18 апрель 2019 3 435

Як спекти смачні мафіни з чорницею на сніданок

Тільки на секунду уявіть ці м'які, невеликі кекси, аромат яких розноситься по всьому будинку з перших хвилин запікання. Вони гарячі, апетитні, рум'яні і неймовірно смачні! А якщо ще і додати в тісто трохи солодкої чорниці? У такому разі десерт можна і на свято подавати. Буде смачно, якщо додати до нього якийсь насичений ванільний соус або шоколадне морозиво.

Подобається всім без винятків, так що швидше приступайте до готування! Гарні мафіни тим, що їх можна не тільки вдома, але і на роботу взяти в якості перекусу, і дитині дати на навчання, і навіть взяти з собою на пікнік. Тут важливо лише кількість, краще відразу зробити подвійну порцію, так як розходяться такі кекси в мить ока.

Мафіни з чорницею на кефірі
Інгредієнти Кількість
чорниця - 200 г
сіль - 1 пучку
цукор - 0,1 кг
вершкове масло - 40 г
сода - 5 г
борошно - 0,3 кг
кефір - 200 мл
розпушувач - 10 г
яйце - 1 шт.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 223 Ккал

Як приготувати:

  1. Борошно насипати в миску, але обов'язково при цьому скористатися ситом.
  2. Додати соду, сіль, розпушувач і цукор, ретельно перемішати.
  3. Кефір дістати заздалегідь, дати йому трохи нагрітись.
  4. Масло помістити в сотейник і прибрати на плиту, щоб розійшлося. Дати йому дійти до кімнатної температури, змішати з кефіром до однорідності.
  5. Вбити яйце і ще раз все добре перемішати. Можна для цієї мети використовувати віночок. Залити рідку масу сухої, все перемішати.
  6. Всипати чорницю, акуратно змішати всі лопаткою, щоб не пошкодити ягідки.
  7. Розлити тісто по формах, заповнюючи їх не більше ніж на 2/3.
  8. Духовку прогріти до 200 градусів і випікати маффіни двадцять хвилин.

Мафіни з сиром і чорницею

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яйця 2 шт.
вершкове масло 40 г
борошно 230 р
журавлина 40 г
сир 0,2 кг
чорниця 160 р
цукор 140 г
сметана 40 мл
розпушувач 10 г

Часу: 1 ч.

Калорій: 235.

Як приготувати:

  1. Яйця розбити в миску, всипати цукровий пісок і компоненти збити віночком до пишної текстури.
  2. На глибоку миску помістити велику сито і висипати в нього весь сир.
  3. Пропустити його ложкою або лопаткою. Ніжну структуру сиру можна додати ще за допомогою м'ясорубки або блендера.
  4. Частинами ввести його в яйця, щоразу збиваючи масу до однорідності.
  5. Чорницю і журавлину акуратно змішати, залити тестом.
  6. За допомогою лопатки перемішати інгредієнти.
  7. Отриману масу розлити в порційний капсули, прибрати в духовку.
  8. Запікати 35-40 хвилин при 200 градусах.

Шоколадні кекси з ягодами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
білий шоколад 0,1 кг
борошно 280 р
кефір 0,2 л
сода 5 г
цукор 0,2 кг
ванілін 10 г
какао 60 г
яйця 2 шт.
вершкове масло 0,1 кг
сіль 2 дрібку
чорниця 100 г

Часу: 45 хв.

Калорій: 311.

Як приготувати:

  1. Налити в миску кефір кімнатної температури.
  2. Додати яйця і цукор.
  3. Перемішати компоненти між собою і відставити.
  4. Вершкове масло розтопити, дати охолонути (хоча б до кімнатної температури).
  5. Влити його до інших інгредієнтів і все гарненько змішати.
  6. Ванілін змішати з борошном, сіллю, содою і какао.
  7. З'єднати між собою обидві суміші, всипати в тісто чорницю.
  8. Туди ж відправити шоколадні краплі або ж подрібнену плитку шоколаду.
  9. Змішати і розподілити по формах.
  10. Прибрати в духовку при 200 градусах на 20-25 хвилин.

Дізнайтеся, як зварити компот з чорниць. Напій з цієї ягоди виходить смачним і насиченим.

В мультиварці можна приготувати пиріг з замороженої чорниці. Тут ви знайдете рецепт.

Рецепт чорниці з цукром на зиму можна подивитися тут.

Вівсяні мафіни з бананом, яблуком і чорницею

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукор 100 г
рослинна олія 30 мл
молоко 0,2 л
яйця 2 шт.
кориця 5 г
розпушувач 10 г
банани 2 шт.
яблука 1 шт.
чорниця 0,2 кг
ванільний цукор 10 г
борошно 200 г
сметана 0,1 л
вівсяні пластівці 200 г

Часу: 50 хв.

Калорій: 187.

Як приготувати:

  1. Духовку попередньо розігріти до 180 градусів.
  2. Борошно насипати в миску, змішати її з розпушувачем.
  3. Банани почистити, подрібнити довільно.
  4. Яблука помити, теж позбавити від шкірки, потім дрібно покришити або натерти.
  5. Вівсяні пластівці змішати з молоком, ваніліном, сметаною, цукром і корицею.
  6. Додати яблуко і банани, добре з'єднати.
  7. Сюди ж всипати борошняну масу, потім і чорницю.
  8. Порційні форми змастити маслом, розподілити по них тісто і прибрати в духовку.
  9. Запікати 25-30 хвилин до рум'яних шапочок.

Випічка з замороженою полуницею

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
розпушувач 10 г
молоко 100 мл
сіль 1 пучку
борошно 350 г
рослинна олія 50 мл
цукор 40 г
чорниця 100 г
яйце 1 шт.
полуниця 0,2 кг

Часу: 55 хв.

Калорій: 224.

Як приготувати:

  1. Духовку включити на 190 градусів і дати їй гарненько прогрітися.
  2. У глибокій мисці змішати розпушувач, сіль, борошно і цукор.
  3. При цьому борошно обов'язково висипати з допомогою сита.
  4. У сусідній мисці з'єднати молоко, масло і яйця. Довести до однорідності.
  5. Полуницю дістати з морозильної камери, нарізати часточками за допомогою гострого ножа.
  6. Викласти до сухих інгредієнтів разом з чорницею, ретельно змішати всі.
  7. Влити «вологі» інгредієнти і все змішати лопаткою або ложкою.
  8. Розлити по формах і поставити в духовку запікатися.
  9. Через 20-25 хвилин в духовці вас буде чекати рум'яний, солодкий вечерю.

На відео — ще один рецепт приготування мафінів з чорницею і полуницею:

Рецепт від Юлії Висоцької

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яйця 1 шт.
розпушувач 5 г
молоко 100 мл
борошно 0,3 кг
вершкове масло 60 г
цукор 80 г
чорниця 0,2 кг

Часу: 45 хв.

Калорій: 255.

Як приготувати:

  1. У форму для мафінів розкласти паперові капсули.
  2. Борошно насипати в миску, але обов'язково з допомогою сита.
  3. Додати розпушувач, цукор і змішати все віночком.
  4. Масло розтопити на плиті, дати йому охолонути до кімнатної температури.
  5. Влити його до борошні разом з молоком і сирими яйцями.
  6. Додати чорницю, ретельно все перемішати лопаткою.
  7. Розлити тісто по формах, запікати мафіни двадцять хвилин при 210 градусах.

Чорничні кекси на основі йогурту

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
класичний йогурт 160 р
яйце 1 шт.
вершкове масло 15 г
борошно 0,3 кг
цукор 180 г
сода 3 дрібку
лимон 1 шт.
розпушувач 10 г
чорниця 130 г
сіль 2 дрібку
ванільний екстракт 5 мл

Часу: 40 хв.

Калорій: 213.

Як приготувати:

  1. Духовку розігріти до 180 градусів.
  2. Форму для мафінів наповнити паперовими капсулами.
  3. Борошно насипати в глибоку миску, але через сито.
  4. Туди ж відправити розпушувач, сіль і соду, перемішати.
  5. В окремій ємності змішати яйця з цукром в пишну піну.
  6. Додати м'яке вершкове масло і збивати ще одну хвилину.
  7. Після цього частинами ввести йогурт, кожен раз добре перемішуючи інгредієнти між собою.
  8. Лимон вимити, зняти з нього цедру спеціальною теркою.
  9. Додати до яєчної маси разом з ванільним екстрактом.
  10. Всипати в отриману масу сухі інгредієнти змішати всі.
  11. Чорницю з'єднати з невеликою кількістю борошна, викласти на тісто.
  12. Перемішати, щоб ягоди рівномірно розподілилися.
  13. Масу розлити по формах, прибрати в духовку на 20-25 хвилин.

Мафіни з чорницею і мигдалем

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
розпушувач 10 г
борошно 0,2 кг
чорниця 120 г
сода 5 г
кефір 70 мл
вершкове масло 140 г
сіль 3 дрібку
яйце 1 шт.
лимон ½ Шт.
цукор 140 г
мигдаль 0,1 кг

Часу: 50 хв.

Калорій: 350.

Як приготувати:

  1. Яйце збити з цукром в пишну, легку масу. На це піде близько десяти хвилин.
  2. Почати вливати кефір кімнатної температури, не перестаючи збивати.
  3. Масло нарізати, прибрати в сотейник і поставити на плиту. Дати розійтися.
  4. Коли воно буде кімнатної температури, влити і його, добре збити.
  5. Мигдаль висипати на сковорідку, прибрати на плиту, дати прогрітися.
  6. Коли аромат стане яскравим, а ядра – підсмаженими, зняти з вогню і остудити.
  7. Далі горіхи подрібнити і змішати їх з просіяним борошном.
  8. Додати соду, сіль і розпушувач.
  9. Змішати обидві маси віночком до однорідності.
  10. З половинки лимона вичавити сік і зняти з нього цедру.
  11. Додати обидва інгредієнта в тісто, з'єднати.
  12. Змішати його з чорницею і отриману масу розлити у форми.
  13. Прибрати в духовку на 20-25 хвилин при 190 градусах.

Корисні поради

Щоб мафіни вийшли легкими, ніжними і повітряними, в першу чергу збийте яйця і цукор в пишну піну. У цьому може допомогти віночок або міксер. Маса повинна змінитися в кольорі і збільшитися в розмірах.

Якщо чорниця заморожена, її краще використовувати в такому ж вигляді, не розморожуючи додатково. Інакше вона може потекти і полопати.

Щоб отримати гарну, апетитну, рум'яну шапочку на мафінах, можна посипати кожен кекс цукром. Він почне танути і поступово перетвориться на карамель, яка запечеться і зробить мафіни по-справжньому особливими.

Разом з чорницею в тісто можна додавати й інші ягоди. Вони зроблять мафіни яскравіше зовні і за смаком. Це може бути малина, вишня, черешня, смородина, аґрус, суниця або полуниця і журавлина, які ми використовували в наших рецептах.

Якщо ви додасте в тісто вершки замість молока, то мафіни будуть ситніше і навіть трохи соковитіше. Вони будуть більш насиченими і ніжними. Любите експерименти? Тоді обов'язково спробуйте замінити інгредієнти. Це варто того!

Щоб аромат кексів вийшов пряним, можна використовувати для цього різні добавки. Виберіть корицю, кардамон, ваніль, мускатний горіх, аніс, перець запашний. Все це повинно використовуватися в молотом вигляді.

Крім ароматних і ягідних добавок можна використовувати і інші. Наприклад, мак, шоколад, різні горіхи, сухофрукти або цукати. Можна кокосову стружку, насіння, вівсяні пластівці. І разом з ягодами, до речі, можна використовувати і скибочки фруктів, цукатів. Ми використовували лише банан і яблуко, але ви можете взяти манго, хурму, мандарини, сливи, лимон, маракуйю, груші та ін.

На відео — дуже швидкий рецепт приготування смачних мафінів з чорницею:

Мафіни – відмінне доповнення до чаю, кави, какао, коктейлю і інших напоїв. Особливо смачно їх їсти свіжими, ще теплими. Спекти можна і вранці, якщо встати на годинку раніше, і ввечері. Всім рідним точно сподобається такий експеримент!

Що ще почитати: