Як спекти мафіни з яблуками в домашніх умовах
Багато господинь вважають, що кекси і мафіни — одна і та ж випічка, тільки з різними назвами. Однак кондитери висловлюються проти цього твердження, так як знають, що порівняно з кексами, у мафін особлива технологія приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
масло кімнатної температури - | 300 г |
яйця - | 9 шт. |
порошок розпушувача - | 6 ч. л. |
цукор - | 300 г + 50 г для начинки |
борошно - | 600 г |
яблука - | 3 шт. |
порошок кориці - | 1 ч. л. |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 293 Ккал |
На перший погляд готовий виріб може здатися вам не високим, однак, незважаючи на це все мафіни будуть легкими і ніжними.
Рецепт випічки покроково:
- Розтерти з цукровим піском, доведене до кімнатної t масло;
- Вбити яйця. Можна робити це по одному або всі разом. Головне завдання настільки ретельно перемішати, щоб вийшла однорідна консистенція;
- Всипати розпушувач, змішаний з борошном;
- Заважати до однорідності тесту;
- Фрукти натерти на тертці без шкірки;
- Змішати з додатковим цукром і меленою корицею;
- Підготовлені спеціальні форми на ¼ заповнити тістом, покласти по ложці начинки, а зверху викласти ще тесту. В результаті має бути заповнено 3/4 форми;
- Випікати вироби потрібно до півгодини при 190С.
Ванільні кексики на кефірі з яблуками
Прості рецепти відкривають для господинь ціле поле для експериментів і демонстрації власної творчості. Наприклад, цей швидкий десерт можна розбавити не тільки фруктами, але і горіхами, шоколадом з ягодами.
Тому запасіться зайвим годиною і перевірте наявність необхідних продуктів в холодильнику.
Компоненти рецептури:
- борошно – 150 г;
- великі яблука – 2 шт.;
- яйце;
- ванільний цукор – ½ ч. л.;
- масло – 2 ст. л.;
- сода – 1 ч. л.;
- цукор – 100 г;
- кефір – 1 склянка.
Тривалість приготування: 1 год.
Кількість калорій: 177 ккал.
Як готувати:
- Очищені фрукти дрібно нарізати кубиками;
- Змішати в глибокій посуді всі сухі продукти;
- Окремо з'єднати масло, яйце і кефір;
- Влити рідку суміш в суху, перемішати без утворення грудочок;
- Додати яблука;
- Заповнити на ¾ форми отриманим тестом;
- Випікати до півгодини при 180С.
Сирна випічка з яблуком
Що може бути гармонійніше яблук і сиру, та ще й у приготуванні швидкого десерту? Якщо використовуєте сухий сир, то збільште кількість яєць до трьох штук, щоб вироби не вийшли пересушеними, для м'якого і жирного кисломолочного продукту цілком підійде наявність двох великих яєць.
Компоненти рецептури:
- сир – 400 г;
- велике яблуко;
- яйця – 2-3 шт.;
- борошно – 4 ст. л.;
- доведене до кімнатної t масло — 50 г;
- розпушувач + ванілін;
- цукор – 4 ст. л.
Тривалість приготування: 1 годину 10 хвилин.
Кількість калорій: 214 ккал.
Як готувати:
- Як і в класичному рецепті, всі сухі компоненти об'єднуються в окремому посуді;
- У другій ємність збиваються до кремоподібної маси яйця і цукор;
- Яєчна суміш змішується з маслом, а потім з інгредієнтами сусідній ємності;
- У тісто натираються яблука;
- Підготовлені форми на ¾ заповнюють напівфабрикатом і випікати 50 хвилин при 180С.
Як приготувати легкі салати з майонезом — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
Читайте як приготувати пісний пиріг з капустою в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт шоколадно-бананового торта — вам знадобиться цей десерт вже дуже скоро.
Дієтичні мафіни з сиром і вівсянкою
Нижче рецепти для тих, хто хоче тонку талію, але при цьому не відмовляти собі в задоволенні з'їсти солодкий десерт.
Рецепт 1
Компоненти рецептури:
- великі яблука – 2 шт.;
- клітковина – 25 г;
- знежирене молоко – 125 мл;
- щіпка розпушувача;
- сир – 200 г;
- ванілін і кориця за смаком;
- яйце;
- вівсянка – 150 р.
Тривалість приготування: 1 год.
Кількість калорій: 135 ккал.
Як готувати:
- Молоко розігріти і залити ним пластівці;
- Поки вони набухають фрукти очистити і натерти;
- Об'єднати два попередніх компонента, вбити яйце і всі сухі інгредієнти;
- При постійному перемішуванні ввести клітковину;
- Тісто розкласти по формах і випікати 45 хвилин при 180С.
За бажанням для солодощі смак можна розбавити родзинками, курагою або іншими сухофруктами.
Рецепт 2
В якості бонусу пропонуємо ще один варіант дієтичних мафін.
Компоненти рецептури:
- знежирений сир – 0.5 кг;
- яйце;
- кефір 0% — 50 мл;
- яблуко;
- кориця, сушений імбир і ванілін – за смаком;
- банан;
- лісові ягоди – 50 р.
Тривалість приготування: 25 хвилин.
Кількість калорій: 115 ккал.
Як готувати:
- Кефір збити з яйцем і з'єднати з сиром. Всипати ванілін і вибрані спеції;
- Яблуко з бананом нарізати дрібними кубиками і змішати з ягодами;
- Готове сирне тісто розкласти по формах і випікати при 180С;
- Вироби не виймати до повного охолодження. В іншому випадку крихкий десерт розсиплеться і втратить свій естетичний зовнішній вигляд.
Корисні поради з приготування випічки
- Багато рецепти приготування мафін засновані на те, що дозволяється приготувати тісто заздалегідь при єдиній умові: напівфабрикат повинен знаходитися в холодильнику або в прохолодній кімнаті і вже вранці вирушити в духовку;
- Ні в якому разі не можна збільшувати тривалість замісу. У іншому випадку замість маленьких пишних булочок, з духової шафи вийдуть плоскі «хокейні шайби»;
- Рецептів багато, а на якому зупинитися ви ще не вирішили? Знайте, чим менше в рецептурі зазначено кількість цукрового піску, тим більше виріб буде нагадувати звичайні булочки. А надлишок солодкого інгредієнта наблизить випічку до торту;
- Перед приготуванням всі без винятку компоненти повинні досягти кімнатної температури. Обов'язково підготуйте 2 посуду. У першій будете змішувати сухі продукти, а в другій збивати рідкі. Перемішують тісто не руками і навіть не віночком. Тому заздалегідь підготуйте лопаточку або дерев'яну ложку. В процесі замісу можливе утворення грудок, якщо вони невеликого розміру, то їх наявність цілком допустимо;
- Поговоримо про густоті. Консистенція борошняного напівфабрикату повинна бути такою, щоб в кінці ложка, якою здійснювався заміс, стояла в ньому рівно. При необхідності додайте кілька ложок просіяного борошна;
- Добавки у вигляді горіхів, цукатів фруктів і сухофруктів додаються в самому кінці;
- Маслом змащують не тільки поглиблення, але і всю форму. Така хитрість допоможе швидше звільнити виріб;
- Кондитери стверджують, що найсмачнішою частиною мафін з яблуками вважається верхівка, тому не шкодуйте тіста і заповнюйте форму на ¾ частини;
- Для запобігання підгоряння, форму обов'язково ставлять на деко;
- Важливий процес випікання. Для рівномірного розподілу гарячого повітря духовий лист встановлюють рівно по центру;
- По готовності вироби повинні залишатися у формі ще мінімум 10 хвилин;
- Безумовно, немає нічого смачнішого свіжоспеченої випічки. Однак якщо, вироби залишилися (що малоймовірно), то їх можна заморозити до наступного вживання. Мафіни розкладають у пластиковий контейнер і відправляють в морозилку. Термін зберігання 2 місяці.
Приємного апетиту!