйон крупа, не слід, щоб не порушувати цілісність зерен. Рис у будь-якому випадку вбере рідина;
- В обов'язковому порядку треба закрити сковороду кришкою, для підтримки рівномірного температурного режиму.
На закінчення можна сказати, що розуміння процесу приготування приходить з досвідом. Практикуючись в приготуванні плову з куркою на сковороді, навіть новачок у результаті зможе створити страву високих стандартів якості.
Не потрібно боятися експериментувати і додавати нові інгредієнти в традиційну страву. Екзотичні спеції, сухофрукти, зелень і трави допоможуть внести в звичний смак свіжі нотки.