17 март 2019 1 971

Гриби гливи: рецепти приготування дієтичного продукту

Гливи (Pleurotus ostreatus) – це поширений вид їстівних грибів, володіє прекрасними смаковими якостями, є дієтичним продуктом. До складу входять білки, амінокислоти, вітаміни.

Найчастіше гливи ростуть у спеціально створених умовах, теплицях, рідше – у природному середовищі. Корисні властивості цього дієтичного продукту роблять їх популярним для приготування багатьох страв, маринадів, солінь, сушіння.

Невеликий недолік полягає в тому, що в їжу йдуть тільки капелюшки, ніжки грубі на смак, жестковатые. А в іншому — це чудовий продукт для різноманітного харчування.
Смажені гливи з ріпчастою цибулею – класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Гливи - 500 грам
Ріпчаста цибуля - 2 штуки
Вершкове масло - 50 грам
Сіль, суміш перців - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 91 Ккал

Щоб отримати соковиті ароматні гриби гливи з рум'яною скоринкою досить дотримуватися невеликих правил з приготування цього дієтичного продукту.

Додатковим плюсом даного частування є той факт, що гриби не потрібно відварювати перед кулінарною готуванням, на відміну від більшості інших видів, потрібно просто розібрати на окремі суцвіття грона, при необхідності відрізати жорсткі ніжки.

Маленька порада: не накривайте сковороду кришкою, щоб зайва волога випарувалася, і ви отримаєте красиву рум'яну скоринку на грибах.

Покрокове приготування смажених грибів:

Гриби розібрати на суцвіття і добре промити від дрібного деревного субстрату;

Просушити гриби на паперовому рушнику, щоб уникнути зайвої вологи;

Нарізати гливи соломкою;

Цибулю очистити, нарізати півкільцями;

Розігріти глибоку сковороду, розтопити вершкове масло;

Викласти в посудину подрібнений цибулю;

Пасерувати цибулю до золотистого кольору, безперервно помішуючи;

Зверху викласти соломку з глив, перемішати і здійснювати смаження ще 6-8 хвилин;

Посолити, поперчити за смаком, можна додати масла;

Подавати до столу негайно, на гарнір найкраще підійде картопляне пюре, приготовлене на молоці або відварний рис.

Паста з вешенками і вершковим соусом

Досвідчені господині знають, що найбільш просте і швидке блюдо – це паста з різними соусами. Поки варяться макарони, тим часом на сковороді смажать необхідні інгредієнти, головне, в кінці щедро присмачити отриманий соус вершками або посипати сиром.

Чудовий ситний обід або вечеря з неймовірним ароматом і смаком буде готовий буквально за 15 хвилин. Для приготування цієї пасти вам знадобляться невелика кількість інгредієнтів, з розрахунку на 4-х чоловік:

  • Гливи – 0,5 кілограм;
  • Цибуля порей – 1 стебло;
  • Макарони твердих сортів – 1 упаковка;
  • Вершки 30% жирності – 150 мл;
  • Вершкове масло – 50 грам;
  • Сир для посипання – опціонально;
  • Сіль, перець, зелень – за смаком.

Починаємо готувати за рецептом:

  1. Для початку поставте каструлю з водою для відварювання макаронів, згідно інструкції на упаковці (нам знадобиться стан Al dente, що в перекладі з італійського означає — на зубок);
  2. Тим часом гриби перебираємо, миємо, очищаємо від деревної стружки і нарізаємо тонкою соломкою;
  3. Те ж саме проробляємо з цибулею пореєм;
  4. Ставимо сковороду на плиту і кладемо вершкове масло;
  5. У розігріте масло занурюємо подрібнену цибулю порей;
  6. Через 2-3 хвилини додаємо до порей грибну соломку;
  7. Смажимо на невеликому вогні до того моменту, коли овочі пустять сік;
  8. Вливаємо вершки і тушкуємо ще 2-3 хвилини;
  9. Стежимо за макаронами, щоб вони не зварилися, зливаємо воду і перекладаємо макарони в глибокий сотейник з грибами та вершковим соусом, перемішуємо:
  10. Солимо, перчимо та посипаємо натертим голландським сиром;
  11. Перекладаємо пасту з вешенками на попередньо розігріті тарілки. Згадуємо про зелень, кришимо її і висипаємо зверху частування, подаємо до столу.

Ікра з глив в мультиварці

Відмінний вихід для різноманітності звичного ранкового меню – грибна ікра. У даному рецепті для приготування знадобляться гливи, ароматні та ніжні гриби дуже добре підійдуть як для намазування хрусткого багета, вам залишиться тільки заварити чашку смачної кави і насолоджуватися.

Для більшої зручності використовуйте мультиварку.

Для чудової грибної ікри нам знадобляться такі складові продукти:

  • Гриби гливи – 300 грам;
  • Морква велика – 1 штука;
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • Вершкове масло – 100 грам;
  • Рослинне масло – опціонально;
  • Сіль, запашний мелений перець – за смаком.

Готуємо ікру з глив таким чином:

  1. Спочатку гриби розбираємо на дрібні плодоніжки, прибираємо залишки деревної стружки, промиваємо;
  2. Моркву і цибулю шаткуємо дрібною соломкою;
  3. У чашу мультиварочной машини наливаємо столову ложку олії соняшника і викладаємо овочі, включаємо режим «Гасіння» — на 30 хвилин;
  4. Після сигналу про готовність вимикаємо каструлю, солимо, перчимо овочеву суміш;
  5. Прокручуємо через м'ясорубку гриби двічі, для отримання гомогенної консистенції;
  6. В теплу ікру вмішуємо розм'якшене вершкове масло;
  7. Перекладаємо ікру в зручну ємність;
  8. Зберігати в холодильнику.

Гливи мариновані швидкого приготування з часником


Гливи – прекрасний продукт для всілякої консервації, солінь і заготівель на зиму. Вони не тільки прикрасять святковий стіл, але й по праву вважаються традиційної зимової закускою відмінного смаку.

Головне — відібрати не особливо великі за розміром капелюшки, щоб зберегти гриби в первозданному вигляді. Ця закуска готується дуже просто, а часу знадобиться рівно 5 хвилин, це тільки для того, щоб промити і поставити варити їх в маринаді.

Для процесу замаринования 1 кг грибів підготуйте:

  • 1 стакан води;
  • 80 грам оцтової есенції;
  • 1 столову ложку солі;
  • 2 столових ложки цукру;
  • 5-6 горошин запашного перцю;
  • Часник — за смаком.

Готуємо гливи мариновані швидкого приготування:

  1. У каструлю вливаємо воду, цукор, сіль;
  2. У киплячий маринад викладаємо гриби;
  3. Вливаємо оцет;
  4. Гриби варимо близько півгодини;
  5. Гарячими перекладаємо їх у підготовлені скляні банки;
  6. Зберігаємо в темному, прохолодному місці.

Перед подачею на стіл посипте зеленню і побризкайте ароматним олією.

Рецепт маринованих глив з лимоном для зимового зберігання

Рецептів маринованих грибів безліч, ми пропонуємо урізноманітнити традиційні способи приготування для тривалого зберігання, додавши цедру і сік лимона. Гриби виходять з пікантним цитрусовим присмаком, ніжні й ароматні.

Бажано витримати їх у темному, прохолодному місці не менше місяця, для того щоб спеції і цедра віддали свої аромати.

Нам знадобляться такі складові рецепту:

  • Гливи – 0,5 кг;
  • Цибуля шалот – 2-3 штуки;
  • Лимон – 1 штука;
  • Вода – 250 мл;
  • Масло соняшнику– 50 грам;
  • Кухонна сіль – 2 чайні ложки;
  • Оцтова есенція – 1 столова ложка;
  • Перець горшком, лавровий лист – опціонально.

Технологія готування виглядає наступним чином:

  1. У воду влити масло, оцтову есенцію, всипати сіль, видавити сік одного лимона, покласти лавровий лист і перець горошком;
  2. Варимо маринад 15 хвилин, в кінці додаємо заздалегідь зняту цедру лимона;
  3. Нарізані гливи викладаємо в киплячий маринад і варимо ще 10 хвилин;
  4. В попередньо стерилізовані банки розкладаємо рівномірно гриби і доверху заливаємо маринадом, закриваємо кришками і виносимо в темне, прохолодне місце;
  5. Гливи мариновані з лимонною цедрою на зиму готові!

Читайте як приготувати салат «Соняшник» з чіпсами рецепт з куркою і грибами.Класичний рецепт приготування жульєну з грибів та курки ви можете прочитати тут.Рис з куркою і грибами в мультиварці приготований за нашими рецептами стане вашим улюбленим стравам.

Корисні поради

  • Ніколи не відварюйте гливи перед приготуванням, вони стануть водянистими і втратять багато смакові якості;
  • Щоб смажені грибочки мали привабливу рум'яну скоринку – не накривайте сковороду кришкою, інакше вони потемніють і будуть тушкованими;
  • Для приготування заготовок запас використовуйте дрібні грона глив, а більш великі гриби вживайте нашаткованими в начинку для пирогів, як основу для багатьох салатів.

Рекомендуємо внести даний продукт для різноманітності звичного меню, включити страви з його участю в повсякденний раціон. Особливо корисними ці грибочки будуть для тих, хто піклується про здорове харчування і спосіб життя в цілому.

Що ще почитати: