15 июнь 2019 1 231

Булочки з курагою з листкового і дріжджового тіста

Чим можна порадувати дітей? Звичайно, булочками з дуже смачною та корисною начинкою!

Є велика кількість найрізноманітніших рецептів булочок з тими чи іншими начинками. У цій статті представлено кілька найбільш популярних рецептів, серед яких є і швидкі способи приготування.

Здобні булочки з курагою з дріжджового тіста
Інгредієнти Кількість
молоко - 600 мл
борошно - 1 кг
курага - 450 г
цукор - 170 г
свіжі дріжджі - 50 г
кунжут - 100 г
яйця - 2 шт.
ванілін - 2 г
сіль - 0,5 ч. л.
рослинна олія - 130 мл
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 268 Ккал
  1. Для початку беремо велику миску, кришимо в неї дріжджі, засипаємо ванілін, сіль і цукор. Далі трохи підігріваємо молоко – приблизно градусів до 30-50 і виливаємо його в дріжджову суміш.
  2. Слідом наливаємо масло, перемішуємо. Потім збиваємо яйця і додаємо в миску. Просіваємо борошно і засипаємо її слідом, після чого замішуємо тісто ложкою (зручніше дерев'яної).
  3. Після всіх приготувань накриваємо миску з тістом рушником і ставимо в тепле місце. Коли тісто збільшиться в два рази, дістаємо його і кладемо на стіл, заздалегідь посипаний борошном. Знову гарненько його вимішуємо. Далі беремо тісто і знову кладемо в миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце. Через деякий час вона знову збільшиться в об'ємі в два рази. Далі змащуємо стіл і руки маслом, після чого знову замішуємо тісто. Потім ділимо його на частини грам по 80-100 і надаємо їм кулясту форму. Накриваємо харчовою плівкою і даємо відстоятися хвилин 15.
  4. Тим часом беремо курагу і, очистивши від сміття і хвостиків, промиваємо її і даємо просохнути. Далі беремо нашу курагу і ріжемо його на шматочки – не більше сантиметра (можна залишити як є, якщо хочеться).
  5. Далі нам залишається лише зліпити булочки – для цього беремо кульки, робимо коржі, кладемо в центр курагу і заліплюємо коржі зверху, щоб знову вийшов кульку, але вже з начинкою. Далі трішки їх сплющує, перевертаємо швом вниз і робимо невеликі надрізи від центру до країв, щоб вийшов візерунок. Змащуємо булочки зверху яєчним жовтком і насипаємо в центр щіпку кунжуту.

Потім розігріваємо духовку до 180 градусів, кладемо булочки на деко і відправляємо їх дбати хвилин на 15-20.

Приємного апетиту!

Як випікати з листкового тіста

  1. Для початку гарненько промиваємо курагу і очищаємо від усякої лушпиння і хвостиків. Після цього дрібно нарізаємо. Пересипаємо в каструлю, засипаємо зверху терту цедру і цукор. Перемішуємо, додаємо воду і ставимо на вогонь – кип'ятимо приблизно 1-2 хвилини, після чого знімаємо з плити і ставимо в бік остуджуватися.
  2. Далі розгортаємо тісто до товщини приблизно в півсантиметра. Ділимо наше тісто на квадрати 7х7 см, можна більше або менше в залежності від бажаних розмірів булочок. По краях кожного квадратика робимо надрізи. Викладаємо в середину начинку і слепляем два краї наступним чином – з обох сторін у нас з-за надрізів вийшли лямки, для початку відтягаємо їх вгору, щоб підняти краї, а потім зводимо разом і проводимо одну лямочку в іншу – так у нас вийде щось на кшталт трубочки, а зверху між лямками буде виглядати наша начинка (докладніше дивіться на картинці).
  3. Кладемо булочки на змащений лист і даємо піднятися хвилин 15-20. Як піднімуться, змащуємо збитим яйцем і ставимо в духовку хвилин на 10-15 при температурі близько 250 градусів (враховуйте параметри духовки і розміри булочок). Приємного апетиту!

Булочки з курагою і сиром

  1. Спочатку розтоплюємо масло і підігріваємо молоко. У глибокій мисці змішуємо борошно, дріжджі і 160 грам цукру. Додаємо в цю миску наше молоко, а слідом вливаємо 2 яйця, які слід попередньо збити виделкою. Після цього починаємо замішувати тісто – у процесі додаємо невеликими порціями розтоплене масло. Як тісто буде готове, ставимо його в тепле місце на півтори-дві години, накривши рушником.
  2. Тим часом можна зайнятися начинкою. Для цього беремо сир і пропускаємо його через м'ясорубку або подрібнюємо в міксері – на виході нам потрібна однорідна гладка маса. Далі додаємо яйце і залишок цукру, після чого ретельно збиваємо. Беремо курагу, промиваємо, чистимо від луски і сміття, після чого нарізаємо дрібніші.
  3. Коли тісто підійде, ділимо його на дві частини і обидві розгортаємо в два прямокутника. Зверху на кожен намазуємо порівну сирну масу і рівномірно посипаємо курагою. Далі кожен пласт слід скласти в два рази, щоб вийшов рулет. Кожен ріжемо на рівні шматочки (такого розміру булочки і будуть). Кожен прямокутний шматочок (булочку) треба перекрутити в середині.
  4. Далі викладаємо наші булочки на деко, застелене пергаментом, і залишаємо їх підніматися. Тим часом розігріваємо духовку до 180 градусів і, як булочки піднімуться, відправляємо їх дбати хвилин на 20-30.

Приємного апетиту!

Рецепт випічки з чорносливом

  1. Розігріваємо молоко трохи більше кімнатної температури і засипаємо в нього столову ложку цукру, а слідом кришимо дріжджі. Все перемішуємо до розчинення.
  2. Далі просіваємо в суміш трохи більше третини борошна. Потім все це перемішуємо ложкою до тих пір, поки вся маса не стане однорідною – так у нас вийде опара. Беремо опару і ставимо приблизно на 35 хвилин у духовку, розігріту до 40-45 градусів. За цей час вона набуде кислий запах забродивших дріжджів і на поверхні з'являться бульбашки, плюс до всього – вона збільшиться в 2-3 рази, тому беріть тару побільше.
  3. Далі розмішуємо опару до однорідного стану без бульбашок і засипаємо в неї сіль, залишок цукру і вершкове масло (топити не треба, в теплій опарі сам розтопиться), все розмішуємо. Слідом просіваємо борошно (але не всю, залиште приблизно 80-100 грам). Замішуємо тісто – в процесі підсипаємо залишок борошна. При замішуванні руки можна змастити маслом, щоб тісто не прилипало. Далі кладемо тісто в духовку при 40-45 градусах приблизно на годину, за цей час воно підніметься приблизно в 2-3 рази.
  4. Тим часом беремо інгредієнти для начинки – курагу і чорнослив. Промиваємо їх, видаляємо лушпиння, хвостики і кісточки з чорносливу. Ріжемо нашу начинку подрібніше і залишаємо до готовності тіста.
  5. Як пройде час, дістаємо тісто і ділимо на 15-20 кульок завбільшки з яблуко. Їх ми гарненько скачуємо і накриваємо плівкою хвилин на 10. Потім беремо і приминаем кожен кульку, а в центр кладемо нашу перемішану начинку, після чого защипуємо краю прямо над начинкою. Перевернувши булочки швом вниз, приминаем їх і робимо надрізи по колу (будь-який візерунок), а після цього змащуємо збитим яйцем і посипаємо кунжутом – по щіпці на булочку.
  6. Перекладаємо булочки на деко і відправляємо в духовку на 20 хвилин при 200 градусах.

Приємного апетиту!

Булочки «Троянди»

  1. Спочатку тісто розморожуємо. Поки вона доходить до кімнатної температури, готуємо начинку. Промиваємо курагу з родзинками, чистимо від усілякої лушпиння і сміття. Після цього нарізаємо курагу подрібніше, обдаємо окропом разом з родзинками і посипаємо цукром, залишаємо настоюватися.
  2. Беремо тісто. Для ліплення булочок-трояндочок є два способи:
    1. Для першого способу нам потрібно просто наше тісто розкачати в пласт, посипати цукром (якщо хочете булочки якнайсолодше) і викласти на нього рівномірно начинку. Після цього скачуємо пласт в рулет і ріжемо його на товсті шайбочки – булочки зліплені.
    2. Для другого способу потрібно розкачати тісто в пласт, нарізати на смужки і кожну смугу посипати цукром, після чого викласти рівномірно на кожну смужку начинку і скрутити в трояндочку. Перший спосіб хороший тим, що він простий і швидкий, а от у другому — більш естетичний вигляд, форму майбутньої трояндочки ви визначаєте самі і в підсумку можете трохи надрізати і розпустити «пелюстки», щоб після запікання булочки були сильнішими схожі на трояндочки.
  3. Як зліпіть, можна відправляти булочки на деко, застелене пергаментом і змащений маслом. Булочки неодмінно змащуємо збитим яєчним жовтком і (якщо хочеться якнайсолодше) посипаємо цукром.
  4. Відправляємо в духовку при 250 градусах на 15-20 хвилин в залежності від потужності духовки. Приємного апетиту!

Дізнатися, як спекти здобні булочки в мультиварці.

Дітям сподобаються булочки зі згущеним молоком, приготовані за цим рецептом.

За посиланням ви знайдете рецепт рисових булочок на пару.

Корисні поради:

  1. Для більшої краси булочки перед смаженням зазвичай змащують яйцем упереміш з цукром.
  2. Якщо хочеться, щоб курага в начинці вийшла ніжною, то її можна розпарити в теплому солодкому чаї, головне, не перетримати, інакше під час запікання курага перетвориться на кашу.

На відео — рецепт випікання булочок з курагою і мигдалем:

Що ще почитати: