Як швидко і смачно приготувати кабачки в духовці
Корисний і недорогий овоч – кабачок — стане прекрасним доповненням раціону будь-якої сім'ї. З смачного кабачка можна приготувати безліч різноманітних страв. Досвідчені господині використовують цей овоч для смаження, варіння, маринування і запікання.
Кабачки були дуже популярні у індіанців племені ірокез. Це була їх основна їжа, крім кукурудзи, гарбуза і квасолі. У п'ятнадцятому столітті їх завезли з Америки в Європу. Але в європейських країнах цілком кабачки стали вживати в їжу не відразу, спочатку їли тільки насіння цього овоча. В Росію він прийшов з Європи в дев'ятнадцятому столітті, і з тих пір досить популярний у нашій країні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кабачків - | один кілограм |
рослинного або вершкового масла - | одна столова ложка |
кетчупу - | пара столових ложок |
майонезу - | пара столових ложок |
часнику - | пара зубчиків |
солі - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 130 Ккал |
- Миємо кабачки і очищаємо від шкірки гострим ножем, а потім нарізаємо кружечками. Солимо ці кружечки;
- Форму для випічки або деко змащуємо рослинним або вершковим маслом, акуратно викладаємо кабачки;
- Зверху промазуємо кружечки сумішшю кетчупу та майонезу;
- Духовку добре розігріваємо і запікаємо кабачки двадцять хвилин.
Кабачки з сиром у духовці
Інгредієнти:
- пара кабачків;
- два яйця;
- сто грам сиру;
- пара зубчиків часнику;
- одна чайна ложечка гірчиці;
- три столові ложки сметани;
- сіль, перець, зелень.
На приготування смачних кабачків з сиром знадобиться одну годину.
Калорійність страви на сто грам – дев'яносто сім кілокалорій.
- Вимиті і очищені кабачки ріжемо на дрібні кубики, солимо і перчимо;
- Часник подрібнюємо ножем або за допомогою чеснокодавкі, змішуємо з кабачками;
- Дрібно посічену зелень також додаємо до овочів;
- В окремому посуді змішуємо гірчицю зі сметаною і трьома столовими ложками тертого сиру;
- Яйця добре збиваємо і додаємо до сирно-сметанному соусу;
- Кабачки рівномірно розподіляємо в сухій формі для запікання і заливаємо соусом, зверху посипаємо залишками тертого сиру;
- Запікаємо овочі в розігрітій до двохсот градусів духовці двадцять п'ять — тридцять хвилин.
Кабачкова запіканка
Інгредієнти:
- два кабачка;
- один помідор;
- сто п'ятдесят грам твердого сиру;
- два склянки борошна;
- вершкове масло
- три яйця;
- сіль, перець, зелень.
Час приготування запіканки – одна година.
Калорійність страви на сто грам – сто сорок дві кілокалорії.
- Очищені від шкірки кабачки натираємо на крупній тертці;
- Сир натираємо або подрібнюємо у блендері;
- Помідор ріжемо кільцями;
- В окремій мисці перемішуємо кабачки, яйця, борошно, зелень. Додаємо спеції за смаком;
- Форму для випічки промазуємо вершковим маслом, і в неї виливаємо отриману кабачкову суміш;
- Кільця помідорів викладаємо зверху і запікаємо в розігрітій духовці півгодини;
- Виймаємо запіканку, посипаємо її тертим твердим сиром і ставимо в духовку ще на п'ять хвилин. Запіканка повинна покритися ароматною рум'яною скоринкою.
Кабачки в сметані – просто і смачно
Інгредієнти:
- кілограм кабачків;
- склянка сметани;
- три яйця;
- вершкове масло;
- сіль, перець, петрушка.
Час приготування цього оригінального блюда – годину двадцять хвилин.
Калорійність страви на сто грам – сорок три кілокалорії.
- Кабачки добре миємо та очищаємо ножем від шкірки, якщо овоч молодий і шкірка тонка, то можна її залишити. Нарізаємо кружальцями товщиною приблизно один сантиметр;
- Тепер їх потрібно посолити, поперчити і залишити хвилин на десять;
- Кабачки перекладаємо в каструлю і заливаємо склянкою сметани, перемішуємо. Закриваємо каструлю кришкою і тушкуємо протягом тридцяти хвилин. Воду додавати не потрібно, так як овоч буде виділяти сік;
- Тим часом дрібно рубаємо петрушку;
- Через тридцять хвилин виймаємо кабачки шумівкою з каструлі. Отриману рідину охолоджуємо, додаємо туди яйця, петрушку, сіль і перемішуємо;
- Сковороду або форму для випічки рясно промазуємо вершковим маслом. Кабачки викладаємо рівномірно, бажано в один, але можна і в два шари;
- Заливаємо овочі сметано-яєчним соусом;
- Запікаємо кабачки в духовці близько тридцяти хвилин.
Варення із соснових пагонів — це смачне блюдо, яке має масу корисних інгредієнтів.
Кабачки-човники фаршировані рисом або м'ясом, це відмінне ситне блюдо на кожен день.
Візьміть на замітку цікаві страви з замороженої капусти.
Як готувати кабачки з рисом і фаршем
Інгредієнти:
- три кабачка;
- чотири помідора;
- сто грам твердого сиру;
- сто п'ятдесят грам фаршу;
- пара столових ложок рису;
- пара столових ложок сметани;
- двісті грам води;
- одна столова ложка томатної пасти;
- сіль, перець.
Час приготування кабачків з фаршем – одна година.
Калорійність страви на сто грам – вісімдесят кілокалорій.
- Спочатку потрібно відварити рис. Для цього поміщаємо його в холодну воду, доводимо до кипіння і варимо десять – п'ятнадцять хвилин до готовності;
- Змішуємо рис з фаршем, додаємо солі і перцю;
- Кабачки очищаємо і ріжемо тонко кружечками;
- Помідори також нарізаємо тонкими кружальцями;
- Беремо кожен кружечок кабачка, викладаємо на нього ложку фаршу, а зверху кладемо помідор;
- Кабачки з фаршем і помідором укладаємо боком на лист, в кілька рядів;
- В окремій ємності змішати томатну пасту, сметану і воду;
- Цією сумішшю заливаємо овочі з фаршем. Запікаємо в розігрітій духовій шафі тридцять п'ять хвилин;
- За кілька хвилин до готовності потрібно вийняти деко і засипати овочі з фаршем тертим твердим сиром і знову відправити в духовку хвилин на п'ять.
Рецепт приготування кабачків по-середземноморськи
Інгредієнти:
- п'ятсот грам кабачків;
- два помідора;
- пучок зеленої цибулі;
- по парі гілочок кропу, петрушки і м'яти;
- чайна ложка цукру;
- три — чотири столові ложки рослинної олії;
- сто грам твердого сиру;
- пара столових ложок сухарів для панірування;
- пара столових ложок борошна;
- сіль.
На приготування цієї страви знадобиться одну годину.
Калорійність страви на сто грам – сто двадцять кілокалорій.
- Кабачки нарізаємо тоненькими кружечками, солимо, обвалюємо кожен в борошні і смажимо на сковороді з розігрітим рослинним маслом;
- Готуємо соус. Для цього обсмажуємо в сотейнику подрібнений зелений лук і часник . Додаємо до цих інгредієнтів цукор, зелень і нарізану шматочками помідор. Соус тушкуємо близько п'яти хвилин;
- Частина кабачків викладаємо у форму для запікання і заливаємо соусом. Зверху викладаємо другу частину овочів;
- Змішуємо тертий сир і сухарі для панірування і засипаємо цією сумішшю кабачки;
- Відправляємо страву в розігріту духовку і запікаємо приблизно двадцять п'ять хвилин.
Кабачкова фріттата (омлет)
Інгредієнти:
- двісті грам кабачків;
- п'ять яєць;
- цибулина;
- морква;
- зелень;
- рослинна олія;
- вода;
- сіль, перець.
Час приготування фріттати – одна година.
Калорійність страви на сто грам сто сімдесят кілокалорій.
- Моркву натираємо на дрібній тертці, цибулю нарізаємо. Смажимо цибулька пару хвилин на рослинній олії, додаємо до нього моркву, воду і тушкуємо три хвилини;
- Кабачок очищаємо і нарізаємо маленькими кубиками, додаємо до моркви і цибулі і тушкуємо ще п'ять хвилин. Потім солимо і перчимо;
- Міксером або блендером добре збиваємо яйця, солимо їх і додаємо дрібно посічену зелень;
- Змішуємо в мисці овочеву суміш з яєчної і виливаємо у форму для запікання. Випікаємо в духовій шафі;
- Час приготування страви може варіюватися від десяти до сорока хвилин. Все залежить від форми для запікання. Якщо вона широка і невисока, і фріттата виходить не товста, то час приготування мінімальне. Якщо товщина страви чотири – п'ять сантиметрів, то і запікати її потрібно не менше сорока хвилин. Страва готова, коли яєчна суміш стає твердою.
Корисні поради
Для приготування ароматних страв з кабачків в духовці важливо правильно вибрати цей овоч. Перевагу при покупці варто віддавати кабачків невеликих розмірів, оптимальна довжина до двадцяти сантиметрів.
Шкірка повинна бути пружною і гладкою без вм'ятин і темних плям, які говорять про те, що овоч починає гнити.
Невеликі кабачки ідеальні для запікання, так як на відміну від великих екземплярів, в них маленькі насіння, м'якоть м'яка, а шкірка ніжна.
Великі кабачки дуже добре підійдуть для фарширування. При приготуванні фаршированих кабачків всі великі насіння видаляються, а сам овоч досить добре пропікається в духовій шафі. Приємного апетиту!