24 апрель 2019 3 391

Що можна приготувати з яєць швидко і смачно

Яйця – продукт досить універсальний, до того ж – корисний і досить-таки смачний. Варіантів приготування – маса. Навіть якщо в холодильнику стоїть один лоток яєць і на цьому асортимент інгредієнтів закінчився, все одно можна приготувати щось смачне і поживне.

Прості рецепти

Яйця-пашот

Популярний у всьому світі варіант легкого й корисного сніданку. Варто зазначити, що для приготування таких яєць знадобиться якась кулінарна вправність. Але ми розглянемо 2 варіанти – для гуру кулінарних технологій і для тих, хто використовує підручні засоби для полегшення життя на кухні.
Перший спосіб
Інгредієнти Кількість
яйця - 2 шт.
вода - 1 л
оцет - 1 ст. л.
сіль - за смаком
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 143 Ккал

Спочатку необхідно довести воду до кипіння, потім зменшити вогонь до середнього. В злегка киплячу воду, коли тільки з'являються бульбашки, необхідно влити оцет. Варто відзначити, що яйця необхідно використовувати дуже холодні.

Для кращого охолодження рекомендуємо помістити їх на кілька хвилин в морозильну камеру. Потім необхідно ложкою зробити воронку у воді і туди акуратно влити яйце і накрити кришкою. По закінченню трьох хвилин вийняти його. Блюдо готове.

Другий варіант

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 1 л води;
  • 1 чайна ложка рослинної олії;
  • сіль.

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність – 143 кКал/100 р.

Тепер давайте розберемося, як приготувати яйце-пашот без вміння швидко і акуратно закинути його у воронку. Цей спосіб досить простий. З ним впорається навіть дитина. Для приготування необхідно поставити воду на вогонь і довести її до кипіння.

Поки вода закипає, беремо чашку і устеляємо її харчовою плівкою. Якщо такої немає – скористайтеся звичайним поліетиленовим пакетиком. Для впевненості в тому, що яйце після приготування не прилипне – змащуємо плівку рослинним маслом.

Сюди виливаємо яйце. Додаємо сіль і приправи за смаком. Плівку зав'язуємо на вузлик і кидаємо в киплячу воду. Три хвилини – страва готова! Виймаємо його з плівки – вуаля! Подавати можна з зеленню.

Яйця Бенедикт

Європейська назва страви говорить сама за себе про своє походження. Такий сніданок прийшов до нас з Європи, а вперше, згідно з легендою, такий варіант яєчного блюда був приготований в Парижі. Назва походить від імені Лемюеля Бенедикта, замовила на сніданок щось з яєць, тостів і бекону.

Інгредієнти:

  • 2 курячих яйця;
  • бекон – кілька скибочок;
  • тости – за бажанням.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність – 158 кКал/100 р.

Збити яйця до утворення пишної піни.

Додати трошки солі, перцю і приправ на свій смак. На розпечену сковорідку покласти кілька скибочок бекону і трохи підсмажити, щоб бекон підрум'янився і пустив сік. Потім вилити збиту суміш і накрити кришкою.

Через 2 хвилини – перевернути і смажити ще одну хвилину. Одержаний «омлет» розрізати на квадратні шматочки і викласти на тости. Як альтернативу можна використовувати шматочки чорного або білого хліба.

Омлет класичний

Найпростіший і, по суті, дійсно класичний варіант омлету – це просто збиті яйця, злегка обсмажені на сковороді. Як доповнення в омлет можна кинути те, що є в холодильнику:

  • помідори;
  • ковбаса;
  • сир;
  • перець солодкий;
  • гриби;
  • бекон або сало;
  • цибуля.

Розглянемо класичну основу для омлету.

Інгредієнти:

  • яйця – 2-4 шт.;
  • молоко – 60 мл;
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність – 160 кКал/100 р.

Яйця злегка збити. Потім додати молоко. Рекомендуємо використовувати наступний розрахунок – на 1 яйце варто вливати молока об'ємом половинку шкаралупи. Розмішати з молоком і додати сіль і перець. При бажанні можна додати приправи.

Відмінно підходить коріандр або куркума. На сковороду влити олію. Коли масло добре нагріється – вилити яйця. Готувати омлет стоїть на середньому вогні, час від часу помішуючи. Таке блюдо можна подавати до салатів або гарнірів. Відмінно поєднується омлет з соусами скибочками підсмаженого хліба.

Варто відзначити, що омлет можна готувати і без молока. Цей варіант відмінно підходить для тих, хто страждає від непереносимості лактози. Також відсутність молока в омлеті значно знижує його калорійність.

Що можна приготувати з картоплі і яєць швидко і смачно?

Поєднання картоплі і яєць давно стало традиційним і універсальним. Найпростіший варіант, який приходить на розум – це підсмажити картоплю і приготувати до неї улюблену для багатьох яєчню. Але можна піти далі і приготувати страву більш оригінальне – тортилью.

Тортилья – це традиційне іспанське блюдо, яке відрізняється цікавим смаком, простий у приготуванні і «бюджетностью», чимось нагадує картопляну запіканку. Мінімум інгредієнтів – максимум смаку і ситості.

Інгредієнти:

  • картопля – 5 шт.;
  • яйця – 5 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • олія соняшникова або оливкова (для смаження) – 50 мл;
  • сіль, перець, приправи – за смаком.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність – 237 кКал/100 р.

Картоплю почистити і порізати тоненькими скибочками. Цибулю почистити і порізати або кубиками або півкільцями. На сковороду вилити масло і почекати, поки воно як слід розігріється. Висипати картоплю і смажити на середньому вогні 10 хвилин. Потім додати цибулю і смажити картопляно-цибульну суміш до напівготовності. Додати сіль, перець і приправи. Яйця збити до утворення високої пінки. Залити сумішшю картоплю і накрити кришкою.

Після того, як тортилья добре просмажиться і почне відходити від стінок, потрібно акуратно перевернути її на тарілку (прожареної стороною догори) і потім перевернути на сковорідку, щоб просмажився верх. Готувати ще 10 хвилин. Останній крок — перекласти на тарілку. Іспанська тортилья готова!

Щоб додати тортильї особливого смаку, можна додати твердий сир або гриби. Вийде досить апетитно.

Який десерт можна приготувати з яєць та муки?

Вище ми розглядали рецепт класичного омлету. Дуже часто його готують не у вигляді яєчної «каші», а як великий і пишний блін. Це блюдо буде більш ситним і відчутним для наповнення проголодував шлунка. До того ж готується він дуже швидко – його можна приготувати і на сніданок, коли немає часу творити чарівництво на кухні, та ввечері – коли «на кухню» не вистачає сил.

Інгредієнти:

  • яйця – 3 шт.;
  • мука – 4 ст. ложки;
  • молоко – ½ склянки;
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність – 210 кКал/100 р.

Яйця добре збити, щоб з'явилася пінка. Додати сіль, перець або інші приправи. Потім поступово помішуючи додати борошно. Ретельно розмішати, щоб не було грудочок. На сковороду налити олію, почекати, поки добре нагріється.

Потім вилити на сковороду суміш і накрити кришкою. Коли омлет «схопиться» знизу і з боків, потрібно акуратно перевернути його. Після цього смажити ще 2 хвилини. Розрізати на порційні шматочки і подати до столу гарячим. Омлет з борошном відмінно поєднується з різними соусами, кетчупом або майонезом.

Як приготувати смачний салат з куркою і чорносливом читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти смачного кляру для риби.

Прості страви з курячих грудок. Читайте як правильно приготувати м'ясо смачно.

Що можна приготувати з молока і яєць?

З даного продукту можна готувати не тільки другі страви, десерти. Відмінний варіант солодкого страви з молока – це десерт «Сніжки». Готується він просто, а виходить казково смачним.

Інгредієнти:

  • яйця – 4 шт.;
  • молоко – 2 склянки;
  • цукор – ½ склянки;
  • ванільний цукор – 1 упаковка;
  • сіль – щіпка.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність – 115 кКал/100 р.

Спочатку відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки необхідно поставити в холодильник. Потім беремося за білки збиваємо їх міксерів або віночком до утворення крутої піни. Під час збивання додаємо дрібку солі – так пінка вийде набагато міцніше. Молоко ставимо на середній вогонь і тримаємо до готовності. Тепер найцікавіше – беремо шумівкою білкову піну і опускаємо на кілька секунд у кипляче молоко. Так робимо сніжки.

Для приготування соусу необхідно розтерти жовтки до білизни, додаючи поступово цукор. Ставимо цукрово-жовткову суміш на вогонь на маленький вогонь і помішуючи прогріваємо його. Коли соус загусне, знімаємо з вогню і заливаємо їм приготовані раніше сніжки. Також можна присипати снігові кульки кокосовою стружкою – вийде ніжний ефект «рафаелло».

Корисні «бабусині поради

Здавалося б, яйця – досить-таки простий продукт для приготування. Але все ж є безліч нюансів, знання яких допоможе не зробити помилки при готуванні страв з яйцями. Ділимося з вами корисними порадами:

  1. Щоб виловити частинки шкаралупи, краще використовувати половинки яйця. Шкарлупки притягуються як магніти один до одного. Такий спосіб допоможе набагато швидше виловити шматочки, ніж що-небудь підручний (ніж, виделка, ложка).
  2. Щоб легше і швидше почистити яйця, можна покласти у ємність з холодною водою, накрити кришкою і потрясти. Так шкаралупа буде легше відставати.
  3. Для приготування яйця пашот, перед тим, як вилити його у воду, додайте кілька крапель оцту. Так білок не розтечеться, і пашот вийде цілісним і красивим за формою.
  4. Щоб зрозуміти, чи придатна яйце для приготування, можна використовувати простий перевірений роками спосіб. Потрібно помістити його в ємність з водою. Свіже яйце повністю ляже на дно. Якщо один кінець його піднімається, значить йому вже 10-14 днів. Таке яйце ще можна вживати в приготованому вигляді. Якщо ж спливло – вже треба викинути.

Такі прості поради допоможуть вам готувати страви з яєць швидше. Безліч варіантів і рецептів дозволяє експериментувати і готувати кожен раз різні яєчні страви. Приємного апетиту!

Що ще почитати: