Як смачно приготувати гливи в сметані
Гливи – дуже ніжні гриби, з тонким ароматом і смаком. Легше всього їх приготувати в сметані. Таке блюдо можна подавати з будь-яким гарніром, але воно може бути і цілком самостійним.
Як посмажити гливи з цибулею в сметані на сковороді
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
глив | 0,4 кг |
цибулин | 1 шт. |
зелені | 10 г |
спецій | за смаком |
олії соняшникової | 20 мл |
сметани | 0,1 л |
Знадобиться на приготування – 55 хвилин.
Скільки калорій – 73.
Як приготувати:
- Обполоснути гриби під водою, обрізати трохи ніжки, очистити від сміття і прибрати вологу за допомогою серветок.
- Нарізати їх соломкою, не дуже тонкою. При обсмажуванні вони зменшаться в розмірі. Можна нарізати шматочками.
- Кожен шматочок проколоти злегка виделкою, щоб вони краще ввібрали в себе інші смаки.
- Цибулину без лушпиння необхідно подрібнити аналогічно грибів, тобто або соломкою або кубиками.
- На сковороду налити олію і розігріти на середньому вогні. Потім перекласти сюди цибулю і обсмажити до м'якості, часто помішуючи.
- Потім додати гриби. Злегка перешкодити. Спочатку грибів буде дуже багато, але вони ужарятся.
- Хвилин через дванадцять активно почне випаровуватися рідина, в цей момент можна приправити продукти.
- Накрити сковороду кришкою і встановити мінімальний вогонь, гасити хвилин п'ятнадцять.
- Якщо рідина випарувалася занадто швидко, можна додати чверть склянки води. Бажано теплою.
- Після цього додати сметану середньої жирності. Розмішати, додати спеції при необхідності. Тушкувати під кришкою ще хвилин п'ять, щоб сметана закипіла.
- Дрібно порубати зелень і присипати зверху її на блюдо. Подавати відразу.
Рецепт приготування глив, тушкованих у сметані
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
часнику | 2 зубці |
масла вершкового | 45 г |
глив | 0,7 кг |
лука | 4 шт. |
сметани | 0,3 л |
спецій | за смаком |
прованських трав | 5 г |
Знадобиться на приготування – 30 хвилин.
Скільки калорій – 81.
Як приготувати:
- Зрізати грибницю, розділити на окремі грибочки цілі пучки, промити під водою, очистити від сміття.
- Перекласти на рушник паперовий і дати обсохнути.
- У цей час на сковороді необхідно розтопити вершкове масло. Воно повинно почати пінитися.
- Обсушені гливи потрібно порізати брусочками і перекласти в масло. Обсмажувати, досить часто заважаючи, поки не з'явиться рум'яність.
- Цибулини звільнити від лушпиння, порізати тонкими пір'ям і додати до готових грибів. Смажити ще хвилини три.
- Часник без лушпиння потрібно дуже дрібно порубати і теж додати в сковорідку. Він дасть приголомшливий запах і легку гостроту. А щоб прибрати пекучі компоненти, необхідно розрізати зубок, витягнути його зелену серединку, а все інше подрібнити.
- Приправити і смажити ще дві хвилини. З спецій варто звернути увагу на білий мелений перець або на паприку, вона дасть гарний колір.
- Влити сюди сметану і добре перемішати, щоб всі компоненти були в соусі. Відрегулювати смак. Дати закипіти, а потім накрити кришкою і готувати ще п'ятнадцять хвилин.
- Подавати з будь-яким гарніром в гарячому вигляді.
Грибний соус
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
борошна | 15 г |
глив | 0,3 кг |
спецій | за смаком |
масла вершкового | 20 г |
цибулин | 1 шт. |
сметани | 120 мл |
зелені | 15 г |
Знадобиться на приготування – 25 хвилин.
Скільки калорій – 90.
Як приготувати:
- Очищені від сміття і вимиті гриби необхідно нашаткувати брусочками.
- Велику цибулину, звільнену від лушпиння, подрібнити пір'ям досить тонко.
- Перекласти компоненти в сотейник і влити до них склянку води, тушкувати, поки продукти не стануть готовими.
- Далі додати борошно і активно розмішати, щоб уникнути грудок. Дати закипіти.
- Влити сюди сметану і знову перешкодити, приправити. Варити протягом семи хвилин.
- Отриманий соус зняти з плити і ввести сюди нашатковану зелень і м'яке вершкове масло, добре вимішати.
- Можна подавати відразу, а можна подрібнити все в блендері до однорідності. Чим більше сметани, тим рідше буде соус, але скріплювати його, як і раніше, буде мука. Для додання їй кольору можна трохи обсмажити на сухій сковороді.
Рецепт смачних і ситних глив в клярі.
Приготуйте на вечерю соковиту свинину у вині, рецепт якої можете подивитися тут.
Тут ви знайдете рецепт пасти зі свининою.
Як приготувати смажені гриби з картоплею
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
картоплі | 0,3 кг |
глив | 0,3 кг |
сметани | 0,2 л |
спецій | за смаком |
олії соняшникової | 30 мл |
лука | 150 г |
мускатного горіха | 3 р |
Знадобиться на приготування – 45 хвилин.
Скільки калорій – 88 калорій.
Як приготувати:
- Грибницю розібрати. Очистити від сміття і потім обполоснути під водою, вологу прибрати серветками.
- Порізати гливи крупною соломкою.
- Очищену картоплю потрібно теж нарізати соломкою, але трохи більше за розміром.
- Дрібно нашаткувати очищену від лушпиння цибулину.
- Розігріти трохи олії в сковороді на середньому вогні і потім помістити сюди гриби. Їх потрібно пасерувати до появи золотавості. Заважати потрібно часто.
- Далі додати сюди картоплю і смажити практично до готовності.
- Приправити, в тому числі і мускатним горіхом, перешкодити.
- Далі додати цибулю, накрити кришкою і залишити тушкуватися хвилин на п'ять.
- Відкрити кришку і влити сметану, розмішати масу, дати їй під тієї ж кришкою прокипіти близько шести хвилин.
- Вимкнути плиту, але кришку не знімати. Дати страві настоятися ще трохи часу перед подачею.
Корисні поради
Покупні гливи не вимагають особливої очищення, вони продаються в дуже гарному вигляді. Але якщо є можливість зібрати такі гриби самостійно, це потрібно зробити, так як вони володіють приємним ароматом і смаком.
Як приготувати гливи в сметані, дивіться на відео нижче:
Це універсальне блюдо миттєво стане одним з улюблених навіть у тих, хто не особливо любить гриби. А простота його приготування дозволяє насолодитися приголомшливим смаком навіть новачкові в кулінарії!