Гриби гливи: рецепти приготування дієтичного продукту
Гливи (Pleurotus ostreatus) – це поширений вид їстівних грибів, володіє прекрасними смаковими якостями, є дієтичним продуктом. До складу входять білки, амінокислоти, вітаміни.
Найчастіше гливи ростуть у спеціально створених умовах, теплицях, рідше – у природному середовищі. Корисні властивості цього дієтичного продукту роблять їх популярним для приготування багатьох страв, маринадів, солінь, сушіння.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Гливи - | 500 грам |
Ріпчаста цибуля - | 2 штуки |
Вершкове масло - | 50 грам |
Сіль, суміш перців - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 г: 91 Ккал |
Щоб отримати соковиті ароматні гриби гливи з рум'яною скоринкою досить дотримуватися невеликих правил з приготування цього дієтичного продукту.
Додатковим плюсом даного частування є той факт, що гриби не потрібно відварювати перед кулінарною готуванням, на відміну від більшості інших видів, потрібно просто розібрати на окремі суцвіття грона, при необхідності відрізати жорсткі ніжки.
Маленька порада: не накривайте сковороду кришкою, щоб зайва волога випарувалася, і ви отримаєте красиву рум'яну скоринку на грибах.
Покрокове приготування смажених грибів:
Гриби розібрати на суцвіття і добре промити від дрібного деревного субстрату;
Просушити гриби на паперовому рушнику, щоб уникнути зайвої вологи;
Нарізати гливи соломкою;
Цибулю очистити, нарізати півкільцями;
Розігріти глибоку сковороду, розтопити вершкове масло;
Викласти в посудину подрібнений цибулю;
Пасерувати цибулю до золотистого кольору, безперервно помішуючи;
Зверху викласти соломку з глив, перемішати і здійснювати смаження ще 6-8 хвилин;
Посолити, поперчити за смаком, можна додати масла;
Подавати до столу негайно, на гарнір найкраще підійде картопляне пюре, приготовлене на молоці або відварний рис.
Паста з вешенками і вершковим соусом
Чудовий ситний обід або вечеря з неймовірним ароматом і смаком буде готовий буквально за 15 хвилин. Для приготування цієї пасти вам знадобляться невелика кількість інгредієнтів, з розрахунку на 4-х чоловік:
- Гливи – 0,5 кілограм;
- Цибуля порей – 1 стебло;
- Макарони твердих сортів – 1 упаковка;
- Вершки 30% жирності – 150 мл;
- Вершкове масло – 50 грам;
- Сир для посипання – опціонально;
- Сіль, перець, зелень – за смаком.
Починаємо готувати за рецептом:
- Для початку поставте каструлю з водою для відварювання макаронів, згідно інструкції на упаковці (нам знадобиться стан Al dente, що в перекладі з італійського означає — на зубок);
- Тим часом гриби перебираємо, миємо, очищаємо від деревної стружки і нарізаємо тонкою соломкою;
- Те ж саме проробляємо з цибулею пореєм;
- Ставимо сковороду на плиту і кладемо вершкове масло;
- У розігріте масло занурюємо подрібнену цибулю порей;
- Через 2-3 хвилини додаємо до порей грибну соломку;
- Смажимо на невеликому вогні до того моменту, коли овочі пустять сік;
- Вливаємо вершки і тушкуємо ще 2-3 хвилини;
- Стежимо за макаронами, щоб вони не зварилися, зливаємо воду і перекладаємо макарони в глибокий сотейник з грибами та вершковим соусом, перемішуємо:
- Солимо, перчимо та посипаємо натертим голландським сиром;
- Перекладаємо пасту з вешенками на попередньо розігріті тарілки. Згадуємо про зелень, кришимо її і висипаємо зверху частування, подаємо до столу.
Ікра з глив в мультиварці
Відмінний вихід для різноманітності звичного ранкового меню – грибна ікра. У даному рецепті для приготування знадобляться гливи, ароматні та ніжні гриби дуже добре підійдуть як для намазування хрусткого багета, вам залишиться тільки заварити чашку смачної кави і насолоджуватися.
Для більшої зручності використовуйте мультиварку.
Для чудової грибної ікри нам знадобляться такі складові продукти:
- Гриби гливи – 300 грам;
- Морква велика – 1 штука;
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Вершкове масло – 100 грам;
- Рослинне масло – опціонально;
- Сіль, запашний мелений перець – за смаком.
Готуємо ікру з глив таким чином:
- Спочатку гриби розбираємо на дрібні плодоніжки, прибираємо залишки деревної стружки, промиваємо;
- Моркву і цибулю шаткуємо дрібною соломкою;
- У чашу мультиварочной машини наливаємо столову ложку олії соняшника і викладаємо овочі, включаємо режим «Гасіння» — на 30 хвилин;
- Після сигналу про готовність вимикаємо каструлю, солимо, перчимо овочеву суміш;
- Прокручуємо через м'ясорубку гриби двічі, для отримання гомогенної консистенції;
- В теплу ікру вмішуємо розм'якшене вершкове масло;
- Перекладаємо ікру в зручну ємність;
- Зберігати в холодильнику.
Гливи мариновані швидкого приготування з часником
Гливи – прекрасний продукт для всілякої консервації, солінь і заготівель на зиму. Вони не тільки прикрасять святковий стіл, але й по праву вважаються традиційної зимової закускою відмінного смаку.
Головне — відібрати не особливо великі за розміром капелюшки, щоб зберегти гриби в первозданному вигляді. Ця закуска готується дуже просто, а часу знадобиться рівно 5 хвилин, це тільки для того, щоб промити і поставити варити їх в маринаді.
Для процесу замаринования 1 кг грибів підготуйте:
- 1 стакан води;
- 80 грам оцтової есенції;
- 1 столову ложку солі;
- 2 столових ложки цукру;
- 5-6 горошин запашного перцю;
- Часник — за смаком.
Готуємо гливи мариновані швидкого приготування:
- У каструлю вливаємо воду, цукор, сіль;
- У киплячий маринад викладаємо гриби;
- Вливаємо оцет;
- Гриби варимо близько півгодини;
- Гарячими перекладаємо їх у підготовлені скляні банки;
- Зберігаємо в темному, прохолодному місці.
Перед подачею на стіл посипте зеленню і побризкайте ароматним олією.
Рецепт маринованих глив з лимоном для зимового зберігання
Рецептів маринованих грибів безліч, ми пропонуємо урізноманітнити традиційні способи приготування для тривалого зберігання, додавши цедру і сік лимона. Гриби виходять з пікантним цитрусовим присмаком, ніжні й ароматні.
Бажано витримати їх у темному, прохолодному місці не менше місяця, для того щоб спеції і цедра віддали свої аромати.
Нам знадобляться такі складові рецепту:
- Гливи – 0,5 кг;
- Цибуля шалот – 2-3 штуки;
- Лимон – 1 штука;
- Вода – 250 мл;
- Масло соняшнику– 50 грам;
- Кухонна сіль – 2 чайні ложки;
- Оцтова есенція – 1 столова ложка;
- Перець горшком, лавровий лист – опціонально.
Технологія готування виглядає наступним чином:
- У воду влити масло, оцтову есенцію, всипати сіль, видавити сік одного лимона, покласти лавровий лист і перець горошком;
- Варимо маринад 15 хвилин, в кінці додаємо заздалегідь зняту цедру лимона;
- Нарізані гливи викладаємо в киплячий маринад і варимо ще 10 хвилин;
- В попередньо стерилізовані банки розкладаємо рівномірно гриби і доверху заливаємо маринадом, закриваємо кришками і виносимо в темне, прохолодне місце;
- Гливи мариновані з лимонною цедрою на зиму готові!
Читайте як приготувати салат «Соняшник» з чіпсами рецепт з куркою і грибами.Класичний рецепт приготування жульєну з грибів та курки ви можете прочитати тут.Рис з куркою і грибами в мультиварці приготований за нашими рецептами стане вашим улюбленим стравам.
Корисні поради
- Ніколи не відварюйте гливи перед приготуванням, вони стануть водянистими і втратять багато смакові якості;
- Щоб смажені грибочки мали привабливу рум'яну скоринку – не накривайте сковороду кришкою, інакше вони потемніють і будуть тушкованими;
- Для приготування заготовок запас використовуйте дрібні грона глив, а більш великі гриби вживайте нашаткованими в начинку для пирогів, як основу для багатьох салатів.
Рекомендуємо внести даний продукт для різноманітності звичного меню, включити страви з його участю в повсякденний раціон. Особливо корисними ці грибочки будуть для тих, хто піклується про здорове харчування і спосіб життя в цілому.