Як швидко і смачно загасити кабачки в сметані
Кабачок – універсальний овоч. Він може готуватися як основне блюдо, може виступати в ролі гарніру або закуски. При цьому готувати будь-яку страву з цього овоча вкрай просто і швидко. А низька калорійність робить кабачок бажаним продуктом на столі будь-якої жінки!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кабачків - | кілограм |
лука - | велика голівка |
часнику - | пару зубчиків |
сметани - | 200 мл |
борошна - | 100 г |
масла - | 30 мл |
спецій - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
- Кабачки підготувати, видаливши насіння і шкірку. Якщо овоч молодий і шкірка тонка, то можна не зчищати її;
- Нарізаємо овоч на тонкі кружечки товщиною в сантиметр;
- Борошно змішати зі спеціями, а масло розжарити на сковороді;
- Кожен гурток вмочити в борошно і спеції, і викласти на сковороду. Смажити на середньому вогні до зарум'янювання;
- Як тільки кружечки будуть рум'яні з двох сторін відставити їх;
- Цибулину очистити і нарізати півкільцями. Швидко обсмажити до золотистого кольору;
- На сковороді, викласти кабачки, зверху – цибулю, потім знову кабачки;
- Приготувати заливку. Для цього сметану розвести невеликою кількістю холодної кип'яченої води так, щоб по густоті вона нагадувала кефір. Якщо сметана сама по собі рідкувата, то розводити її не треба;
- Разом зі спеціями додати в сметану подрібнений часник і добре перемішати;
- Овочі залити отриманою заливкою і тушкувати під кришкою на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин.
Тушковані овочі з помідорами в сметані
Іноді на обід хочеться простого і швидкого страви, яке буде смачним, але не жирним. І тут на допомогу приходять овочі, а саме кабачок з помідором. Саме їх поєднання і трохи зусиль дають у підсумку просте і смачне блюдо!
Склад:
- 4 кабачка;
- 2 помідори;
- 2 ст. ложки сметани і рослинного масла;
- зелень за смаком;
- сіль, мелений перець по 0,5 ч. л.
Час приготування: 25 хвилин.
Калорійність: 150 калорій.
- Очищені від шкірки кабачки порізати на середні шматочки;
- На великому вогні швидко обсмажити протягом 10 хвилин;
- З помідорів зняти шкірку. Для цього зробити на них хрестоподібні розрізи і обдати окропом. Порубати кубиками і додати до кабачків;
- Смажити все на протязі 5 хвилин, після вилити до овочів сметану, додавши спеції та зелень;
- Протягом 8 хвилин добре протушкувати під кришкою на повільному вогні.
Рецепт кабачків зі сметаною, шинкою і сиром
Ця страва може стати прекрасним доповнення святкового столу або ж зробити звичайний сніданок – святковим. Але смак цієї страви точно сподобається кожному, хто його спробує!
Продукти:
- кабачок – 0,7 кг;
- шинка – 0,3 кг;
- сир – 200 гр;
- сметана – 200 мл;
- перець болгарський – 0,3 кг;
- зубчик часнику;
- пару гілочок петрушки;
- спеції за смаком;
- рослинна олія для обсмажування.
Час: 40 хвилин.
Калорійність: 160 калорій.
- Кабачки з перцем очистити від насіння, помити і нарізати невеликими однаковими кубиками (2-3 см);
- Шинку нарізати такими ж кубиками, а сир натерти на тертці;
- Часник почистити і подрібнити;
- Кабачки з перцем на великому вогні довести до золотистого кольору. В процесі посолити-поперчити;
- Додати до овочів шинку. Тримати на вогні 8 хвилин;
- У сметану додати сир і часник, добре перемішати до однорідності;
- Залити овочі сметанною заправкою і залишити тушкувати на 5-8 хвилин під кришкою;
- Подавати, прикрасивши зеленню.
Овочеве рагу в мультиварці
Кабачки з картоплею – це половина стандартного рагу, але, якщо хочеться чогось незвичайного, можна просто додати до них сметану і трохи інші спеції і отримати незвичайне і нове блюдо. А використовуючи мультиварку – скоротити свою участь у процесі наполовину!
Склад:
- пару кабачків;
- 5 картоплин;
- 1/3 склянки води;
- 2 ст. л сметани;
- цибулина;
- морква;
- спеції за смаком;
- 200 г петрушки.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 175 калорій.
- Всі овочі очистити від шкірки і помити;
- Цибулю порізати півкільцями, моркву натерти на тертці, а картоплю і кабачки порізати кубиками;
- На режимі «Смаження» в чашу налити олію і прогріти його. Обсмажити протягом 5 хвилин цибулю;
- Потім додати моркву і потримати їх разом ще якийсь час;
- Залишилися овочі перемішати, посолити (можна використовувати будь-які спеції на смак) і кинути в чашу мультиварки;
- Налити в каструлю води і перевести на режим «Гасіння» на 40 хвилин;
- За 10 хвилин до закінчення часу, додати сметану, добре перемішати;
- При подачі тушковані кабачки в сметані з картоплею прикрасити зеленню.
Рулет з лаваша з різними начинками — прочитайте як можна урізноманітнити закуски з допомогою декількох простих рецептів.
Візьміть на замітку рецепт запеченої риби з картоплею з цибулею і спеціями.
Фото рецепт ароматної юшки з коропа в нашій статті.
Додайте брокколі
Кабачки чудово поєднуються з будь-яким видом овочів. Якщо стушкувати їх разом із суцвіттями брокколі – у результаті вийде не тільки смачне і ароматне блюдо, але і вкрай корисне, оскільки обидва овоча містять в собі величезну кількість вітамінів і мікроелементів.
Використання мультиварки не тільки зберігає всі вітаміни, але і робить страву більш корисним і дієтичним.
Інгредієнти:
- один кабачок;
- середня морквина;
- 0,2 кг брокколі;
- дві картоплини;
- два помідора;
- масло рослинне для обсмажування;
- 100 мл води і сметани;
- зелень;
- сіль, перець за смаком;
- 0,5 ч. л. куркуми, гірчиці, перцю горошком, хмелі-сунелі.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 220 калорій.
- Підготувати овочі: кабачки очистити від шкірки і насіння (при необхідності), моркву і картоплю почистити і порізати середніми кубиками разом з кабачками. Броколі розділити на невеликі суцвіття;
- В мультиварці на режимі «Смаження» (на таймері виставити 10 хвилин) розігріти невелику кількість соняшникової олії. Додати в гаряче масло всі спеції, крім солі і трохи обсмажити їх так, що масло придбало їх аромат і смак. Якщо ж блюдо повинне бути максимально корисним, замість рослинного масла варто взяти оливкова або ж використовувати невелику кількість води;
- Морквину висипати в миску і трохи обсмажити під кришкою мультиварки;
- Потім додати до моркви кабачки, картоплю і брокколі. Долити в чашу 100 мл води;
- Виставити режим «Гасіння» і тушкувати овочі 40 хвилин, періодично перемішуючи;
- Через півгодини з помідорів зняти шкірку і, нарізуючи дрібними шматочками, додати до інших овочів;
- Все посолити;
- За 5 хвилин до закінчення режиму «гасіння» додати до овочів сметану;
- Як тільки пролунає сигнал – посипати страву різаною зеленню і подавати до столу. Тушковані кабачки в сметані з овочами вразять всіх свої чудовим смаком!
Корисні поради
Як і будь-який овоч, кабачок можна використовувати скрізь і змішувати його з будь-якими овочами і м'ясом. Але щоб його смак відчувався в страві, а сам овоч не перетворився в кашку, можна скористатися деякими кулінарними хитрощами:
- Краще всього для звичайних страв використовувати молоді кабачки – у них можна не видаляти ні тонку шкірку, ні маленькі насіння, смак овоча так буде соковитіше;
- А ось для консервації або приготування ікри варто брати великі переросли екземпляри, але добре очищати їх від насіння і обов'язково чистити від шкірки;
- Якщо кабачки тушкуються, то не можна до них додавати занадто багато води – вони перетворяться в несмачну кашу і повністю втратять привабливий вигляд;
- Сметану можна замінити вершками або майонезом, трохи розведеним з водою;
- Мультиварка чудово замінюється звичайної глибокої сковорідкою;
- А при гасінні кабачків з іншими овочами можна викладати всі разом і відразу гасити, а можна додавати овочі послідовно – смак не сильно змінитися;
- Цукіні — це овоч, який можна використовувати в рецептах з кабачками оскільки вони є одним підвидом овочів.
Точно дотримуючись рецепту і застосовуючи кулінарні хитрощі, можна отримати прекрасне блюдо, яке стане відмінним вечерею або частиною святкового столу!